Tatlandırıcı İçecek Ya Da Yiyeceklerin Biz Tip-1 Diyabetliler Üzerindeki Etkisi Nasıl Oluyor?
Aslında bir tip-1 diyabetliler karbonhidrat ve şekerli besinlerden uzak durmaya çalışırken her “diyet” içecek ya da yiyeceği de rahatlıkla tüketmemeliyiz.
Çünkü tatlandırıcı içerene yiyecek ve içeceklerle vücudumuzu kandırmaya çalışırken ilginç geri dönüşleri de alabiliyoruz. Daha önce de Diyet İçecekler: Faydalı mı Zararlı Mı? linkindeki yazımızda bundan bahsetmiştik ama konuyu biraz daha derinlemesine ele almakta fayda var.
Coca-cola Light ve Coca-cola Zero arasındaki farkları ve bizde yarattığı etkiyi ele alarak konu daha anlaşılır olacaktır.
Coca-cola Light’da iki tür yapay tatlandırıcı bulunuyorr. Biri Aspartam diğeri ise Asesülfam-k.
Coca-cola Zero içindeyse üç tür yapay tatlandırıcı var. Aspartam, Sükraloz ve Asesülfam-k .
Aspartam, sofra şekerinden 200-300 kat daha tatlı. Aspartik asit ile Fenilalanin birleşimidir. Bağırsaklarda sindirildiğinde fenilalanin ortaya çıkar ve bu durum fenilketonürili (PKU) hastaları için tehlike oluşturur.
Asesulfam-k ise sofra şekerinden 200 kat daha tatlıdır.
Sükraloz da sofra şekerinden 600 kat daha şekerlidir.
Bu tarz tatlandırıcılar içeren içecek ve/veya yiyecekleri tükettiğimizde beynimizde keyif ve ödül mekanizması coşuyor. Ve anlamsız yere kendimizi aç ve sürekli yeme isteği halinde buluyoruz.
Elbette hormonlarımıza da etki yapıyor. Glükagonun enerji erişim fonksiyonlarına zarar vererek ve kortizol seviyesini yükseltip tokluk hormonu olan leptin direncine ve insülin direncine sebep olurlar. Yani vücudumuz şeker aldığını düşünüyor ama ortada şeker, meker yok. Tokluk hormonu olan leptin ve insülin hormonunun çalışmasını alt üst ediyor.
Bu tarz tatlandırıcılar yabancı maddelerin vücuda alınmamasını sağlayan bariyerlerin sağlamlığını azaltırken, vücudumuzdaki herhangi bir işleyişe dahil olmadan atılırlar ve faydalı mikropları da öldürebilmektedirler. Sonuç olarak da bağırsak geçirgenliği meydana getirdiği için de bağışıklık sistemimizi zayıflatmaktalar.
Aslında biz tip-1 diyabetli bireyler şekerli yiyecek ve içeceklere mesafeli olmaya çalışırken bu tarz tatlandırıcılı yiyecek ve içecekleri de çok sık olmadıkça kullanabiliriz. Ne zaman ki sıklığı artar işte o zaman yukarıda bahsettiğimiz konularla karşı karşıya kalırız. Bu arada haftada 1-2 kez bile sık bir durum. Ayda 1-2 kez belki daha iyimser bir rutin olabilir. Aklımızda olsun.
Yani her zamanki gibi azı karar, çoğu zarar diyoruz 😊
test