İnsülin Pompasındaki ISIG Değeri İle Şeker Takibi Nasıl Yapılır?
İngilizce açılımı: Interstititial SIGnal
Türkçesi: İnterstisyel (doku arası) Sinyali
Yaşadığım bir tecrübe ile ISIG değeri takibiyle şekerimi nasıl takip ettiğimi kısaca anlatayım.
Geçtiğimiz haftalarda bir akşam şekerim 400’e dayandı. Hatta diyabetimben’in 8. yaş paylaşımı için çalıştığım akşam oldu.
Sensörü kalibre etmek için şekerimi ölçeyim dedim. Ölçmez olaydım🙈 300 küsür bir sonuç çıktı!
“Elim temiz mi ya!” iç sesiyle gidip ellerimi yıkadım. Tekrar ölçtüm. Yine benzer sonuç.
“Olmaz, olamaz. Bu kadar iyi beslenirken ve şeker tüm gün ip gibi gitmişken nasıl olur?” (Kendine, duruma kızma hali, tavrıdır bu😊)
Yetmez. 3. kez parmak delinir.
400’ü geçmiştir şeker.
📌Sensörü kalibre edemesem de en azından ISIG değerine bakmak geldi aklıma. ISIG değeri de şekerin ne kadar yüksek-düşük-normal olduğu konusunda fikir verir. 78-85 arasında gidip geliyor ISIG.
Vallahi yüksek şeker😂🙈
Akla insülin pompası setini taktığım beş boşluğu gelir. “Dün akşam bandı kenardan hafif çıkmıştı. Kesin sete bi şey oldu.” deyip, insülin pompası set değişimine karar verdim.
Ama önce koldan, uygun dozda, insülin kalemiyle insülin yapmak lazım. Malum şeker yükselişte. Set değişiminde dahi zaman kaybetmemek, hızla müdahale etmek lazım✌️
Çıkardığım setin silikon ucu da 45 derece kadar eğik. 3-4 saat sonra şekerin düzenli düşüyor olması ise mutluluk verici
👉Kısa bilgi: Medtronic Veo’da menüye girdiğinizde sensör durumu kısmında ‘sensör sinyali’ ISIG değeridir.
640G’de ise ana ekranın en üst kısmına oklarla gelip pompanın ortasındaki yuvarlak butona basınca çıkan ekranda alt okla aşağılara gitmek lazım. Altlarda ISIG değerini görebilirsiniz.👈
Sensörle çalışan insülin pompasında ISIG değeri önemlidir. Çünkü taktığımız sensör, dokular arası sıvının yani cilt altı sıvısının şekerini ölçer ve bir sinyal olarak insülin pompasına gönderir. Sensör sinyalinin de glikoz olarak bir karşılığı vardır.
Mesela paylaşımı yaparken;
ISIG değeri: 19.66
Sensör glikoz değeri ise: 88 mg/dL
Yani ISIG değeri 19-20 gibi iken şekerim 80-95 mg/dL aralığında olur.
Örneğin şekerim iyi değil. Yüksek ya da düşük. Farketmez. Sensörü kalibre etmem lazım. Ama böylesi durumlarda yani şeker iyi değilken sensörü kalibre edemem.
Bu anlarda sürekli parmak ölçümü yapmaktansa ISIG değerinin takibini yapmak daha anlamlı ve daha az yorucu geliyor.
Kalibrasyon saatinde şeker değeri ve dolayısıyla ISIG değeri yüksekti. Düzeltme bolusu yaptım. ISIG değerini insülin pompamdan takip etmeye başladı. ISIG değerinin düşmeye başladığını görüyorsam her şey yolunda. ISIG değeri 20-25 arası bir değere gelince parmaktan ölçüm yapıp şeker hedef aralığa gelmişse ve aktif insülin 1-2 üniteden fazla kalmamışsa sensörü kalibre edebilirim.
Ya da tam zıttı. Şeker kalibrasyon anında düşüktü. Yükseltmek için bir şeyler yiyip, içtim. ISIG değeri de yükselmeye başladı. Birkaç saat daha bekledikten sonra parmaktan ölçüm yapıp sensörü kalibre edebilirim. Bir şeyler yedikten 2-3 saat sonra sensörü kalibre etmek iyi bir yöntemdir. Yer yemez sensörü kalibre etmek ideal bir yöntem değildir.
Her zaman söylesem de günün sözü olarak not düşelim.
“Elimizdeki teknolojileri iyi bildikçe tip-1 diyabet yönetimi daha mükemmel hale gelir.”
test