Parmaktan Kan Şekeri Ölçümü Yaparken Nelere Dikkate Edilmeli?

T1D Hakkında Her ŞeyParmaktan Kan Şekeri Ölçümü Yaparken Nelere Dikkate Edilmeli?

Parmaktan Kan Şekeri Ölçümü Yaparken Nelere Dikkate Edilmeli?

Bazen basit gördüğümüz konularda ne kadar yanlış uygulamalar yaptığımızın farkına bile varamıyoruz. Bu sebeple sizlerle parmaktan şeker ölçümünde dikkat edilmesi gereken detayları aktaracağım.

Parmaktan kan şekeri ölçümü bizler için oldukça önemli. Sensör kullanıyor olsak bile sensör kalibrasyonu için de ayrı bir önemi var.

Şeker Ölçümü Öncesinde Ellerimiz Temiz Olmalı

Kan şekeri ölçümü yaparken ellerimiz temiz olmalı.  Mesela  ılık su ile ellerimiz sabunlayıp yıkayarak ve iyice kuruttuktan sonra ölçüm yapmalıyız.

Ama her zaman gidip el yıkayamıyoruz. Ki ben toplantıda ya da müsait bir ortamda değilsem; el yıkamak ve hatta ilk kanı silmek aklıma dahi gelmiyor. İstisnai durum varsa en azından temiz bir peçete ile deleceğiniz parmağı silerek biraz temizleyin.

Stribi Gükometreme Yuvasına Yerleştirirken Dikkat

Stribi glükometreme yuvasına yerleştirirken kanı damlatacağınız kısımlara lütfen dokunmayın. Ölçüm sonuçları negatif etkilenebilir.

Vücudumuzda Hangi Kısımları Delebiliriz?

Parmağın ucu, yanı ya da avuç içinin yağlı kısmı delinebilmekte.

Ya da özellikle bebeklerde topuk kısmı delinip kan şekeri ölçüşebiliyor.

Parmağımızı Deldiğimizde Kanı Çıkarmak İçin De Dikkatli Olmamız Lazım

Parmaktan kanı sıkma aşamasında ise kafama yatan bir sıkma süreci var. Her bir parmağımızın iç kısmı 3 bölümden oluşuyor. 3 ana çizgi var. 1’si tırnağa yakın uç kısım, diğeri orta kısım ve diğeri ise avuç içimize yakın son kısım. Parmağımızı deldik. Deldiğimiz yere bastırarak kanı çıkarırsak kan birden çıkacak. Ama bu kanın yapısı düzgün olmayacak. Çünkü daha fazla serbest glükoz molekülü açığa çıkmış olacak. Bu durumda kanın yapısı değişeceği için çıkan sonuç yanıltıcı olabilir.

Ama eğer parmaklarımızda bahsettiğim 3 bölmenin en sonundaki yani avuç içine yakın kısmından parmak ucu yönünde sıvazlayarak ve orta kısmı da hafiften geçerek parmak ucu ya da kenarlarından kanı çıkarırsak daha sağlıklı ölçüm sonucu alabiliyormuşuz. Unutmayın. Deliğe yakın yere kesinlikle basınç uygulamıyoruz. Oraya gelmeden yani parmağın orta kısmını geçip kan gelmeye başladığında kanın çıkışını izlemek en doğrusu.Özellikle belirtiyorum; sadece parmak ucu ya da kenarlarından kan çıkarmalıyız. Diğer kısımlar parmak ucundan ya da kenarından kan çıkması için sıvazlanacak bölgelerdir. Biraz karışık gibi görünse de yapmak lazım (Sizin için Eşref elimin fotoğrafını çekti. Ve ben de 3 bölüm derken nerelerden bahsettiğimi size oklarla gösterdim.) .

Toparlamak gerekirse; parmağı deldikten sonra ikinci boğumdan parmak ucuna doğru (ancak delme yerinin üzerine veya çok yakınına gelmeyecek) olacak şekilde sıvazlanmalı ve kan örneğini elde edilmeli. El ayasının parmakla birleştiği yerden başlayarak sıvazlanması da tavsiye ediliyor. Kişi parmaklarını ılık ve sabunlu suyla yıkarsa, kan dolaşımı artacağı için, parmak delme işleminden sonra parmak ve ayanın birleştiği yerden başlayarak sıvazladığında istenilen kan miktarını kolayca elde edebilir.

Şeker Ölçüm Sonucundan Endişe Ediyorsanız!

Eğer cihazın ölçümünden şüphe ediyorsanız sürekli aynı parmak ve delikteki kan ile ölçüm yapılmamalı. Gerekiyorsa 10 parmaktan farklı ölçümler yapılmalı.

Eğer hepsinden çıkan sonuçlara bakıldığında %10-15’ten fazla sapma varsa cihazda bir hata var denilebilir.

4 YORUMLAR

  1. Çok açıklayıcı olmuş, kullandığınz ifadeler çok net, çok teşekkürler.. Ben “ölçümün neden parmak ucundan alındığını merak ediyorum”. O bölümdeki kanın dolaşımı ile ilgili bişey mi…?
    Teşekkürler…

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: