BCG Aşısı Tİp-1 Diyabete Çözüm Mü?
Bacillus Calmette-Guérin (BCG) aşısı, tarihteki en eski aşılardan biri. Ve on yıldan fazla bir süredir Massachusetts Genel Hastanesi’nde (MGH) Dr. Denise Faustman ve ekibi tarafından, tip-1 diyabetiler için potansiyel bir tedavi yöntemi olarak araştırılmaya devam etmekte. https://www.diyabetimben.com/?s=denise linkinden de diyabetimben.com’da konuyla ilgili daha önce paylaştığımız detaylara ulaşabilirsiniz.
Yayınlanan yeni bir çalışma, tip-1 diyabetli bireylere yapılan BCG uygulamasının uzun dönem sonuçlarını açıklamakta.
Çalışmaya 52’si daha önce BCG aşısı olan toplamda 282 kişiyi kapsıyor. Diyabetli kişilerin diyabet kıdemleri ise ortalama 19 yıl. Diyabetliler sekiz yıl boyunca takip edildi ve A1c düzeyleri değerlendirildi.
Çalışmada dört hafta arayla iki doz BCG aşısı alan tip-1 diyabeti olan bireylerin, kontrol grubuna göre belirgin ölçüde düşük A1c seviyeleri elde ettikleri bildirilmiş. Bu sonuç aşı uygulamasından üç yıl sonra da gözlemlenirken beş yıllık takip süresinde de devam etti.
Araştırmacılar kan şekeri kontrolünün “normale yakın” seviyelere yükseldiğini açıklasalar da, tedavi grubundaki A1c değerleri diyabetik olmayan popülasyona kıyasla hala yüksekti. Yani normalde aşı alan tip-1 diyabetliler için ortalama Alc 6.65 idi. Ama A1c seviyesinin % 5,7’den az olması beklenir. Ancak bence bu A1C değeri bile oldukça iyi.
Bununla birlikte çalışma sonuçları aşıyı alan kişilerin glisemik kontrolleri üzerinde belirgin ve pozitif uzun vadeli bir etki göstermekte. Bu 8 yıllık çalışma süresi boyunca;
- BCG dozlarını tam alan bireylerin özellikle 3–4 yıllık süre boyunca HbA1c’de büyük bir düşüş yaşandı.
- Beden kitle endekslerinde hiçbir değişik olmadı.
- Tip-1 diyabet yönetimiyle ilişkili teknolojilerin (örn., insülin pompaları, sürekli glikoz ölçüm cihazları) kullanımı, ketojenik diyetlerin benimsenmemesi ve bu çalışmamızda daha önce toplanmış olan HbA1c değerlerini incelemek için yeniden başlatılan bu çalışmada iyi bir veri kıyaslaması maalesef yapılamadı.
Araştırmacılar ayrıca gözlemlenen bu olumlu etkilerden sorumlu moleküler mekanizmaları da anlama girişiminde bulunmuşlar. Aşıların bu anti-diyabetik etkilerini sergiledikleri iki yol belirlediler:
- Aşı, tip-1 diyabette otoimmün saldırıdan sorumlu immün hücre popülasyonlarını etkiliyor görünmekte. Spesifik olarak, aşının farklı bir CD4 T hücresi ve düzenleyici T hücre fenotipi ile sonuçlanan epigenetik değişiklikler gösterebileceğini belirlemişler.
- Aşı, hücresel metabolizmayı oksidatif fosforilasyondan aerobik metabolizmaya kaydırır gibi görünmektedir. Bu, hücrelerin yeni ve insülinden bağımsız bir mekanizma yoluyla daha fazla glikoz kullandığı anlamına gelir.
Araştırmacılar BCG aşısının, C-peptid seviyeleri ile ölçüldüğü gibi, deneklerde insülin üretimini geri yüklemediğini belirlemiş. Bu durum BCG ile tedavi edilmiş hayvanlarda artan insülin sekresyonunu gösteren fare modellerinde yaptıkları önceki araştırmaların aksini göstermekte. Aşının aynı zamanda insülin direncini de azaltmadığı ifade edilmektedir.
Ayrıca araştırmacılar bu aşı yönteminin etkilerini göstermek için neden birkaç yıl sürdüğünden emin olmadıklarını da belirtiyor. Ama bunu da şöyle açıklıyorlar; “Otoimmün hastalıkların gelişmesi yıllar sürdüğü için, otoimmünitenin tersine çevrilmesinin veya durdurulmasının benzer bir zamana ihtiyaç duyabileceğini düşünüyoruz” diyorlar.
Araştırma ekibi için sonraki adımlar neler?
Çocuk diyabetliler de dahil olmak üzere en geniş tip-1 diyabetli popülasyonlarında etkinliği kanıtlamaya çalışıyorlar. Her yaş ve diyabet kıdemine sahip daha fazla sayıda denek için araştırmayı genişletmek istiyorlar.
Esra’nın Notu
Yıllardır Dr Denise Faustman’ın araştırmasını takip ediyorum. Oldukça heyecan verici bir çalışma. Ama bahsedildiği gibi çok uzun sürüyor. Bir dönem finansal sorunlarla boğuşan bu araştırma çalışmasının geldiği noktayı görmek mutluluk verici.
Yapılan çalışmaların sonuçları da gayet iyi görünmekte ama BCG aşısıyla yapılan uygulamalar daha uzun vadeli olumlu/olumsuz neler getirecek göreceğiz.
test
Bu aşıyı türkiyede yaptırabiliyormuyuz
Esra hanım 6.65 A1c değeri dışarıdan insulin alınmadanmı olmuş? Yoksa aşı ile beraber insulin de yapılmış mı?