Şeker Ölçüm Sensör Teli Cilt Altında Kalırsa

Haberler&GelişmelerŞeker Ölçüm Sensör Teli Cilt Altında Kalırsa

Şeker Ölçüm Sensör Teli Cilt Altında Kalırsa

Bir takipçimizin sorusuyla sizlerle paylaşmak istedim.

3 yaşındaki diyabetli çocuğuna ilk kez sensör taktırmışlar. Sonra sensörü geri çıkarmışlar. Ancak sensörün teli, sensörün ucunda değilmiş. Cilt altında kaldığından şüphelenip röntgen çekmeye gitmişler ve sensör cilt altındaymış.

Bu durumu ben yaşamadım ya da bana bu konuda danışan kimse olmadığından internette, yabancı bloglardan konuya baktım.
Bu konu sık yaşanan bir konu değilmiş. Firmaların FDA bildirimleri de oldukça azmış. Ancak yaşanma oranı az olsa da elbette yaşanıyor.

Bu durumu yaşayanlar telaşla doktora başvurmuşlar. Doktorlar ise bunun bir zararı olmayacağını söyleyerek herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek olmadığını söylüyorlarmış.


Sensör telinin cilt altında kalmasının yaratacağı tek sıkıntı ise olası enfeksiyon riski. Ki bunun oranın da düşük olarak belirtiliyor.

Cerrahi bir müdahale ile alınmasının da şart/gerek olmadığı söyleniyor. Fayda/maliyet olarak bakıldığında, telin cilt altında kalması daha mantıklı görülüyormuş.

Ancak sensör teli cilt altında kalan diyabetli bireyler ve yakınları bu konuda huzursuz. Cilt altında, saç teli inceliğindeki bir telle yaşamayı can sıkıcı ve endişe verici buluyor!

Sensör telinin boyutunu bilen biri olarak da aynı durumu ben yaşasaydım çok umursamazdım. Ama elbette bu durumu yaşamayan biri olarak yaptığım yorum bu 😊

Sensörü ciltten çıkarırken nelere dikkat edilmeli?

Transmitter ve sensörü ayrı ayrı olan bir sürekli glikoz ölçüm sistemi kullanıyorsanız (Dexcom ya da Medtronic markalarına ait sensör sistemlerinden bahsediyoruz.) sensörü çıkaracağınız zaman transmitteri bandından tutup nazikçe ciltten çıkarın. Transmitteri ise bandı çıkardıktan sonra bantlı kısımdan ayırın.

Sensörü transmitter ile aynı anda çıkarmayı neden özellikle vurguluyorum? Çünkü sensör telleri çok nazik. Ufak bir harekette dahi yerinden çıkabiliyor ya da olduğu yerde kalabiliyor. Çıkardıktan sonra da ucuyla birlikte gelip gelmediğini kontrol etmekte fayda var.

Transmitter ve sensörü aynı parçada olan bir anlık glikoz ölçüm sistemi kullanıyorsanız (Libre) sensörü yine bandından tutup nazikçe çıkarın ve ucuyla birlikte gelip gelmediğini kontrol edin.

2 YORUMLAR

  1. Ben kateter ve sensör yapışkanı sökmek için Convatec Niltac Yapışkan Flaster çözücü kullanıyorum ve çok memnunum.
    Özellikler:
    Niltac Yakmayan Medikal Yapışkan Yara bandı Flaster Sökücü  Sprey
    Her türlü medikal yapışkanın acısız, hızlı ve atravmatik çıkarılmasında
    Kokusuzdur. Alkol, yağ ya da koruyucu madde içermez. Hipoallerjeniktir. Çabuk kurur, kullanımı kolaydır, yağlı kalıntı bırakmaz.

    Kontrendikasyonlar:
    Ürün veya bileşenlerine karşı hassas olan veya alerjik reaksiyon gösteren kişilerde kullanılmamalıdır. Cildin duyarlı veya hassas bölgelerinde (gözler,
    ağız, kulaklar, burun, vajina) kullanmaktan kaçının.

    Kullanım Talimatı:
    Su geçiren bir ürün (dokumasız, gözenekli flasterler gibi) çıkartmak istediğinizde ürünün üzerine her tarafına gelecek şekilde sıkın ve birkaç saniye bekleyin.
    Su geçirmeyen bir ürün çıkartmak istediğinizde yapışkanlı ürünün köşesini biraz kaldırıp sıkın ve birkaç saniye bekleyin. Niltac sıkmaya devam ederek yapışkanı
    ciltten nazikçe çekin.
    Birkaç saniye cildin kurumasını bekleyin. Cilt kuruduktan sonra Niltac, uygulanacak yeni yara örtülerinin ve diğer uygulamaların yapışkanını etkilemeyecektir. 
    Kullanmadan önce lütfen ürün prospektüsüne başvurunuz.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: