Şimdi açmak istediğim konuya uygun bir başlık oldu mu bilemiyorum 🙂 .
Tartışmaya açmak istediğim konu şu: Biz diyabetli bireyler az çok bir çok kanaldan bilgi ediniyoruz ve her geçen gün tecrübelerimizi geliştiriyoruz. Esra Hanım’ın blogu veya başka platformlarda da bu tecrübelerimizle başka insanları aydınlatıyoruz. Bu bir kere çok değerli bir imkan bence, bu yüzden bunu sonuna kadar kullanmalıyız.
Hepimiz az çok diyabetimizi tanıyoruz. Hepimizin aklına gelen veya içinde kalan bazı şeyler vardır. Amacım şu an bunları sormak veya ortaya dökmek. Ben kendi doğru bildiklerimi de yazacağım ki bir hatam oluyorsa öğreneyim, öğrenelim.
Bu kadar laftan sonra konuya geliyorum. Mesela normalde diyabetliyken yapamayacağımızı düşündüğümüz ama doğru yolu bildikten sonra yapabileceğimiz şeyleri konuşalım istiyorum. Mesela en basit örnek “bir daha hiç tatlı bir şey yemeyecek miyim?” çoğumuz biliyoruz ki bunun cevabı “yiyebileceğiz” dir. Hangi sporları yapabilirim, hangilerini yapamam? Uzun yolda araba kullanabilir miyim? Fizik gücü gerektiren mesleklerde çalışabilir miyim? vb. uzar gider bu sorular. Sonuç olarak buraya neyi yapmak isteyip de yapamayacağınızı düşündüğünüzü yazarsanız, cevapsız kalmayacağını düşünüyorum 🙂 .
Başlığın veya konunun aynı sorular çevresinde tekrar eden bir konu olduğunu düşünürse Esra Hanım gönül rahatlığı ile kaldırabilir 🙂 .
Önayak olmak açısından kendimden bir örnek vereyim. Diyabet öncesi uzun süre spor yaptım ve diyabetten sonra zorlu fitness antremanlarını nasıl yapacağımı, hatta yapabileceğimi bilmiyordum. Ama kendi deneme yanılmalarımla iki saatlik yoğun bir antremanın altından kalkabiliyorum (1 aydır tekrar başladım). Tabi fitness’ın gerektirdiği bir beslenme düzenini daha tam oturtamadım. Bu beslenme düzeni de enerji açısından antreman öncesi karbonhidrat ağırlıklı beslenip, antreman sonrası protein ağırlıklı beslenme. Ben bu kısmı antremandan 1 saat önce yediğim hafif bir akşam yemeği bir kaç dilim ekmek (Tabi insülinimi yaparak) ve antreman sonrası proteinli (süt, kuru yemiş, haşlanmış et) şeyler yiyerek halletmeye çalışıyorum. Son olarak sporun şekerime çok büyük etkisi oldu. Gün içinde işte olduğum süre zaten genelde hep stabil ilerliyor, akşam da spor ile bu düzeni sağladığımdan beklenmedik sonuçlarla karşılaşmıyorsunuz.
Ama unutulmaması gereken spor sonrası, antreman yoğunluğuna göre kaslar şeker tüketmeye devam eder, hipoglisemiye dikkat! (Görsel web.deu.edu.tr’den alınmıştır.)
Takipçimiz : Burhan Akman
Burhan Bey Merhaba,
Öncelikle yazınız için çok teşekkürler.
Bloğa yazılan her yazı mutlaka yayına alınıyor. Ama bugüne kadar yayınlamadığımız ve bir amaca hizmet etmeyen yazılar da olmadı değil. Ki bunlar içerisinde bazı yorumlar da var.
Yazınıza katkı olarak bir görsel ekledim. Umarım başlık kadar uygun bir görsel olmuştur 🙂 .
sevgiler
Burhan Bey,
Eskiden şehirlerarası seyehatlerim oldukça fazla olurdu. Kan şekerim öyle ya da böyle iyi giderdi.
Ama şimdi eskisi gibi büyük bir enerjim yok. Seyehat ediyorum ve kan şekerlerim baya iyi.
Ayrıca inanın diyabetli olarak yapmak istediklerim var ama diyabetten dolayı yapamıyorum diyebileceğim bir şey yok. Eski zamaları hatırlarsam jeoloji mühendisi olarak arazide aktif olarak çalışmak isterdim ama bence bu diyabetli halimle bence çooook zor 🙂 🙂 .
sevgiler
Merhaba arkadaşlar
Burhan bey yaznız çok güzel.tam diyabetliler için aa siz bunudamı yapıyorsunuz diyebilen bir toplumda yaşaıyorsak birde.
Diyabetliyiz öncelikle insanız neden yapamayalımki?önce hastalığı sevmekle baslayınca herşey rayına oturuyor ve ne istersek tıkır tıkır olabiliyor.
İstemek yeterli birde şeker için uygun şartları oluşturmak.
Bende zamanla şöyle birşey oluştu mesela şekerin var yapamazsın gidemezsin olmaz öyle şey demeleri yeterli alasını yaparım 😀
Bizler için moral fazlasıyla başta geliyor hepinizin morali iiyi olsun arkadaşlar herşeyi YAPARSINIZZZ
Sevgilerr
Yeni tanılarda genelde bu izlenim oluyor “ne olacak şimdi?” sorusunu çok sık soruyorlar. Hepimiz geçtik bu yollardan, ama bir kişiye bile yardımcı olabilirsek, cesaret verebilirsek ne mutlu bize.
Emine Hanım,
Toplumun diyabet bilinci çok düşük haklısınız. Bunun nedenlerine girersek, kim bilir nereden çıkarız. O yüzden eminim hepimiz çevremizeki insanları bilinçlendiriyoruz ve bilgilendiriyoruzdur. Mesela ben çalıştığım ofiste herkese zamanla tane tane anlattım diyabeti, çoğu iyi kötü bir şeyler biliyor şimdi. Bu bir zincir reaksiyon ile onlardan kendi çevrelerine aktarılacak.
Benim karşılaştığım ve aklıma gelen sorulardan bazıları şöyle: Ofis ortamında halı saha maçı planı yapılırken, ben de oynarım dediğimde “oynayabilir misin? bir şey olmaz mı?” gibi söylemlerdi. Daha sonra insülin miktarımı ayarlayıp tatlı bir şeyler yemek istediğimde, napıyorsun sen demeleri. E diyabetim diyorsun ama ne zaman baksak bir şeyler yiyorsun diyenler de çoktu 🙂
Burhan Bey,
Özellikle karbonhidrat sayım yönteminden sonra sürekli bir şeyler yiyiyorsun cümleleri havalarda uçuşuyor.
Aslına 3-5,5 saatte yemek yeme normalde herkesin yapması gereken bir yaşam şekli.
Dondurma ya da benzeri bir ürün yerken de ‘aaa diyabetli ama nasıl yiyiyor’ gibi bakışlar kaçınılmaz. Ya da yiyiyorsun ve insülini yapıyorsun değil mi diye gülümseten konuşmalar oluyor. Fazla insülin yapmıyorum, çünkü karbonhidrat sayım yöntemini biliyorum diyerek dilime pelesenk olmuş bir cümleyi kuruyorum 🙂 .
sevgiler
Arkadaşlar ,diyabetle yaşamak sıkıntı değil ancak kan şekerimizin stabil olmaması ağır komplikasyonlara sebep olmakta.Hepimizce malum gerek yazılı basın gerekse görsel medya da ciddi bir bilgi kirliliği mevcut diabetin komplikasyonlarında korunmak adına ciddi manada bir destek varmı?kime inanacağımızı şaşırmış durumdayız akrabalarımdan bitkisel destek kullananlar okadar çok ki,
Kimi çok iyi olduğunu söylüyor kimi bi işe yaramadığını pek basında rastlamadığım (eczaneden almışlar) yeni bir ürün varmış ve abim, teyzem,ve onlarında tanıdığı bir kaç kişi olumlu sonuç almış ne dersiniz olabilirmi böyle birşey lütfen kullanıpta fayda veya zarar görenler yazarsa sevinirim.ÜRÜNÜN ADI XP S6
Hasan Bey Merhaba,
Diyabetle ilgili önemli bilgi kirliliği var.
Bitkisel ürünlerle destek sağlamak bence pek doğru değil. Elbette işe yarayan ürünler vardır ama özellikle insüline bağlı tip-1 diyabetlilerin tedavilerini bırakıp bu tarz ürünler kullanması yanlış.
Genelde tip-2 diyabetlilerin vücudu az da olsa insülin ürettiği için bu tarz ürünler kullanıp kan şekerlerini normal seviyede tuttuklarını söylüyorlar. Ama insülin rezervi olmayan tip-1 diyabetliler de sadece bu tarz ürünlerle tedavi sürecini yönetmek doğru değil.
sevgiler
Bende 2 yıldır fitness ile ilgileniyorum malum üniversitede yapacak bişeyler arıyor insan yaparken keyif aldığım nadir şeylerden biri gitar çalmakla birlikte 🙂 şimdi yeniden devam ediyorum şekerimi farketmeden gittiğim 2-3 ay antremanlarda çok yoruluyordum güçsüz hissediyordum şuan insülinle birlikte eski halime dönmüş gibiyim 300 400 şekerle yapmak pek mantıklı olmuyormuş 😀 şimdi arada hipoglisemi yaşasamda yanımda can simidi gibi 2 kesme şeker taşıyorum sürekli . ama spordan sonra protein almam gerekirken her yediğim şeyde kendimi suçlu gibi hissediyorum şekerim yükselcek diye tamda bilemediğim için henüz ilk aylarım diyabetle. İlgilenenler varsa tavsiye verirlerse çok sevinirim