Oğluşumu sabah 7:30 gibi kaldırıyorum. Kalkmak istemiyor. Neyse o uyurken ben şekerini ölçüyorum. Şekeri 120-150 arası çıkıyor. Bazen de 120 nin altında . Nadir oluyor ama.
Sonra karışım insülin mix yapıyorum.Sabahları 2 yapıyorum.Yarım saat sonra kahvaltısını yaptırıyorum.Örneğin;Tam buğday ekmeğiyle yapılmış peynirli tost,5 tane zeytin,bir çay kaşığının ucuyla sarelle(amacım onun nefsini körleme;hevesini kırma;Çünkü reklamda vs: görüyo söylüyo),bazen domates,salatalık yiyor,bazen onuda yemek istemiyor.Böyle.
Sonra internette araba oynuyor biraz. Haydi oğlum şimdi hareket zamanı, oyun zamanı diyorum. Yarım saat kadar hareket ediyoruz.Bazen bunuda yapmak istemiyor.Su içelim biraz diyorum.Daha iyi oynarız,koşarız.(o da zorla oluyor).Küçük 4 yaşında ki çocuğa nasıl anlatacaksın.Bazen diyorum oğluşum şekerin yüksek veya yükselir hadi su içelim,hareket edelim diye.
Saat 10 gibi ara öğün.Ara öğün de yiyecek yönünden sabit kalmıyorum ama 15 gr kh yediriyorum.Bu mesela meyve ,fındık,kendi yaptığım tam tahılı undan kurabiye şekersiz,bazen börek .Buda yağsız sigara böreği gibi ona zarar etmeyecek şekilde yapıyorum.Çünkü böreği ve kurabiyeyi seven ve kendi yapan bir çocuktu.Ona böyle süprizler yapıyoum.Çünkü çocuk sıkılıyo.Sürekli yemekle,meyveyle vs karşılaşmak .Bazen çok sevdiği şey bile olsa yemek istemiyor.Bende bu şekilde renklendiriyorum.(hiç unutmam o sıralar devamlı börek istiyordu.Bende ara öğününe yapıyım dedim.Süpriz olsun.Anne dedi börek kokuyor.Börek mi yaptın ,yaşasın dedi.Yook oğlum ne böreği,komşu yapmıştır.Ben yapmadım dedim.Üzüldü anne bir gün sen de yapsana dedi.Tmm dedim.Saati gelince böreği çıkardım karşısına anne böreeeekk dedi 🙂
Öğlen 12:00 de şekerini tekrar ölçüyorum.100 ün altında çıkar genellikle.Çünkü bu saat aralığında hep düşme eğiliminde oluyor genelde.62 gr kh lık diyet yemeğini hazırlarım.Bunlar:30 gr et(veya yerine yumurta,çökelik vs olabilir),2 kaşık pilav(prinçse nohutlu yapıp,nohutunu fazla koyarak işin sırrına kaçarım,bulgursa 4 kaşık olabiliyor.Oda ekmek yerine 2 kaşık daha ilave ettiğim için veya çorba yerine),4 kaşık sebze yemeği,bir kase çorba,Yarım su bardağı yoğurt(işte bunda biraz zorlanıyorum çünkü pek sevmez.Onun yerine yoğurtlu çorbayla takviye yapıyorum,veya sütlü şaylerle),1 buçuk dilim tam buğday ekmeği.öğlen yemeğimizi bu diyete göre ayarlamaya çalışıyoruz.Sonra yine zorla hareket ettirme ve su içmelerimiz başlıyor.Eğer bunları yapmazsa şekeri 200 ün üzerinde çıkıyor kesinlikle.
15:00 de ara öğününü veriyorum.Bu arada meyve verirsem yüksek çkıyor.O yüzden süt vermeye gayret ediyorum.Bazen bu kuralın dışına da çıkmıyo değiliz,çünkü meyve istediği de oluyor.Çünkü meyveyi çok seven bir çocuk.Daha çok meyve yi sabah ara öğününde kullanıyorumAma tek başına sadece meyve sabahları az geliyo,yanında 5 adet fındık veya sütle yapılmış yiyecek.
