Tip-1 Diyabetin Çözümü İçin Yeni Bir Tedavi Yöntemi: Hücre Tabanlı Terapi
Hücre bazlı terapi yani; adacık hücrelerinin ve insan amniyotik epitel hücrelerinin birleştirilmesiyle oluşturulan organoidlerin, tip-1 diyabetin çözümüne fayda sağlayabilir.
Hücre temelli tedavinin tip-1 diyabetin çözümü için umut verici sonuçlar oluşturduğu belirlendi.
Organoidleri Tip-1 Diyabeti Tedavi Edici Bir Araç Olarak Kullanmak
Organoidler; kök hücrelerden türetilen, küçük, üç boyutlu doku kültürleridir. Bir organın karmaşıklığını arttırmak için organoitler oluşturulabilir veya bir organın bazı işlevlerini yeniden yapmak için belirli hücre türleri üretilebilir.
Araştırmacılar da insülin üreten pankreas hücrelerine dönüşebilen organoidler yaptı. Bu modifiye edilmiş ve insülin üreten hücreler, diyabetik farelere implante edildiklerinde, farelerin kan şekerini düzenlediler.
Adacık Hücresi Nakli İle Organoidler
Pankreasta, insülin üreten hücrelerin oluşturduğu küme adacık hücresi olarak bilinir. Adacık hücresi nakli tip-1 diyabetin tedavisinde güçlü bir yöntemdir. Birçok çalışma gösteriyor ki kan şekeri regülasyonu için bu yöntem etkili ve başarılı bir yöntemdir.
Ancak araştırmalar gösteriyor ki; adacık hücre nakli sonrasında bağışıklık sisteminin saldırısının devamlılığı sebebiyle adacık hücre kayıpları olmaktadır. Bu adacık hücre kaybının sebepleri ise; transplant bölgesinin iltihaplanması, kan ve oksijen kaynağını bozan hücrelerin revaskülarizasyonu olarak belirlenmiştir.
Bilim insanları, adacık hücrelerinin kaybını önleyebilecek ve klinik adacık nakli sonuçlarını iyileştirebilecek yeni stratejiler aramaya devam etmektedir.
Araştırmacıların tasarladığı/oluşturduğu adacık ve insan amniyotik epitel hücrelerinin insülin üreten organoitlerini tasarladılar.
Amniyotik epitel hücreleri; yüksek proliferatif yani çoğalma kapasitesine sahip, kendi kendini yenileme kabiliyetine, çoklu farklılaşmaya, erişim kolaylığına ve nakil için güvenli olan kök hücrelerdir.
Son birkaç yıldır, insan amniyotik epitel hücreleri, rejeneratif tıpta çalışan araştırmacıların odağındadır.
Nature Communications/İsviçre’de yayınlanan bu çalışmada, Cenevre Üniversite Hastanesi ve Cenevre Üniversitesi araştırmacıları, insan amniyotik epitel hücrelerini ve ayrıştırılmış adacık hücrelerini birleştirerek uygulanabilir ve fonksiyonel bir şekilde insülin üreten organoidleri tasarladılar.
Mühendislik Başarısı Olan Organoidler, Nakil Sonrası İşlevini Sürdürdü
İnsan amniyotik epitel hücreleri ve adacık hücrelerinden oluşan organoidler, nakil sonrasında, herhangi bir adacık kaybı yaşamadı. Araştırmacılar, hipoksi (beden dokularında oksijenin azalması hali.) koşullarında amniyotik epitel hücrelerinin adacık hücreleri üzerinde, önemli düzeyde, koruyucu etkisi olduğu da gözlemlenmiştir. Ek olarak, organoidler şekeri regüle edebilirken hücre ölümlerine karşı direnç de göstermiştir.
Adacık organoidlerinin nakli ile de şeker regülasyonunun iyileştirilmesi sağlanmıştır.
Kaynaklar: https://actu.epfl.ch/news/organoids-mimicking-our-organs-in-the-lab/
https://medicalnewsbulletin.com/engineered-cell-based-therapy
test
Hadi inşallah biz tip-1 diyabetlilerin yüzü gülsün artık 😊🙏🏻
ingilterede kansız şeker ölçüm cihazı satış onayı aldı ve bu ay içerisinde avrupa satışı izni verileceği söyleniyor. ( https://www.healthline.com/diabetesmine/non-invasive-sugarbeat-cgm-diabetes#5 )
Meanwhile, Nemaura is predicting that its system may cost less than one-fifth of competing products:
$30 per month annual subscription plan for non-insulin users — includes 8 patches/month, transmitter and recharger
$55 per month annual subscription for insulin users — includes 16 patches/month, transmitter and recharger
anlaşıla bileceği gibi günlük 10 lira bir maliyetle iğnesiz kansız diğer ölçüm cihazlarındna daha başarılı olduğunu söyleyen bir uygulamaya kavuşa bileceğiz. saygılarımla.