Pratik Bir Bilgi

Günün ÖnerisiPratik Bir Bilgi

Pratik Bir Bilgi

Kan şekeri ölçümümüzü yaparken parmağımızı delmek için kullandığımız kaleme benzeyen Softclixin iğnesini 2-3 günde bir değiştirmenizi öneririm.

Parmağınızı delerken canımızın yanmaması için iğne değişikliği yapmak önemli. Ayrıca hijyen için de önemli bir detay aslında.

 

 

Sonraki İçerik

16 YORUMLAR

  1. Ben delme iğnesini 2 ölçümde bir değiştiriyorum. Bu şekilde 2- 3 gunde bir değiştirmek ortalama 6-8 kullanıma esdeger oluyordur. İğne ucunun yıpranması ve acıtma derecesi nasıl oluyor acaba?

    Bir başka sorum ise şu 20 lik diş çekimlerinde veya herhangi bir dolgu yaptırma, diş çekimi , kanal tedavisi durumlarında neelr yapıyorsunuz? Diyabetlilerin diş tedavileri konusunda da bir yazı yazabilir misiniz? Teşekkürler.

    Parmakalrınıza sağlık…

    • Serkan Bey Merhaba,

      Delme iğnesini 2-3 günde bir değiştirmem parmağımı acıtmıyor. Bazen unuttuğum ve 1 hafta aynı delme iğnesi ile yaşadığım bile oluyor. Sizin acı eşiğinize bağlı bence. Birkaç gün değiştirmeden bir deneyin isterseniz. Deneyiminizi bizimle paylaşırsınız.

      Diş doktoruna gittiğimde mutlaka tip-1 diyabetli olduğumu söylüyorum. Ona göre uygulayacağı anesteziyi seçiyor. 20lik dişim ara sıra rahatsız etse de çektirmedim daha. Beni çok zorlamadıkça çektirmeyi düşünmüyorum. Dolgu, köprü ya da kanal tedavisi yaptırdığımda hiçbir sıkıntı yaşamadım. Bu konuyla ilgili önerinizi dikkate alarak bir yazı yazmaya çalışacağım.

  2. merhabalar arkadaşlar delici iğne konusunda bende iğneyi 1 hafta 10 gün gibi sürelerde kullanıyorum bazen unuttuğum için 15-20 günü de bulduğu oluyor:) acı hissi olarak çok faza birşey hissetmiyorum ama doğru kullanım için azami 1hafta olduğunu düşünüyorum.
    Diş konusuna gelince diyabetimden sonraki ilk dişle ilgili operasyonum diş taşlarını (tartar) temizliği için gittiğim ağız ve diş sağlığı merkezimizde diş hekimine tip 1 diyabetli olduğumu söyleyince hekimin rengi benizi atmıştı:) iyiki bunu söylediniz beyefendi diyerek şu an ben size bu konuda bir işlem yapamam bana dahiliye doktorunuzdan yapılacak işlem için sakınca yoktur diye yazılı bir belge getirmeniz gerekiyor dedi ve doktorumdan bende bu belgeyi alarak dişlerime işlem yaptırdım..en son 1 ay kadar önce bir diş çektirmek için gittiğimde diş hekimine tip 1 diyabetli olduğumu ve tansiyonum olduğunu söyledim diş hekimide şeker ve tansiyonumun kaçlarda olduğunu sorduğunda öncelikle komplikasyonu olmayan şekeri tansiyonu kontrol altında olan bir diyabetli olduğumu söyleyince tereddüt etmeden çekilmesi gereken dişimi çekti….

    • Hakan Bey,

      Diş doktorları özellikle kan şekeri düzeninizi dediğiniz gibi soruyorlar. Düzensiz bir kan şekerine sahipseniz nasıl bir yol izlenmesi konusunda da bilgi veriyorlar.

      En son köprü yaptırdığımda işlemden önce diş doktoru kan şekerime bakmıştı ölçüm aletimle. Yüksek ya da düşük kan şekeri kontrolünü en azından işlem öncesi kontrol etmiş oluyorlarmış.

    • Serkan Bey Merhaba,

      Hepimiz deneyim yaşayarak bazı şeyleri öğreniyoruz. Önemli olan sizin kendinizi nasıl rahat hissettiğiniz. Bugüne kadar ben bir sıkıntı yaşamadım açıkçası.

      Sizin de yaşamadığınıza sevindim. Birbirimize sorarak fikir alış-verişinde bulunabiliriz.

      sevgiler

  3. Merhabalar ;

    Bir hafta-on gün kesinlikle çok fazla..Hem enfeksiyon açısından sakıncalı hem iğnenin yapısı bozulduğu için can yakma ihtimalini yükselttiği için sakıncalı hem de o bölgenin daha travmatize olmasına sebep olacağından sakıncalı.En önerileni;2-3 ölçüm için kullanılması.Bu durumda günde ortalama 4 kez ölçen birisi hergün değiştirse ideal olur.Bu iğneleri kurum ödemiyor.Eczaneden eczaneye değişmekle birlikte ortalama 5-10 tl gibi fiyatı..

    Gelelim diş çekimi konusuna;Diyabetiklerin ağız sağlığına özen göstermeleri gerek.Ağız enfeksiyonlarına,dişeti apselerine v.s..Yüksek şeker oranı enfeksiyon oluşması için oldukça uygun.Ve yara iyileşmesini geciktirecek bir durum.Bu ağız için de gecerli..Kısacası diş çekimi sonrasında da bunun önlemlerini almak gerek.Daha sık ağız hijyeni sağlamak gerek gargara,diş fırçalama,antibiyotik v.s.lerle.. Selamlar..

    • Esma Hanım Merhaba,

      Parmak delme iğneleri sizin de bahsettiğiniz üzere sık aralıklarla değiştirilmeli. Ancak ben bu kadar sık değiştirilmesinin ticari kaygılardan dolayı ortaya çıktığını düşünüyorum. Yani sık değiştirin diyerek ürünün satılması amaçlanıyor bence.

      Accu-chek Sofclix’in 200lük kutuları 45 TL civarında.

      Ben bazen 1 hafta bile değiştirmiyorum. Acı eşiğim yüksek zaten. Bu benim kişisel tercihim.

      Ağız bakımı bence de çok önemli. Diş macunu, ağız gargaraları ve diş ipi kullanıyorum. Ki tüm diyabetli arkadaşlarımı da önermek isterim. Oldu ki diş doktoruna yolumuz düştü. Doktora mutlaka diyabetli ama özellikle tip-1 diyabetli olduğumuzu da söyleyelim. Zira kan şekeri yüksekse dişe müdahale edilmemesi gerekiyor. Ya da müdahale edilecekse kullanılan uyuşturucuya dikkat edilmesi lazım ki kan şekerimiz uyuşturucu ile yükselmesiz.

      Yorumunuz için teşekkürler.

      sevgiler

  4. Merhabalar Esra hanım;

    Dediğiniz gibi maliyet yüksek ama bunu ben ticari kaygılardan ötürü demediğimi biliyorum bir sağlıkçı olarak,doğru olan bu olduğu için diyorum.Normalde vücuda uyguladığımız bir iğneyi 2. kez kullanmıyoruz.Kaldı ki bu defalarca kullanımı nasıl önerelim.Maliyet ticari kaygı güden eczanelerde farklılaşmalar gösterebilir ancak.Benim 5-10 tl bahsettiğim daha az miktardaki paketler için.Elbetteki gönül ister ki reçete ile satılsın bu iğnelerde…Bazı yaşlı hastalarda defalarca,muhtemelen aynı iğneyle yapılan ölçümler sonucu öyle kötü parmak uçlarıyla karsılaşıyoruz ki.Dediğiniz gibi durum maliyeti işaret edince bilginin anlamı olmuyor,olamıyor…

    Ağız bakımı konusunda çok net,yerinde bilgiler vermişsiniz..Her halükarda dişhekimine giden diyabetse diyabet,kalp hastasıysa kalp hastası,hepatitse hepatit,allerjikse allerjik olduğunu söylemeli.Kısacası;Kronik her hastalığı olan işlem öncesi anamnezde bilgilerini aktarmalı..Ben katkıda bulunmak istedim naçizane..Selamlar tekrardan…

    • Esma Hanım,

      Siz sağlık personeli olduğunuz için elbette ticari kaygı güdmüyorsunuzdur. Bu konuda bir endişem yok. Genel olarak firmaların ticari kaygılarında bahsetmek istemiştim.

      Sağlık personeli olarak bizlere yorum yaparak ya da yazılar yazarak önemli katkılarda bulunacağınıza inanıyorum.

      sevgiler

  5. Rica ederim Esra hanım;

    Elimden geldiğince destek olmaya çalışırım..

    Herşey gibi malesef ki bir ürün satışa gelene kadar birçok kurumun kazanç elmesi söz konusu olduğu için meblağ yükseliyor.Keşke bakanlık buna da el atsa,reçeteler devreye girse..

    Sayfanızda gözlemlediğim;Bu hastalık yönündeki gayret ve çabalarınızı takdirle karşılıyor ve can-ı gönülden destekliyorum ben de bir diyabetli olarak..Benden de sevgiler..

    • Esma Hanım,

      Bazı itiraflar geç geldi 🙂 . Yorumlarınızın sonunda ‘ben de bir diyabetli olarak’ cümlesi duyarlılığınızı daha net ortaya koydu.

      Aramızda diyabetli olup sağlık personeli olan kişilerin olması inanın çok önemli. Biz alaylı olarak geliştiriyoruz kendimizi birer diyabetli olarak. Ama sizin gibi sağlık personeli olup diyabetli olan kişiler ise her yönden oldukça donanımlı olmakta.

      Diyabetle nasıl tanıştığınızı müsait bir zamanınızda paylaşabilirseniz çok memnun olurum. Farklı bir pencereden bakmamıza fırsat sağlarsınız.

      sevgiler

  6. Artık toplumun bir gerçeği diyabet Esra hanım..Alarma geçti bakanlık,çünkü sayı müthiş rakamlara ulaştı.Artık iki kişiden birisi diyabet diğeri de pre diyabet..Bilinçlenmek gerek..Ben bu bilinçlenmeyi ailemde kayıplar vererek edindim ister istemez.Babamdan sonra abim genç yaşta diyabet olunca gerçeklerle yüzleşmem gerektiğinin farkına vardım..Pre diyabet döneminde bu hastalığın zararlarından mümkün olduğunca kaçınabilmek,organlarımı korumak ve bu durumu uzatabilmek adına bana önerilen ilacı kullanmaya başladım.bu ilaç metformin..Ancak şunu öğrendim ki diyabet yaşam tarzıyla çok alakalı bir hastalık.Diyabet bir yaşam standardı oluşturabilmenin önemini en net ortaya çıkaran hastalık..Toplum hatta sağlık çalışanları dahi diyabet konusunda pek bilinçli değil.Bu bilinci kazandıracak kişilerin sayısı ise oldukça az.Endokrin birimleri bu kadar hastaya rağmen çok yetersiz…Yine de diyabet okulları olsun,türlü seminer ve sempozyumlar bu yönde sevindirici denilebilecek gelişmelerden sayılabilir..

    Heranlamda paylaşımlar açısından ben müsait oldukça katılımlarda bulunurum elimden geldiğince Esra hanım.Tekrar görüşmek üzere Selamlar,sevgiler..

  7. Gecen yil cektirdim yirmilik disimi.en az 3 gun oncesindn sekerinizi regule etmeniz lazim.eger yirmilikse muhakkak hemsireninde oldugu bi saglik kurumu secmelisiniz.ve (bu benim fikrim) dis cekimi fiziki bir kuvvet istedigi icin,erkek doktor secilmelidir.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: