Omnipod Hakkında

İnsülin PompasıOmnipod Hakkında

Esra Hanım Merhaba,

OMNİPOD İNSÜLİN POMPASI HAKKINDA BAZI DÜŞÜNCELERİMİ VE DE SORULARIMI SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.

Bu pompa ile ilgili bir çok yazı okudum ve video seyrettim.

2007 yılında bile çekimi yapılmış videolara net ortamında rastlamak mümkün .

Bu pompanın ülkemizde neden olmadığını da çok net olmamakla birlikte biraz anlayabiliyorum . Bu pompanın kolaylıklarını gördükten ve yorumları da okuduktan sonra , kızım için hayatı ne kadar kolaylaştıracağını düşünmeye başladım .

Kablosuz olmasına bayıldım . Boyutlarının rahatsızlık vermeyecek ve de çabuk adapte olunabilecek ölçülerde olması ise bir harika. Bu tür cihazları yurt dışından nasıl getirebiliyoruz acaba ? Sitelerinden sipariş verince oluyor mu? Gümrük gibi bir dert var mı? Sarf malzemesini her ay ya da belli periyodlarda alınca bir sıkıntı çıkıyor mu ülkeye sokarken ? Diyelim biz bu pompayı kendimiz gittik ve aldık . Faturasını ibraz edip paramızı devletten alabiliyor muyuz ?

Ya da konuyla ilgili sizin bildiğiniz birşeyler varsa bizlerle paylaşabilir misiniz ? (Görsel kaynak: type1parent.com)

Asena Hanım

19 YORUMLAR

  1. Ben biraz araştırdım, eğer ki paket posta olarak yurt dışından getirilirse çok fazla bir maliyeti olmayacakmış, ki zaten büyük ihtimalle dhl, ups gibi gibi kargo firmalarıyla getirme gibi bir şans olduğunda onlar bu gönderilere ait gümrükleme bedelini (böyle bir bedel varsa) getiren kişiden tahsil edebiliyorlar… daha detaylı araştırma yapılabilir ve paylaşabiliriz sanırım…

    • Değerli Arkadaşlar,

      Öyküm Hanım ile de telefonda konuşarak sizlere bilgi vermek istedim.

      http://www.americandiabeteswholesale.com/brand/omnipod_2068098.htm sitesini de incelediğimde cihaz ve aparatları maliyetli görünüyor.

      OmniPod PDM cihazı ve POD’larından oluşuyor. POD dediğimiz şey bizim Medtronic pompanın infüzyon setleri gibi. Ama kablolu değil elbette. POD’ların 10 luk bir paketi bu baktığım sitede 359,99 Dolar. Bir başlangıç seti de yapmışlar. Bu başlangıç setinde cihaz, 10 POD ve glükoz tablet var. Bu paketin toplam tutarı ise 660 Dolar.

      POD’lar 3 günde bir değişmek zorunda. Yani bizim kullandığımız setlerin mantığında. Eğer 3 gün içerisinde POD’un içindeki insülin bitmezse o insülini de POD ile beraber çöpe atmak zorundayız. Bu bence negatif bir durum. Ki Medtronic’in infüzyon setini değiştirdiğimde eğer rezervuar içerisinde insülin varsa ben onu şırıngayla çekip diğer rezervuarda kullanıyorum.

      3 günde 1 kez POD’lar değiştiği için 1 ayda 10 adet POD tüketilecek. 10 POD’luk kutu ise yukarıda da dediğim gibi 359,99 Dolar. 360 Dolar bile değil 🙂 🙂 . Ama şunu da unutmamak lazım. Medtronic setlerindeki gibi setlerin tıkanma olasılıkları neler? Eğer setlerin tıkanma olasılıkları varsa bu da ek set yani POD maliyeti demek.

      Sadece POD ihtiyacı 359,99x 12 = Yaklaşık 4.320 Dolar yapıyor senelik. Bu da TL bazında yine senelik ortalama 7,700 TL

      Yani kısaca Omnipod’un ortalama yıllık maliyeti;

      POD Maliyeti Sürekli Maliyet: Yaklaşık 4.320 Dolar yapıyor senelik. Bu da TL bazında yine senelik ortalama 7,700 TL
      PDM Cihaz Maliyeti 1 sefere mahsus: Ortalama 600 Dolar = 1,068 TL

      Cihazın fiyatı birçok sitede değişken. Ama Öyküm ile konuştuğumuzda bana 5.900 Dolar gibi bir fiyattan bahsetmişti. Bu rakamlarda olmadığını görüyorum Omnipod’un. Cihazın görmediğm farklı bir aksesuar maliyeti de yok gibi. Ama var olduğunu bilen varsa ve yazarsa sevinirim 🙂 .

      Firma TR pazarına girmeye çalışmış ama Medtronic’in sensörlü pompasının dahi alınmakta güçlük çekilen bir pazarda varolamadıklarını düşünmüşler.

      Gümrük konusunda ise bence pek sıkıntı olmaz. Ki kişinin diyabetli olduğuna dair raporu varsa gümrük gibi konulardan da muaf olunabiliniyormuş.

      Ama buradaki en önemli nokta şu; TR’de olmayan bir firma ve cihazla ilgili çok bilgi sahibi değilken bu cihazı almak pek mantıklı gelmiyor. İnsülin dozu ayarlamalarını TR’de hangi doktor yapabilir merak ediyorum. Zira Medtronic’in pompasını dahi tanımayan doktor sayısı hatta pompayı bilen doktor sayısı sizce kaç? 🙂 🙂 Pompa deyince yüzümüze nasıl baktıklarını sizler sıfatlandırırsınız 🙂 .

      sevgiler

  2. aslında bu konuda aklıma gelen bi dünya soru var, esra ablayla zaten bunları paylaştım ama yine aklıma takılıyor. ben sorularımı soruyorum cevap verilir sanırım 🙂

    cihazı yurt dışı menşeili bir siteden aldık varsayalım;

    1 – o cihazın buraya kadar gelip gelmeyeceğini nereden bileceğiz. dolandırıcılar malum çok bu devirde.
    2 – hadi aldık geldik diyelim, podlarının sürekli teminini nasıl sağlayacağız,
    3 – esra ablanın da dediği gibi bunlar gerçekten normal bir vatandaş için çok büyük maaliyetler bunu nasıl karşılayacağız (NOT: aldığımız maaş buraya giderse biz ne yiyeceğiz)
    4 – cihaz arızalanırsa kime tamir ettireceğiz (NOT: tanıdığım iyi mekanikçiler var da pompayla ilgilenirler mi bilemiyorum)
    gibi gibi bir sürü sorular var akılmda devamını getiririm de sizin sıkılmanızı istemiyorum.

    açıkcası imkanı olan varsa ve araştırdıysa burada bizimlepaylaşır diye düşünüyorum. ben geitirlme aşamasında gümrüklerde nasıl sıkıntılarla karşılaşılacağı konusunda bilgi sahibi olmaya çalışacağım. öğrendiğimde paylaşırım…

    saygılarımla…

  3. ben bundan yaklaşık 2 yıl kadar evvel kızıma pompa taktırmak için çapaya yattık Ancak pompanın büyük ağır ve kablolu oluşu ve firmanın bize yakında kablosuz pompa geleceğini söylemeleri üzerine vazgeçtik. Ama hala TR’ye gelmedi. Bu cihaz çocuklar için çok iyi olurdu Umarım yakın bir gelecekte ülkemize gelirler. Çünkü ben eminim ki bir miktar parası olan her aile çocuğunun rahatı ve sağlığı için bu cihazı tercih edecektir. Ama Esra hn. katılıyorum, ülkemize gelene kadar burada kullanmak bize sadece hayal olur.

  4. Tahtagurusu;

    Mesele OmniPod’u bireysel olarak satın almak değil..OmniPod’un PDM cihazı zaten ucuz..Pahalı birşey değil..Esas pahalı olan POD’lar..

    Bu POD’lar 3 günde bir değişmek zorunda..Yani 3 gün sonra çöpe gidiyor taktığınız POD..3 gün içinde de POD içindeki insülini bitirmek zorundasınız..

    Genelde 1 ayda 10 adet pod tüketiliyor..10 POD’luk kutu ise 375 dolar ABD’de..

    Sadece POD ihtiyacı 375 x 12 = 4500 dolar yapıyor senelik..

    Yani pahalı bir ürün..SGK desteği olmadan satın alınması ve düzenli kullanımı pek kolay değil eğer ekonomik durumunuz çok iyi değilse..

    Bugüne kadar hep iyi yönlerinden bahsettik..Maalesef bunlar da OmniPod’un kötü tarafları..

    OmniPod’un POD olayının bu kadar maaliyetli olması tamamen ”firmanın ticari düşünmesinden” kaynaklanan bir durum..İsteselerdi sadece iğne setinin değiştiği ve en az 1 sene kullanılabilen sağlam bir POD üretebilirlerdi..Ama yapmadılar..Daha çok para kazanabilmek ve müşterinin talebini sıcak tutabilmek için böyle davrandılar..

    Zaten benim hoşuma giden OmniPod’un sistemi..Kendisi değil..Benzer bir sistemde ve çok daha ekonomik olan bir pompa pekala tasarlanabilir..

    Asena Hanım..

    Size hak vermemek elde değil..Bir hekim olarak yıllardır ben de anlayamıyorum bu durumu..Avrupa ve ABD’de başarı ile kullanılan ve son derece pratik olan insülin pompası markası, Türkiye’de neden bulunmaz ?

    Bunu iki sebebe bağlıyorum:

    1-) Türkiye’deki hasta profili….Maalesef ülkemizdeki diyabet hastalarının ezici bir çoğunluğu hastalığı hakkında ve güncel tedaviler konusunda donanımlı ve bilgili değil..Araştırma yapmıyorlar..İngilizce bilmiyorlar..Önemli bir kısmı da maalesef cahil insanlar..Bu yüzden bu tür ürünlerden haberleri bile olmuyor..Talep yetersiz olunca arz da yetersiz oluyor..Yeterli talep olmayınca Sağlık Bakanlığı da gerekeni yapmıyor..

    2-) Diyabet konusunda ürün ve hizmet üreten firmalarının kötü niyetli olması…Diyabeti bir pazar, diyabetli kişileri de müşteri olarak gören firmalar var..Bu konuda maalesef ticari düşünüyor çoğu..

    Her ne olursa olsun bence bu talebinizde ısrarcı olmanız gerek..Bence Sağlık Bakanlığı’na başvurun..Ben da bir hekim olarak başvuracağım..Ama tekil başvuruların olması kafi değildir..Bu talep çoğalarak artmalı..En azından OmniPod insülin pompasının diyabetlilerin önünde bir seçenek olarak bulunması gerektiğini düşünüyorum..Dileyen gene diğer pompaları tercih edebilir..

    Aslında burada mesele OmniPod da değil..Buradaki mesele DİYABETLİ İNSANLARIN TİCARİ AMAÇLAR UĞRUNA 80’Lİ YILLARDAN KALMA BİR TEKNOLOJİYE MAHKUM EDİLMESİDİR..

    Teknoloji bu kadar ilerlemişken neden çok daha akıllı ve fonksiyonel insülin pompaları üretilmesin ??? Neden diyabetli insanlar artık bir teknolojiye mahkum edilsin ?? Neden kablolala dolaşsınlar ?? Neden infuzyon setlerinin sıkıntısını yaşasınlar ??

    O yüzden bu konunun üzerine gidilmeli..Tıpkı Avrupa ve ABD’deki diyabetliler gibi ülkemizdeki diyabetliler de ”daha iyisini istemeyi ve mevcutla yetinmemeyi” öğrenmeli..

  5. Eyüp bey , Merhaba
    Cevabınız için çok teşekkür ederim . Evet , sağlık bakanlığına nasıl bir formatta başvurmamız gerekiyor hemen araştıracağım . Nasıl bir dilekçe ilgi çeker ve işimize yarar bir bakalım . Ben bir aile olarak bunun başvurusunda bulunmak istiyorum . Dediğiniz gibi bir çoğunluk sağlanabilirse belki dikkat çekeriz. Hiç olmazsa karıncanın dediği gibi tarafımızı belli etmiş oluruz :))) Tekrar teşekkür ederim .

    • Zübeyde Hanım,

      Bir şeyler yapmak istiyoruz. Bireysel olarak şu an hareket etmek isterseniz elbette yapabilirsiniz. Ama biz biraz daha organize olarak bir şeyler yapmak istiyoruz.

      Asena Hanım ile bu konu üzerinde konuşuyoruz. Yaparsak haber veririz bloğumuz üzerinden.

      sevgiler

  6. Omnipodu http://www.americandiabeteswholesale.com sitesinden çok rahat almak mümkün fakat sizden ordaki bir doktorun telefonunu istiyorlar yani oradaki bir doktorun hast.olma koşulu var durum böyle olunca bu iş zor, şansımızı Almanya veya İng.üzerinden deneyeceğiz..Veya Biraz Daha dişimizi sıkıp sözde Firmanın ürünlerini satan birileri bu firmanın bayiliğini almış şimdilik bildiğimiz bu.İyi akşamlar.

    • Ercan Bey,

      Omnipod ya da herhangi bir insülin pompası konusunda detaylı araştırma yapmadan hareket etmek pek doğru olmaz.

      Bugün Amerika’dan Nazlı ile görüştüm. Diyabetli ve Omnipod kullanıyor. Baya bilgi verdi. Ben de bloğumuzda görüşmemizi yazıya döktüm. 6 Ocak’ta Omnipod pompasının set değişimini de videoya çekip gönderecek. Bloğumuzda paylaşacağım.

      Omnipod’u Türkiye’ye nasıl getirtiriz bu yönde de Nazlı ile ilerlemeye çalışacağız.

      sevgiler

  7. kızım üç yaşında ve yaklaşık 9 aydır sensörlü insülin pompası kullanıyor. kısaca sensörü mükemmel olmasa da beklentilerimi karşılıyor (hipoglisemi uyarısı bile yeterli benim için. kalem kullanırken ağır hipoglisemillerimiz oluyordu, farketmiyorduk, şimdi çok şükür ağır hipoglisemilerimiz olmuyor).
    Mevcut sistemin bize maliyeti: hem CGMS hem insülin pompası aylık maliyet yaklaşık 550-600 TL.
    Web sitenizden okuduğum kadarıyla (yanlış anlamışsam lütfen düzeltin);
    Omnipod olağanüstü birşey gibi anlatılımış genel olarak, ama bana öyle gelmedi.
    Omnipod sadece insülin pompası aynı zamanda şeker ölçüm cihazı (CGMS değil) ve aylık maliyeti neredeyse bizim kullandığımız CGMS li insülin pompası kadar.
    aynı işi yapan kaliteli bir marka alalım derseniz türkiyede (sadece pompa) SGK nın ödediği dışında ilk alırken yaklaşık 1000TL ve aylık masraf 40-50 TL.
    Omnipod kanül derinliği 6,5 mm, bizim kullandığımız kanül derinliği 6mm. uzunluğu bizim kullandığımızdan daha fazla, kanül çapı nedir bilmiyorum.
    Vücutta heryere takılabileceği belirtiliyor. Şahsi fikrim küçük çocuklar için bu geçerli değil. mevcut insülin pompalarından farklı bir yere uygulayamazsınız (mecburen ciltaltı yağlı dokunun en kalın olduğu yerlere uygulayabilirsiniz). Kısaca iki pompanın uygulanma yeri arasında bir fark olduğunu düşünmüyorum.

    Omnipod un kablosuz olması ve ilk uygulamanın daha ağrısız olması dışında ekstrası nedir ki; aylık 500-600 TL masrafı göze alayım, üstelik sensörlüsüne bu paraya ulaşabilirken?
    Bana maliyet açısından pek mantıklı gelmedi. Attığın taş ürküttüğün kuşa değmiyor bence.

    Kablolu sistem o kadar korkunç, o kadar ağrılı, o kadar kullanışsızmı ki? sadece pompa fonksiyonu için aylık ekstra 500 TL vereyim (CGMS fonksiyonu zaten yok).
    “Beşer şaşar” demişler, yanlışım varsa lütfen düzeltiniz, bilgilendiriniz.
    Saygılarımla….

    • Yasin Bey Merhaba,

      Kızınız da kablolu insülin pompası kullanıyor galiba. Bundan onu anlıyorum.

      Omnipod gibi kablosuz insülin pompaları hem daha estetik hem de kablosuz olması bence en büyük avantaj. Pompamı ben ne olursa olsun sütyenimde taşıyorum. Bu benim çok ta hoşuma gitmeyen bir şey. Büyük ve kalın olması hoşuma gitmiyor. Omnipod’un yeni formunun daha da ince olduğunu görünce kendi pompamın ne kadar estetik dışı olduğunu. Daha da farkına varıyorum.

      Diğer en önemli konu su ile temas ettiğinde bir sorun yaşatmaması. Ben pompamı her çıkarmak zorunda kaldığımda bana bir cihaza bağlı olduğum hissi daha yüksek oluyor. Önemli olan pompa kullanıcılarının pompayı vücutlarına tam olarak adapte olmuş hissetmeleri. Omnipod iyi bir şekilde bu fonksiyonu yerine getirecektir.

      Kalemle ya da pompayla, hangisi olursa olsun insülin uygulama yerleri aynı. Yer konusunda elbette bir değişiklik yok.

      Kablosuz insülin pompaları yerinden çıkartmaksızın uzaktan da kontrol edildiği için de eğer TR’ye gelirse direkt kullanabileceğim bir pompa olacak.

      Aileler çocuklarının da kablolu bir pompaya adapte yaşamalarına sıcak bakmıyor. Kolu takılır çıkar yerinden gibi endişeleri var. Bu cihaz o endişeleri de geri plana atıyor. Ama ben özellikle sizi tebrik ediyorum. Sensörlü pompayı 3 yaşındaki kızınıza taktırmanız bence oldukça önemli. Bizim sizin bilgierinize de ihtiyacımız var. Sensörlü pompa ya da pompayla yaşamak kızınız ev sizin açınızdan nasıl? Bize pompayla ilgili yaşadıklarınızı olumlu&olumsuz olarak yazar mısınız? Bloğumuzda çok fazla diyabetli çocuğu olan aileler var.

      Ki Omnipod’un sensörlü formu daha etkin ve doğru olarak kan şekeri sonuçlarını cihaza gönderebiliyor.

      Herkesin beklentisi elbette daha farklı. Benim beklentime cevap veriyor. Bu sebeple ‘TR piyasasında olmayan bir cihaz ve bizim hayalimizdeki pompaya yakın pompalardan biri olduğu için de olağanüstü’ oluyor.

      Maliyetler elbette önemli. Ama ben maliyet artsa da atacağım taşın ürkütebileceği kuşların büyüklüğünün farkındayım. Ki eğer SGK ödeme konusunda destek sağlarsa bence daha da ulaşılabilir bir cihaz da olacak.

      Sevgiler

  8. merhaba.
    kızım kablolu pompa taşımanın nasıl bir his olduğunu ifade edecek yaşta olmadığından, ben de bu konuda şahsi bir tecrübem olmadığından (inşallah olmaz) objektif yorum yapamam, bu hissi yaşayanlar bilir.
    Kızımdaki gözlemim ise; her anne-baba gibi benim de kaygılarım vardı, nasıl taşıyacak, asılıp çıkarır, tıkanır vs gibi benzer soru işaretleri vardı. Ama kullanmaya başladıktan sonra kızımın sıkıntı çektiği noktalar; setin ve sensörün takılması ve bunların yapıştıkları yerden sökülmesi sırasında sıkıntısı oluyor. bunun dışında ne pompa taşıma konusunda, ne de vucuduna yapışmış olan set ve sensör konusunda sıkıntı çıkarmıyor, onlarla uğraşmıyor çok şükür. Bu konularda bir sıkıntı yaşadığı izlenimi de vermiyor açıkçası. Ayrıca itiraf etmek gerekirse kızıma yeme içme noktasında hiçbir kısıtlama da getirmiyorum, sağlıklı bir insan gibi istediği zaman, istediği gıdayı istediği kadar rahatlıkla alıyor, bana düşen karbonhidrat sayımını yapıp gerekli insülini göndermek….. YAZININ TAMAMINA ANA SAYFADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.

    • merhaba kızım 9 yaşında biryıldır pompa kullanıyor herhangi bir sıkıntı görmüyoruz ama gözlemlediğim şey toplum pompanın kablolarını gördüklerinde çok tuhaf bakıyorlar kızımda önemsemiyor gibi görünsede bizim etkilenmemiz için içine sindirmeye çalışıyor farkındayım çünkü bazen bir soru sorduğumda yanıtı sanki sinirlimiş gibi yanıtlıyor
      dolayısıyla kablosuz pompayı öneriyorum saygılarımla

      • Merhaba Nuri Bey,

        Kablo konusu sizin bahsettiğiniz gibi biz tip-1 diyabetliler için de sıkıntı. Keşke Omnipod gibi kablosuz insülin pompasına erişimimiz kolay olabilse.

        sevgiler,

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: