“Güncel Gelişmeler Işığında Dinamik İnsülin Tedavisi Ve Yapay Pankreas” Konulu Toplantı Yapıldı
Koç Üniversitesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü tarafından düzenlenen ve Uluslararası Çocuk ve Adolesan Birliği’nin son önerileri ışığında çocuklarda diyabet tedavisi ve yapay pankras konularını kapsayan eğitim programı 25 Mayıs 2019 tarihinde Koç Üniversitesi Hastanesi’nde yapıldı. Toplantıya değişik şehirlerinden ( Uşak, Isparta, Muğla, Mersin, Adana, Ankara, Çanakkale, İstanbul, Afyon) gelen Tip 1 diyabetliler ve aileleri, hekimler, hemşireler ve diyetisyenleri kapsayan yaklaşık 150 kişi katıldı.
Toplantıda Kan şekeri izlemi ve insülin tedavisi, okul öncesi dönemde diyabet bakımı, beslenme tedavisinde sık yapılan hatalar, ergenlik dönemindeki sorunlar ve hastalık günlerinde yönetim gibi temel konular konuşuldu. Ayrıca Tip 1 diyaberli diyetisten Nevin Ayhan, Tip 1 diyabetli çocuk annesi Esra Tarı, Tip 1 diyabetli Elif Erdoğan, Tip 1 diyabetli endokrinoloji profesörü Oğuzhan Deyneli kendi denetimlerini paylaştılar ve toplantıyı zenginleştirdiler.
Toplantının son oturumunda ise Colorado Üniversitesi TIp Fakültesi, Barbara Davis Diyabet Merkezi’nde Dr. Halis Kaan Aktürk, Yapay Pankreas ve gelişmiş teknoloji uygulamaları konusunda kendi merkezinin deneyimlerini ve güncel bilgileri paylaştı. Dr. Aktürk, bu teknolojiler konusunda gerçekçi olmayan beklentiler oluştuğunu, bu nedenle de kolay hayal kırıklığı yaşandığını, kendi merkezlerinde şimdiye kadar 923 hastanın Medtronik 670G kullandığını, bu teknolojiden en çok motive kullanıcılar, parmak ucundan kan şekeri ölçenler,sensörü sürekli kullanacak olanlar,uykuda kan şekeri düzensiz olanlar, çok fazla hipoglisemi yaşayanlar, HbA1c’si istenen hedefte olmayanların yarar gördüğünü söyledi. Aynı oturumda konuşan Helmsley Vakfı Tip 1 diyabet program sorumlusu Deniz Dalton, vakıflarının iki çocuğu Tip 1 diyabetli bir ailenin bağışları ile çalıştığını ve esas olarak Tip 1 diyabetliler için çözümler üretmeye çalıştıklarını, bunun için üniversite ve teknoloji firmaları ile işbirliği yaptıklarını, herkesin hjemen yapay pancreas gibi teknolojilere ulaşamayacağını ama sensörle glukoz izlem sistemlerinin (CGMS) daha hızlı yaygınlaşabileceğini, Türkiye’de de kaynakları olan Tip 1 diyabetli çocuk ailelerinin bu alana daha fazla katkıda bulunmasının iyi olacağını söyledi.
Toplantıyı düzenleyen Koç Üniversitesi Çocuk Endokrin ve Diyabet Ekibi olarak, özellikle uzaklardan çok sayıda katılımın olmasından ve ülkemizin bir çok yerinde diyabet eğitimi konusunda bir motivasyon olduğunu görmekten ve emeklerimizin insanlarda güzel yankılanmasından mutlu olduk. Katkıda bulunanlara çok teşekkür ederiz.
Toplantıdaki sunumlara http://www.arkadasimdiyabet.com/yeni-teknolojiler/sunumlar-rehberler-kitaplar linkinden ulaşabilirsiniz.
Toplantının bütün konuşmaları içeren videosuna ise https://live.vkvhealth.org/login linkinde misafir erişimi ile giriş yaptıktan sonra Videolar/Çocuk Diyabet Programı pencerelerini izleyerek ulaşabilirsiniz.
test