Diyabete Merhaba Hikayeniz

Genel BilgilerDiyabete Merhaba Hikayeniz

Diyabete Merhaba Hikayeniz

Hepimizin bir diyabet (şeker hastalığı) hikayesi var değil mi?

Özellikle doktorlar bize tip-1 diyabet teşhisi koyduğunda ya şaşkınlıkla öylece kalır ya da olacağı varmış diyerek çözüm önerileri üretiriz. Ya da isyan eder ‘neden ben’ diye sorar dururuz.

Kendimden ve tip-1 diyabetimle yaşadıklarımla ilgili detaylardan elimden geldiğince bahsetmeye çalışıyorum.

Sizler de yazılan tüm yazılara yorum yaparak ya da bazı konularda bize fikir vererek iyi birer yönlendirici olabiliyorsunuz.

Bugüne kadar yazdığımız her yazı bizler için oldukça önemli oldu. Bilmediklerimizi öğrenerek bilgimize bilgi kattık, diğer diyabetlileri bilgilendirdik, yeri geldi isyan ettik, yeri geldi hipoglisemik ve hiperglisemik anlarımızı paylaştık.

Peki diyabetle bir diyabetli olarak nasıl tanıştık? Tedavi sürecimiz nasıl ilerliyor?

Bir diyabetli yakını iseniz de aynı şekilde paylaşımda bulunabilirsiniz.

Benim diyabetle tanışma hikayemle ilgili yazılara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

– http://www.diyabetimben.com/tip1-diyabetle-tanisma.html

– http://www.diyabetimben.com/tip1-diyabetle-tanisma-2.html

– http://www.diyabetimben.com/tip-1-diyabetle-tanisma.html

Ne kadar yazı yazar ve yorum yaparsak daha interaktif şekilde ilerleriz.

Bu arada bloğumuzda yazınızı nasıl yayına alabileceğiniz ile ilgili http://www.diyabetimben.com/sizden-gelenler.html linkindeki yazımızı okumanızı rica ederiz.

İsterseniz esra [at] diyabetimben [dot] com‘a yazınızı maille de gönderebilirsiniz. Biz yayına alırız 🙂 .

Sevgiler (Yazının ilk yayın tarihi 3 Ekim 2012, 11:15)

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

31 YORUMLAR

  1. Herkese merhaba,

    Benim diyabet ile tanışmam, sevgili eşim Esra ile tanışmamla başladı. 🙂

    Kendisi ile tanışmadan önce diyabet benim için televizyonlarda, sağlık programlarında veya ana haber bültenlerinde gördüğüm, aslına bakarsanız çok da umursamadığım bir durumdu.

    Eşim ile tanıştıktan sonra diyabet benim için durum olmaktan çıkıp, bir problem hem de çözümü olan değil, yaşamına katıp devam etme zorunluluğu olan bir problem halini aldı.

    Bir diyabetli yakını olarak aslına bakarsanız şu anda en yakını olarak ilk başlarda yaşadığım zorluğu, şaşkınlığı ve sorgulamalı hayatı geride bırakıp hayatımızdaki kolaylıkları keşfetmiş ve keşfeden, şaşkınlığını üzerinden atmış ve daha fazla odaklanmış ayrıca sorgulamayı bırakıp problemle yaşamayı öğrenen ve yaşam standartımızı daha yukarı çekmeye çalışan biriyim artık.

    Veya kendimi mi kandırıyorum acaba? Bunu da eşim söylecek. 🙂

    Sevgiler,

    • Değerli Eşref Bey,

      Öncelikle yaptığınız güzel yorum için klavyenize ve parmaklarınıza sağlık diyorum.

      Yorumunuzu yaparak beni çok şaşırttınız. Böyle bir hareket beklemiyordum açıkçası 🙂 .

      Ciddiyetsizliği bir kenara bakıp yorumunuza cevap vermem gerekirse; ilk zamanlara nazaran deneyiminin arttığını belirtebilirim. İlk başlarda hipoglisemi anlarında nasıl paniklediğini hatırlarsın herhalde. Artık daha bilinçlisin bence. Oğuzhan Bey ve Nevin Hanım’a hep beraber gitmelerimizin de faydası olduğunu düşünüyorum.

      Bu arada zaten normalde sabırlı birisin. Bana gösterdiğin insan üstü sabır için teşekkür ederim ( Akşam evde bu lafın üzerine bana çok güleceğini biliyorum 🙂 .). Takipçilerimizden Meryem Hanım var. O da seni tebrik ediyor.

      Sevgiler

  2. Selam Esra hanim..adimin gectiyini gordumde 🙂
    Yazilarinizi ayni hizda takib ediyorum ve sizinde yazilariniz uzerine anladim ki diyabetli biri icin 2insanin sabirli olmasi cok onemli — ailesi ve esi..Ben ailenizin ( ozellikle abinizin ) ve de esinizin sabrina hayranim…Size bol bol sifalar..esinize de bol bol sabir 🙂

    Sevgiler.

    • Meryem Hanım Merhaba,

      Dediğiniz gibi sabırlı ve bilgili olmak gerçekten en önemlisi. Çünkü şekerim düşünce diğer diyabetliler gibi ben de ne yaptığımın, ne söylediğimin farkında olmuyorum. Diyabetli yakınlarına bolca sabır ve anlayış diliyorum.

      Yorumu yapan kişinin eşim olduğunu anladınız değil mi?

      Sizin yeğeniniz de diyabetli. Sizin bu süreçteki deneyimleriniz neler? Siz duyunca ne hissettiniz?

      sevgiler

  3. Bütün herkese slmlar.Yaşım 27 matematik öğretmeniyim.Öncelikle sunu belirtemek istıyorum blogu acarak benım gıbı yeni dmlilere rehber oluyorsunuz bunun için tşkler.Benim diyabetle tanısmam bundan 4 ay önce oldu.Gaziantepe eşimle yeni atanmıstık yenı bır yer yenı hayat yaşamımıza baya bı stres katmıstı doğrusu eşim çok yememe rağmen(baya bi pis boğazdım doğrusu) sürekli zayıflamamdan dolayı(72 kg’dan 64 düşmüştüm) sende kurt vardır diyerekten aile dokturumuza gittik.Yapılan tahlillerde açlık şekerim 300 çıkmıştı.Aile doktorumuz şeker hastasısın diyince kendisine inanmamıştım ki şeker hastalığının ne oldugunu bile tam anlamıyla bilmiyordum çünkü soy ağacımızda bu hastalığı geçiren kimse olmamıştı.Hemen sonra ki günlerde Gaziantep ilinden ne kadar dahiliyeci ve endokrin uzmanı varsa hepsinde kan tahlili yaptırdım hep aynı cevap sen artık bir DİYABETLİsin oldu.Hastalığımı araştırdım karbonhidrat sayımını duydum ve 2 aydır uyguluyorum ilk kontrolumde HbA1c değerim 10.8 den 5.7 ye düşmüştü umarım her daim böle olur:))))))) Artık diyet+spor+insülin ile yaşıyorum.İşte benim hikayemde bu arkadaşlar.
    Bu arada SİGARAYI çok özlüyorum:))))

    • Merhaba Serat Bey,

      İsminizi umarım doğru yazmışımdır. Yanlış yazdıysam affınıza sığınıyorum.

      Erkek diyabetlilerin diyabetle tanışma süreçlerini açıkçası hep merak etmişimdir. Paylaşımınız benim için çok önemli oldu.

      Siz yeni bir diyabetlisiniz. Diyabetin sizde yarattığı psikolojik etkileri, eşinizin verdiği tepki ve kullandığınız insülin tiplerini merak ediyorum. Zamanınız olduğunda sitemize üye olarak detaylı yazı yazarsanız sevinirim. Ana sayfamızda tüm kullanıcılar ile paylaşma imkanımız da olmuş olur.

      sevgiler

  4. Açıkçası ilk günlerde hiç kabullenememiştim hastalığımı sanki bu dünyadaki görevim bitmiş gibi hissediyordum sonra diyabetimle yaşıt büyüyecek oğlum doğdu hemen toparladım yeniden kendimi eşim bu konuda çok destekçim olduyor saolsun.Şu an karbonhidrat miktarına göre 3 kere novorapid ve 15 ünite levemir kullanıyorum.

    • Serat Bey Merhaba,

      Bebeğiniz, sizin ve eşiniz için hayırlı olur umarım. Eşinizin desteğinin önemini ilerleyen dönemlerde, özellikle hipoglisemi ataklarında daha iyi anlayacaksınız. Bu sebeple eşinizi diyabetle ilgili elinizden geldikçe eğitmenizi ve her doktor kontrolünüzde mutlaka yanınızda götürmenizi önereceğim.

      İnsülin pompası ile ilgili yazılarımı da okuyun mutlaka. Daha esnek bir yaşam sağlıyor insülin pompası. Belki ilerleyen zamanlarda pompa kullanmaya başlarsınız.

      sevgiler

    • Serat Bey Merhaba,

      Ayın 18inde e-mail ile gönderdiğimizi görüyorum.

      Az önce tekrar gönderdim. Mailinizi kontrol etmenizi, ulaşmadıysa bilgi vermenizi rica edeceğim.

      Saygılarımla

    • Gönül Hanım Merhaba,

      Geçmiş olsun diyeceğim ama geçmeyecek bir hastalık biliyorsunuz. Umarın tıpta devrim niteliğinde bir gelişme olur da hepimiz kurtuluruz.

      Kızınız yanaklarında, kollarından öpüyorum.

      Ben evliyim ama anne değilim. Neler hissettiniz ilk duyduğunuzda? Bizimle paylaşabilir misiniz?

      sevgiler

  5. Evet Esra hanim, bende kendi cocugum gibi sevdiyim yegenimin diyabetli oldugunu 2hafta oldu oyreneli..acikcasi ilk teshisi ben teyzesi koymusdum, ablamin– bu cocuk son zamanlarda cok su iciyor ve hic adeti olmadigi halda gece altini islatiyor diye..Tibb mezunu oldugum icin az da olsa bilgim bana yardim etdi, hemen cocugu hastahaneye gotur ve seker tahlili yapdir dedim. ve Ablamda yapdirdi ( Kendisi cok dikkatli bir annedir ) . Ilk de bana telefon edib soylemisdi zaten ablam..Kendisi cok sabirli duruyordu, ama ben duyunca bitdim resmen. Ablami bilmiyorumda , ben bir hafta kendimde deyildim, icimde bir kizginlik, bir kabullenememe , bir acima, bir kiyamama….ve goz yasi..Cok duygulasimdir. Ama bugune kadar yapdigim arasdirmalar sonucunda kendimi biraz iyi his ediyorum, bu hastaligin cozumunun cok yakinlarda cikacagi umidi geldi bana ..Umarim umidlerim yerini alir..Ablam ve yegenim hala hastahanedeler, egitim veriyorlar annesine ve babasina, cocuguda kontrolde tutuyorlar..Cocugun sekeri iyi sayilirmis, tpo denilen tahlili biraz fazlaymis..Biliyorum benim icin belki shu an agir gelen bi sey, ama yegenim Amina ve Ablam icin uzun sure bu zorluk devam edecek…Umarim her sey her sey daha iyi olur yegenim ve tum diyabetliler icin…

    Butun bunlari anlata bilme shansini verdiyiniz icin tesekkur ederim Esra hanim..

    Sevgiler ve saygilar.

    • Meryem Hanım Merhaba,

      Sizin için eminim zor olmuştur. Tıp mezunu olduğunuzu biliyorum. Ama en azından işin iyi tarafından bakın. Eğer siz erkenden fark etmeseydiniz daha kötü şeyler olabilirdi.

      Mesela ben önceden fark etseydim diyabeti, belki belli bir süre iğne kullanmadan, sadece diyetle hayatıma devam edebilirdim.

      Hastaneden çıktıların da özellikle ablanız ve eşi için zorlu bir süreç bekliyor. Yazdığım her yazıdan benim ailemin ve eşimin ne kadar zorlandığını anlamışsınızdır. Gerçek hayata geldiklerinde anne ve babanın melek gibi bebişlerine bakmaları gerekecek.

      Ben de size teşekkür ederim. Sizi tanıdığıma gerçekten çok memnun oldum.

      sevgiler

      not: Sevgili Takipçiler, Meryem Hanım Azeri. Tıp fakültesi mezunu. Ama yaşadığı yerde tıp mezunlarına terapist deniliyormuş. Uzman olarak mezun olunmuyormuş. Aslında Türkçeyi iyi yazıp, kendini iyi ifade edebiliyor. Yazılarda anlamadığınız yerler olabilir. Bu bilgiyi vermek istedim sizlere.

  6. merhaba esra,ben hemşireyim ve kızımın tanısını nerdeyse ben koydum.kendi ellerimle götürdüm tetkiklerini istedim.ama yinede olmamasını diledim.eşimle birbirimize bakıp o görmeden çok ağladık artık ağlamıyoruz mücadele etmeliyiz ama bi yüksek bi düşük şekerler bizi çıldırtıyo.ada’da sizi çok öpüyor.

    • Gönül Hanım Merhaba,

      Takipçilerimizden Meryem Hanım tıp fakültesi mezunu ve Azeri. Yeğenine teşhisi kendi koymuş. Çok üzülmüş. Ki halen üzülüyor. En azından Ada daha kötü olmadan diyabetini çıkarmanız iyi olmuş bence.

      Çok zordur dayanmak ama elimizden bir şey gelmeyince mecburen dayanıyoruz ve tedaviye devam ediyoruz. Üzmeyin kendinizi. Anne ve baba olarak eminim Ada’nın hayatını en iyi şekilde organize ediyorsunuzdur.

      Evli olduğumu ve çocuğumun olmadığını söylemiştim size. Diyabetli anneler sağlıklı çocuk doğurabiliyorlar. Ama benim de en büyük endişem çocuğum olursa onda da diyabet çıkması.

      Siz de bilirsiniz. Bir yüksek, bir düşük kan şekerine sahip diyabetlilere oynak diyabetli denir. Ben de onlardan biriyim. İnsülin pompası oynak diyabetli hastalara daha iyi geliyor. Şeker düzeyleri daha regüleli gidiyor. Araştırmanızı öneririm.

      sevgiler

  7. Merhaba Serat Bey,

    Ben de yeni dmli olarak ancak tip 1 mi tip 2 mi oldugu belli olmayan biri olarak sizelere su soruyu sormak ıstıyorum. İlk teşhisiniz oldugu zaman c-peptid degerleriniz ve pankease otoımmun bır saldırı oldugunu gösteren anti-gad anti ica antikorlarınızın durumu nasıldı?

    Ve konulan teshisiniz nedir acaba?

    Teşekkurler. Cok gecmiş olsun hepimize….

  8. mrb serkan bey kusura bakmayın esra hanımın uyarısı ıle görebildim sorunuzu.İlk teşhis konulduğunda c peptit değerim 1.90 ve vucudumda antigat antikoru yok görünüyordu.Dolaysıyla ilk raporum tip 2 die çıktı ama günde 3*7 novorapid ve 15 ünite levemir kullanıyordum bende şekerölçüm cubuğu alamıyorum die başka doktora gittim oda anti gad testinde antikor olmadığınddan ötürü balayı dönemi olabilir dedi ama insülin kullanıyorsun ve yaşımın genç (28 yaşındayım) dolayı tip1 lisin dedi ve raporumu tip 1 die çıkardı.açıkçası sunu anladım doktorlarında pek bi halt bildikleri yok ha unutmadan sunuda ekliyeyim insülin değerim en alt sınır 3 iken bende 5.1 di.Sizin c-peptit anti-gad ve insülin değerleriniz kaç çıkmıştı??????????????????

  9. Sizin kullandığınız acı chek performandan kullanıyorum doktorum raporuma 4*1 yazdı 3 aylığına 8 kutu yazdırdım hiç para ödemedim.

    • Serat bey,

      Siz hiç ödememekle iyi yapıyormuşsunuz.

      Ben de ücret ödememek için çalıştığım şirketin eczanesiyle anlaşmaya çalışıyorum. Bakalım ne olacak.

    • Serat Bey,

      Alınıyor tabiki. Sizin eczane neden almıyor anlamadım. Performa Nano’nun kutu fiyatı piyasada 45 TL filan. Piyasadaki en pahalı ölçüm çubuğu. Devlet bunun 18 TL gibi bir tutarını ödüyor. Geri kalanı, eğer hastanın raporu varsa, hasta ödüyor.

      Ben 18 kutu için 3 ayda bir kez 130 TL fark ödüyorum.

      Eczaneniz para almıyorsa o eczaneyi aman bırakmayın 🙂 .

  10. Esra Hanım ve tüm diyabetli arkadaşlara Merhaba,

    Öncelikle 38 yaşındayım. Evliyim. 14 ve 7 yaşlarında 2 kız çocuğu babasıyım. 7 yıllık tip-1 diyabetliyim.

    Benim de diyabetle tanışma hikayemi sizlerle paylaşayım:

    2005 yılında sıcak yaz aylarında yoğun bir iş temposu makine montajıyla uğraşmaktaydım. Birden bire bende anormallikler başladı… (Yazının devamı ana sayfada paylaşılacaktır.)

  11. serat demirhan
    Mar 24, 2012
    mrb serkan bey kusura bakmayın esra hanımın uyarısı ıle görebildim sorunuzu.İlk teşhis konulduğunda c peptit değerim 1.90 ve vucudumda antigat antikoru yok görünüyordu.Dolaysıyla ilk raporum tip 2 die çıktı ama günde 3*7 novorapid ve 15 ünite levemir kullanıyordum bende şekerölçüm cubuğu alamıyorum die başka doktora gittim oda anti gad testinde antikor olmadığınddan ötürü balayı dönemi olabilir dedi ama insülin kullanıyorsun ve yaşımın genç (28 yaşındayım) dolayı tip1 lisin dedi ve raporumu tip 1 die çıkardı.açıkçası sunu anladım doktorlarında pek bi halt bildikleri yok ha unutmadan sunuda ekliyeyim insülin değerim en alt sınır 3 iken bende 5.1 di.Sizin c-peptit anti-gad ve insülin değerleriniz kaç çıkmıştı??????????????????

    Serat Bey,

    Nasılsınız?

    Geç cevap verebildiğim için kusuruma bakmayın lutfen:)

    Benim de ilk teşhis edildiğimde insulin degerlerim ve c peptit duzeylerım normal sınırlardaydı ancak tabı normal sınırın alt kısmına yakındı. Sizden farkım maalesef ben de anti gad pozitif cıkmıstı. Bu yuzden doktorumuz anti gad pozitifliği nedeniyle tip 1 e yakın , c peptit duzeyının hala yeterlı olamsı nedneıyle de tip 2 ye yakın oldugunu belitmişti. Su ana kadar hala teshısım konulamadı. Takiplerim devam ediyor. Sizin diğer gittiğiniz doktorlar neler demişti?

    Teşekkurler. Mutlu ve sağlıklı gunler dileğiyle…

  12. İlk doktorum bana tip 2 die rpor cıkarmıstı bende başka doktora gıttım orada bu testler yapıldı sonuçlarınıda yazmıstım zaten. Daha sonrasında şeker ölçüm çubuğu alamıyorum die bu sonuçlarımla tip 2 raporumu değiştirmeye gitmiştim….Doktor bey galiba sisteme raporumu yanlış işlemişsiniz dedim oda sonuçlarıma baktı ve bu sonuçlarla tip 2 sin dedi.Raporumu değiştirmedi.Bende doktor değiştirdim oda insülin kullanıyorsan tip1 lisin diyip raporumu tip 1 olarak yeniledi.

  13. Serat Bey,

    Bence kullandıgınız ılaclar ınsulın oldugu ıcın direk ınsulın kullanmak yerıne tamamen en azından haplada durumunuzu kontrol etmelerı gerektıgını dusunuyorum cunku hala vucudunuzda c peptıt ve ınsulın var. Pekı bundna baska test yaptırtmısmıydınız? Onlarda ne cıktı bu degerler. Tekrar cok gecmıs olsun.

  14. Serkan bey;
    Hayır başka test yaptırmadım sadece teşhis konulurken yaptırmıştım.Peki normalde tip1 lilerde c-peptit ve insülin olur mu?

    • Serat Bey Merhaba,

      Konuya biraz girmek istedim.

      Tip-1 lilerde c-peptit ve insülin olmaz. Belki olabilir diye yine testler yapılır ama zamanla var olan kısım biter.

      sevgiler

  15. Serat Bey,

    Esra Hanımın yorumlarına katılıyorum evet internetten yaptığım arastırmalarda da tip 1 diyabetlilerde ilk teshşs esnasında c peptit ve insulın az mıktarlarda bulunabılıyor. Ancak zamanla bu daha da azalıp bitmektedir.

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: