Sensörlü Pompa Kullanmaya Başlayan Esra’nın Maceraları – Volume5

İnsülin PompasıSensörlü Pompa Kullanmaya Başlayan Esra’nın Maceraları – Volume5

UntitledCuma günü Mine Hanım ile buluşup yine bir sensör denemesi yaptık. Sensörlü pompa eğitimlerimi Mine Hanım verdiği için ismini mecburen yazıyorum.

Geçmişe dönmek gerekirse; ilk 2 sensörü göbek bölgesine takmıştık. Normalde 6 gün dayanması ve 6 gün süresince deri altı sıvısının şeker değerini ekstrem bir durum olmadıkça pompa göstermeli. Ancak bende 5. günün yarısında sensör sürekli hipoglisemi uyarısı verdi göbek bölgesinde. Ki bunun en önemli sebebi sensörden giden sinyalin düşük olması.

Benim gibi 5. günde bu durumu yaşayanlar oluyormuş. Bu sebeple daha uygun bir bölge bulunarak o bölgeye sensör uygulaması yapılıyormuş.

Araya küçük bir bilgi giriyorum. Sensör sinyali sensörlü pompada bizim için oldukça önemli. Her şey yolunda, yani kan şekerimiz iyi, ama sensörden giden sinyal düşük ise pompa hipoglisemi uyarısı verip verip duruyor. Bu uyarı sinyalini belirli saat aralığında susturabiliyoruz. Ama sensörün bu durumunu da çözmek gerekiyor. Ben birçok yöntem denedim. Sensörü yuvasından çıkarıp tekrar sensörle pompanın birbirini görmesini sağlamaya çalıştım, olmadı. Hatırlarsanız Sensörlü Pompa Kullanmaya Başlayan Esra’nın Maceraları – Volume3 yazımızda sensör ve pompanın birbirini tekrar nasıl bulacağıyla ilgili detaylı bir yazı yazmıştım. Ancak özellikle sensör sinyal değerinin düşük olmasından dolayı sensörlü insülin pompasına çoook zaman harcıyorsunuz.

Bu arada tam zıttı bir durum yani sensörü sinyali yüksek ise kan şekeriniz de yüksektir. Ama bu durum genel olarak mekanik bir soruna işaret değildir. Az önce sensör sinyalini 85 görünce şekerim kesin yüksek diye glükometremden şekerime baktım. 89 mg/dL çıktı. Bunu bir sorun olarak görmedim. Çünkü zaten sensör ve pompanın birbirini görmesinde sorun olduğunu bildiğim için bu bir sorunu işaret etmiyordu.

Ki yine belirtmem gerekir ki; ortalama olarak hangi kan şekeri değerinde hangi sensör sinyali değeri olmalı bilgisini zamanla öğrenmek lazım. Ara sıra göz kontrolümüz ile sensör sinyali ve kan şekeri değerini kontrol edip sensörün doğru çalışıp çalışmadığını denetlemek gerekli. Her zaman aynı kan şekeri değerinde aynı sensör sinyali olmasını beklemiyoruz. Üç aşağı beş yukarı değerler bizim için yeterli olmalı.

Gelelim tekrar cuma gününe. Cuma günü bu sefer bel kısmımızın yağlı sağ ve sol taraflarından birine de sensör takabileceğimiz için bu sefer de burayı deneyelim dedik. Sağ tarafa taktık. Ama keşke denemez olaydık. Cumartesi günü 3 kez, bugün yani pazar günü ise 4 kez sensör ve pompa arasındaki bağlantı koptu. Ben de bu durumdan sıkıldım ve sensörü çıkardım. Kendi standart sensörsüz pompama geçtim.

Bahsettiğim bölgeye sensörü takıp sorun yaşayan var mı bilmiyorum ama ben bir daha sensörü bel kısmına takmam.

Yine bu yazı vesilesi ile yazının fotoğrafındaki materyallerin ne olduğunu sizlere anlatacağım.

Pembe renkli olan sensörlü insülin pompası. Onun sağında ve üzerinde CareLink yazan materyaler USB. Pompadaki verilerin bilgisayara aktarılmasını sağlayan araç.

Sol alt köşedeki iPro. Yani sensör. Yani CGMS. Onun yanında iPro’nun vücudumuz ile bağlanması için vücudumuza taktığımız set. Seti vücuda takmak için Quick Serte gibi bir aparatı daha var. Sağ alt köşedeki ise iPro’nun şarj aleti.

Baya malzemesi varmış değil mi? 🙂

17 YORUMLAR

  1. esra hanım merhaba,sensorlu pompada sorunmu yasıyorsnuz cok?yada ben mı okuduklarımdan oyle anladım.daha kullanıslı olması gerekmıyormu?bırbırını gormede sorun oluyor sanıırm.
    keske su kablosuzlar gelsede daha da rahat etsek diimii?:)
    sevgıler.

    • Selen Hanım Merhaba,

      Bu sensörde ciddi sıkıntı yaşadım. Hoşuma gitmedi. Ama Mine Hanım ile görüşüp ve sebeplerini ortaya koyarak ilerlemek istiyorum. Zira bu sefer canım baya sıkıldı.

      Kablosuz gelse keşke 🙂

      sevgiler

  2. Selamlar Esra Hanım,
    Sitenizi uzun zamandır takip ediyordum ve sonunda üye oldum.İnsülin pompası kullanımımiçin uzun zamandır araştırma yapıyordum ve siteniz ve fikirleriniz sayesinde doktorum vasıtası ile Gökhan Bey ile iletişime geçip bu hafta sonu deneme maksatlı kullanım için cihazı bağladım.Şimdi karar aşamasındayım,pompayı kesin alacağım fakat ölçüm yapanı mı diğerini mi karar veremedim.el ile sık ölçüm yapıyorum şuanda.Maddi açıdan her ikisinizde alabilecek gücüm var ama açıkçası düz sistemi almayı daha çok düşünüyorum.sizin fikriniz nedir bu konuda çok merak ettim.Tüm diyabeti dostlarıma selamlar.

    • Sayın BBUZOL,

      Bloğumuz sayesinden insülin pompası sahibi olan kişi sayısı gün geçtikçe artıyor 🙂

      Sensörlü pompayı da deneyin lütfen. Ve mümkünse 2 kez deneyin. Medtronic bu talebinizi kesinlikle geri çevirmeyecektir. Ki yapıyorlar.

      Sensörlü benim hoşuma giden bir sistem. Ama ara sıra yaşadığım sensörün pompayı görmemesi sorunu hoşuma gitmiyor. Bu durum kişiden kişiye göre değişebildiği için bu sebeple lütfen siz de deneyimleyin sensörlü pompayı.

      Pompa konusunda hemen karar vermeyin. 1 Mayıs’ı bekleyin. SUT’da pompa ile ilgili bazı yasaların çıkması bekleniyor. Cebinizden paranız olsa bile bence çıkmasın. Biraz daha bekleyin lütfen.

      sevgiler

  3. Pompadan hariç şu cgms cihazı kullanılıyor muydu? pompa kullanmayanlar başka bi şekilde bu aleti taktırıp deneme yapabiliyor mu acaba?

    • Kenan Bey Merhaba,

      iPro’yu belli bir bedel karşılığında 6 günlüğün taktırtabilirsiniz. İllaha pompayla eşleşmesi gerekmiyor.

      Ben eskiden bazal ayarlamalarımı yapmak için ara sıra takıyordum.

      sevgiler

  4. Esra hanım merhaba 🙂
    Pompa ve ipro’nun birbirini kaybetmesi taşıdığınız telefondan yada benzeri bir cihazdan olabilirmi? Telefon taşımayan sensörlü pompa kullanıcılarıda aynı sorunu yaşıyormu acaba? Telefondan yada diğer cihazlardan yayılan sinyalle pompanınki karışıyor olabilirmi? soruları geldi aklıma. Mine hanımla paylaşmanız ve sonucu aktarmanızı rica ediyorum.
    Bu arada Quick Serteyi broşa benzettim… Broş görünümlü iPro neden olmasın 🙂
    mutluluklar 🙂

    • İlker Bey Merhaba,

      Telefonun etkili olmadığını düşünüyorum. Zira göbek bölgesinde sorun yaşamamıştık. Muhtemelen oturup kalkarken bel bölgesinde olması sebebiyle koltuğa vb yerlere sürtünmeden ötürü sıkıntı oldu.

      Quick Serter’i nasıl broşa benzettiniz. Yazının resminde Quick Serter yok ki? Beyaz renkli olan ve sol alt köşedekinden bahsediyorsanız o zaten iPro.

      sevgiler

    • İlker Bey,

      İşte o beyaz şey bizim vücudumuza zımbaladığımız ve deri altı sıvısındaki şekeri ölçmeye yarayan en önemli kısım. Bence broş gibi olacağına şeffaf mı şeffaf ve görünmez olsa şahane olur 🙂

      Bu da benim fikrim 🙂

      sevgiler

  5. Esra Hanim,
    Cok tesekkur ediyorum ilginiz ve cevabiniz icin.SIT kararlarini beklememi onerdiyseniz tam olarak dediginiz gibi yapacagim.Bugun Gokhan Bey ile yaptigimiz gorusmede 1 mayistan itibaren ayda en az 2 defa olcum stribini verecegini soylemisti bana kurumun.Cihaz odemesine iliskin de bir degisim olacaksa o zaman ay basina kadar beklemeyi dusunuyorum sizin tavsiyeniz uzerine.Bu durumda pompasiz hayatima bir sure geri donecegim sanirim.Tavsiyeniz icin tesekkur ederim.
    Saygilar.

  6. Esra hanım merhaba,
    benim kızım tip 1 ve normal enjeksiyon yapıyoruz henüz 7 yaşında,biraz pompa araştırmasında bulundum ve OmniPod u çok beğendiğimi söyleyebilirim,bu cihazın Türkiye ye gelmesi için girişimleriniz var ise katkıda bulunmak isterim acaba son durum nedir paylaşabilir misiniz.Teşekkürler

    • Özge Hanım Merhaba,

      Maalesef bizim görüşmelerimiz ve çalışmalarımız olumsuz sonuçlandı. Daha da doğrusu belli bir aşamaya kadar geldik ama sonra öylece kaldı.

      Mailinize telefon bilgilerimi gönderiyorum. Çalıştığınız kurumun mail uzantısını gördüm arka planda yorumunuzda. Neler yapabiliriz akşam konuşuruz.

      sevgiler

  7. esra hanım,
    urunlerı guzel bır sekılde fotograflayıp anlatmıssınız bu pompayı alırken sag ust kosedekı CareLink yazan usb yı onlarmı gonderıyor yoksa bız kendımız ucret karsılıgımı alıyoruz

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: