HbA1c Değerim Nasıl 5,6 Çıktı?
Yaklaşık 4 aydır uzaktan çalışmaya devam ediyorum.
Bilenler biliyor ama tekrar etmem gerekirse 2008 yılından bu yana ilaç, teknoloji, yazılım gibi birçok şirkette insan kaynakları fonksiyonunda çalıştım, çalışmaya da devam ediyorum. Son 6 yıldır da tamamıyla yazılım sektöründe İnsan Kaynakları Direktörü rolündeyim.
İnsan kaynaklarcı 🙂 olmayı öğretmen, memur gibi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Birçok fonksiyonu ve şirketlerin diğer ekiplerine göre de stres dozu bir nebze olsa da fazla. Hoş işin merkezinde insan olduğu sürece işimiz pek de kolay olmuyor 🙂
Çalıştığım şirketlerde hep keyifle çalıştım. Katmadeğer sağlamak, olmayan sistemleri kurmak, vizyon kazandırmak hep birinci önceliğim oldu. Önceliklerim iş olunca da tip-1 diyabetim her zaman ikinci planda iş hayatımda.
Nadiren de olsa insülin yapmayı unuttuğum, toplantılar uzuyor diye kan şekeri düşüklüğü yaşamalarım, ardından da hiperglisemiler vs. gibi tecrübelerim oldu.
Ofiste olunca tip-1 diyabetin gidişatına müdahale evdeki gibi olmuyormuş. Bunu 4 ayın sonunda daha da fark ettim 🙂
Yıllardır her ofise adım attığımda şekerim öğlene kadar yükselişe geçer. Normal şartlarda/günlerde ise böyle bir durum olmuyor elbette.
Ufacık bir şey yesem, doğru dozda insülin yapsam dahi olmadık yükselişler olur.
Son birkaç yıldır bunun çözümü işin içine geçici bazalı da dahil ederek bulmuştum. Yani yemek için göndermem gereken insülini sabah mutlaka 20 dakika önce gönderip aynı zamanda 9-12 saatleri arasında bazalı %200 arttırıyorum. Bu şekilde yapınca şekerim tahminden fazla yükselmiyor ve aniden de çakılarak düşmüyor.
Ancak 4 aydır evden çalışmaya başlayınca sabahtan öğlene olan muhteşem yükseklikleri yönetmek daha kolay olurken ofisteki gibi senaryoları da yaşamamaya başladım 🙂
Gün içi stresin minimum dozda olması, ev koşullarında olup olası durumlarda birçok şeye ulaşabilmek ve canım sıkılsa veya bir dinlenme ihtiyacında uzanabilme/dinlenebilme şansı beni baya rahatlattı. Tabiki tip-1 diyabetimi de 🙂
Kendimde gözlemlediğim en temel konu “STRES”
Sabah işe gitme telaşından doğan erken kalkma, trafiği hesaplayarak evden erken çıkma, işe gitme ve ofisteki işlerin “farketmediğim bir stres” yarattığı ortada.
Evde çalıştığım ve çalışmaya da devam ettiğim bu dönemde “sadece iş yapma stresi” olması, yani stres faktörlerinin azalması sebebiyle; kan şekerim normale oranla daha da hedef aralıkta gitti.
Yüksek ve düşük kan şekerlerini hiç görmedim diyebilirim.
Ve bu sebeple de A1C değerim 5,6 çıktı 🙂
Tip-1 diyabetle tanıştığım günden bu yana A1c değerim hiç 6’nın altına inmemişti. Gündelik gidişatta düzgün giden sensör glikoz değerlerinin gerçekçi meyvesi bugün aldığım 5,6 A1c oldu.
Bu kadar fark edeceğini, “stresin” bu kadar da etkili olacağını inanın düşünmemiştim.
Bu güzel haberi ve kendimce bulduğum sebepleri sizlerle de paylaşmak istedim.
Umarım evde kaldığımız bu dönemde daha iyi tip-1 diyabet yönetimi ve farkındalıklar sağlamışızdır.
Daha iyi tip-1 diyabet yönetimi için neler yaptığımı da aşağıdaki videolarla izleyebilirsiniz.
test
Son zamanlardaki çalışmalar çok düşük HBA1C değerlerini önermiyor, çünkü bu değerlerde nörolojik komplikasyonlar artıyor, dünyada önerilen değer yükseltiliyor, farkına varılmayan hipoglisemileri gösterdiği için inme ve ölüm riski artıyor, dikkatli olalım
Merak ettim sizin kaç çıkıyor A1c?
ben de 38 yıllık tip 1 im.1995 yılına kadar hiç kontrole gittiğim yerlerde benden ha1c istendiğini görmemiştim.o yıllarda ilk ölçülen ha1c ,m 7.9 çıkmıştı.tabiki bu yüz kızartıcı değeri bir daha hiç görmedim.hedefim hep 5.5 oldu.benimki hep 6 6.5 arası.esra hanım sizi tebrik ederim.bu 5.6 değerini görmek tüm diyabetli dostlarımıza nasip olur inşallah.sizin de dediğiniz gibi iş hayatı ister istemez sitresli geçiyor.biraz da insanın yapısıyla ilgili herhalde.sevgiler.