Sensör Bant Alerjilerini Nasıl Önler, Nasıl Tedavi Ederiz?
Aslında bugüne kadar sensör bant alerjisi hiç başıma gelmedi ama insülin alerjisi olmuştum. Yaklaşık 2 yıl antihistaminik kullanıp, yan tedaviler ve yıllardır kullandığım Humalog insüline dönüşümle insülin alerjim son bulmuştu. Bir “ohhh” demiştim sonunda 🙂
Ancak sensör teknolojileri diyabetli hayatlarımıza girmeye başlayınca da özellikle sensör bantlarından dolayı oluşan ve geniş yayımlı olan alerjik durumlar da ortaya çıkmaya başladı. Bu alerjik durumları yaşayan bireyler ya da ailelerin bana yazmasıyla sizlerle paylaşmak istedim.
Türkiye’de satılan Dexcom ve Medtronic Enliter G2 Link sürekli glükoz ölçüm sistemlerinin bantları sıklıkla çocuk tip-1 diyabetlilerde, az olasılıkla da ergen ve yetişkin tip-1 diyabetlilerde alerjik reaksiyona sebep oluyor. Bunu sadece Türkiye’de yaşayan bizler değil bu sensörleri kullanan çoğu kişi yaşamakta.
Bu tarz bir sorun yaşıyorsanız mutlaka ama mutlaka bir cilt doktoruna ya da takibinde olduğunuz endokrinoloji uzmanına konuyu aktarın.
Diyabetli bireylerin tecrübeleri ve ilgili firma yetkililerin önerileri de bulunmakta. Bunları da sizlerle paylaşıyor olacağım.
Sensör Uygulamadan Önce Takılacak Yeri Hijyen Hale Nasıl Getirebiliriz?
Sensörü takmadan önce takılacak yeri hijyen hale getirmek önemli. Özellikle alerjik bir durumunuz varsa mutlaka ama mutlaka sensör takacağınız bölgeyi hijyen hale getirin.
Yine yabancı kaynaklarda gördüğüm kadarıyla alkol içerikli dezenfektanlarla sensörün takılacağı yeri silmemek.
Çay Ağacı Yağı ya da Spreyi: Özellikle antiseptik özelliği ile en saf temizleyicilerdendir.
Tea Tree Water (Çay Ağacı Toniği): Hollanda tatilindeyken Lush markasının Tea Tree Water (Çay Ağacı Toniği) almıştım. Lush, Türkiye’de artık yok diye biliyorum ama benzer bir ürün mutlaka satılıyordur.
Bu ürünü de hem yüzüm hem de sensör ya da insülin pompa seti takmadan önce takacağım bölgeyi hijyen hale getirmek için kullanıyorum. Zaten sprey şeklinde. 1-2 fıs fıs yapıyorum. Nemliliği gidince set ya da sensörü uyguluyorum.
Sensör Takacağımız Yeri Hijyen Hale Getirdikten Sonra Cilt ve Sensör Arasında Bariyer Oluşturmak
Cavilion Sprey veya Cavilion Krem
Bu ürün bant ile cilt arasında bir bariyer görevi yapıyor. Sensör bandının direkt cilt ile değil Cavilion Sprey ile oluşturulan ara bariyere yapışması sağlanıyor.
Sensörü takmadan önce takılacak yeri hijyen hale getirip ardından Cavilion Sprey’i sıkıp ya da Cavilion Krem’i sürüp 20-30 saniye bekledikten sonra sensörü takabilirsiniz.
Cavilion Sprey linkine tıklayarak ürünle ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Sensör bandı ile cilt arasında bir bariyer görevi yapıyor.
Yapışkanların zarar verici etkilerine karşı koruma sağlar. Cildi korur, nemlendirir, sakinleştirir ve acı vermez. Alkol, lateks, paraben içermiyor.
Bu ürünle ilgili özellikle yabancı kaynaklarda olumlu tecrübeler aktarılıyor.
Bu ürün de Cavilion Sprey gibi bant ile cilt arasında bir bariyer görevi yapıyor. Sensör bandının direkt cilt ile değil Cavilion Sprey ile oluşturulan ara bariyere yapışması sağlanıyor.
Kullanıcı tecrübelerinize göre Opsite Sprey’i başarılı bulanlar kadar başarısız bulanlar da var. Yabancı bloglarda Opsite’ın oldukça başarılı ve çözüm sunan bir ürün olduğu söylenmekte.
Ciltte Alerjik Reaksiyon Oluşmuşsa
Tekrarlamak gerekirse doktorunuza sormadan bu ürünleri kullanmayın. Sadece hem Türkiye hem de yurt dışındaki tip-1 diyabetli tecrübelerine göre ürün kullanımlarıdır.
Ciltte gözel görülür alerjik reaksiyon oluşmuşsa bu tarz kremler/merhemler/pomadlar işe yarayabilmekte. Çok uzun süreli kullanılmaması önerilmemekte.
test
Merhabalar, benim yasadigim irritasyon Libre’yi cikardigim zaman olusuyor. Daire seklinde kizarikliklar göruyorum gunlerce. Esra Hanim’in da faydalarindan bahsettigi kantaron yagi ve zeytinyagi karisimini yaraya surdugumde kisa surede iyilesme sonucunu alabiliyorum. Ek bilgi olarak burada dursun dedim 🙂 Saglikli gunler…
10 yaşındaki oğlum sensörü takarken çok acıdığını söylüyor. Acıyı azaltmak için de sürebileceğimiz bir ürün var mı acaba?
Hande Hanım Merhaba,
Soğutmanın iyi geldiği biliniyor. Bunun için bazı aparatlar var ama sensör acısından daha fazla bir acı hissetme olasılığı çok yüksek.
sevgiler