Tip-1 Diyabet Ailesi Olarak Bizler Hayatı; Yoğun, Canlı, İniş Ve Çıkışlarla, Ama Her Zaman Severek, Yaşıyoruz
‘ Türkiye’de Tip-1 Diyabetli Olmak ’ başlığı ile kaleme alınan yazı biz Tip-1 Diyabetlilerin ve ailelerinin yaşadıklarını çok iyi aktarmış.
Konunun tıbbi yönü elbette çok önemli. Malzeme temini ve teknolojik gelişmelerin her bir Tip-1 Diyabetliye tek tek eğitim verilerek sunulması gerekiyor. ‘İnce ayar’ bir iş bu. Kuyumcu terazisi gibi. Yalnızca pompayı, setleri, sensörleri edinmek yetmiyor; -yeterli tıbbi sonuca ulaşmak için- bu dijital sistemlerin kullanımı konusunda bir eğitim programı oluşturulması şart.
Sosyal Alanlarda Tip -1 Diyabet
- Okulda
- Havaalanında
- Uçakta
- Otobüste
- Arkadaş toplantısında
- Doğum günü kutlamasında
- İşte
- Özel Yaşamda
Her bir başlık ayrı bir yazı konusu.
İnsanlar anlamak ve öğrenmek istemiyorlar. Branşı olmayan sağlıkçılar bile Tip-1 Diyabet bilincine sahip olamayabiliyor.
‘Öğretmen’, ‘iş arkadaşı’, ‘okul arkadaşı’, ‘patron’… Unvanı ne olursa olsun hiç kimse Tip-1 diyabetli bir insana “Hastalığının arkasına saklanma”, “ya da “Şekerini bahane etme” deme hakkını kendinde görmesin.
Bu ayrımcı, kötücül tutumda olanlar 7/24 bir yaşam biçimi olan Tip-1 Diyabet konusunu okusunlar, anlasınlar, öğrensinler.
Aynı gün içinde kan şekeri 50, kan şekeri 350 olan ve bununla baş edebilen bir insan “diyabetin arkasına saklanmıyor”, “diyabetin üstesinden geliyordur”.
Bilgi, bilinç, şefkat, sevgi yaşama anlam, derinlik gibi boyutlar ekler.
Tip-1 Diyabet ailesi olarak bizler hayatı; yoğun, canlı, iniş ve çıkışlarla, ama her zaman severek, yaşıyoruz.
Saygılarımla,
Dr Birsen Ferahlı
test
avciesref Bu tespit diyabetliyi çok iyi anlatıyor!👉Aynı gün içinde kan şekeri 50, kan şekeri 350 olan ve bununla baş edebilen bir insan “diyabetin arkasına saklanmıyor”, “diyabetin üstesinden geliyordur”👈 Kaleminize sağlık 👏
Merhaba Birsen Hanım,
Diyabetimben.com’a sağladığınız bu katkı için teşekkür ederim.
Tip-1 diyabetliler olarak hayatın her anındaki içsel mücadelemiz durmadan devam ediyor. Ve bugüne kadar da tip-1 diyabetim benim önüme geçmedi ve buna da izin vermedim. Ama diyabetli olduğumu iş hayatında öğrenenler olunca da şirket içi doğum günlerinde; “sen yiyemezsin ki!” ya da gerin bir durum olunca ‘şeker hastalığı yüzünden gergin.” gibi cümleleri duymak sinir bozucu oluyor. Ve duymamaya özen gösteriyorum.
Ama şunu biliyorum ki hayatımızın her anı örnek olay çalışmaları ile dolu. Bol bol denklem çözüyoruz 🙂 Sözel zekası olanları bile sayısala döndüren bir yaşam şeklimiz var 🙂 Ve bu dinamizm artık sıkıntıdan çok keyif veriyor 🙂
Tekrar katkınız için teşekkürler.
sevgiler,
Yaşadıklarımızı http://www.diyabetimben.com ortamında paylaşmak bize güç veriyor. Emeklerinize çok teşekkür ediyoruz.