Tip-1 Diyabet İçin Çözüm: Nakledilen Langerhans Adacık Hücreler İçin Membran

Haberler&GelişmelerTip-1 Diyabet İçin Çözüm: Nakledilen Langerhans Adacık Hücreler İçin Membran

Tip-1 Diyabet İçin Çözüm: Nakledilen Langerhans Adacık Hücreler İçin Membran

Hepimiz yıllardır tip-1 diyabetin çözümünü bekliyor olsak da artık diyabetle yaşamaya öyle ya da böyle alışmış bireyleriz. Hepimizin farklı görüşleri olsa da tip-1 diyabetin kök hücre nakli ya da langerhans adacık hücrelerinden oluşan kümenin bir zar ya da kapsül içine hapsedilerek bağışıklık sisteminin saldırısının önlenip, insülin salgılanmasıyle son bulacağını düşünenlerdenim.

Bu arada pankreasta yaklaşık bir mil­yon Langerhans adacığı var. Adacıklar dört ayrı hücre türünü kapsar; bunlardan alfa, beta ve delta hücreleri hormon üretir, dördüncü hücre türünün (C hücreleri) işlevi bilinmemektedir. Ki biz tip-1 diyabetlilerde insülin salgılayan beta hücreleri görevini yapamazken/yokken, alfa (glükagon salgılar.) hücrelerinin çalışmasında da sıkıntı vardır.

Adacık hücrelerinin kapsüle edilmesi konusunda birçok merkez ciddi anlamda çalışıyor. Ki bunlardan daha önce aşağıdaki birkaç yazımızda bahsetmiştik.

Amerika ve Kanada’da İki Tip-1 Diyabetliye Encaptra Yerleştirildi

Biohub Yöntemiyle İnsülin Üretimi Sağlananan Tip-1 Diyabetli Baba ve Oğlu

Avrupalı Tip-1 Diyabetliye BioHub Yöntemiyle İlk Kez Adacık Hücre Nakli Yapıldı

Bu çalışmalara bir yenisi de Hollanda Twente Üniversitesi’nden eklendi. Tip-1 diyabet ile ilgili bu tarz çalışmalarda bağışıklık sisteminin saldırısı ve özellikle beta hücrelerinin düşman olarak algınalıp bağışıklık sistemi tarafından yok edilmesi sebebiyle nakil edilecek langerhans adacıklarının bir korumaya alınması gerekiyor. Bu sebeple de bir kapsül, çember ya da membran üretiliyor. Ki bu membranın da çalışma prensibi oldukça ilginç. Yarı geçirgen olarak yapılan bu membran glükozun beta hücreleri tarafından hedef hücrelere ulaştırılmasına vesile olacak.

Araştırmacı Prof. Dimitrios Stamatialis langerhans adacıklarını içeren bu membranın insana implamente edilmesinin uzun bir zaman gerektirdiğini vurgularken gelecek için de umut vaad eden bir çalışma olduğunu belirtiyor. Şu anda da laboratuvar koşullarında yaptıkları bu çalışmadan sonra hayvan deneylerine devam edeceklermiş.

Prof. Dimitrios Stamatialis, adacıkların oluşturulmasının kök hücrelerin kullanılmasıyla mümkün olduğunu belirtirken, özellikle membranın hayvan adacıkları kullanılarak yapıldığını ve buna ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. Bu sebeple de ksenotransplantasyon seçeneğinin de önemini söylüyor. Yani filogenetik olarak farklı türler arasında gerçekleştirilen doku ve/veya organ nakillerine ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor.

Bu çalışma; Twente Üniversitesi MIRA Araştırma Enstitüsü, Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi, Leiden Üniversitesi Tıp Merkezi, Hubrecht Enstitüsü ve Maastricht Üniversitesi araştırmacıları tarafından gerçekleştirilmiştir.

Kaynak: http://www.engineeringnet.nl/detail_nederland.asp?Id=19465&category=research&titel=Oplossing%20in%20zicht%20voor%20diabetes%20type%201%20patienten

10 YORUMLAR

  1. Esra gelişmeleri yakından takip etmen paylaşman çok güze ellerine sağlık canım. Bu sabah oğlumla konuşurken konu benim diyabetli oluşuma geldi. “Olsun anne iyileşince yaparsın” dedi. Benim diyabetim hiç iyilesmeyecek dedim. Yani ölünceye kadar devam mı edecek dedi. Buruk bir sesle evet devam edecek, doktorlar tedavisini bulamadı dedim. 7 yaşında bir çocuk ama öyle güzel birşey dedi ki “merak etme anne bulurlar çaresini”… Umut hep var. Ben ulaşabilir miyim bilmiyorum ama ölmeden önce tip1 diyabetin alt edildiğini duymayı çok isterdim.

    • Mehtap Merhaba,

      Teşekkür ederim. Biraz ara vermiştim yeni gelişmeleri paylaşmaya. Benim için de iyi oluyor 🙂

      Benim de bir yeğenim var. Adı Deniz. Yemeklerden önce pompadan insülin gönderdiğim dikkatini çekmiş ki bir gün; “Hala sen yemeğini yedin. Neden masaya oturdun?” demişti 🙂 Bir de pompadan insülin göndermeden önce şekerime baktığım da dikkatini çekmiş. İnsülin göndereceğim pompadan ama şekerime bakmadım. “Parmağını delmedin ama!” dedi 🙂

      Çocuklar bir alem. Ama şu diyabetin son bulması konusu da bir o kadar karışık. Ben de merakla o günleri görüp görmeyeceğimizi bekliyorum 🙂 Umarım görürüz.

      sevgiler

    • Merhaba Belkıs Hanım,

      Kordon kanının içindeki kök hücreler yeter mi bilmiyorum ama çoğaltılması konusunda bir işe yarayabilir.

      sevgiler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: