Diyabet hormonunu bularak tıpta bir devrim yapan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, bir ilke daha imza attı. Prof. Hotamışlıgil, yeni bir hormon bulduğunu açıkladı ve bu hormondan yapılacak aşıyla diyabet hastalarına umut oldu.
Diyabet hormonunu bularak tıpta bir devrim yapan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, bir ilke daha imza attı. Prof. Hotamışlıgil, yeni bir hormon bulduğunu açıkladı ve bu hormondan yapılacak aşıyla diyabet hastalarına umut oldu.
Diyabet ve karaciğer yağlanması gibi hastalıkları durdurabilecek “lipokin” adlı hormonu keşfederek tıpta çığır açan Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Bahçeşehir Üniversitesi’nin konuğu olarak geldiği İstanbul’da SABAH’a konuştu. Hotamışlıgil son günlerde kendisini en çok heyecanlandıran şeyin henüz yayınlamadıkları için adını vermek istemediği yeni bir hormonun keşfi olduğunu söyledi. Hotamışlıgil, bu hormon sayesinde üretilecek aşıyla Tip 1 ve Tip 2 diyabetin vücutta hiç oluşmamasını sağlayabileceklerini anlattı.
Ünlü doktor, hayvan deneylerinde başarılı sonuçlar aldıklarını bir kaç sene içinde aşının insanlarda deneneceğini belirtti. Hotamışlıgil’e göre bu aşıyla vücuda verilecek bu hormon sayesinde çocuk yaşlardan itibaren diyabet riski ortadan kaldırılabilecek.
Pek çok önemli çalışmaya imza attınız, sizi şu sıralar en çok hangi çalışmanız heyecanlandırıyor?
Hotamışligil: Açlık sırasında vücudu koruyan bazı mekanizmalardan biri karaciğerin şeker üretmesidir. Özellikle açlık durumlarında, vücuda enerji sağlamak amacıyla yağları yakarken karaciğere şeker üretmesi için sinyaller geliyor. Fakat bu sinyalin nasıl çalıştığı ve içeriği bilinmiyor. Geçen yıl yayınladığımız çalışmaya göre şişman bir insanın karaciğerinin aslında aç bir insanın karaciğerine benzediğini gördük. Oradaki moleküler imza bize “Açım” diyor. O zaman doku, içindeki durumun farkında değil ve sanki açmış gibi şeker üretmeye devam ediyor. Bu da bize bu sinyalin devamlı olarak yanlış geldiğini gösteriyor. Bizi son günlerde heyecanlandıran şey ise bu sinyali bulduğumuzu düşünüyor olmamız. Yine yağ dokusundan çıkan protein yapıda bir hormonu keşfettik. Yayınlamadığımız için ismini veremeyeceğim. Fakat ilginç olan hem insanlarda hem hayvanlarda şişmanladıkça bu hormon düzeyinin giderek artması, insülin direnci gelişmeye başladığı zaman daha da yükselmesi. Kanda giderek yükselen bir protein olduğu için bunu aşılarda kullanılan teknolojiyle durdurmak mümkün.
HAYVANDA DENENDİ
Diyabetin aşısı olabilecek yani… Aynı prensibi kullanarak bu proteinin fonksiyonunu durdurmak, miktarını ayarlamak mümkün. Hayvanlarda çok güzel çalıştığını gördük. Hayvanlarda bir antikorla tıpkı bir aşı gibi bu hormonun artmasını durduruyoruz. Vücudun o proteini tanımasını sağlıyorsunuz. Şimdi sırada o antikorları hazırlayıp insanlara vermek var.
Yani bir çocuğa bu aşı uygulandığında hayatı boyunca diyabet ve şişmanlık riski sona mı erecek?
Hotamışligil: Düşlediğimiz şey o. Bunun şişmanlıkla ilişkisini bilmiyoruz. Hem Tip 1 hem de Tip 2 diyabetten korunma sağlayabilecek. Heyecanımızın bir diğer sebebi de bu tip öngörülerin bir iki yıl içinde insanlar üzerinde test edilebilecek olması. En büyük endişemiz sadece etkili olup olmayacağı.
DEVRİM OLABİLİR
Prof. Dr. Aykan Canberk (İÜ Tıp Fak. Farmakoloji Anabilim Dalı): Hayvan çalışmalarındaki başarı insanlarda da gerçekleşirse o zaman bu devrim niteliğinde bir buluş olacaktır. İlaca dirençli sedef hastalığının tedavisinde, kronik romatizmalar, şekil bozukluğu yapan romatizmal hastalıkların tedavisinde bazı anti kanserojen ilaçlar günümüzde başarıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle bu anti kanserojen ilacın da Alzheimer gibi yeni bir tedavi alanı açmasının olasılığı yüksektir. Bu ilaçlar tek kullanımda bile çok iyi sonuçlar veriyor. Bu ilacın da bu alanda etki etme olasılığı yüksek. Şu ana kadarki sonuçlar bile tedaviye adım adım yaklaşmaktır.
UMUT VERİCİ
Prof. Dr. Hikmet Yılmaz (Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı): 15 yıl önce şu an piyasada kullanılan ilaçlarımız yoktu. Onlar da böyle geliştirildi. Böyle bir mucize için çok iyimser de olmamak gerekiyor. 50 yaşındakilerin yüzde 3’ünde görülen Alzheimer 85 yaşına gelindiğinde yüzde 20’lere çıkıyor. Bu hastalıkla ilgili 20’den fazla Faz-2 çalışması devam eden ilaç var hepsi de umut veriyor. (Kaynak: http://www.reyhaber.com/yasam-haberleri/prof-gokhan-hotamisligil-diyabet-asisi-gelistirdi.html)
gökhan bey lütfen çabuk olun oğlum tip 1 diyabetli her gün 4 kez insülin oluyor.kahroluyorum.ondan başka hiçbirşey düşünemiyorum.inanılmaz üzgünüm.tek umudum sizsiniz.başarılar diliyorum.sizi sürekli takip ediyorum ve size güveniyorum.
Ben artık hic bir söylenene inanmıyorum daha kaç ay oncesinde hotamasligilin haberini okumuştum aynı laflar dönüp dolanıyor ortalıkta ortada ve elde olan kocaman bir sıfır.bi altı ay sonra yine aynı hikaye yine aynı umutlar ve bekleyiş.yakardesim eğer bir aciklama olacaksa bu direkt kesin cozum bulundu diye olsun insanların umutlarını canlandırmanın bu kadar basit olmadıgını düşünüyorum daha Cook bekleriz gibime geliyor.
Eren Bey Merhaba,
Size sonuna katılıyorum. Her haber umut dolu oluyor ama çalısmaların sonuca ulaşmamasi üzüntü verici.
Ama her haberi paylaşmak ve üzerine yorum yapmak lazım. Bakın sizin fikrinizi öğrenmiş olduk 🙂 .
Sevgiler
Az once yine ayni nitelikte bir haber okudum ve arastirirken bu yorumunuza rastladim.. Yil 2021! Hala bir gelisme yok malesef:(
Dusuncenizde nekadar hakli oldugunuzun teyididir!!!
haberde diyabetin oluşmasını engelleyecek diyor; var olan diyabeti iyileştirme gibi birşeyden bahsedilmiyor maalesef…
hep aynı haberler tedavisini bulduk bulucaz derken bizim kaybolan ümitlerimiz ne oluyor…ama ben ne olursa olsun umudumu yitirmicem rabbimden dileğim yakın bir zamanda tedavisi bulunurda inş iş işten geçmemiş olur..
Benim çocuğum 6 yaşında tip 1 diyabet oldu 9 yaşına geldi bakmadığım internet sayfası çalmadığım kapı kalmadı Evet Kardeşler Hep aynı hikaye Aslında Diyabetin Çaresini Bulunmuş fakat Büyük ilaç firmaları çıkmasını istemiyor kanısındayım İnşallah Biri çıkarda birşey dinlemez işte çaresi budur der ümüdimi yıtırmiyorum Allah hepinize kolaylık versin
merhaba oglum 11 yasında dyabet 1.bazen aslık sekerı yuksek çıkıyor bende ketonuna baktım ama pek bırsey anlamadım degısen renkleri mavı- kahverengıye,turuncuda yesıle dönustu.bu deyısımler neyı ıfade edıyor bıze yardımcı olursanız çok sevınırız .
Hasan Bey Merhaba,
Keton çubuklarının olduğu paketin üzerinde hangi renk hangi değer aralığını ifade ediyor sizin bakmanız lazım. Bu test çubukları idrardaki şekeri ifade eder. İdrarda ketonun fazla olması kan şekerinin de yüksek olduğunu anlatır.
Hangi markayı kullandığınız için net bir cevap veremiyorum. Ama yeşilin normal, kırmızı rengin tehlikeli olduğunu biliyorum. Sarı ise de ne yüksek ne de iyi.
Sevgiler