Akşam 18:00 de insülin saati.Ölçüyorum.Genelde 120-160 arası çıkıyor.Akşam insülini de2 ünite yapıyorum.Şayet şekeri 200 ün üzerinde ise 2.5 ünite yapıyorum.Artırıyorum.Yarım saat bekliyoruz.Sonra yemek saati geliyoor.Kural öğlen ki diyet gibi 62 gr kh.Sonra yine su ve hareket yapma derdimiz başlıyor.Diyorum ya yapmazsa yüksek çıkıyor.Bende hep insüline yüklenmek istemiyorum.Çünkü yarım saat veya 1 saat egzersiz yapsa.1-2 bardakta su içse çok güzel oluyor,Herşey yolunda oluyor,hareketi de hemen değil ,yemekten bir saat sonra falan yaptırmaya çalışıyoruz.
Saat 21:00 de 15gr kh ara öğününü veriyorum.Bu da meyve olabiliyor veya o ölçülerde tost(acıktım dediği zaman).Veya sütle yapılmış yiyecek.
Sonra da saat 22:00 gibi uyutuyorum.Bizim dikkat ettiyseniz ara öğünleri hiç ölçmedim.Çünkü biz günlük bir ara öğün ölçüyoruz.
Geceleri ise ;bir gün gece 00:00 de ölçüyoruz,diğer gün gece 03:00 de.Bu şekilde diyabet takip defterimiz var ona kaydediyoruz.Sonra o defteri diyabet eğitim hemşiremize götürüyoruz.Bazen ;ne kadar dikkat etsekte hafta da bir defa şekeri 200 ün üzerinde oluyor.Onlar da olmasa süper olacak.Her fırsatta tartıyorum.Kilosu nasıl zayıflıyo mu diye.Çok şükür iyi gidiyoruz.Gerçi balıma şeker hastası tanısı konalı daha 3.5 ay oldu.İsterse 1 yıl,isterse 10 yıl geçsin alışılmaz buna,Her zaman içim yanar.Neyse……………
Aslında bu sadace şeker hastalarının değilde normal insanların ,hepimizin uygulayacağı bir diyet ,yaşam tarzı olmalı.Doğru olan da bu ama,bizler dayanamıyoruz işte.Çocuklarımızın isteklerine.Bazen reklamları yapanlara kızıyorum.Hep yiyecek,çikolata vs.Üf diyorum.Çocuk görüyo istiyor.Onlar kötü oğlum,zararlı,hasta yapıyo diyorum.Cips yiyen çocuk görüyor.Anne bak çocuk hasta olacak diyor.Çocuğa bastıra bastıra sen şeker hastasısın demek istemiyorum,desem 4 yaşında ki çocuk ne anlasın.Bazen anne bana niye iğne yapıyorsun ,istemiyorum diyo.Oğlum büyüyeceksin onun için diyorum.İstemiyorum büyümek diyor.Ben şimdi nasıl diyim sen şeker hastasısın diye.Anlayamaz ki.Bunlar zamanla olacak şeyler.Onun incinmeden bunu anlaması lazım.
Ben yine nöbetteyim. İşten fırsat buldukça yazılanları okuyorum . Hepinize iyi geceler. Allah yavrularımızın yardımcısı olsun..
Erdoğan’ın Annesi Necla Hanım
Necla Hanım Merhaba,
Hastalığı öğrenmeden önce bizim bir hayat düzenimiz vardı. Ben 3 çocuğumuda büyütürken biraz anam babam usulü büyüttüm:) yani hafta içi okulları v.s olduğu için erken kalktıkları için 3 öğün ve acıktıkça ara öğün verdim, hafta sonu sabah uykularını sevdikleri için geç uyanınca 2 öğünle günü kapattılar. Saatli programlı yapmadım hiç. Herkesin kendi düzen ve kuralları var tabiki bunu sizin programınızı eleştirmek adına değil kendi programımı anlatmak adına paylaşıyorum. Neyse dediğim gibi bu düzen böyle giderken diyabetle tanıştık hastanedeki programlanan öğünlerimiz sabah 6 da kahvaltı 9 da ara öğün 12 de öğlen yemeği 3 de ara öğün akşam 6 da akşam yemeği 9 da ara öğün şeklindeydi ve 3 saat aralığıyla kan ölçümü yapıyorduk ve ana öğünlerde 5 ünite Actrabit ve yatmadan önce 5 ünite Levemir. KH sayımımız ise ana öğünlerde 45gr ara öğünlerde 15 gr olarak planlanmıştı. Hastanede kızım bu düzene ilk başlarda itiraz etmedi uyum sağladı ama sabah uykularını alamayınca daha mızmız daha iştahsız olmaya başladı. Eve çıktıktan sonra 1 ay sabah uyandırmalar işkence oldu uykusunu alamayan çocuk kahvaltıyı yapmak istemiyor ve öğlene kadar şeker düşüklüğü yaşıyorduk. Sonra buna sabah o uyurken iğne ve ölçüm yapmayı ve sonrasında ballı süt vererek (45 gr kh değerinde) biberonla içip uyumasına devam etmesini sağladık. Bundan daha hoşnut oldu 11 gibi uyandığında kan şekeri sabah ölçtüğümle hemen hemen aynı çıkıyordu. Bu seferde öğlenden sonra düşüşler başladı özellikle ana okula gittiği için her gün okuladan aranmak üzücüydü. Sonra okula gitmek istemedi. son bir haftadır şunu deniyoruz. Sabah istediği saatte uyanıyorki bu genelde 10.30 -11.30 arası kan şekeri 90-100 arası çıkıyor 2 ün insülin ve güzel iştahlı bir kahvaltı yapıyor, yumurta hergün yiyor beyaz peynir ve peynir çeşitlerini seviyor zeytin domates salatalık v.s 1-1,5 dilim tam tahıllı ekmek içecek olarak süt yada çok açık çay veya ıhlamur(tatlandırıcılı)içiyor arada kapanışı bizde saralle veya reçelle yapıyoruz ama bizimkiler diyabetik olanlarından.
sonra ara öğünde meyve ve yoğurla veya kuru yemişle akşam yemek 6-7 arası ozamanda 2 ün. insülin şekeri 130 falan çıkıyo sonra bizle ara öğüne duruma göre 15 kh eşdeğer bişeyler yiyor bazen bu bir gofrette olabiliyor çok isterde ısrar ederse onlardada diyabetik ürünleri tercih etmeye çalışıyorum ama ne alırsak alalım elimize mutlaka kh değerine bakıyoruz. sonra gece 2 ün levemiri ve uyumadan önce 1 su bardağı sütü var şekeri 150 nin üstündeyse biraz spor 100 -120 arasındaysa sade süt 100 altındaysa azcık ballı süt şeklinde.
Biz bir haftadır sabah insülini kaldırdım. Çocuğum bilinçlene kadar ona pankreaslık yapacaksam bu benim yöntemim 1 haftadır da gayet iyi gidiyor.
Son olarak size ona çok eğlenceli gelen bir spor yönteminden bahsetmek istiyorum. Şu çocuklar için plates topları var rengarenk birde onları tutmak için bir sapları. Kızım o topla akşama kadar evin içinde topun üstüne binerek zıplıyo evin her tarafını geziyo kendine göre farklı tekniklerde geliştirdi:) çok eğlenceli ve biz ona şeker durumuna göre 3 tur at veya 5 tur at gibi hedefler koyuyoruz ve yarış yapıyormuş gibi kronometre tutuyoruz çok eğleniyor.
Yine çok uzun oldu:) şimdilik bu kadar, sevgiler.
Aysun hnm meRhaba’
Bizde hastane sürecinde sabah 6 da uyanıyorduk ,eve gelincede bir hafta kadar böYle devam ettık dediğiniz gibi çocuklar erkenden uykularını almadan uyanınca iştahsız oluyordu.sizin dediğiniz gibi çocuklarımıza pankreas olacağız.bende kimseye danışma gereği duymadan ardanın 6 olan sabAh saatini 9.30olarak değiştirdim.bizde günde 3 kez humulin regular gece yatmadan humulin nph yapıyoruz.günde 3 ana, 3 araöğün yemek yiyiyor.umarım bir an evvel bu işe bir çözüm bulurlar hepimize allah kolaylık versin çocuklarımıza sağlık diliyorum.
