Sensörlü Pompa Tecrübeleri – Volume2

İnsülin PompasıSensörlü Pompa Tecrübeleri – Volume2

Sensörlü Pompa Tecrübeleri – Volume2

Pazar günü yani bugün saat 11:00’da  sensörlü insülin pompası ve iPro ile geçirdiğim 3. günüm olacak.

Cumartesi gününden bu yana herhangi bir sorun yaşamadım pompada. Yani pompa sensörü, sensör de pompayı gayet iyi görüyor. Sadece cumayı cumartesiye bağlayan gece ortalama 1 saat bir boşluk var kan şekeri ölçüm grafiğinde. Galiba o ara sensör ve pompa arasında bağlantı kopmuş.

Gün nasıl geçiyor biliyor musunuz? Mesela cumartesi gününden bahsedeyim. Sabah 09:00 gibi kalktım. Matofin içmek zorunda olduğum için sabah ne yazık ki kalkıyorum. Kalkar kalkmaz glükometrem ile kan şekeri ölçümünü yaptım. Bu güne başlarkenki ilk açlık kan şekeri. Hemen pompanın sensör menüsüne girip Kalibre Et kısmına çıkan kan şekeri değerimi yazıp onaylama tuşuna bastım. 30 gr KH ve kahvaltılıklarla kahvaltımı yapıp 1000 mg Matofini içtim. Bu arada Dr Eda Cengiz ile 2 gün önce bir mailleşme yaşadık. Matofin kullandığımdan bahsettim. Bu ilacı öve öve bitiremiyor. Ki daha önce ben de sizlere bahsetmiştim. Bu Matofin yaptığımız insülin vücutta daha iyi çalışmasını ve iyi bir işlev görmesini sağlıyor. Eda Hanım da hastalarına Matfin muadili bir ilaç veriyormuş. Hatta yakın zamanda Amerika’da bu ilacı kullanan büyük bir diyabetli kitlesiyle ilacın ne kadarında işe yaradığını ortaya çıkaracaklarmış. Ben Matofin sayesinde insülin dozlarımı kayda değer oranda düşürdüm.

Öğle yemeğine kadar dışarıdaydım. Her an istediğim zaman pompamın ESC tuşuna bakarak kan şekerimin nasıl gittiğini görebiliyorum. Sürekli parmak delmek yok 🙂

Saat 11 gibi evden çıkıp önce şu broşürleri almak için hastaneye oradan da bir işim halletmeye gittim. Saat 13:30 gibi de evde oldum. Ve öğle yemeğimi yedim. Yemeden önce yine glükometre ile kan şekerine bakıp pompaya girdim. Öğlen yine 30 gr KH (2 dilim tam tahıllı ruşeymli ekmek), 1 kase ev yoğurdu ve tulum peyniri yedim. Canım bugünlerde çok fazla bir şey yemek istemiyor.

Akşam üzeri de ara öğünümüzde 1 adet yerli muz yedim. İthal muza ve saman gibi olmasına karşıyım 🙂 Tüketmiyoruz.

Ara öğün sonrası uyudum. Bu arada şunu da söyleyim okul bitti. Sınavları da verdim 🙂 Cumartesi öğleden sonrası uykularımı baya özlemişim. Eşref eve gelmiş. Ben halen uykulu. 18:45 gibiydi saat. Eşref aç olmayınca biraz daha uyudum. Ancak 20:30 gibi uyandım 🙂 Merak etmeyin. Kan şekerlerimde sıkıntı olmadı.

Yine kan şekerimi glükometre ile ölçtüm ve pompaya girdim. Yine canım bir şey istemiyor. 1 kase ev yoğurdu ve annemin yaptığı 1 adet poğaçayı yedim.

Akşam yemeği geç olunca ara öğünümüz de geç oldu. Saat 23:30 gibi yine 1 kase ev yoğurdu ve yarım portakal.

Şimdi özellikle şunu söylemem lazım. Sensör ve pompa birbirini gördüğü sürece sıkıntı yok gibi. Glükometre ile sensörün pompa ekranında gösterdiği şeker değerleri birbirlerine oldukça yakın. 1-2 mg/dL fark var sadece. Ama bu yakınlık kan şekeri çok yüksek değilse oluyor. Ama kan şekeri 200 civarında olduğunda glükometre ve sensörün sonucu arasındaki fark 30-40 mg/dL kadar oluyor. Bu sapma zaten beklenen sapma. Bir de günde en az 3 kere sadece açlık kan şekerine glükometre ile bakarak pompaya giriyorsunuz. Günde benim gibi 10-12 kez, hatta bazen hipoglisemi ya da hiperglisemi esnasında daha fazla kan şekeri ölçümü yapan biriyseniz 3 kez ölçüm yapmak zor olmuyor. Ve dediğim gibi sensörün yani iPro’nun sonuçları yine şimdilik glükometre sonuçlarına oldukça yakın. O kadar rahat ki şeker değerini kontrol etmek. Tek tuş. Parmak delmek, kan çıkarmak, hatta kan şekeri ölçüm seremonisini oldukça fazla yaşamıyorsunuz.

Memnun gibiyim 🙂

Bu arada Medtronic SGK ile sensörlü pompa ve iPro’yu ödeme kapsamına aldırmaya çalışıyor. Her cumadan cumaya toplana SGK kurulundan bu geçtiğimiz cuma yanıt bekliyorduk ama çıkmadı. Ödeme sistemiyle ilgili haber alır almaz blogtan duyuracağız.

 

24 YORUMLAR

  1. esra öncelikle merhaba, ilerleyen günlerde pompa hakkında memnuniyetini ve ayrıca sıkıntılarınıda bizimle paylaşmaya devam edersen çok memnun olurum. eşim ve kızım tip1 diabet kızım 6 yaşında, galiba onun için pompa, şimdilik erken, ama senin gibi kullanan arkadaşların deneyimleri bizlere fazlasıyla katkı sağlıyacak. tşk..

    • Adem Bey Merhaba,

      Zaten bu yazıları yani Volume1 ve Volum2 şeklinde yazmamın amacı olumlu&olumsuz taraflarını yazmak sensörlü popmanın. İki yazıyı da tekrar okumanızı rica edeceğim.

      Ki normalde standart yani sensörlü olmayan pompayı kullanıyorum. Olumlu&olumsuz yanlarını da görmek isterseniz İnsülin Pompası kategorisindeki yazıları ve yorumları okumanız gerekecektir.

      sevgiler

  2. Esra Hanım tekrar merhaba..

    İzninizle ben şunu sormak istiyorum ;Ipro ile pompayı senkronize ettiğiniz zaman karbonhidrat sayıyomusunuz yinede? Yani ipro sadece kan şekerini mi gösteriyo, yoksa kan şekerine göre pompaya komut verip insülin gönderimi konusunda da işe yarıyo mu?Yani bi nevi yapay pankreas görevi yapıyomu ?

    Teşekkürler..

    • Alp Eren Bey,

      Sadece şekeri pompa ekranında gösteriyor. Birde şeker 60 mg/dL’nin altına düşünce ya da 200 mg/dL’nin üzerine çıkınca pompa hipoglisemi ya da hiperglisemi uyarısı veriyor.

      KH yine sayılıyor. Yapay pankreas değil.

      Sevgiler

  3. Merhaba
    Alp Eren Bey’in sorusunun cevabına ekleme yapmak gerekirse; diyelim uykudasınız ve sensörlü pompanın hipoglisemi uyarısını duymadınız. Duymadığınız için bir önlem alamadınız. Bu tür durumlar için sensörlü pompaya; kan şekeri 60’ın ( veya istediğiniz herhangi bir değeri ayarlayabilirsiniz) altına düşerse insülin infüzyonunu kesme komutu verebilirsiniz ve sensörün ölçtüğü kan şekeri 60 ın altına düştüğünde pompa insülin infüzyonunu otomatik olarak (yanlış hatırlamıyorsam iki saatliğine) keser (bazal dahil tüm insülin infüzyonunu keser, iki saat sonra bazal insülin infüzyonu otomatik olarak tekrar başlar ki ketoasidoza girilmesin). Böylelikle olası ağır hipoglisemi önlenmiş olur. Hiperglisemi durumunda bu tarz (kan şekeri şu değere olaşırsa şu kadar insülin gönder gibi..) bir komut verme durumu yok bildiğim kadarıyla (bu özelliği de olsa nerdeyse yapay pankreas olarak reklamı yapılırdı zaten). Galiba bu da sensörün ölçümlerinin yeteri kadar güvenilir olmamasından kaynaklanıyor. Esra Hanımın dediği gibi hiperglisemide sensörün yanılma payı artıyor.

  4. esracım sensörün hayırlı olsun memnunsun inşallah dahada memnun kalırsın.iş yoğunluğundan ölçümlere yeterli zaman ayıramıyomuydun o yüzdenmi böyle bir karar verdin merak ettim …sevgiler

    • Tülay Hanım Merhaba,

      Parmak delmekten artık çok sıkıldım. Parmaktan ölçüme yakın sonuçlar veriyorsa niye parmak deleyim ki dedim.

      Hem bu sebeple hem de sensörlüyü merak ediyordum.

      Ama fena gitmiyor. Kısa sürede alıştım galiba 🙂

      sevgiler

  5. Esra Hanım merhabalar, benim yine sorularım var. Önceki cevaplarınız için de teşekkür ederim.
    1. sensör sürekli ölçüm yapıyor mu?
    2. Pompaya insülin verme işlemi ne zamanları yapılıyor?
    3. Kullandığınız matofin ilacını Alper kullanabilir mi? doktor neye göre verdi size?
    teşekkür ederim.

    • Özlem Hanım Merhaba,

      1. sensör sürekli ölçüm yapıyor mu?
      Cevap: Evet. Galiba her 4 sn de 1 kez ölçüp her 5 dakika da bir de her 4 sn de 1 yaptığı ölçümlerin ortalamasını pompanın ekranın gösteriyor.
      2. Pompaya insülin verme işlemi ne zamanları yapılıyor?
      Cevap: Bu konu yine bloğumuzdaki İnsülin Pompası kategorisinde hem video hem de yazılarla anlatıldı. Standart olarak 3 günde 1 kez set değişimleri yapılmak zorunda.
      3. Kullandığınız matofin ilacını Alper kullanabilir mi? doktor neye göre verdi size?
      Cevap: Doktorum olası insülin direncini kırmak ve fazla insülin alımını önlemek amacıyla verdi. Zaten Matofin biz diyabetlilerde 3 ana amaca hizmet ediyor; birincisi yapılan insülin vücutta daha iyi çalışmasını sağlıyor. İkincisi yapılan insülin daha iyi bir şekilde vücutta çalıştığı için insülin azaltmasına gidilebiliyor. Üçüncüsü de olası insülin direncini önlüyor.

      sevgiler

  6. Esra Hanım merhaba videoyu izledim. Çok faydalı oldu. teşekkürler.
    Ben bundan sonrasını sormuştum. Yani biz sabahları lantus, yemeklerden önce de hızlı etkili yapıyoruz ya pompa takınca nasıl oluyor?yemeklerden sonra pompanın tuşuna basıp insülin gönderiyoruz diye biliyorum.Bunu açıklarsanız memnun olurum. Teşekkürederim.

    • Özlem Hanım Merhaba,
      pompa kullanmaya başladığınızda içerisinde ki insülin bazal olarak zaten ayarlanıyor doktor tarafından yani lantus’un yaptığı işi pompa küçük dozlar göndererek sağlıyor.
      ayrıca alacağınız karbonhidrat oranı belli olduğundan, yemeklerden sonra değil yemeklerden önce pompadan bolus göndererek, hızlı etkili insülini almış oluyorsunuz.

  7. bende yarin Sensor takacagim. gercekten cok heyecanliyim. Kac gün bir Sensoru tasiyabiliyorsunuz. Burda sigorta onu ödemiyor bir Sensora 77 euro ödedim. Üstelik diger Zimba ve diger Akulu kismi yok. Onlari medtronic firmasi nin temsilcisi bana ayarlayacak.
    sekerimi iyi takip edebilmek icin önerileriniz var mi? yani nasil haraket edeyim. sizin tecrübeniz cok daha fazla…

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: