Uzun Süreli Açlıkların Şekerimize Etkisi
Uzun süreli aç kalmalar, hafta sonu geç kalkmalar vs tip-1 diyabetimize nasıl etki ediyor?
Aslında bunu ara ara, paylaşımların içinde bahsediyorum. Bugün biraz derinine inelim😊
Biz tip-1 diyabetlilerin sadece insülin üreten beta hücrelerinde sorun bulunmuyor. Yani tek sorunumuz “insülin” değil❗️
Glikoz salınımımızda da sorun var.
Bazen anlamsız yükselen şekerin, düşük şekerden sonra oluşan kan şekeri reboundunun başrolünü bu “yolunda gitmeyen glikoz salınımı” alıyor.
Uzun süren açlıklardan veya hipoglisemilerden sonra şeker yani glikoz salınımı olmakta. Diyabetli olmayan bireylerde bu salınım, kişinin kendini toparlaması adına yeterli miktarda oluyor. Ama biz tip-1 diyabetlilerde çoğu zaman olması gerekenden fazla glikoz salınımı oluyor ve şeker fırlıyor.
Hipoglisemi sonrası olan bu yükseliş “rebound” olarak adlandırılmakta.
Benim gibi hafta sonu geç kalkan ve geç kahvaltı yapanlarda da bu sorun oluşmakta. Ya da uzun süreli açlıklarda oluşabilmekte.
Bir önceki gece 24:00’da yatıp, ertesi gün 10 ya da 11 kalkıyorsanız veya gün için 6 saatten fazla aç kalıyorsanız, uzun süreli açlıktan ve/veya sabah salgılanan hormonlardan ötürü, şeker olması gerekenden fazla yükseliyor. Bu durumu insülin pompası kullanıcıları geçici bazal gibi yöntemlerle çözerken, kalem kullanıcıları öğün için yapılan insülini biraz arttırarak çözebilir.
Bu arada yine ara bir bilgi😊✌️
Sabah hepimizde salgılan “kortizol” hormonu sebebiyle, en yüksek insülin ihtiyacımız bu sabah saatlerinde olmakta. Çünkü kortizol, kan şekerini yükselten bir hormon.
İnsülin pompamdaki bazal dozlarıma baktığımda sabahki bazallarım günün diğer saatlerine oranla daha yüksek😊✌️
👉Tip-1 diyabetliyseniz, her detayına hakim olmalısınız. Kullandığınız insülinden, teknolojilere, metabolizmanızı tanımanızdan, tip-1 diyabetin tüm literatür bilgilerine kadar. Çünkü bu tip-1 diyabeti biz yaşıyoruz. Ve çoğu zaman tüm sorunların üstesinden biz geliyoruz. Durmayın. Gelişin😊
Günün mottosu da bu olsun👊😊
test