Tip-1 Diyabetli Koşucu Olmak ve Bitiş Çizgisine Varmak

Genel BilgilerTip-1 Diyabetli Koşucu Olmak ve Bitiş Çizgisine Varmak

Alper Saruhan’ı artık hepimizi biliyoruz. Türkiye’deki tek tip-1 diyabetli basketbol oyuncusu. Sporun ve özellikle basketbol gibi saniyelerin önemli olduğu bir spor dalının diyabete engel olmadığını bize Profesyonel Basketbol Oyuncusu Alper Saruhan başlıklı yazımızda göstermişti. Bu arada ben, Eşref, Taha ve Anıl Kuyumcu (kendisiyle yeni tanıştım. Tip-1 diyabetli ve çölyaklı) hep beraber 9 Mart Cumartesi saat 14:00’da Türk Telekom-Anadolu Efes basketbol maçında Türk Telekom tribünlerinde Alper Saruhan’ın yanına olacağız. Ve dikkatle kendisini izleyeceğiz. Maç Darüşşafaka Ayhan Şahenk Spor Salonu’nda. Biletler 12 TL. Gelmek isteyen varsa biletini alsın ve gelsin. Bize eşlik etsin. Maç sonrası blogtan tüm detayları yazarım size 🙂

429626_10151463015769035_1475516767_n

Ama bir de sporun bir başka dalı var. Gürkan Açıkgöz ‘hobi’ olarak başladığı koşuculuk serüveninde ilk maraton koşusunu yaptı Antalya’da. 42 km koştu. Biz daha oturduğumuz yerden kalkamıyorken Gürkan Açıkgöz tam tamına 42 km koşmuş arkadaşlar. Kendisini ayakta ve kalben alkışlıyorum. Ve alkışlayalım.

Yine söylüyorum. Özellikle çocukları diyabetli olan ailelerimize. Çocuklarımız sporcu olabilirler. Tip-1 diyabeti önlerinde bir engel gibi göstermeyin. Tip-1 diyabetli olup ta başaranlar var. Neden çocuklarınız başarmasın?

Buyrun Gürkan Bey ile Sn Buse Özel’in röportajını okumaya.

Bir Meydan Okuma Hikayesi

Gürkan Açıkgöz geçtiğimiz pazar günü Antalya’da düzenlenen Runtalya Maratonu’nda tam 42 kilometre koştu. Birçok insan için bile uzun bir mesafe olan 42 kilometreyi koşmak Açıkgöz için çok daha önemliydi. Çünkü o 20 yaşında tip 1 diyabet hastası olduğunu öğrenmişti ve bu koşu onun için hastalığına bir meydan okumaydı. Çünkü fizyolojik olarak, onun bu kadar uzun bir mesafeyi koşmasını engelleyen çok önemli bir etkendi diyabet. Koşarken bir yandan devamlı şekerini ölçüyor, düştüğü zaman kemerine koyduğu kuru meyveleri yiyor, özel hazırladığı mineralli suyundan içiyordu. Üstelik bununla da yetinmedi yakında 250 kilometre koşacağı bir maratona katılmayı hedefliyor. Yani bir diyabetli olarak 6 gün koşacak. Gürkan Açıkgöz bunları başarırken diğer diyabet hastalarına çok önemli bir mesaj vermek istedi: Hareket edin. Bir şekilde hareket etmek lazım. Bunu yapabilirsiniz.

Tip 1 diyabet doğuştan var olan bir hastalıktır. Sizde nasıl 20 yaşında çıktı?

Hızlı bir gece hayatı, sağlıksız beslenme, günlerce süren yorgunluk, halsizlik ve daha bir sürü şey. Sonra birden öğrendik ki şekerim fena halde. Üstelik tip 1 diyabet hastasıyım. Bazen bu durum geç ortaya çıkabiliyormuş.

Peki antrenmanları nasıl yapıyorsunuz? Herkes hemen 42 kilometre koşamaz hele bir diyabet hastası için bu süreç nasıl oldu?

Her sabah 06:00’da kalkıyorum ve haftanın 6-7 günü koşuyorum. Tabii bu saatte uyanmamak için kendinize birçok bahane bulabiliyorsunuz. Yaklaşık 5 yıl önce bir gün baktım ki pantolonlarımın içine sığmıyorum. Klasik diyabet hastası görünümüne bürünmek üzereydim. Bir göbek, hantallaşma başlamıştı.

Buna bir dur demek gerektiğini hissettim. Koşmaya başladım. Koştukça dünyada benim gibi birçok insan olduğunu gördüm. Örneğin ABD’de “Type 1” isminde bir grup var.

 

Doktorunuz bu duruma ne dedi?

Birçok doktordan görüş aldım. İlk başta karşı çıkanlar oldu. Hatta triatlona katılmak için sağlık raporu almak istedim. Vermediler. Neyse ki doktor seçme hakkı sayesinde doktorumu değiştirdim. Daha sonra raporumu alabildim.

Koşmak neleri değiştirdi hayatınızda?

Kan değerlerim birçok diyabetli hastadan çok daha iyi. Kullandığım insülini yüzde 40 azalttık. Hatta beni takip eden doktorum bile “sen diyabetli olduğuna emin misin” diyor. 6 kilo verdim ama yağ miktarım çok daha fazla azaldı. Şekerim inip çıktığında baş ağrılarım olurdu artık olmuyor. Kendimi uykulu, halsiz hissetmiyorum. Zihnim de daha berrak, daha iyi düşünebildiğimi hissediyorum.

 

Kendinize güveninizi de artırıyordur bir şeyleri başarmak…

Evet kesinlikle. Savaşçı bir yanım olduğu için de sabah 06:00’da kalkıp koşabiliyorum. Ama bu kadar uç noktada olmasa bile her diyabetli haftada en az 10 kilometre koşmalı.

Beslenme nasıl ve gününüz nasıl geçiyor?

Normalde sabah erkenden kalkıp koşanlar aç karnına koşuyor ama bu benim adıma bir risk. Kalkar kalkmaz şekerimi ölçüyorum, bir meyve yiyorum. Koşarken de şekerimi ölçmeye devam ediyorum eğer düşmüşse yine kuru meyvelerimden yardım alıyorum. Koşarken de bunları yapıyorum yine.

Yulaf, yoğurt, kuru meyvelerle karışım hazırlıyorum kendime. Yağa çok dikkat ediyorum. Şekeri ayarlayabiliyoruz ama yağ daha sinsice hareket ediyor. Gelip vücudunuza yerleşiyor. (Kaynak: Buse Özel, http://www.hurriyet.com.tr/saglik/22738352.asp)

 

 

10 YORUMLAR

    • Öyküm Merhaba,

      Haklısın. O soru yanlış olmuş 🙂 Buse Hanım bloğumuzu takip ederse tip-1 diyabetin sadece doğuştan olmadığını farkedecektir 🙂

      sevgiler

    • Merhaba herkese,

      Evet o maratonu ben koştum. Daha iyi bir süre hedefliyordum ama bu sonuç çıktı.

      Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim öncelikle 🙂

      Her işte olduğu gibi hazırlık süreci önemli burada da. Aslında o gün koştuğum maraton bu çalışmanın bir sonucu diyebilirim. Dr. Eyüp Bey’in de anlattığı gibi spor herkesin ama özellikle de diyabetlinin yaşamında önemli bir yer tutmalı sağlık için.

      Ben de sporu hayatımın bir parçası yapmak için kendime bazı yarış hedefleri koyuyorum. Bu maraton o hedeflerimden biriydi. Daha iyi bir süre bekliyordum evet ama, öncelikli amacım yarışı tamamlamaktı. Mutluyum başardığım için.
      (Diyabet doğuştan – sonradan konusunda Buse hanımın böyle yazmasına ben sebep olmuş olabilirim. Asıl anlatmak istediğim Tip 1 Diyabetin istatistiki olarak daha erken yaşlarda belirdiği, Tip 2’nin ise daha çok yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıktığı idi.)

      Selamlar, sevgiler

      Gürkan

  1. Kesinlikle katılıyorum diyabetle ilgili tespitlerine..
    Ortaokuldayken bir kaç kros yarışmasına katılmış diyabetli olarak gurur duydum..
    Doğuştan gelir derken ben şöyle yorumladım doğuştan özürlü ve sonradan özürlü olma arasındaki ayrım olur..Ve tip1 doğuştan özürlü olarak sayılır…
    Açıkçası öğlen yemeklerini fazla seven bir yapım yok öğlen yediğim az porsiyon yemekler ile koştuğum zaman (3-4 km) nova rapid yapmıyorum ve şekerim zaten düzenlidir hba1c 6.1…
    Bu yöntemle ayrıca 2 ayda 5 kilo verdim koşu,yüzme gibi sporları tüm tip1 arkadaşlara tavsiye ederim..
    Hem fazla kilolar gider,hem şeker düzelir hem sağlıklı olursunuz…
    İnşallah günün birinde dünyayı turunu tamamlamış diyabetli bir arkadaşla da karşılaşırız 🙂

  2. Merhaba Esra abla bende Hasta olmadan önçe cumhuriyet koşusu vardı okullar arası tam 1200m koştuk o yarışta 7. olmuştum.

  3. Bunlar çok ama çok güzel örnekler..Bu tarz idealist insanların başarı hikayelerinin gündeme getirilmesi diyabetik insanlar için ciddi bir inanç ve motivasyon kaynağı olacaktır..Eğer İstanbul’da olsaydım şu basketbol maçına gitmek isterdim..Bence İstanbul’da olan tüm diyabetliler bu maça gitmeli..Çocuklarını da götürmeli..

    Ayrıca şunu belirtmek istiyorum..Spor bir diyabetlinin en büyük silahlarından biridir..İnsülin Tedavisi, Diyet ve Spor..Bu 3 büyük silah, bilinçli şekilde uyguladığınız sürece sizi diyabetin zararlarından koruyacaktır..

    Ülkemizde çoğu diyabetli, sporu ihmal ediyor..Oysa sporun inanılmaz faydaları var diyabette..Çünkü en fazla glukoz kullanan dokular kalp, kas ve beyindir..Spor sırasında vücuttaki birçok kas çalışır ve verimli glukoz kullanımı olur..Kan şekeri değerleri ve HbA1C değerleri normalleşir..Oksijenin verimli kullanımı artar..Oksidatif stres azalır..Moral ve motivasyon artar..

    Spor sırasında salgılanan endorfin hormonu bağışıklık sistemi üzerinde düzenleyici etki gösterir.. Th1 / Th2 balansını ayarlar..Otoimmun hastalıklara ve kansere yakalanma riskini iyice azaltır..

    Mesela Polonya’da yapılan bir araştırmada ömrü boyunca spor yapan insanlar ile spor yapmayan insanlar karşılaştırılıyor..Spor yapmayan bir insanın ömrü boyunca kansere yakalanma riski yüzde 33 iken, profosyonel sporcularda bu risk sadece yüzde 3 olarak bulunuyor..Yani tam 11 kat risk azalması oluyor kanser riskinde..

    Spor ayrıca hem tip-1 diyabetten hemde tip-2 diyabetten koruma sağlıyor..Diğer otoimmun hastalıklardan koruyor..Depresyon riskini azaltıyor..Sigara ve Alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak tutuyor..Özgüveni arttırıyor..Yaşlanma hızını düşürüyor..

    Daha burada düzinelerce fayda sayabilirim..Çağımızın en büyük baş belası ”spordan uzak yaşam ve beslenme ile alınan kalorilerin yakılamaması”dır zaten..Buna rağmen insanlar hala sporun öneminin ve faydalarının bilincinde değil..Bu manada sporcu diyabetiklerin gündemde tutulması çok ama çok önemlidir..

    Tabii şunu da belirtmek isterim..Sporu bilinçli yapmak çok önemli..Özellikle de diyabette..Yani kalkıp haftada bir kere bilinçsizce halı saha maçı yapmak falan spor değildir..Bu tür aşırı ve ani efor harcamasına yol açan uğraşlar, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir..

    Önemli olan bilinçli ve düzenli bir biçimde profosyonel olarak spor yapabilmek ve beslenme ile alınan kalorileri yakıp, sağlık durumunu maksimum düzeyde tutabilmektir…

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: