Yusuf Karaçoban’dan Geldi

Sizden GelenlerYusuf Karaçoban'dan Geldi

İyi günler Esra Hanım…

Diyabetle ilgili aktif bi site görmek beni çok mutlu etti. Bu yazımı sizden aramıza hoşgeldinizi almak ve 3.5 sene önce hayat arkadaşı tip1 le tanışan şeker oğlumu anlatmak istedim.

Herşey 2009 yılının bahar aylarında başladı aslında. Eşimle 2007 yılında ayrılmış, anne, babam, kardeşim ve oğlumla yaşamaktayım. Oğlum tüm mahallenin, çarşının maskotuydu. Tüm esnaf tanır. Herkes çok severdi kücük şekerimi. Öyle çok hasta olan bizi doktorlarda gezdiren bi cocukta değildi. Son zamanlarda hangi yemeği yaparsa yapsın annem ben ne getirirsem getireyim en sevdiği şey bile olsa zorla yediriyorduk resmen. Ve her gece yatağını ıslatmaya başlamıştı. Bunu anne baba ayrı olduğu için psikolojik olarak düşünüyorduk gece çişine falan kaldırarak çözmeye calışıyorduk.ama kaldırsak bile yine yapıyordu çözemiyorduk.

Sonrasında çok aşırı su tüketmeye başladı. Öyle böyle değil, biz de akşamları su içmesine kızıyorduk gece kacırıyorsun yeter içme diye.(bilemedik ki içi yanıyormuş yavrumun). En son nokta ise ağzı kokmaya başlamıştı. Doktorlara etrafıma danışıyordum, araştırıyordum ama o zamanlar bunları bi hastalık belirtisi olarak bilmediğimizden çocugu mutlu ederek çözmeye çalışıyordum.

Bi doktor arkadaşıma gittim. Hastanede tahlillerini yaptıralım bi Mustafa Kemal’in dedi. Gittik hastaneye verdik kanımızı öğlenden önce çocuğumun okula başladığı 2.gün….
Öğleye doğru laboratuvardaki arkadaşım cebimden aradı. ‘Yusuf acil hastaneye gel, yavruda şeker var’ diye. Şeker deyince ne biliyim ben aklıma annanem falan geldi. O da şeker hastasıydı. Hastaneye gittim. Arkadaş acilen Çorum’a sevk ediyoruz sizi çok acil gidin bi orda baktırın çocuğun şekeri cok yüksek dedi. Hemen annemi ve cocuğumu alarak kendi arabamla Çorum’a gittik.

Çorum’dan da acilen sizi Ankara Dış kapı Hastanesine gönderiyoruz dediler. Oraya doğru yola cıktık.

Düşünüyordum ne oluyordu ki. Alt tarafı şeker. Üzülüyordum. Ağlaya ağlaya gidiyordum. Ama annanem şekerli bişeyler yemeyince sıkıntı yoktu. Biz de yedirmeyiz nolcakki diyordum. Neyse Hastaneye vardık, acil girişinden girdik. Az bi süre sıra bekledik, bizi aldılar, çocuğu muayene ettiler ve bana dönerek siz neyle geldiniz buraya nerden geliyorsunuz dediler. Çorumdan geliyoruz şahsi aracımızla geldik dedim. Ya bu cocugun şekeri 560. Kim gönderdi sizi böyle? Çocuk komaya giriyor dediler elim ayağım boşaldı. Yolda da keyif yapa yapa geze geze gelmiştik bide. :( yatış yaptırdılar yattı oğlum endokrin çocuk bölümüne. Tabi beni almıyorlar. Annem kaldı yanında.Ve hayatımdaki belkide en kötü 12 gün başladı :( Ayrıntılar tip1 olan herkesin yaşadığı bildiği sürecler eğitim insülin kalem strip hipoglisemi :( Hba1c öyle böyle 3.5 sene geçti şeker hayat arkadaşımızla.çoktaaan alıştık gittik kurallı planlı zamanlı hesaplı ve dikkat isteyen yeni yaşam düzenimize…

Bugün oğlum 4. sınıfta ve yarı dönem karnesini aldık.1 tane zayıfımız var. Matematik yazılısında şekerinin düşük olması ve küp şekerini almayı ihmal etmesinden ki ilginc şekilde artık başı çok daha düşük şeker seviyesinde dönmeye başlıyor yani nerdeyse titremeyle dönme aynı zaman diliminde başlıyor ve oğlum bazen şekerinin düşük olduğunu algılayamıyor. Bu da derslerini ciddi engelliyor. Ama bu da düzelicek inşallah.

Neyse ilk yazıda biraz abarttım sanırım….

hoşbulduk :)

Şeker oğlumlar İskilip’ten selamlar

3 YORUMLAR

  1. Yusuf Bey Merhaba,

    Kocaman bir HOŞGELDİNİZ diyelim o zaman 🙂

    Özellikle çocukların diyabetle nasıl tanıştıklarına dair yazılar inanın oldukça yararlı oluyor. Bu sebeple yazınız için teşekkür ederim. Yazınız da uzun olmamış 🙂 Bloğumuzda diyabet belirtilerini yazarken unuttuğumuz ağız kokusuna değinmenize sevindim. Diyabetli olma olasılığı yüksek bireylerin ağız kokuları çamaşır suyu gibi oluyor. Ağız tadı da olmuyor.

    Mevcutta diyabet tedavisi nasıl gidiyor çocuğunuzun? Yemek düzeninde nelere dikkat ediyor ya da edemiyorsunuz?

    sevgiler

  2. Hoşbulduk Esra hanım.

    Bende faydalı olsun takip eden insanları belirtiler aklında kalsın diye paylaşmıştım belirtilerimizi.İyi yapmışım.Diyabet tedavimizmi diyeyim yaşantımız mı diyeyim bilmiyorumda Hba1c miz 2 yıldır hep 8-8.5 civarıydı bizim.Endokrin olarak Ankara dışkapı eğitim araştırmaya gidiyorduk.Gidiyorduk diyorum 9 aydır gitmiyorum.Niye diye sorarsanız cocuğa Tip1 tanısı konduğunda doktorları profesörleri diyetisyenleri eğitimcileri o sürecte cok cok iyi ilgileniyorlar.12 günlük başlangıc eğitimi ve sonrasındaki ortalama 1 senede.Ama sonrasında hani artık alışmış düzene girmiş hasta olunca artık sadece değerlerine bakıp tahlillerine bakıp cocugun orasını burasını kontrol edip gönderiyorlardı.Gitmeden bi dünya soracağım soru hazırlıyordum ona bile vaktim olmuyordu.şuna dikkat et buna dikkat et hoopp 3 ay sonra randevu..Aşırı yoğunluktanda kaynaklanıyor bu tabikide çok hızla tip1 diyabet yayıldığı için önceliği yeni tanılara yeni hastalara veriyorlar…Bulunduğum bölgede endokrin eğitimi almış uzman cocuk doktoru bi tanıdğım var onun kontrolünde devam ediyoruz.Sağolsun cok ilgileniyor.Ve geçen hafta Hba1c ilk defa 7 cıktı.İnanın nasıl sevindik nasıl mutlu olduk ailece bilemezsiniz.Diyabetli cocugun düzeni beslenmesi aile içinde cok büyük bi sorumluluk olduğu için annem ve bende yaşasın biz bu işi başardık diye gururlandık.Tabiki daha birsürü eksiğimiz var birsürü öğreneceğimiz bilgi var..Gündüzleri cok sorunumuz olmuyor cocuk koşuyor oynuyor okulda spor yapıyor şekeri düşünce atıyor küp şekerini tamam.akşamları özellikle kış akşamları başımıza bela.dışarı çıkarsam hava buz gibi evde oynasa gürültü oluyor.yine evde yapabildiği kadar yavrum yapıyor spor ama kışın akşamları yeterli olmuyor.Bİrde kış geceleri uzun evde sıkılınca sürekli bişeyler yemek istiyor canı haklı olarak.Yiyeceklerin şekeri yükseltmeleriyle ilgili değilde şekeri kısa süre yada uzun süre yükseltmeleriyle ilgili sıkıntılarımız var.Mesela bazı yiyecekler kısa sürede şekeri cıkarıyor ve 1-2 saat sonra etkisini kaybediyor şeker düşüyor.Ama bazı yiyecekler ise şekeri yavaş yavaş cıkarıyor ve uzun sürede yükseltiyor.İşte bunu çözebilene aşkolsun 🙂 bazen gece 3 te şekerini ölcüyorum 150 sabah ölcüyorum 135. bazen gece 3 te ölcüyorum 150 sabah ölcüyorum 60-70.Bunun sebebini biliyorumda hangi yiyecekler uzun sürede şekeri yükseltiyor vucutta kalıyor bunu tam bilemiyorum.Hamur işleri unlu ürünleri biliyorum mesela 🙂 İyi akşamlar dilerim.Acemice bi soru biliyorum ama napıyım
    Görüşmek üzere

  3. Hoş geldin yusuf kardeşim
    yazdıkların benim gibi diyabetli yakınlarının hikayeleriyle aynı benimde 6 yaşındaki kızım 7 aydır şekerli yaklaşık 2 aydır bloğu takip ediyorum burdaki yorumları ve bilgi alışverişini takip ettikçe birazda olsa rahatlıyor insan.
    İsmi güzel mustafa kemal yiğenimin gözlerinden öpüyorum derslerindeki kırık notlar sorun değil düzelir inşallah tekrar hoş geldiniz
    sevgilerimle.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: