1 dilimi 36 kalori, yaklaşık 10 gr karbonhidrat içerir.
MALZEMELER
4 yumurta
1/2 su bardağı erimiş yağ (65 gr)
2,5 su bardağı SPLENDA® granül (60 gr)
3 su bardağı un (450 gr)
3 su bardağı rendelenmiş havuç (600 gr)
1 su bardağı dövülmüş ceviz (100 gr)
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 fiske tuz, 2 tatlı kaşığı tarçın
Kek kalıbı, yağlanır ve unlanır. Havuçlar kazınıp ince rendelenir, ceviz dövülür, fırın ısıtılır. Yumurtalar ve SPLENDA® granül iyice çırpılır. Erimiş yağ, rendelenmiş havuç, dövülmüş ceviz ve limon kabuğu rendesi konur. Elenmiş un, kabartma tozu, vanilya ve tarçın önce ayrı bir kapta karıştırılarak ilave edilir ve tekrar mikser ile yavaşça karıştırılır.
Kalıba boşaltıp orta ısılı fırında 40-45 dakika pişirilir.
Soğuyunca kalıptan çıkarılıp servis tabağına alınır.
Öyküm Solak
Tarifte 10 dilimden toplamda 100 gr. Karbonhidrat olduğu anlaşılıyor. Doç.Dyt.Emel Özer’in “Diyabetliler için Hayatı Kolaylaştırma Kılavuzu” sayfa 65’te 20 gr un içersinde 15 gr karbonhidrat olduğu yazıyor. Buna göre 450 gr / 20 = 22,5 burdan 22,5×15 = 337,5 gr undan karbonhidrat gelmekte. Ayrıca havuçta var. Bir yerde yanlış hesap mı yapıyorum.
Havuçtan da 60 gr karbonhidrat gelmekte 100 gr.ında 10 gr karbonhidrat olduğu için.
Ayrıca Splenda’da da (dat daa da dada) gramajı kadar karbonhidrat bulunmakta. Yani toplamda dilim başına 40 gr karbonhidrat oluyor ki göz kararı baktığımızda da bunun ortalama bir kek dilimine denk geldiğini düşünüyorum.
Mamafih Glisemik İndeks açısından her ne kadar yağ ve ceviz gibi öteleyiciler olsa da yarım kilo beyaz un ve pişmiş havucun yaratacağı ani artışı insülinle dengeleyemeyebileceğimizi ve yine istenmeyen değerlerle karşılaşabilme riskimizin olduğunu düşünüyorum. Tam buğday unundan veya kepekli undan yapılsa, içine biraz tarçın konsa, yanında da bir bardak süt içilse çok daha güzel Glisemik İndeks değerlerine getirebiliriz bence. 🙂
Splendanın kendi tarifi, verdiği kalori değeri bu, ancak un gramajında bir sorun var diye düşünüyorum ben, aynı şekilde havuçta da.
Herkese Merhaba,
Ben Eşhan Bey’in yorumuna katılıyorum. Hesaplama yöntemi doğru. Her 1 dilim kek o kadar KH içermemeli.
Selim Bey e havuç konusuna yeri geldiğinden değindiği için de teşekkürler.
1 su bardağı un 125 gr un alıyormuş. Bence toplamda 375 gr un ile yapılmıştır.
Ama biz 450 gr un ile yapıldığını düşünelim. Undan gelen toplam KH: 337,5. 100 gr havuç 10 gr KH içeriyor. 600 gr havuçtan da 60 gr KH gelecek. Yani toplamda 397,5 gr KH var. 10 dilim çıkarsa bu tariften her 1 dilim ortalama 40 gr KH içeriyor.
Burada bu keki ister beyaz un ister tam tahıllı un ile yapın bence kan şekerinde çok fazla oynama olmaz. Ceviz ve yağ o kadar da abartılı gelmedi bana. Bu papatya gibi kalıplarda yapıldığını düşündüğümde her 1 dilim yerine onun da yarısını yemek de çözüm olabilir.
Evde denenebilir. Yapan olursa da bloğa yazabilir. Zira ben kek sevmiyorum 🙂
sevgiler
Esracım ankarada olsam denemiştim şimdi, ancak sofra şekeri ile yapılmış 50 gr kek 30 gr karbonhidrat ederken bunun 40 çıkması benim kafamı karıştırıyo. Karbonhidratı geçtim, malzemeler karbonhidratı hesaplandığında da farklı çıkıyo. Bir yerde hata var bu kesin, bence bunu kaldırıp daha doğru bir tarif bulalım
Öyküm cüm,
Bence her 1 dilimine 40 gr KH yazmak daha mantıklı yazıda. Hesaplamamızda bir hata yok diye düşünüyorum. Kek 10a bölünürse her 1 dilim 40 gr KH ediyor. Uygunsa yazıyı bu şekilde revize edelim. Ne dersin?
sevgiler
Merhaba,
Sık kek yapan biri olarak bana da içindeki sıvı miktarı az geldi.Yani bu ölçülerle yapsak oldukça koyu bir hamur olur ki kek hamurları(peynirli kek dışında) akışkan olur genellikle.Sanki biraz süt, yoğurt olmadı su lazım bu tarife :))
Bir de ben diyabetli/diyabetsiz herkese margarin yerine sıvı yağ(ki ben keklerde fındık yağı kullanıyorum :)) tatlandırıcı yerine de 1/2 bardak toz şeker, beyaz un yerine tam buğday unu kullanmasını tavsiye ederim.
Bu arada havuçlu kek hrika olur!
sevgilerimle..
Güzel bir tarif.Ben 6 aydır çayıma 1 tane olsun kesme şeker atmadım.Tatlandırıcı da kullanmıyorum.Günde 6 bardak çay-kahve içsem 6 tane tatlandırıcı yapar.Yapay ürünlerden uzak kalmaya çalışıyorum.Bu zamana kadar sadece 1 kez(ısrar üzerine) tatlandırıcı katılmış bana özel sütlaç yedim.Diyabet beslenmesinde süt önemli,iyi bir kan şekeri dengeleyici olduğu söyleniyor,ara öğünlerde yarım yağlı süt tüketiyorum.Bu akşam benim gibi tip 2 diyabet olan babamın ve kendimin tokluk kan şekerini ölçtüm.Parmak delme amaçlı kullandığımız iğneyi karıştırmadan bana ve babama ait cihazla iki farklı ölçüm yaptım.
Benim ölçüm sonucum;
Kendi cihazım;95 Babama ait cihaz; 88 FARK;7
Babamın ölçüm sonucu;
Benim cihazım;148 Babamın cihazı ;119 FARK;29
Sanırım 29 rakamı tolare edilebilir bir rakam değil.
Not;Ölçüm yaparken ilk kanı sildim.Babamın şekerini ölçmeden önce parmağını ovuyorum,bu yöntemi ben buldum 🙂 Aksi takdirde ölçüm için gereken miktara ulaşmam güç olabiliyor.
Kan şekeri cihazını tahmin edebiliyorum sanırım, o kadar kan isteyen 2-3 cihaz var zaten. Biz o cihazlara pek güvenmiyoruz , oldukça eski teknoloji ve verdiğiniz kan yetersiz kalınca düşük ölçüm yapabiliyolar. Daha modern cihazları edinmenizi önerebilirim, Accu check go ya da performa Nano veya optimum exceed gibi