Kış Meyvelerinin Karbonhidrat İçerikleri

KH SayımıKış Meyvelerinin Karbonhidrat İçerikleri

Kış Meyvelerinin Karbonhidrat İçerikleri

Her mevsim istediğimiz meyvelere ulaşabilsek de her meyveyi diyabetliler (şeker hastalığı) olarak mevsiminde tüketmek en doğrusu. Küresel ısınma ve dolayısıyla mevsim değişiklikleri sebebiyle istediğimiz meyvelere mevsim dışında da ulaşmak artık mutlu etmiyor 🙁

Aşağıda sizlere bir dilim ekmek yerine geçen yani 15 gram karbonhidrat meyvelerin gramaj ve karbonhidrat bilgilerini anlatacağım.

Dolayısı ile diyet listemizdeki öğünlerden 1 dilim ekmek eksilterek 1 porsiyon meyve yiyebileceğiz. Ya da ara öğünlerde almamız gereken meyveleri tercih ederken bize iyi birer referans olacaktır.

130 gr 1 adet kabuksuz portakal (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.

140 gr 1 adet kabuksuz mandalina (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.

180 gr  1 adet kabuksuz greyfurt (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.

100 gr 1 adet kabuklu elma (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.

100 gr 1 adet yaş hurma/cennet meyvesi (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.

120 gr ananas (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.

65 gr kabuklu muz (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir. İthal muzlar oldukça büyüktür. Ortalama 45 gram karbonhidrat içerir.

100 gr kabuksuz nar (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.

100 gr kabuksuz 1 adet kivi (tartı ağırlığı) = 15 gr karbonhidrat içerir.

Kış meyvelerinden favorim nardır. Yarım kase yedikten sonra kan şekerim fırladığında da ‘ya ben bir daha nar yemeyeceğim’ der, ardından bir sonraki meyve faslında narı ayıklarken bulurum kendimi 🙂  Kişiden kişiye değişiyor mu bilmiyorum ama bir de nar suyu içmeye kalktığımda vay kan şekerimin haline 🙂 .

Bu arada unutmayalım; ‘Meyve Suyu Yerine Meyveyi Posasıyla Birlikte Tüketmek Daha Sağlıklıdır‘.

Diyabetimben.com içerisinde istediğiniz besinin karbonhidrat miktarına ve diğer bilgilere ulaşmak için http://www.diyabetimben.com/karbonhidrat-rehberi linkine tıklayabilirsiniz.

 

10 YORUMLAR

  1. Merhaba Esra Hanım,

    Narın karbonhidrat miktarını vermişsiniz. Glisemik indeksine de ben baktım; 35 (birimini bilemedim şimdi :)) ile düşük Gİ’li meyveler arasında gösteriliyor. O halde, sizin kan şekerinizi yükseltmemesi gerekiyor. Sizce nar yediğinizde kan şekerinizin yükselmesinin sebebi ne olabilir acaba?

    • Ajda Hanım Merhaba,

      Galiba ben nar yerken 1-2 kase filan yiyiyorum. Bu da tanelerden oluşan bir kase. Bu detay önemli 🙂 .

      Geçtiğimiz sene karbonhidrat oranını hesaplayarak yediğim için pek sıkıntı olmadı. Ama bazen benim de anlamadığım bir şekilde doğru karbonhidrat saysam da kan şekerimi fırlatıyor.

      Ama nar suçlu bir meyve değil. Kişiden kişiye kan şekerinde fark eder bence. Bende etkisi bu şekilde.

      sevgiler

      • Nar ile Nar suyu arasında glisemik indeks ve glisemik yük farklılıkları var.Aynı miktarda karbonhidrat içerseler bile taneli olanında posa bulunduğu için 5gr dan fazla bulunan posa Karbonhidrat miktarından düşülür. (Karbonhidrat sayım yöntemine göre ). Posa olmadığı zaman kan şekeri hızla yükselir ama hızla da düşer. Genelde meyvelerin suları da 15dk içinde kan şekerine etkiedecktir. O Yüzden denildiği gibi meyvenin kendini yemek en mantıklı seçim:D

        • Begümhan Hanım Merhaba,

          Bir diyetisyen olarak ne güzel açıklamışsınız. Dediğiniz gibi meyve ve meyve suyu arasındaki en önemlisi glisemik indeks ve yük farklılığı. Ancak taneli olarak tüketsem bile önünü alamadığım için azıcık uzak duruyorum nara 🙂

          Sizin yorumunu vesilesi ile de 5 gramdan fazla posanın toplam karbonhidrattan düşülmesi gerektiğini tekrar hatırlatmış olalım 🙂

          sevgiler

  2. Hmm, evet 100 gr. kabuklu nardan elde edilen tane miktarı muhakkak daha az olmalı 😉
    Nar bir örnek sadece de yiyeceklerin karbonhidrat değerleri ve glisemik indeksleri sabit olmasına rağmen bireyler üzerindeki etkilerinin farklılaşması işin zorlayıcı taraflarından biri sanırım. :S
    Her yenen yeni şeyin kan şekerine etkisini sık ölçümlerle takip etmek sonucu unutmamak, o şey yeniden yendiğinde aynı türden bir etki uyandırıp uyandırmadığını incelemek filan gerekiyor. Bu da hem zihinsel bir çaba hem de sık sık kan şekeri ölçümü gerektiriyor. Kolay gelsin hepimize! 🙂

  3. Narlar çeşitli.Glisemik endeksi 35 olan nar muhtemelen ekşi nar.Ben tatlı narın glisemik indeksinin daha yüksek olduğu inancındayım.Meyveler benim de kan şekerimi fırlatıyor hem de 100 den 200 e gibi bir rakamla.Şu ana kadar tesbit ettiklerim içinde bir tek elma en mütevazi olanlardan.

  4. o kadar usta oldum ki karbonhidrat sayımı yapmadan ne kadar yükselteceğini tahmin ediyorum ama gün içinde en fazla 2 tane meyve tüketirim narı pek fazla sevmem elma ve muz tüketiyorum

  5. Esra hanım,
    Ben yakında insülin pompası kullanmaya başlayacağım. Üşenmedim internetten kullanacağım cihazın orijinal el kitabını indirdim, tüm 262 sayfasını okudum. Şu anda kafam aydınlandı mı yoksa iyice mi karıştı bilemiyorum. Karbonhidrat Sayımı belli ki pompa kullanımı için olmazsa olmaz bir parametre. Konuda bilgilenmek için gezinirken sizin sitenize ulaştım ve meyvalarla ilgili vermiş olduğunuz KH değerlerini gördüm. Bu vermiş olduğunuz değerlerle ilgili bir referans vermemişsiniz. Acaba bu değerler sizin deneyimlerinizle bulduğunuz değerler mi yoksa bir başka kaynaktan mı edindiniz? Siz bu değerleri denediniz mi? Cevaplarsanız sevineceğim. Ayrıca, bu site girişiminiz için sizi kutlarım!

    • İbrahim Bey Merhaba,

      Öncelikle hoş geldiniz.

      Bahsettiğiniz gibi karbonhidrat sayım yöntemi insülin pompası kullanıcıları için oldukça önemli.

      Besinlerin karbonhidrat içeriklerini yazarken her yazının altına kaynağı özellikle belirtmiyoruz. Çünkü uzun süreli olarak hangi kaynaklardan yararlandığımız yazdık. Türkiye’de karbonhidrat sayım yöntemi konusunda ilk kitabı çıkaran Sn Emel Özer’in Diyabetlileri Hayatını Kolaylaştırma kılavuzu ve karbonhidrat sayım yönteminde bilgisine güvendiğimiz Sn Uzman Diyetisyen Nesil Gören Atalay’a ait bilgilerdir. Tecrübe bilgileri olmadığını özellikle belirtmek isterim.

      Aklınıza takılan bir şey olursa her zaman sorabilirsiniz.

      sevgiler,

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: