Sensörlü Pompa Kullanmaya Başlayan Esra’nın Maceraları – Volume3
Bence sensörlü insülin pompası doğru kullanıldığı sürece amaca iyi hizmet ediyor. Bugün sabah açlık kan şekerim pompada 110 mg/dL idi. Glükometrede de aynı 🙂
Ama benim şu sensör ve pompanın birbirini görme sıkıntısı bu akşam yine oldu. Şimdi saat 20:30 gibi banyoya girdim. Girerken kendi kendime İlker Bey’in pompa ve sensör mutlaka yakınlarda mı olmalı konusu da aklımdaydı. Yatak odasında mı kalsın pompa, yoksa banyoda uygun bir yere mi götüreyim diye gidip gelirken yatak odasında bırakma kararı aldım. Keşke almasaymışım.
Bir de pompanın set değişimini de yapmam gerekiyordu. Onu da yaptım banyo sonrasında. Ama sensör ve pompanın birbirlerini görmesini inanın başaramadım. Yine önce sensör menüsünden eski sensörü bula geldim. Ve onayladım. Bulmadı. Sonra iPro’yu, kar beyazı olan kısmı, dikey setinden ayırıp biraz masaj yaptım setin üzerine sonra geri taktım kar beyazı olan kısmı. Yine olmadı. Son çare Mine Hanım’ı aramak.
Sensörlü pompa eğitimlerimi Mine Hanım verdiği için ismini mecburen yazıyorum. Bu unutmadan yazayım.Mine Hanım bana iPro’yu şarj etmek için bana bir şarj aparatı vermişti. iPro’yu 1-2 dakika şarj edelim sonra yeniden takalım dedi sete. Burada dikkat edilmesi gereken detaylar var. iPro’yu şarja taktık. Yeşil ışık yanıp yanıp sönüyor. Sonra şarj aparatından çıkarıp iPro’nun üzerindeki yanıp sönen yeşil ışığın tamamıyla sönmesini beklemek gerekiyor. Işık sönünce derimizin üstündeki set ile iPro’yu birleştirmek gerekiyor. Birleşme olduktan sonra iPro üzerindeki yeşil ışık yine yanıp yanıp sönüyor. Bu durum doğru yolda olduğumuzun göstergesi. Ama yine pompa ve sensör birbirini görmedi. Bu sefer tekrar iPro’yu çıkarıp 5-6 dakika şarj aparatından şarj olmasını sağladım. Tekrar aynı yolu izledim. Bu sefer birbirlerini gördüler. Şimdiyse kalibrasyon için pompanın uyarı vermesini bekliyorum.
Mine Hanım ile konuşurken bana; ‘keşke banyoya, duşakabine yakın bir yere koysaydınız pompayı’ dedi. Düşündüm ama yapmadım dedim 🙂 Bundan sonra da hayatta yatak odasında bırakmam pompayı. Böylece İlker Bey’in sorduğu ve benim bilmediğim ve cevaplamadığı soruya da cevap bulmuş oldum. Mesela pompa vücuda takılı iken pompa önde iPro arkada olursa birbirlerini görürler mi konusu vardı. Banyoda bile birbirini görebiliyorsa orada da elbette görecektir diyorum 🙂
Bir ders daha aldım yine. Akşam yemeği için masadayken kan şekerimi ölçüp pompaya girmem lazımdı. Sol elimin baş parmağının kenarını deldi. İlk kanı yaladım. İkinci kanı ise deliğe yakın bir yere bastırarak çıkardım. Kan şekeri 167 mg/dL. Ama pompada 127 mg/dL görünüyor. Kullandığım günden bu yana sensörlü pompa oldukça yakın değer çıkarırken 40 mg/dL fark nerden çıktı dedim. Tekrar farklı bir parmağı delip bu sefer deliğe uzaktan bir yere bastırarak kanı çıkardım. Bu sefer ilk kanı yalamadım. Diğer elime sürdüm 🙂 Bu sefer 147 mg/dL. Evde artık eski emektar Accuchek Active stripleri de olunca onla da ölçtüm farklı bir parmağımı delerek. Bu sefer sonuç 141 mg/dL. Bu 3 ölçümden yola çıkarak parmaktaki delikten kan çıkması için bastırılan yerin uzaklık ya da yakınlığı bence artık oldukça önemli. Lütfen parmaktan kan şekeri ölçümü yaparken ilk kanı silip (ya peçeteye silerek, ya yalıyarak ya da diğer ele silerek) ikinci kanı stribe vermeniz. Kanı deldiğimiz yerden çıkarmak için de deliğe yakın değil uzak olan yerden basınç uygulayın. Lütfen ama lütfen böyle yapın!!! Kan Şekeri Ölçümü yazımızı da gerekiyorsa tekrar okuyun.
BEN KAN ŞEKERİNİN NEREDEN ALINMASI VE UZAĞINA YAKININA BASTIRILARAK KAN ÇIKARILMASI HUSUSUNA KATILMIYORUM. HİÇ FARKETMEZ. VÜCUDUNUN NERESİNDEN ALIRSANIZ VEYA BASTIRIRSANIZ AYNI KANDIR. ÜSTELİK YALAMA KONUSUDA KESİNLİKLE YANLIŞTIR. ÇÜNKÜ YALANDIĞINDA PARMAK ÜZERİNE BULAŞAN TÜKÜRÜK ÖLÇÜMÜ KESİNLİKLE YANLIŞ ÇIKARACAKTIR. BU NEDENLE ÖNCELİKLE EL ILIK SUYLA YIKANMALI VE SONRA İYİCE KURULANMALI DAHA SONRA KAN ALINMALI. HİÇ BİR ŞEYEDE TEMAS ETTİRİLMEMELİ.
Zeki Bey Merhaba,
Kan Şekeri Ölçümü yazımızı tekrar okumanızı rica edeceğim. Yazının linki: http://www.diyabetimben.com/kan-sekeri-olcumu.html
Deliğe yakın yerden bastırıldığında kan içerisindeki glükoz molekülleri çabucak patlayarak çıkan kana karışıyor. Bu sebeple de kan şekeri ölçüm sonucu yüksek çıkabiliyor. Performa Nano Ürün Müdürü de doğru ölçüm için bunu söyledi. Ki benim deneyimlerim de bu şekilde.
Yalama konusuna gelirsek bu arada bir olan ve yazıda bir renk olsun diye kurduğum bir cümle. Ama eğer bu şekilde bir ölçüm yapıyorsam mutlaka parmağımı kuru bırakıyorum. Ki diyabetli misiniz bilmiyorum ama her zaman standart olan önce elimizi ılık su ve sabunla yıkayıp sonra iyice kuruladıktan ve hiç bir yere değdirmeden ölçüm yapmak ta her zaman imkan dahilinde olamayabiliyor.
Kesinlikle yanlış ölçüm çıkaracaktır cümleniz aslında biraz iddialı bir cümle. Ölçüm sonucu öyle ya da böyle eller çok kirli değilse ve üzerinde farklı maddeler yoksa bence doğru çıkmakta.
sevgiler
Esra hanım merhaba,
Memurus familyasından olduğumdan ötürü sakal bırakamıyorum ama sizden ricam “benim bulaştığım olay yada sorduğum bir soru sonrasında ikirciklik yaşarsanız, en kötüsünü düşünerek (banyo-ipro olayındaki gibi) lütfen emniyet tedbirlerini alınız 🙂
Tedbir konusunda yaptığım başka birşey var; ailecek akşam yemeği vs için dışarı çıktığımızda, Evimize 22.00 den önce döneceğimiz halde (levemirin saati) yanımıza novarapid ve levemiri birkaç tanede fazladan iğne ucu alırız. Ne olur ne olmaz, teker patlar, AVM karantinaya alınır, dünya yüzeyi sallanır (biraz abarttığımın farkındayım) eve ulaşamaz isek insülinlerimiz yanımızda olsun.
Her ne kadar teknolojiyi sevip kullansamda bu alanda kullandığım tebdirler; mümkün olduğunca en yeni yazılımı kullanmam,eskisi en iyisidir ve bağlantılı cihazları mümkün olduğunca ayırmam,yazılım bile güncellemem bazen.
İpro şarjı ne kadar gidiyor acaba? Büyük olasılıkla 144 saat (!) civarıdır ama banyo gibi durumlarda ayrıca şarj etsek daha iyi olur düşüncesindeyim. İpro 6 günde bir, komplemi değişiyor acaba ?
Takipteyiz Esra hanım, mutluluklar 🙂
İlker Bey,
Ben çözümü bilip de uygulamayanlardan oldum galiba. Dediğim gibi çözümü ya da olası sorunu yaşamama yöntemini bilmeme rağmen banyoya almadım pompayı. Neyse. Olur bu tarz şeyler. Bahsettiğiniz emniyet tedbirleri elbette bizim için de geçerli. Ki her diyabetli için de geçerli olmalı.
Ortalama 6 gün gidiyor iPro şarjı. Ki bu sebeple de full şarj edilmiş iPro kullanıldıktan 6 gün sonra değiştirilmesi gerekiyor. Bu değişimde ise komple mi değişiyor yoksa sadece dikey set mi değişecek inanın bilmiyorum. Ki bana göre sadece set değişmeli. iPro sabit olmalı pompadaki set değişimi için.
sevgiler
Bende İnsülin pompasi Kullanıyorum ama Sensörlü Değil Parmakdan Kan Alıp ölcüyorum O Makina Nasıl Bir Şey Merak Ettim
Esra hanım merhaba,
Sensörlü pompa da kişisel haberlerinizi ve deneyimlerinizi bekliyoruz…
SGK da bir cuma daha geçti, hala haber yok sanırım …
mutluluklar 🙂
İlker Bey,
Bir cuma daha geçti. Hüzün kokuyor bu cümle. Ben de hüzünlendim Eşref’e okurken yorumunuzu.
Öğlene doğru deneyimleri paylaşmaya devam ederim 🙂
Sevgiler
Aylin Hanım’ın YORUMU:
25.03.2013 / 22:45 tarihinde gönderilmiş
Pompanın asıl rengi pembe mi ?
Aylin Hanım,
Mavi, mor, gri, siyah ve şeffaf gibi birçok renk seçeneği var. Ben pembeyi beğenmedim 🙂
sevgiler
[…] tekrar sensörle pompanın birbirini görmesini sağlamaya çalıştım, olmadı. Hatırlarsanız Sensörlü Pompa Kullanmaya Başlayan Esra’nın Maceraları – Volume3 yazımızda sensör ve pompanın birbirini tekrar nasıl bulacağıyla ilgili detaylı bir yazı […]
,shu pompadan istiyorum ,,acaba kaca mail oluyor??? yardimci olarmisiniz,,hamilelik dushunuyorum da
Merhabalar Esra hanım;
Benim eşimde tıpkı sizler gibi diyabetli ve dün sizin kullanmakta olduğunuz pompanın aynısı kendisine Dokuz Eylül Üniversitesinde takıldı. Fakat daha sensör gelmediği için ve alışma dönemi daha kolay olsun diyerek önce sadece pompa takıldı bir ay sonra da sensör gelecekmiş o zamanda sensörü takarız denildi.
Size sormak istediğim bir sorum var; Sizin bazal insulin uygulamanız kaç periyoda bölünerek yapıldı ve bu periyotlar çoğaltılabiliyormu birde bazal insulin miktarını sizin değiştirme imkanınız varmı yoksa sadece hastenemi müdahele edebiliyor?
Öneğin bizim saat 00:00 – 07:00 arası 0.6 doz ve saat 07:00 – 00:00 arası 0.4 olmak üzere iki periyoda bölündü.
Saygılarımla…
Alper Bey Merhaba,
Benim kan şekerimdeki fazlaca oynaklık sebebiyle gün içerisindeki bazalları 12’ye böldük. Bu tip diyabete brittle diyabet denmekte. Ve artık bolus ve bazallarımla ne zaman ve nasıl oynamam gerektiğini bildiğim için hem bolus hem de bazallarımla kendi kendime oynayabiliyorum. İllaha doktor kontrolünde yapılmasına gerek yok.
sevgiler
Cevabınız için çok teşekkür ederim Esra Hanım;
Bizim şekerimizde aynı durumda maalesef, ama ümit ediyorum ki zamanla bizde alışıp düzenli bir hayata geçeceğiz inşallah.
Saygılar…
Esra Hanım;
Size bir sorum daha olacak izninizle; Siz ara öğün yapıyormusunuz ve ana öğün harici bir şey yediğinizde onun içinde bolus girişi yapıyormusunuz? Teşekkürler…
Alper Bey Merhaba,
Ben sadece günde 3 kez ana öğünlerimde pompadan insülin gönderiyorum. Bazal insülinlerim ise ara öğünlerimde alacağım karbonhidrat miktarına göre ayarlandı. Yani ara öğünlerde insülin göndermiyorum.
Ana ve ara öğün dışında bir şey yiyeceksem mutlaka ek doz gönderiyorum.
Sevgiler
Çok teşekkür ederim Esra hanım
Saygılar
[…] Sensörlü Pompa Tecrübesi-Volume3 […]
[…] tekrar sensörle pompanın birbirini görmesini sağlamaya çalıştım, olmadı. Hatırlarsanız Sensörlü Pompa Kullanmaya Başlayan Esra’nın Maceraları – Volume3 yazımızda sensör ve pompanın birbirini tekrar nasıl bulacağıyla ilgili detaylı bir yazı […]