O kadar poğaça ve kurabiye denemem oldu biliyorsunuz. Her ne kadar yenilebilecek kıvamda olsalar da bugünküler kadar olmadı. Senelerin tecrübesi ve kıdemi ile Songül Hanım’ın elinin değmesi her şeyi bitirdi. Ve şahane bir sonuca vardık.
Songül Hanım kim peki? Benim annem 🙂 .
Ben sadece etraf toplayıcı ve saç örgülü poğaçaları yapan bir getir-götürcü olarak çalıştım. Bir de yumurta sarısını sürdüm poğaçaların üzerine ve susamlarını döktüm.
İhtiyaç listesi:
900 gr un (Evde tam tahıllı (140 gr civarındaydı.), tam buğday (260 gr civarındaydı.) ve 7 tahıllı un (500 gr) vardı. Hepsini birleştirdik.),
1 kapsül yaş mayanın yarısı,
1 su bardağı ılık su,
1 su bardağı zeytinyağı,
1 su bardağı süt,
2 küp şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
2 yumurta (1 inin tamamı, 1 inin ise sadece beyazı hamur içerisine girecek. Kalan 1 adet sarıyı ise poğaçaların üzerine süreceğiz.),
Ezine peyniri ve ceviz karışımı
Nasıl bir yol izlendi?
Annem 1 kapsül yaş mayanın yarısını, 2 küp şekeri, 1 bardak ılık suyu kaba koydu. Bu karışım köpürmeye başlayınca 1 bardak ılık sütü, 1 bardak zeytinyağını, 1 tam yumurta ve 1 yumurtanın beyazını da ekledi ve eliyle karıştırmaya başladı. 1 tatlı kaşığı tuzu da koydu bu karışıma. Ve sonrasında ihtiyaç listemizde olan unları yavaştan koyduk.
Mutfakta zamanını geçiren kadınlar iyi bilir. Önce en az olan malzemeyi koymak lazım ki önce o bitsin. Biz de tam tahıllı ve tam buğday unlarını döktük öncelikle. Halen sıvı haldeydi karışım. Ekmek unu olarak aldığım 7 Tahıllı Un’u da eklemek zorunda kaldık. Bu paket tam 500 gr. Bunu da yavaştan döktük. Hamur çok katı değil. Kulak memesi kıvamında da değil. Daha yumuşak bir hamur oldu. Şükür ki evdeki glisemik indeksi düşük tüm unlar yetti 🙂 .
Hamuru mayalanmaya bıraktık. Yarım saatte mayanlandı.
Sonra muftaktaki tüm poğaça ve kurabiye resimlerini çektiğim masanın başına oturup yapmaya başladık (Emine ve Serpil Hanım bu masayı bilir 🙂 . ). Cevizli ezine peyniri karışımı güzel bir karışım. Annem geleneksel poğaça modelinde ilerlerken ben farklı modellemeler yaptım 🙂 . Bir yumak hamuru masanın üzerinde elimin yardımıyla açıp sağ ve soluna bıçak kesikleri attım. Orta kısmına ise peynir karışımı koyup her iki taraftan da örmeye başladım. Şekil güzel oldu.
Annem geleneksel poğaça modellemelerinin yanına 2 ruloyu alıp kendi saç örgülerini yaptı. Ama arasına birşey koymadan. Bir de salyangoz modeli, bir de pastane poğaçası modeli.
Fırından çıkan poğaçaların benim yaptıklarımla uzaktan yakından alakası yok. İnanın harika oldular. Yedikçe yiyesi geliyor insanın.
Toplamda 32 adet poğaça yapmışız. Ortalama olarak her biri 17 gr KH içeriyor. Yani ben her sabah 45 gr KH alıyorsam yanımda iş yerine giderken 3 adet alsam yeterli gelir.
Babamı da çağırdık. Annem, ben ve babam çay ile afiyetle yedik. Annem ve ben tadına bayılsak ta babam pek beğenmedi. Ağzı beyaz una alıştığı için sevmedi 🙂 .
Eşref’i soracak olursanız o ailesini ziyarete gitti bugün. Gelince tadına bakıp yorumunu paylaşır sizlerle.
Ooo hanımlar ellerinize sağlık.
Evet o masayı biliyorummmm 😀 Esracım poğaçaya maya girerde kabarmazmı hiççç bende bunu hep beyaz unla yaıyorum gerçi herşeyi beyaz unla yapıyorum 😀 henüz senin unları deneyemedim malum yoğunluk 😀
Çok güzel oldukları belli oluyor afiyet olsun birde 1 yemek kaşığı MAHLEP süper oluyor aklında olsun şekercim
sevgiler….
Emine Hanım,
Mahlepi duymuştum ama bir dahakine mahlepi de ekleriz 🙂 .
Bu akşamda baya poğaça yedim 🙂 .
Beyaz una HAYIRRRR 🙂 .
sevgiler
Hımmmm nefis gözüküyor 🙂
Ellerinize sağlık Esra hanım.
Bende eşim için en kısa sürede deneyeceğim 🙂
Herkese afiyet olsun..Ancak poğaçanın hem glisemik indeksinin yüksek olması hemde gluten içermesi nedeniyle çok dikkatli olmanızı öneririm..Tadınızı da kaçırmak istemem..Ama eğer Tip-1 Diyabetiniz gluten duyarlılığından kaynaklandıysa, gluten içeren ürünler tüketmeye devam etmeniz durumunda diğer otoimmun hastalıklar da ortaya çıkabilir..Yani diğer otoimmun hastalıklar için de büyük risk altında kalmış olursunuz..Graves Hastalığı, Talasemi, Lupus Hastalığı, Behçet Hastalığı gibi otoimmun hastalıkların Tip-1 Diyabet ile beraber görülme sıklığı artar..O yüzden gluten gibi alerjik maddelerden uzak durmanız gerekir..
Tadınızı kaçırdığım için özür dilerim ama belirtmek istedim..Unlu mamül yada ekmek yiyeceksiniz glutensiz undan yapmaya dikkat etmenizi ve karbonhidrat değişimi yaparak kararında tüketmenizi tavsiye ederim..
Eyüp Bey Merhaba,
Glisemik indeksi yüksek olmasın diye beyaz un koymadan yaptık poğaçaları.
Önerilerinizi yine mutlaka dikkate alacağız ama glisemik indeks konusuna dikkat ederek ve yine kararında yiyerek KH alımını da durdurmamalıyız 🙂 .
sevgiler
Eyüp bey glutensiz unlarında içeriği mısır,pirinç ,soya unları açısından yoğun oluyor,şeker açısından onlarda sıkıntılı değilmi?Tabii benim kızım gibi çölyak rahatsızlığı varsa bunlara mecbur..
Valla Esra Hanım..Kusura bakmayın..Okumadan başlığa bakıp yorum yazmışım..Bakın mahçup oldum şimdi 🙂
”Poğaça” deyince aklıma klasik poğaçalar geldi..Bu tarz bir poğaça ise sorun yok..Yeterki içinde gluten olmasın..