Yeter artık yazmayın bunları diye isyan edesim var okuma diyeceksiniz ama okuyorum okusam kaç yazar ben bunları yaşıyorum sılam henüz 6 yaşında ve 6 aydır böyle bizim gibi tip 1 li çocuğu olan anne ve babalar benim gibi düşünüyordur burada gördüğüm kadarıyla insanlar alışmış ve kabullenmiş evet şu an başka çare yok ama ben kabullenmiycem sonuna kadar sesimi duyuracağım herkes ilaç pompa doktor reklamı yapıyor kimse kusura bakmasın bu melekette şu an yaklaşık 77 tıp fakultesi var 100 lerce prof ünvanlı insanlar var ne yapıyorlar insanın yüzüne bakmadan ilaç yazmak dışında hani araştırma deney v.s ama işlerine gelmiyor bir diyabetlinin aylık ilaç maliyetini araştıran varmı niye kök hücre tedavisine başlanmıyor cerrahpaşadan bi hocanın konuşmasına istem dışı şahit oldum biz kök hücreye başlardık bu güne kadar ama önümüze onlarca engeller konuluyor ilaç kartelleri tarafından şu en emkli olmuş genetik prof 80 yaşındaki pınar tevfik özand la bi görüşmemizde biz hacettepeyi kurarken doktor yetiştimek istemiştik ve yetiştiriyordukta ama neyazıkki son 20 yılda doktor değil tüccar yetiştirildiğini gördük dedi gözleri dolarak ünüversite hocaları kendi kabuklarını kırıp lüks villalarından ve arablarından çıkıp labaratuvara girseler bizlerin sorunu inanın en kısa zamanda çözülür.
dursun bey size tamamen katılıyorum.kızımız hasta olunca eşimle hemen araştırmaya başladık hastalık hakkında.biraz bilgi sahibi olunca sizin verdiğiniz tepkileri verdik bizde.ama doktorlar hastalar çoğu kişi bu gidişata boyun eymiş.sizin bizim gibi düşünenlerinde elinden bişey gelmiyor.çalışmalar yapılıyor uğraşıyoruz deyip bekletiyorlar bakalım nereye kadar..
Yorumlarınızı okudum. Kıyamam yavrularınıza . Bende 10 yıldır tıp 1 diabetliyim. Haziran ayında oğlum oldu. 6 aylık şuanda. çok şükür diabet çıkmadı dogdugunda. inşallah olmazda . Kendimden biliyorum nasıl bir hastalık oldugunu. Rabbim en kısa zamanda çocuklarınıza şifa versin.
selda hanım tip 1 in genetik olmadığını söylüyorlar.yani eşinizde yoksa eğer çocukta çıkmaz dediler doktorlar.ben defalarca sordum.hamilelik döneminizle ilgili paylaşımlarda bulunmanızı istesem sizden.anasayfada hamilelik ve diyabet kısmına.yani şekerleriniz nasıl gitti.doğum nasıl oldu.doğumdan sonra bebeğinizde herhangi birşey oldu mu.bu tür paylaşımlara ihtiyacım var yaşayan birinden duymak iyi olacaktır…
Dursun bey size katiliyoum bencede isteseler bulunur çaresi ama bizim doktorlar kendilerini yormazlar çaresini bulsalar paralar kesilecek niye böyle bisey istesinler sonuçta öldüren bir hastalık değil ben umutlu değilim kökten çözüm yerine insulini değiştirler iğne kalem pompa gibi..bakalım ileriki yıllarda ne çıkacakta bizim gözümüzü boyuyacaklar
Bence neden bulmuyolar diye düşünmek yerine çocuklarınızın hayatını kolaylaştıran yöntemlere kanazile olun, mesela karbonhidrat sayımı. İşin içine girdiğinizde diyab etin oluşum mekanizmasının tahmin edilenden daha karışık olduğunu görürsünüz çünkü. Kök hücre tedavisi görüp 2 sene sonra kanserle karşılaşmaktansa bırakalım da daha rsksiz bir hale getirsinler öyle bize sunsunlar.
öyküm hanım ben çocuğumun hayatını kolaylaştırılacak şeyleri yapıyorum zaten ama benim derdim farklı anlayan anlar zaten bizler farklı şeyler bekliyoruz dünyanın her yerinde var bu hastalık bu güne kadar bulunan tüm tedavi yöntemleri dışarıdan geldi bende bunu buldum diyen biri varmı dr lardan yok bu iş ticarete dökülmüş bizimde kaderimiz tabiki denenmmemiş başarılı olmamış yöntemler şu anki durumdan riskli ama faaliyet yok ünüversite hastaneleri araştırma yapılmak için kurulmuşlardır siyasi ve maddi kavgalar yeri değildir.
Dursun bey,
Bende katılıyorum size hemfikiriz.evettüm tedavi yöntemleri dışarıdan geldi yine öle olacak umarım