İnsülinlerin Bozulma Süresi ve Sebepleri

T1D Hakkında Her Şeyİnsülinlerin Bozulma Süresi ve Sebepleri

İnsülinlerin Bozulma Süresi ve Sebepleri

2012 yılında insülinlerin bozulma süresi ile ilgili birkaç gündür bloğumuzda özellikle çocuk diyabetlilerin insülin kullanımı ve muhafazasıyla ilgili Test Sonuçlarım Çıktı yazımızda tartışmıştık.

2017’ye girerken halen insülin kullanımı ve muhafazası ile ilgili halen soru işaretleri var.

Özellikle ne olur ne olmaz diye doktorlarıma da danışarak konuyla ilgili varsa soru işaretlerini gidermeye çalışmak istedim.

Oda Sıcaklığı

İnsülin dediğimiz hormon eğer oda sıcaklığında (25 derece) muhafaza ediliyorsa maximum 30 gün ömrü vardır. Bu da 4 hafta demektir.

Buzdolabı

Ama benim gibi buzdolabının yumurtalık rafında insülinlerinizi muhafaza ediyorsanız insülinler son kullanma tarihine kadar kullanılabilmekte.

Ben buzdolabının kapak bölümünde bulunan yumurtalık ya da raflarında tüm insülinlerimi saklamaktayım.

İnsülini dolaptan çıkarıp oda sıcaklığına gelinceye kadar 15-20 dakika bekletip sonra insülin pompama insülini doldurmaktayım. Ve flakon ya da kartuşta kalan insülini tekrar dolaba koyuyorum. Bu senelerdir böyle. Bugüne kadar insülin flakonu ya da kartuşunda insülin bitmeden 4 hafta sonra attığım hiç olmamıştır.

Muhtelemen doktorlar ya da diyabet hemşireleri sizlere insülin eğitimi verirken oda sıcaklığında muhafaza edilirse 4 hafta ömrü var demişlerdir diye iyimser bir şekilde düşünmek istiyorum.

Donma ve Aşırı Sıcak

Bir de insülinler derin dondurucu ya da buzluğa konmaz. Donarsa bozulur. Ya da Arabistan sıcağı gibi sıcak ülkelerde yaşıyorsak ta bozulur. Ya da kalorifer üzerine, yanan ocak üzerine koyarsak bozulur.

Bu konuda eğer yine içinize sinmezse doktorlarınıza danışın lütfen. Ama şu 4 hafta sonra çöpe attığınız insülinler için inanın çok üzüldüm 🙂

(Görsel kaynak: thewritersguidetoepublishing.com)

47 YORUMLAR

  1. Esra Hanım Merhaba,
    Dün bende bir çok görüşme yaptım sizden sonra:) benim aldığım açıklamalarda sizin yukarıda yaptığınız açıklama ile aynı. Ben şuana kadar 2 levemir kalemi attım bu anlamda üzgünüm. Şuan 10 gündür kullandığım levemiri akşam Ada’ya yaptıktan sonra dolaba koydum. İnsülin saatinden yarım saat 40 dk önce dışarı çıkarıp bekleticem sonra yaptıktan sonra tekrar dolaba. Zaten ben her enjeksiyon için yeni bir iğne ucu kullanıyorum ve yaptıktan sonra iğne ucunu üzerinde bırakmıyorum atıyorum. Actrapid bitmek üzere olduğu için bu saatten sonra dolabada koysam kar etmez ama yeni açacağım kartuşa da levemire yaptığım gibi dolapta muhafaza edeciğim.
    Şimdi içim daha rahat çok teşekkürler Esra hanım,
    Sevgiler

  2. Novarapidler icin boyle bir uyari gormedim ama Lantus icin kullandiktan sonra kartusu buzdolabina sokmayiniz seklinde bir ibare var. Ben o yuzden actigim kalemi buzdolabina geri sokmuyorum. Simdilik kis sartlarinda bir sorun yok zaten ama yazin nasil olacak emin degilim. 25 derecenin uzerinde oluyor yazlari malum 🙂

  3. Antalya sicaklarini unutuyorsunuz sanirim 🙂 Arabistani aratmaz temmuz ve agustos aylari 🙂 Bakin prospektusunde ne yaziyor.

    http://urunler.sanofi.com.tr/Lantus_SoloStar_2011-05-26_R.pdf

    4 hafta süre ile 25 °C’nin altındaki oda sıcaklığında direkt ışıktan ve ısıdan korunmak şartıyla saklanabilir. Kullanımdaki kalem buzdolabında saklanmamalıdır. Bu süreden sonra kullanmayınız.

    Acikcasi medikal bir urunun prospektusunde ozellikle buzdolabinda saklanmamali diyorsa buna uyarim. Belki insuline zarar veriyor? Belki bir anda oda sicakligi ile karsilastiktan sonra 14 dereceye girince birseyler oluyor diye dusunurum. Ama yaz kosullarini hic tecrube etmedigim icin bilemiyorum. Oda sicaklari Ankarada bile oldukca yuksek olabiliyor. 25 derecenin uzerinde olacagi zaten kesin. Eczaciya danistigimda buzdolabina sokun bir sey olmaz diyor ama prospektusu gosterdigimde kendilerini koruma amacli yazdiklarini soyleyebiliyor (banada mantikli gelen ) ama yinede kendisi kullanmadigi icin sorumluluk alamiyor.

    • Emrah Bey,

      Uzun yıllardır Lantus kullanan biri olarak ben hiçbir zaman dışarıda muhafaza etmedim. Tedarikçiler prospektüsünde yazmış olabilirler. Ama hayat içerisindeki deneyimleri de paylaşmak gerekiyor.

      Tercih sizin.

      Sizin yorumunuz temelinde değil ama genel olarak birşeyi anlatabilmek inanın çok zor. Ve kısır döngü içerisinde hayır öyle değil böyle desek bile pek bir sonuca varamamak boşa yorgunluk getiriyor.

      sevgiler

  4. ben sizinle tartismiyorum ve tercihlik bir durumum yok buzdolabina girmeli diye direten bir halim mi var allah askina 🙂 prospektusu siz hazirlamadiniz ve isin kimyasal boyutunuda bilmiyorsunuz. Burasi bir platform ve belki bu konuda kimya bilgisi daha oturakli biri gelip sebebini yazabilir diye dusunuyorum. Her yazismaya cevap vermeye cabaniz takdirlik ancak baska fikirlerde cikacaktir.

    Siz kendi tecrubelerinizi aktardiginiz gibi ben/biz de aktariyoruz. Bende diyorum ki bu isin kimya boyutu farkli olabilir. O sebeble yazilmis olabilir. Belki prospektusteki gibi muhafaza edilirse insulin daha iyi etki ediyor? Dusunsenize eger buzdolabina her giriste bozulmasa bile etkisi zayifliyorsa ve o sebeble yazilmissa. Hayatta tecrubelerinin yeri elbette tartisilmaz ama birde isin medikal boyutu var. Ha sahsen bu sektorun acgozlu oldugunu dusunenlerdenim. Sirf daha cok insulin tuketilmesi icin bile bunu yazmis olabileri her zaman kendimde sakli tutarim 🙂

    • Evet ben de Lantus kullanıyorum özellikle şu dönem insülin bozuluyor buzdolabından çıkarıyorum enjeksiyon dan 10-15 dk önce tekrar buzdolabına atıyorum. 2-3 defa kullandıktan sonra bozuluyor. Bu günden itibaren bir de dışarı da tutmayı deneyeceğim bakalım ne olacak?

  5. esra hanım veya kimin fikri varsa bu konuda yardımcı olurmusunuz..
    kızım 1.5 yaşında iki haftadır tokluk şekeri 300 lerde çıkıyor.humulin kullanıyoruz hiç tesir etmiyor dozunu artdırdığımız halde..doktorumuz lantusa geçelim dedi..küçüklerde kullanılmıyormuş galiba,prof a sorup geçelim diyor prof da geçin demiş..ama ben kararsız kaldım..kızım şeker olduğundan beri başka dr.a götürmedik acaba başka dr.a götürelimmi?

    • Sacide Hanım Merhaba,

      Toklukların yüksek çıkmasının sebebini net bir şekilde ortaya koyabiliyor musunuz?

      bazal insülin olarak ben eskiden Humulin N kullanıyordum. Lantus daha iyi ve daha uzun vücutta kaldığı için lantusa geçmiştim.

      Doktorunuz bu düşmeyen kan şekerinin sebebini net bir şekilde ortaya koyup buna yönelik çözüm üretebiliyorsa bırakmanız anlamsız olur doktoru.
      İumarım yardımcı olabilmişimdir.

      Sevgiler

    • Merhaba Sacide Hanım,
      eşim de Humilin N ve Humulin R kullanıyor. Mesajınızı görünce sizle şu bilgiyi paylaşmak istedim, belki biliyorsunuzdur ama Humulin R’yi (kısa etkili) yaptıktan sonra, yemek için 30 dk civarı beklemek gerekiyor. Bir kaç kere iğneyi yaptıktan 5-10 dk icinde yemek durumunda kalmıştık ve tokluk kan şekerimiz yüksek çıkmıştı. Bir de bütün bunlardan bağımsız olarak, bazen insulinin etkisi çok azmış gibi geliyor, ve bu durumlarda insulin bozulmuş olabilir mi diye düşünüp, yenisini kullanmaya başlamıştık. Bu yorumları yaparken, yetişkinlerle ile küçük çocukların metabolizmaları ve insulinlere verdikleri tepkilerin çok farklı olabileceğini forumlarda okuyorum. Kaş yapayım derken göz çıkartmak istemem, bu yüzden bu durumu da yazmak istedim. Sağlıklı günler dilerim.

    • Sacide hnm mrb. Eğer İstanbulda iseniz mutlaka cerrahpasa Endokrin çocuk bölümüne götürün derim.. Cerrahpasa Üniversitesi Eğitim ve Araştırma bu dalda en iyisi. Üstelik 15 gün eğitim veriyorlar. Bu eğitim sonunda bir endokrin bölümü Dr kadar bilgi sahibi olup çıkıyorsunuz..

  6. merhaba sacide hanim,
    esra hanımın dediklerine katılıyorum ayrıca benim kızımda ilk teshis kondugunda günde 3kere nph kullanıyorduk ama bu seferde humalogla birlikte günde 7kere igne oluyordu.lantus 5 yaşından küçüklerde kullanılmıyormuş.prof lantusa geçilebilecegini ama mutlaka ögünlerini tam olarak yemesi gerektigini söyledi.zaten yemeklerini tam yiyordu. kızım bunun üzerine 1hafta hastanede yattık yaklaşık 40gün lantus kullandık ama şekerimiz hep 300lerde gitti.bunun üzerine tekrar npha döndük günde 2kereye indirdiler.bu arada kızımda yaklaşık 1,5yaşındaydı şimdi 2,5 yaşında.sizinle bu bilgileri paylaşmak istedim.bizde lantus pek etkili olmadı umarım geçerseniz sizde etkili olur

  7. yorumlarınız için teşekkürler..neden yüksek çıktığını tam bilemiyorum.ama çok süt içiyor.çok sık atıştırmak istiyor ondan olabilir.doktorumuz oyalayıp verme demişti.ama unutmuyor devamlı mama diyor..bende çok az veriyorum.bilmiyorum lantusu deneyelim inşallh iyi gelir.önceden humolog gün aşırı kullanırken şimdi her öğün yapıyoruz..
    resimdeki kızım,hasta olup gazi üniversitesinde yattığımızda çekmiştim.o zaman yürümüyordu pencereden bakıyorduk.şimdi yatarsak hastanenin altını üstüne getircez kesin:)

  8. Dr.Eyüp Aybek
    dreyupaybek@gmail.com
    85.97.242.215
    31.12.2012 / 09:02 tarihinde gönderilmiş

    Esra Hanım;

    Uygun sıcaklıkta insülinler, son kullanma tarihine kadar kullanılabilir..Aşırı soğukta,aşırı sıcakta tutulmamalılar..Güneş ışığına yada ısı kaynaklarına maruz bırakılmamalılar..Ancak bazı farmakoloji uzmanları ”açılmış insülin bekletilip o şekilde vücuda enjekte edilince alerjik reaksiyona ve IAA otoantikorlarının oluşumuna sebep olabiliyor” diyorlar..O yüzden başta Novo Nordisk olmak üzere insülin üreten birçok firma bu nadir alerjik reaksiyonu hesaba katarak bu tarz bir uyarıda bulunabiliyorlar…Bu tarz uyarıları ”Herkeste Insülin Otoantikoru oluşur” diye yapmıyorlar..İşi garantiye almak için yapıyorlar..Milyonda bir olasılık bile olsa bunu bildirmek ve hastaları uyarmak zorundalar..Kafaya takılacak bir durum değil yani..

    Ama eğer uygun dozda insülin kullanmanıza rağmen kan şekerinde patolojik sapmalar meydana geliyorsa beklenmeyen hiperglisemiler görülüyorsa ve bu durum geçmiyorsa muhakkak kanda IAA otoantikoruna bakmak gerekiyor..Bu çok çok nadir görülen bir durum ama gene de dikkat etmek gerekir..

    Bence en garantisi insülin kalemleri için özel soğutmalı minik taşıma çantalarından almak olacaktır..En garantisi bu..İnsülinlerinizi aşırı sıcaktan,aşırı soğuktan,güneş ışınlarından,düşmelerden falan da korumuş olursunuz hem..

  9. iyi günler ben 4 aylık gebeyim ve gebeliğe bağlı diyabet hastasıyım.bilmediğim bir sebebpen dolayı dolabım bozulmuş ve içindeki herşy insülin iğnelerim dahil hepsi donmuş.bende önceden faretmedim ve 10 gündür u iğnelerden yaptırıyorum.acaba herhangi bir zararı olur mu?ne yapmam lazım.

    • Filizgül Hanım Merhaba,

      Kan şekeriniz nasıldı peki? Hiç mi farketmediniz? Hiç mi ölçüm yapmadınız?

      Kan şekeri yükselmesi dışında birey yapmaz ama yeni insülinlerinizi hemen almanız lazım.

      Sevgiler

  10. Esra hanım, kötü şeyler düşünmek istemiyorum ama hep aklıma geliyor. örneğin evdeki buzdolabı bozulursa ne yapacağız? ücretsiz olarak buzdolaplarından yararlanabileceğimiz ve insülinleri uzun süre saklayabileceğimiz bir kurum yani devlet müessesesi var mı? Devlet diyabetlilere böyle bir yasal hak vermeli bence. Çünkü buzdolabımız olmayadabilir

    • Ahmet Bey Merhaba,

      Buzdolabı bozulursa komşular, onların da bozuksa marketler var 🙂 Bence bu kadar gelecekten korkmayın. En fazla korkacağınız şey deprem olursa ne olacak olsun.

      sevgiler

  11. Deprem olursa bir tek şeker hastalarının değil herkesin sorunu. insülin pompasının durdurma õzelliği sayesinde kan şekerinin daha fazla düşmemesi avantaj. Diğer buzdolabı konusunda ise ben kimseye muhtaç olmamayı kastetmiştim! başkalarına hatır Rica etmek yerine böyle bir hakkı kimseye muhtaç etmeden devlet bize vermeli demek istemiştim

    • Ahmet Bey,

      Devlet bu tarz konularla uğraşmaz diye düşünüyorum. Biliyorsunuz strip ve teknoloji konusunda dahi kök söktürülüyor. Bence öncelikli olarak basit bir şekilde çözüm üretilebilecek her türlü konu çözülmeli.

      sevgiler

  12. Neden öyle diyorsunuz anlamadım! devletin görevlerinden birisi böyle işlerle uğraşmak. Anayasada sosyal devlet ilkesi bu haklar belirtilmiş ve güvence altına alınmış. sizin söylediklerinizden ise ‘ canım sıkılıyor. bundan sonra sağlık hizmetlerini vermekten vazgeçtim!’ şeklinde devlet kafasına göre keyfi kararlar verebilir anlamı çıkıyor!

    • Ahmet Bey,

      Şöyle anlatmaya çalışayım. SGK strip geri ödemelerinde yıllar önce ciddi anlamda düşürdü. Birkaç ay öncesinde de geri ödemede kutu başına 2 TL artış yaptım dedi. Artış yaparken iğne uçlarının fiyatını da 2 TL arttırdı ve glükometre ödemelerini de yapmayacağını söyledi. Ve SGK gerçekten kafasına göre karar veriyor. Bu da kişisel fikrim.

      Şimdi bu taraftan bakınca hayal kurup ya dolap bozulursa ve insülinlere ne olur demek mi lazım yoksa asıl sorunları nasıl çözerize kafa mı yormak gerekiyor. Ben ya deprem olursa ya doğal felaket olursa ne yaparızı düşünmüyorum. Siz düşünüyor olabilirsiniz. Saygım sonsuz. Ama ben düşünmediğim için bu düşüncelere dalıyor olmak anlamlı gelmiyor.

      sevgiler,

  13. Devlet insanlarının gelirlerine göre her türlü sağlık hizmeti sağlamakla yükümlüdür bence. Böyle yapmıyorsa insan haklarını çiğniyordur. Beni sıkan şey: insanlar neden haklar ını aramıyorlar? Aynen şeker hastaları ve diğer hastalar da..

  14. Merhaba, eşim tip 1 diyabetli. Son 4-5 gündür bir türlü şekeri istenilen seviyeye düşmüyor. Novorapid kullanıyor. Yediği yemek aynı ama insülin yetersiz geliyor. Yaklaşık 1 ay önce buzdolabımızın kapağı açık kalmış ve biz bunu nerseyse 12 saat sonra farkettik. Acaba insülinler mi bozuldu, görünüşte tortu vs yok ama bilemedik. Son 1 haftadır influenza a tedavisi gördü. Şu an iyi , enfeksiyonda şekeri yükseltiyor ama son 2 gündür ilaç kullanmıyorr. İn

    • Esra Hanım Merhaba,

      İnsülinlerin bozulduğunu düşünmüyorum. Bahsettiğiniz gibi içinde tortu, bulanıklaşma ve bolca kabarcık yoksa sorun yok.

      İnsülin ihtiyacı influenza ile arttığından kan şekeri düşmüyordur. Kan şekeri yğkselmesinin temel sebebi bu olabilir.

      Sevgiler

  15. Esra hanım, cevap için teşekkür ederim. 1 hafta daha şekeri izlemeye karar verdik, dediğiniz gibi muhtemelen enfeksiyon yüzünden. İyi akşamlar diliyorum.

    • Önemli değil Esra Hanım.

      Biliyorsunuzdur ama yine de yazmak istedim. İnsülinler oda sıcaklığında 48 saat bozulmadan kalır.

      İzleme kararıyla doğru yapmışsınız. İnsülin ihtiyacı bu dönemde iki katına kadar çıkabilir.

      Geçmiş olsun.

      Sevgiler

  16. Diyabetlilerinin yaşamlarını kolaylaştırmak için bir proje geliştirmeye çalışıyorum ancak aklıma takılan 1 2 husus var . Acaba herhangi bir diyabetli danışan benimle iletişime geçebilir mi ? her tülrü sosyal medyadan adımı aratarak bana ulaşabilirsiniz. Mustafa Safa Yöntem ( Diyetisyenlik Öğrencisi İstanbul Medipol Üniversitesi )

  17. Merhaba Esra Hanim,

    Annem (diyabet type 1) yeni cikan haftalik igne kullanmaya baslamisti (trulicity, dulaglutide) yani haftada sadece bir kez vurunuyor.

    biz yurtdisinda kaliyoruz, birkac gun once tatile Turkiyeye geldik ve buzdolabinin bozuldugunu farkettik. bugune kadar igneleri buzdolabinda muhafaza ettik hep.
    ve sanirim bu igneler Turkiyede satilmiyor? cunku daha uzun bir sure buradayiz ve 4/5 haftalik igneye ihtiyacimiz var

    benim sorum ise su : insulin gibi diger enjekte edilen igneler icin de 4 hafta kullanim suresi gecerli midir? ve haftalik igneler burada da satiliyor mu?

    • Gamze Hanım Merhaba,

      Bahsettiğiniz gibi bu iğneler burada maalesef satılmıyor.

      Buzdolabı bozulmuş olabilir ama oda sıcaklığında da 1 ay sağlam kalıyor insülinler. Ortalama birkaç günden bahsettiğimiz için insülinler bozulmamıştır bence.

      Endişe etmeyin derim.

      Sevgiler

  18. Kardeşim şu an 15 yaşında. Geçen yıl tip 1 diyabet tanısı konuldu. 1 yıl olmak üzere. Şekeri tok karınla gayet normal iken gece vücut ısısı çok fazla oluyor. Ölçütüğümüzde gayet güzel çıkıyor. Hatta dün gece vücut ısısı çok yüksekti. Ama şekeri çok güzel çıktı. Bunun nedeni ne olabilir.

  19. Mrhb Esra hanım ben insülinlerimi insülin çantasına koyupta muhafaza ediyorum bazen içerisine soğutucu buz kalıplarını koyuyorum demem oku çanta içerisinde olup kaç C derece oda sıcaklığında olması gerekiyor ısı ve güneşten koruyarak ne kadar süre ile bozulmayabilir

  20. Merhaba,
    Ben 27 yıllık diyabetliyim.
    Ve bunca yıl insülini kullânmâ şeklim (lantus &humalog) 3 aylık âldığım 6 kutuyu buz dolabımın sebzelik kısmında muhafaza edip, birer kalemi her zaman odam da yâhut dışarıdayken çantamda tutuyorum. Tekrar dolabâ koymuyorum. Daha çok dikkat edilmesi gereken güneş yada esktra sıcak(kalorifer üstü, ocak yanı] yerlere temas ettirmemek…
    Tabii şuandan sonrası için birşey diyemem..
    😇😇

  21. Merhabalar . Açılmamış insülinleri mi dolapta muhafaza ediyorum . Fakat dolap 1 2 saat aralıklı kalmış . Dolabın içi terleme yapmış . Sizce açılmamış iğnelerim bozulmuş olabilir mi ? İki haftadır insülin kullanıyorum pek bi bilgim yok. 2 ile 8 derece arasında muhafaza etmem gerektiğini söylediler .

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: