Diyabet ve Hamilelik

DM ve HamilelikDiyabet ve Hamilelik

Diyabet ve Hamilelik

Biliyorsunuz ben iki yıldır evliyim. Ve şimdilik çocuk yapmayı düşünmüyoruz. Aklımızın ucundan bile geçmiyor ama diyabet ve hamilelik konusu hakkında düşünmemi engellemiyor.

Yaşımız 30’a gelse de, diyabetle doğum nasıl ilerler, yapabilir miyim gibi endişelerim var.

Ki doktorlarım endişe etmemem gerektiğini üzerine basa basa söylüyorlar. Ancak gerçek hayatta illaha her şey yolunda gidecek diye birşey yok. Risk varsa bence o risk kolay kolay alınmamalı. Doğacak çocuğun ilerleyen zamanlardaki hayatını riske atmamalıyız.

Diyabetli anneler varsa aramızda bu yazıma yorum yaparak bilgi vermelerini isteyeceğim. Ya da üye olup diyabet ve hamilelik süreci hakkında bize yazabilirler.

Diyabetle hamilelik süreci nasıl ilerledi? Hamile kalmadan ne kadar önce takip sürecine başlandı? Bu süreçte nelere dikkat edildi? Hamile kaldıktan sonra neler yaşanıldı gibi konularda bilgi verebilirseniz sevinirim. (Görsel kadinim.com’dan alınmıştır.)

 

70 YORUMLAR

  1. Merhaba esra hanım. öncelikle böyle bir site açtığınız için sizi tebrik etmek istiyorum. sitenizi yaklaşık iki haftadır belli aralıklarla takip etmeye çalışıyorum. 29 yaşındayım ve 14 yıldır tip 1 diyabetliyim. yaklaşık 2buçuk yıldır evliyim ve çocuk yapmayı düşünüyoruz. 1 ay önce rutin kontrollerim için doktoruma gittiğimde bu düşüncemi onunla da paylaştım ve bunu planlı bi şekilde düzenli ve kontrollü şekerle bi sorun yaşamadan geçirebileceğimi söyledi. şimdi ha1c değerimin 6,5 olmasını bekliyorum ve ondan sonra hamile kalmayı düşünüyorum. bu kararı almadan önce benimde sizin gibi endişelerim vardı ama doktorumla konuştuktan sonra söylediği şeyler beni biraz daha rahatlattı. anne aday adayı olarak duygularımı sizinle paylaşmak istedim :)) birbirimizden çok şey öğreneceğimizi düşünüyorum teşekkürler.

    • Zeynep Hanım Merhaba,

      Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.

      Oğuzhan Bey ve Nevin Hanım’da bana aynı şeyleri söylüyorlar ama nedense endişe ediyorum. Ki diyabet teşhisi ile hastaneye yattığımda yan yatakta, hamile ve diyabetli bir anne vardı. Belki de bilinç altıma yerleşmiş. Halen unutamadığım hipoglisemi atağı beni mahvetmişti.

      Bana HbA1c için 5,5-6 arası en ideali demişlerdi.

      Gerçekten çok şey öğreniyoruz birbirimizden. Deneyim çok önemli.

      Paylaşımlarınızı bekliyorum.

      sevgiler

      • Zeynep Hanım Merhaba ,
        gebelkle ilgili bilgilermden dolayı size yazmak istedgm önerilerm war..hba1c 6 ya düşmesi gerekiyor tokluk ve aclık sekerlern 80-120 arasında olması gerekiyor..6,5 tokluk sekernizin 180 yada 200 e cıkması demektir buda bebek için tehlikedir..bıu ayarları iyi yapıp hazır hissedin kendinizi zaten 6 ve 6.3 gibi hba1c yi düşürdügünüzde gerisi kendinden gelir..Rabbim en yakın zamanda saglıklı bir bebek elinize almayı nasip etsin sevgiler

        • Gözde Hanım Merhaba,
          Öncelikle bilgilerinizi benimle paylaştığınız için çok teşekkürler. Benimde tek istediğim rahat bir gebelik dönemi. Bunun için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıcam. ve sizin bilgilerinizden de faydalanıcam. İyi dilekleriniz için çok teşekkürler.
          Sevgiler.

      • mrb,
        ben 7 yıldır diyabet hastasıyım 5 yaşında kızım var evlenmeden birkaç ay önce öğrendim hastalığı evlendikten kısa bir süre sonra hamile kaldım okadar korkulacak derecede zor geçmedi hatta ben dogum iznine bile geç ayrıldım son ana kadar çalıştım tabi sürekli dr. kontrolündeydim tabi şeker hastaları erken doğum yapabiliyolar biliyosunuzdur benim kızım iki hafta erken doğdu sağlığı gayet iyiydi doğumdan sonra şekerim çok iyi gitti korkmayın derim ben iyi günler..

    • Zeynep Hanım,

      Umarım sorunsuz bir hamilelik süreci geçirirsiniz 🙂 .

      Siz hamile kaldığınızda benim gibi diyabetlilere yol gösterici olursunuz 🙂 .

      sevgiler

  2. Esra hanım mrb ;
    22 yaşındayım ve 3 aylık tip 1 diyabet hastasıyım. hayatımın en zor günlerini yaşıyorum hbA1c 12.2 hala diyabete alışabilmiş değilim.
    sitenizi tesadüfen gördüm ve hemen üye olmak istedim. ilgileriniz için sonsuz teşekkürler.

    • Ece Hanım Merhaba,

      Hemen hemen benimle aynı yaşta teşhis konulmuş size. Eminim zordur ama geçip gidecek. HbA1c’niz düşecek siz şekerinize dikkat ettikçe.

      Destek ya da öneri istediğiniz bir konu olursa seve seve yardımcı olurum.

      Üyeliğinizle ilgili mailimi aldınız değil mi? Canınız sıkıldıkça yazın. Deşarj olursunuz. Ben yazdıkça motive oluyorum 🙂 .

      sevgiler

  3. Ece Hanım Merhaba,

    Sevgili arkadaşım Esra’nın yazılarını ve yorumları büyük bir keyifler ve merakla takip ediyorum. Sizin yazınızı görünce, bir Tip2 diyabetli olarak yaşadığım tecrübeyi paylaşmak istedim.

    Ben 7 yıllık evliyim, 31 yaşında evlendim ve 34 yaşımda hamileliğimi yaşadım. Şimdi 36 yaşında 3 yaşında bir kız çocuğu annesiyim Allah’ın izni ile.

    Hamileliğim boyunca pek çok komplikasyona maruz kaldım, bu anlamda oldukça zor bir hamilelik geçirdim. Hamileliğimin, yanlış hatırlamıyorsam 4.ayındaydı, şeker yüklemesi yapıldı ve “Gestasyonel Diyabet” tanısı koyuldu. Benim için inanılmaz bir şeydi. Yani şimdiye kadar kolay kolay hasta olmamış ve hastane yüzü görmemiş biri olarak, pat diye diyabet denmesi ben çok korkutmuştu önceleri. Hele bir de deli gibi internet te bu konuyu araştırıp okuduklarım yok mu?!!! Tam bir felaket di benim için ve tabii böyle bir durumla ilk defa karşılaşan ailem için de. Öncelikle hemen bir diyetisyene yönlendirildim. ( İnsüline gerek görülmedi, ancak sürekli takip altındaydım, eğer diyet ile şeker oranım düşme göstermeseydi insüline başlanacaktı ki Allah’a şükür buna gerek kalmadı.) Zor muydu? Evet, zor bir süreçti. Çünkü ben ki bugüne kadar hiç bir yemek kısıtlaması yapmamış, çocukluğundan beri zayıf olduğum için çevresi tarafından eleştirilmiş, ömrüm boyunca hiçççç diyet nedir bilmemiş keza buna ihtiyaç da duymamış biri olarak, birden kuş kadar yememi söyleyen, hamuru, tatlıyı, karbonhidratı vs… kesmemi söyleyen katı bir diyet listesi ile karşı karşıyaydım… (Yazının tamamı ana sayfada yayındadır.)

  4. Merhaba esra hanımcım
    okumadan geciyim dedim ama yapamadım okudum tüylerim diken diken oldu benim tecrübelerim oldukca acı ve basarısız olduğu için lafı fazla uzatmıcam…başarabilenlere hayranım isteyen herkesin olsun inşş hayırlısıyla fakat….tek bir gercek var çok zorrrrr en azından benim için öyleydi….hele birde kronik tip1 iseniz offfffffffffffffff
    sevgilerrrr

    • Emine Hanım,

      Sizin yaşadıklarınızı biliyorum. Her şeye rağmen cıvıl cıvıl sesiniz hayata ne kadar tutunduğunuzun göstergesi. Ben de dahil diyabetli her kadın çocuk doğurmayı başaramadıysa ve çocuk olmasını çok istiyorsa gidip yapılmışını alsınlar 🙂 . Hayatta bir çocuğu ve özellikle kimsesiz bir çocuğu büyütmek ve onun gelişimini izlemek de bence çok büyük bir mutluluk olur.

      Olur da çocuk yapmaya karar verirsek ve beceremezsek çocuğu dünyaya getirmeyi yapılmışını alır, sizin oraya geliriz 🙂 .

      öpüyorum sizi.

      sevgiler

    • Emine Hanım Merhaba,
      Esra hanım bana sizden bahsetti gebelkle ilgili sizinle biraz konusmak isterim eger mümkünse.21 yıllık diyabetliyim talihsiz gecirdigim bir gebelk falan filan sizinde öyleymiş..gozdearciyalcin@hotmail.com eklerseniz sewinirim..

  5. Emine Hanım Merhaba,
    Esra hanım bana sizden bahsetti gebelkle ilgili sizinle biraz konusmak isterim eger mümkünse.21 yıllık diyabetliyim talihsiz gecirdigim bir gebelk falan filan sizinde öyleymiş..gozdearciyalcin@hotmail.com eklerseniz sewinirim

  6. Gözde hnm sizin gibi diyabette kıdemlileri görmek bizi çok sevindiriyor:)))
    Size bir sorum olacak diyabetin zararlarını azaltmak veya şekerinizi dengelemek için tarçın çayı içmek vb. yaptığınız bı uygulama var mı ve :)) ara öğünlerinizde neler tercih ediyorsunuz.
    TEŞEKÜRLER…

    • Herkese Merhaba,

      Eşim Esref’ı safra kesesindeki taş sancısı sebebıyle dun gece Atasehir şifa hastanesine kaldırdım.

      1-2 gün sadece yazılarınızı ve yorumlarınızı izliyor olacağım.

      Telefonumdan fırsat buldukça yazarım.

      Sevgiler

  7. merhaba arkadaşlarrrrrrrrrrrrrr
    Esra hanım cok gecmiş olsun inşş eşref bey iyidir.gözde hanım ekledim sizi tabi görüşelim benim tecrübelerimde yabana atılcak gibi değil valla 😀 feleğin çemberinden gecenlerdenim görüşmek üzere
    sevgilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

  8. esra hanım öncelikle merhaba inşallah okurunuz tesadüfen bu siteyi buldum hemen yazmak istedim ben 27 yaşında ve 8 aylık hamileyim iki yıl hayatımızda çok kötü olaylar yaşadık ve ben çok üzüldüm ardından tabi tip1 şeker çıktı fakat ben ilk tahlillerde doktor yanılıyodur diye gitmedim 🙂 sonra hamile kalmam zorlaştı ama şeker hala aklıma gelmiyor kilo almaya başladım spor yapayım dedim ve hamile kalmışım hamileliğimin ilk haftalarında doktorum ailede şeker varmı diye sorunca evet dedim ve hayatım o gün sanki karardı ve testler yapıldı benim tip1 yüksekti ama şuan bebeğimde hiç sorun yok ama inanın okadar zor geçiyorumki sürekli kan veriyorum sürekli hatta bugün 3 tüp verdim psikolojik olarak bittim eşimle sürekli kavga sürekli agresiflik şeker ve hormonlar mahvediyor insanı 9 ayda ben 90 tane doğurdum heralde ve tabi etraftaki insanların sana bakışı gebe olup bide şeker olunca sanki vebalıymışsın gibi acıyarak bakmaları çok canımı açıttıyor inşallah okursunuz hiçbirşey imkansız değildir inşallah enkısa zamanda istediğiniz gebelik olur dularım sizinle :)))

    • Ayşe Hanım Merhaba,

      Öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Ve aramıza hoş geldiniz 🙂 .

      Ben 2 yıldır evliyim ama çocuk gibi bir düşüncem ve düşüncemiz yok Eşref ile. Olursa böyle bir istek umarım iyi bir hamilelik süreci yaşarım.

      Eminim diyabet ve hamilelik süreciniz çok rahat değildir. Böylesine zorlu dönemlerde sıkıntılı zamanlar da geçiriyor olabilirsiniz. Ama umarım hepsi yakın zamanda geçer gider.

      Acıyarak bakanlara ‘ne bakıyorsunuz beeee. bas gitttt 🙂 . ‘ diyerek kendinizi rahatlatın 🙂 .

      İyi dilekleriniz için de teşekkürler.

      sevgiler

  9. Sevgili tip 1 diyabetli(cogunlugu bayan) arkadaslar!

    Acikcasi yorumlari, tip-1 diyabetle gebe kalma hakkindaki yorumlari cok umutsuz buldum! Bunlara gercekten gerek yok! Bence bu yorumlari hepimizi bir adim daha geriye goturur!

    Yaklasik 5 senedir ben de diyabet tanisiyla yasiyorum. Şu an 19 haftalik hamileyim. Oncelikle herkesten (ozellikle ingilizcesi olanlardan) bu konuda yurt disindaki makaleleri ve buyuk dayanisma halinde olan tip-1 diyabetli annelerin paylasimlarini okumalarini oneririm!

    Mutlaka hayatimiz diyabet hastasi olmayanlarinkine oranla biraz zor ancak bahsedildigi kadar degil! Konulan teshis hayatimdaki kararlari etkilemedi. Gerek zor bir meslek olan kaptanlik hayatimi, gerek evlenmemi ve tabiki bi cocuk sahibi olmak istememizi! Oncelikle planli gebe kalmadan bahsediliyor! Katiliyorum ancak soyle bir eklemede bulunmak istiyorum, eger bilincli bir insansaniz bu yasam tarzini benimsemeli ve sadece gebe kalmadan degil hep planli olmakisiniz.uani Ha1C degeri 7 nin uzerine cikmamali! ( risk acisindan kabul edilebilir degerdir)

    Ben 4 lu enjeksyon sistemi kullaniyor,gunde 4 kez olcum yapiyordum.

    Bir universite hastanesinde uzman dr.larla takibim oluyordu. Ancak gebe kaldiktan sonra insulin pompasi ve CGM(surekli kan sekeri olcum cihazi) taktim. Gebelik suresince ve lohusa doneminde surekli degisecek insulin ihtiyaci bu sayede daha hizli kontrol altina alinabilmekte. Surekli kan sekerimi gozlemliyorum, hipo ataklari hamileligin basinda ben de gecirdim (bu gune kdr hic bir bayginligim olmadi).

    ilk trimesterda tum dunyada insulin cesidi Humulin R gibi insan insulinine geciliyor(Dna yapisi bakimindan) bunnla kan sekerini dengelemk analaglara gore daha zor. Ancak 2. Trimester su an cok rahatim. Toplamda 3-3,5 kg kdr bi kilo artisim oldu. Ve hem kadin dogmda hem endokrinde profesorlerle takip oluyrm.

    Ancak sunun bilincindeyim! Disiplinsiz birinin yapabilecegi bir is degil asla! Su an HbA1c degerim 6,1. Merak edenler olursa daha detayli yazarim.

    Tek tavsiyem hamile kalmadan pompa ve humulin R ile kan sekeri dengeye alinirsa ilk 3 aylik donem biraz daha kolay gecer..

    Sevgilerimle!

    Lutfen, ozellikle caresi olan bu hastalik icin moralinizi bozmayin!

    • Gülnihal Hanım Merhaba,

      Bloğun sahibi bir kadın olunca kadın populasyonumuzun çoğunlukta olması kaçınılmaz 🙂 . Ancak erkek takipçilerimiz sayı olarak az olsalar bile yorumlarıyla aradaki açığı bence çok iyi kapatıyorlar 🙂 .

      Öncelikle hayırlı olsun.

      Bildiğimiz gibi tip-1 diyabet ismen tek bir hastalık ama herkesin diyabeti yaşama ve şekillendirme şekilleri farklı. Dolayısı ile herkesin diyabeti kendisine özel. Elbette diyabetle hamilelik süreçleri iyi gitmeyen anneler yanından kötü giden anneler de var. Kötü gidenleri dikkate alıp üzülmenin ve çocuk yapmamanın bir manası yok. Çünkü bir tarafta hamilelik süreçleri iyi giden diyabetli kadınlar da var.

      Sizin gibi diyabetli anne adayları bu tarz paylaşımlarda ne kadar fazla bulunurlarsa o kadar cesaret verici oluyor. Bu yorumunuzu isterseniz ana sayfada yazı olarak yayınlayabilirim. Ya da siz diyabet ve hamilelik sürecinizi daha detaylı anlatmak isterseniz yorum değil yazı olarak kaydedebilirsiniz bloğumda. Ne dersiniz?

      sevgiler

    • gülnihal hanım size katılıyorum ama bende şu an 6 haftalık hamileyim ve 2 yıllık evliyim. bende hamileleik öncesi humulin r ye geçerek şekerimi düzene sokmuş ve hba1c mi 6.5 a düşürmüştüm. ama 1 haftadır şekerim altüst oldu felaket acıkıyorum ve ne yapıcagımı bilmiyorum resmen 6 öğün yetmez oldu. kadın doğumcuların ise söylediği hep aynı tokluk şekerin 140 ın altında olsun. çünkü senden çok bebeği etkiliyor diyorlar. ama bebeğimde beni o kadar çok etkiledi ki tüm düzenim alt üst oldu. uyku isteği arttı ki bence buda şekerimi irregüle yapıyor. pazartesi tekrar doktora gidicem. çok dua ediyorum umarım sağlıklı bir bebek olur. elimden geleni yapıyorum ama bazen çok çaresiz hissediyorum kendimi. o yüzden siz şekeriniz yükseldiğinde gebelik boyunca veya düştüğünde neler yaptınız. örneğim günde kaç ölçümünüzün kaçı referans değerlerin dışındaydı gibi tecrübelerinizi bizimle paylaşırsanız çok sevinirim. hba1c nin hamileleikten dolayı 2.trimesterde zaten artacağını bu yüzden 6.2 nin altında olması gerektiğini söyluyorlar genelde. ama benim ankaradaki doktorum ona gelen çoğu tip1 diabetliinin 6.5 la da çok sağlıklı bir hamilelik yaşadığını söylemişti. size yine benimle ve bebeğimle ilgili gelişmeleri aktarıcam. sevgiler..

      • Nazife Hanm,

        Durumunuzu bizim değerlendirmemiz doğru olmaz. Doktorlarınıza güvenmeniz ve onların yönlendirmesine uyum sağlamanız en doğrusu.

        sevgiler,

    • Öncelikle yazınız için teşk ediyorum bilinçli bir annesinin bende 6 hafta bitti şeker hastasıyım 10 yıldır gizli şeker 7 tokluk 200 den aşağı bi türlü düşmüyor korkuyorum sadece evet güçlü bir bayanım ama minik bir kalp oldumu iş değişiyor insülin başlandı 10üniteye yeni başladım inşallah düşer biraz rahatlatırsanız sevinirim Allah her kese şifa versin inşallah

  10. Esra hanim,
    Selamlar 🙂 basindan itibaren(bilgisayarimda) detayli bir sekilde, gebe kalmayi arzulayan, ve cok dogal olarak bu konuda cekinceleri olan arkadaslara yol gostermesi umuduyla yazmayi daha ciddi dusunucem:)
    Yabanci kaynaklarda bu konuda cok bilgi ve ornek bulmakmumkunken. Ne yazikki ilk donemim de ben de kendimi biraz yalniz hissetmistim
    Tekrar, sevgilerimle..

  11. merhaba kızlar:) bende 1.5yıllık evliyim max 2 sene çocuk düşünmüyorum.bu yaşananlar kişiden kişiye değişiyor.yani şeker hastası olmayan birininde çocuğunda neler oluyor cok fazla korkmayın bence( ben çok korkuyorum çünkü) sizden cesaret alıyorum.elbette zor gececek ama o kadar pimpirikliyim ki şimdiden çocuğun 15 yaşına kadar ki senaryosunu yazdım şöyle mi olur böyle mi olur.doktorlar korkmamam gerektiğini söylüyorlar.ve en önemlisi şekerimiz nadirde olsa 170 180 görüyor bu çok fazla etkilemez bebeği.hmglobn max 6.5 görecektir.eğer hamile kalırsam esra hanım bana özel bi sayfa açınız:) çünkü saniye saniye yazacağım emin olun

    • Nehir Hanım,

      Size özel sayfa 🙂 Güzel fikir 🙂 Hamile kalın bir bakalım.

      Biz çocuk istemiyoruz Eşref ile. Biz düşünmeye başlarsak ve siz de bizden önce yaparsınız bize güzel bir rehber olursunuz 🙂

      Sevgiler

  12. bizde eşimle şuan için istemiyoruz ama biliyorsunuz ki çevrenin baskısı anneler vs olumsuz etkiliyor beni ne olacak bakalım görelim:) iyi pazarlar

  13. mrh.esra hanım 11 yıllık tip 1diyabetliyim 3 yıllık evliyiz ilk zamanlarda bizde çocuk düşünmüyorduk ama zaman geçince insan istiyor ama bize doktorlar tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olabileceğimizi söylediler ve ben gerçekten kötü şeyler yaşamaktan çok korkuyorum

  14. slm arkadaslar ilk defa giriyorum ama 18 yasındayım ve 3 aylık evliyim 1,5 aylık da hamileyim ha1c 11,6 çıktı diyetime uyuyorum ama insulinlerimide kullanıyorum acaba bebeğe ne gibi zararı olur yada sağlıklı olur mu çok endişeleniyorumm. kontrellerede gidiyorumda yinede tereddütlüyümm 🙁

    • canan hanım bu değeri 6 ya kadar düşürmeniz gerekiyor doktorlarınızla bır an once gorusun cunku yuksek bır deger bılmıyorum nekadar zamandır dıyabetlısınız ama.konrollerden sonra bızı yıne bılgılendırın lutfen

    • Canan Hanım Merhaba,

      Diyetinize ve insülin dozlarınıza uyuyorsanız neden HbA1c’niz bu kadar yüksek? Çocuk düşünmeden önce Nehir Hanım’ın da bahsettiği üzere Hba1c’nin 6 civarında olması istenir ki çocuğa 9 aylık süreçte karnınızda bir şey olmasın.

      Kontrollere giden bir diyabetlinin HbA1c’sinin bu kadar yüksek olmaması gerekiyor. Bir yerde hata var. Ve bence en kısa süree bu hataları giderin. Uzun süreli yüksek giden kan şekeri karındaki çocuğa zarar verir der tıp dünyası.

      sevgiler

  15. ben kontrollere gidiyorum zaten suan takibim perinatoloji den devam ediliyor şekerlerim suan doktorun dediği gibi 100-140 arasında bu hafta bebeğin kalp atısı dinlendi çok sükür suanlık bişey yok inş olmazda 12 marta gün verildi 2 li nt için ve kaynanamla psikiyatriye gitmiştik onun için konusurken bnden konu açıldı ve psikiyatri doktoruda böyleymiş diyetine ve insülünlerini dikkatlice kullanırsan bişey olmıcanı söyledi bi parça içimi rahatlattı ve suan çocuğu da gayet sağlıklıymış inş benim sağlıklıca kucağıma almak nasip olur ona bişey olcak diye korkuyorum tek istediğim onun sağlıklı olması…

    • Canan Hanım,

      Umarım sağlıklı alırsınız kucağınıza ama tekrar söylemem gerekiyor; HbA1c 11lerde filansa hamlilelik süreciniz sıkıntılı geçebilir.

      Sizden ricam doktorlarınızla görüşünce HbA1c niz bu kadar yüksekken düşürmek için ne yapmayı planlıyorlar? Yemekleriniz, insülin dozlarınız gibi birçok konuyu özellikle hamileliğiniz süresince iyi bir şekilde değerlendirmeleri lazım. Çocuğunuzun ilk ayları iyi gidebilir. Ama hamlilelik süreci 9 ay 10 gün. Umarım hep sağlıklı gider ama her türlü olasılığı göz önünde tutup doktorlarınızla görüşmeniz lazım.

      sevgiler

  16. amin diyelim bizde canan hanım.konu ilgimi çektiği için sürekli maydonoz oluyorum ama.düzene alamıyorsanız belkı hastanede yatmanız uygun olur.soz konusu bebek cunku.benim dıyabet teshısım kondugunda bıle 12 ıdi.bırde soyle bırsey var hamılelıgın ilk aylarında ınsulın ıhtıyacının arttığını söylüyorlar ve doktorunuza sorarak ve ona gore yemek yıyerek dozunuzu arttırabılırsınız

  17. Herkese merhabalar bende 1,5 yıllık evliyim ve 34 yaşındayım bana 30 yaşında erken menapoz teşhisi kondu ve tsh yüksek olduğu içinde ilaç kullanıyorum ve 7 aydırda tip1 diyabetliyim 3 ay önce tüp bebek için bile yumurtam yoktu bu yüzden dr um denemedi hormon ilacı kullandım ve değişiklik olmadı zaten ilaç işe yarasada % 5 lik bir şansım olduğu söylendi tüp bebek için diyabet dr umda % 5 için bu ilaçları kullanmana değermi dedi bende diyabetimi öğrenmenin şoku ve korkusuyla bende bıraktım ama 1 hafta önce jinekoloğuma gittiğimde %5 bile senin için bir şans bence deneyelim ilerde böyle bir şansımın hiç olamıcağını söyledi ve yeni bir ilaca başladık bu ilaçlarında şekerimi etkilemiyeceğini söyledi zaten 2 dr umda aynı hastanede bende denemeye karar verdim 3 ay boyunca ilaçlarımı kullanıcam ve fsh ım düşerse tüp bebeği denicem sizlerede burdan olan gelişmelerimi yazarım bizde eşimle bebek düşkünü insanlar değildik ama içgüdüsel heralde çabalıyorsunuz umarım isteyen herkese allahım nasip eder

  18. Ben de hamilelik yaşamamış biri olarak birkaç bilgi veriyim, konu mühim 🙂

    Öncelikle, kan şekeri regulasyonu sağlanmış diyabetli bir bayanın ( hem tip 1 hem tip 2 hem gestasyonel için geçerli) rahat bir hamilelik geçirmesi ve sağlıklı bir çocuk yapması beklenir. Ancak tavsiye edilen bu regulasyonun hamilelikten en az 3 ay önce sağlanmış, Hba1c değerinin mümkün olduğunca az hipoglisemi yaşayarak 6.5 altına inmesidir. Hamilelik süreci boyunca anti-insülin hormonlarından olan kadınlık hormonları yoğun salgılanacağından kan şekerini düzenlemek biraz daha zordur. Bu nedenle günlük ölçüm sayısı ve tabii ki insülin dozları oldukça yükselecektir. 24-25. haftalar ile 32-35. haftalar, kan şekeri düzeninin genelde en çok bozulduğu zamanlardır. Bu nedenle yüksek hba1c ile hamile kalan ya da hamileliğin ilk zamanlarında kan şekeri kontrolünü yeterince yapmayan diyabetlilerde bu haftaların hastanede gözetim altında geçirilmesi önerilebilir.
    Günümüzde pek çok doktor, tip 1 diyabetliler için hamilelikte insülin pompası önermekte. Ancak kişi istemezse kalem insülinle de devam edebiliyor. Pompada en büyük avantaj, hormonların artışıyla etkisi bloke olan insülini yayma yoluyla vermek gibi alternatif çözümleri üretebilmesidir.
    Diyabetli bayanlar her şey yolunda giderse normal doğum da yapabilir. Ancak bebeğin durumu, gelişimi ve kilosu ile ilgili sorun çıkarabilecek faktörler varsa sezeryan tercih edilir.
    Hamilelikte kan şekerinin düzensiz gitmesi, bebeğin organ gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bunun yanında, bebeğin vücudu insülin üretmesine rağmen annenin kan şekerini taşıdığı için, yüksek giden şekerde sürekli insülin salgılayacak, bu da ciddi bir kiloyla doğmasına ve nefes alma problemlerine neden olabilmektedir.
    Bugüne kadar doğum yapmış diyabetli arkadaşlarımın hemfikir olduğu bir konu var, diyabetlilere mutlaka yenidoğan yoğun bakımı olan hastanelerde doğum yapmalarını öneriyorlar ki bir sorun olursa hastanelerarası koşturma ile geçmesin. İlk aklıma gelenler bunlardı. Bütün isteyen diyabetli bayanların sağlıkla bebeklerine kavuşmaları dileğiyle 🙂

  19. tabii ki anne babada tip 1 diyabet varsa çocukta tip 1 diyabet oluşma şansı, olmayanlara göre bir miktar yüksek. Ancak bu oranlar çok korkulacak düzeyde değil. Yine de 2050 senesinde her 4 çocuktan birinde tip 1 diyabet beklendiğinden, oranlarda artış olabilme şansı var. Açıklanan rakamlara göre annede varsa yüzde 3, babada varsa yüzde 5 civarı görülmekte. Ancak her ikisinde de mevcutsa, doku geçişkenliklerine göre yüzde 10-25 arası ihtimallerden bahsedilmekte.

  20. Oykum hanim merhaba

    Zaten bu gidisle 2050 senesinde anca baba olurum ben 😀 o zamanda zaten 4 bebekten biri olacakmis yuzde 25,yuzde 25 te benim faktorum yuzde 50,4 cocugum olsa 2 si tip 1 li,sansa bakarmisiniz,benim tek hayalim bi kizimin olmasiydi gercekten beni taniyanlar bilir kiz bebeklere duskunlugumu malesef oda olamiycak o zaman ,o zamana umarim su tembel tip bi caresini bukur artik.

    Iyi geceler

  21. öyküm hanım benim hma1c suan 8 aylık dıyabetlı olmama ragmen 6.0 benimkorkum hamilelikte bu degerı koruyamamak.yuksek gıder dıye korkuyorum duzeltemem dıye.alp eren bey bebekte cıkma ıhtımalı dusuk gorunuyor korkmamak gerekıyor.ben teyzemın oglu ıle evlıyım ve olurda genetık olur cocuktada olur dıye korkuyorum ama stres yapmamaya calısacagım.bu arada henuz cocuk dusunmuyorum ama endıseler var tabıkı.ne olsa sekerden bılıyorum ben psıkolojım altust

    • Ben evli degilim nehir hanim zira uzun bi surede bekar kalicam sanirim
      Ama yinede bi risk varsa ben yokum cunki ben cok sanssizimdir yuzde 1 bile olsa o beni mutlaka ama mutlaka bulur 🙂

  22. Bu konuda ben size göre daha farklı açıdan bakıyorum. Düşünün 4 çocuktan biri diyabetli olacaksa, diyabeti hiç bilmeyen insanların olduğunda neler oluyo. Bir çoğumuzun ailesi öyle olmadı mı. Yine daha büyük yaşlarda iş belki daha kolay ama çocukluk çağında hele bizim zamanlarımızda ne saçmalıklar yaşandı çevrede ve bazen bizim evde 🙂 Anlatsam roman olur. Benim çocuğum olsa ve diyabeti çıksa açıkcası çok rahatsız olmayabilir. Bir kere yapay pankreas diye birşey geliyo ki, damara bir çiple iş bitiyo, ne karbonhidrat sayımı ne hipoglisemi riski, benim çektiklerimi çekmeyecek. O gelmeden olsa, pompa var elde. Benim kızımı doktora, diyetisyene götürcem de azarlıcak, valla canına okurum açık yazıyorum. Pompa takmaya gerek yok dicek doktor diyelim. Onun daha fena canına okurum çok açık yazıyorum. Ben bilinçliyim çünkü çok önemli. Benim kızıma diyetisyen tatlandırıcı asla kullanamaz, şekersiz sakız bile çiğneyemez, çukulata asla yiyemezsin diyemez. Ben zaten onu karbonhidrat saımı bilmeyen diyetisyeme emanet etmem ki, kapısından bile geçirmem. Anlayacağınız biz gibi olmayacak, rahat olun.
    Hamilelikte Hbac olayına gelince, zaten 5 de bir doktorunuzla görüşüyosunuz, günde 15 kez şeker bakıp düzeltme dozu yolluyosunuz. Beslenmeniz ona göre oluyo. Pompa kullanıyosunuz. Şimdi ultrahızlı insülinler de gelecek. Yükselse bile 1 saatte normale getirilebilecek şekerler. Lütfen biraz rahat olun arkadaşlar. Bişeyin olacağı varsa oluyo. Üzülseniz de taksanız da. Ama bu vesveseler ya da kuruntular , üzülmeler size ilerde fiziksel ya da psikolojik bir rahatsızlık olarak geri dönüyo. Biliyorum zor ama kendimizi motive etmeyi bilmemiz gerekiyo özellikle mutlu olmak konusunda. Çünkü mutluluk hormonlarının kan şekeri üzerinde etkisi olumlu.
    AlpEren Bey bir kızınız olmasını ve korktuğunuza uğrayıp diyabeti çıkmamasını yürekten duamdır bilesiniz. Hayallerden asla vazgeçmeyin, yarın ne olacağını kimse bilemez 🙂

    • Oykum sen bitanesin ,o guzel yuregin gibi hayatinda hersey guzel olur insallah,iyki varsin ..(icimden boyle geldi bu sefer ,lutfen kusura bakma)

  23. merhaba;
    açıkçası sitenizi inceleyemeden sadece yorumları okuyarak kendimi tutamadan yorum yazmak istedim. ama yazdıktan sonra ilk iş bloğunuzu inceleyeceğim.
    ben 27 yaşında 1,5 yıllık evli, 13 yıldır kronik tip 1 diyabetus mellitus hastası, 3 kez bebeğini kaybetmiş umutsuz anne adaylarından biriyim. kimsenin umutsuz olmasını istemem fakat yaşadıklarım bana çok ağır geldi ve bunları paylaşmak istedim.
    ben 15 yaşında bu hastalıkla tanıştığım günden beri bu hastalıkla bir türlü barışamadım. kendim mikrobiyoloğum ve besinler ile metabolizma ilişkisi hakkında yeterince bilgi sahibi olduğumu düşünsemde şeker dengesizliğimin önüne geçemiyorum. bildiğiniz üzere şeker dengesi sadece yemek ile orantılı değil. malum stres sinir…..herneyse çok uzatmak istemiyorum..
    ilk hamilleliğim evliliğimin 2. ayında oldu tabi kontrolsüz. 6. haftasında kalp atışları olmadığı için alındı. 2. hamileliğim bu durumdan 3 ay sonra oldu. bu sefer herşey yolunda giderken (ama yine şeker dengesizliği ve kontrolsüzlüğü ile) 8 haftalıkken aşırı kusmalarım başladı.ve artık kan kusmaya başladım ve acile kaldırıldım. ağır ketoasidoz ile hastane heyeti bebek %25 özürlü doğabilir tanısı ile alınmasına karar verdi ama ben bu arada 14 haftalık olmuştum. bu sürecin yaklaşık 15 günü yoğun bakımda geçti. kusmalarım hiç azalmadı gece gündüz. sonra malum kürtaj yasası nedeniyle bana normal doğum yaptırdılar. bebeğimi düşürdüğümde onu kanlar içinde gördüğümde geçirdiğim sinir krizinin üzerimde bıraktığı etkileri anlatamam. neyse…yaklaşık 6-7 ay sonra tekrar hamile kaldım. ben çok istedim bir çocuğumun olmasını. sanırım şekerle mücadelemde beni hayata bağlayacak çok büyük bir etken olacağını düşünüyorum onu. 3.sündede yine aynı kanlı kusmalar tablosu ve trajedisi beni bekliyordu. kimseyi huzursuz ve umutsuz etmek istemiyorum bu konuda ama ben bunları yaşadım. hala çok istiyorum bebeğimin olmasını ama sanırım artık denemelerim olmayacak. şu bir gerçek ki ben şekerimi dengeleyemiyorum. dengelendiği takdirde her tip 1 şakar hastasının başarılı olacağı inancındayım ama şahsım hariç…
    herkesin çok sağlıklı ve mutlu olmasını dilerim. Allah hayırlısını nasip etsin herkese….
    saygılarımla….

    • Ayşe Hanım Merhaba,

      İş yoğunluğum arasında yorumunuzu okudum ve darmadağın oldum. Ama yine de bloğumuzun ana sayfasında yazınızı yayına almayı sağlayabildim.

      Ana sayfadaki yazı üzerinden sizinle konuşmak isterim.

      sevgiler

  24. merhaba Esra Hanım;
    aslında internet ile çok haşır neşir değilim.. Allahtan bilim kurguya çok meraklıyım 🙂 ve araştırmayı seviyorum merak ettiğim herşeyi.. bu nedenle de elbette internetten faydalanıyorum.. zaten bu sayede sitenize ulaştım.. sizinle diyalog kurmayı bende isterim.. sanıyorum her diyabet hastasının başka bir diyabet hastasından öğreneceği muhakkak birşeyler vardır 😉
    bu arada üyelik konusunda birşeyler yapmam gerekli mi bilemiyorum. ben bu şekilde yazmaya devam edebilir miyim?

    • Ayşe Hanım Merhaba,

      Hoşgeldiniz 🙂

      Ana sayfanın sağında üyelik kısmı var. Oradan üye olabilirsiniz. Üye olun ya da olmayın rahatlıkla yorum yapabilirsiniz yazılarımıza. Ancak yazı yazmak için mutlaka üye olmanız gerekiyor.

      Özellikle tip-1 diyabette bilgi ve deneyimler oldukça önemli. Bu sebeple birbirimizden her zaman birçok yeni bilgi elde ediyoruz. Sizin de eminim katkısı oldukça fazla olacak.

      sevgiler

  25. Merhaba arkadaşlar,
    Ben 30 yaşındayım ve 11 yıldır diyabetliyim.6 yaşındaki oğlum da 1 yıldır diyabetli.Hamileliğim planlıydı ve kendime oldukça dikkat etmiştim.Her hareketim bilinçliydi ancak oğlumda da diyabet çıktı.Buna rağmen 2.çocuk düşünüyoruz.Bence insan bilmediği şeyden korkar.Öyküm hanımın da yazdığı gibi biz bilinçli olduktan sonra, üstesinden gelemeyeceğimiz şey yok.

  26. Evet gebelikte dikkat ettikten sonra hiçbir şey olmuyor benim 25 hafta oldu gebelik ve bebeğimin sağlığı da gayet iyi gelişimi şekere dikkat ettikten sonra diyete uyduktan sonra bişey olmaz

  27. Herkese merhabalar. ..Oncelilekle bu siteyi kurduğunuz için çok teşekkür ederim insülin pompasınin beni yeniden dünyaya getirmesine sebep oldunuz 🙂 Hamilelikle ilgili gerçekten cok karamsarsiniz. Ben 22 yaşındayım ve 1 yıllık evliyim şu an 2. Ay bitmek üzere ve ileride (Allah korusun) bebeğimde diyabet olursa kendimi suçlu hissetmem çünkü benim sülalemde bile şeker hastası yokken bende çıktı 13 yıl önce yani bu Allahın bilecegi bişey ayrıca bebeğimizin kalp atışlarıni gördük çok şükür 🙂 yarım cmlik ufacık bir parça ve kalbi atıyor. .. bu bile bi mucize…ve inanilmaz bir duygu hiçbir sorun yok inşallah olmayacakta bebegimin cok sağlıklı olacağına inanıyorum. Dikkat edildigi sürece hicbir sıkıntı olmuyor Lütfen insanlarin umutlarını kıracak sözlerden kacinalim 🙂 teşekkür ederim. .. 🙂

    • Lale Hanım Merhaba,

      Bloğumuzun size katkı sağlamış olmasına çok sevindim. Hamileliğiniz de ikinci güzel haber.

      Ancak ben kaderci değilim. Olasılığa bırakmam birçok şeyi. Ya da çocuk yapma isteğim bile yok. Dolayısıyla karamsarlık olarak ifade etmemek lazım bu durumu 🙂 Ben tip-1 diyabetli kadınlar için bu hamilelik sürecini çok kolay görmüyorum. Sizi gibi görenler olabilir ama aynı fikirde olmadığımı yine belirtmem lazım.

      Umarım sağlıkl nesillerin devamlılığı için sizinde doğuracağınız yavrunuzla bir katkınız olur.

      Özlem Hanım,

      Tip-1 diyabet birçok konuda olduğu gibi hamilelikte de elbette bir engel değil. Ama ne olursa olsun hamile kalan tip-1 diyabetli kadınların risk aldığını düşünüyorum.

      Sevgiler

  28. Evet diyabet gebeliğe engel değil diyete spora şekere dikkat ettikten sonra bebekte sıkıntı olmuyor ve gebelik,güzel geçiyor diyabet hiçbir şeye engel değil

  29. Bende üye olmak istiyorum yardımcı okurmusunuz bende ilk gebelugimde seker çıktı fakat zaman geçtikçe benim kilo verememle bağlantılı şeker ilacı kullandı.

  30. Merhaba bende 17 seneden beri tıp 1 diyabetliyim su an 6 aylık hamileyım doktorlarım herseyın yolunda oldugunu soluyor ama arada tokluk sekerım 180 falan oluyo doktorum ona bıle normal diyo o kadar seker cıkıklarının zararı olmaz diyor ve ben hamileliğn basından beri sadece 4 kilo aldım normalmı doktorlar iyi diyor ama etrafımdakı ınsanlar cok zayıflamıssın diyip morelimi bozuyo

  31. Meraba ben 6 yıldır tip1 diyabetliym 1 buçuk yıldır evliyim çok istememe rağmen bir türlü hamile kalamıyorum önerilerinize bilgilerinize çok ihtiyacım var bu süreç gerçekten çok yıpratıcı neden olmadıgını aklım almıyor 😥

  32. Merhaba 2 aylik bir diyabetliyim ama babam buyukbabam amcamlarim halalarim da diyabetli tup bebek tedavisine basladigimiz zaman teşhus konuldu hba1c1 11.3 ve tedaviye ara verildi degerim 7 nin altina dusmesi gerekmis direk insulin ve diyete baslatildim sizce bu hba1c1 degeri ne kadar surude duser seker duzeyim iyi gidiyor sayilir aclik kan sekerim biraz yuksek

  33. Merhabalar hba1c 7,6 ile hamile kaldım şuan 12 haftalık hamileyim hba1c 7 ye düşürebildim bu süreç içerisinde daha da düşürücem inşallah bu değerlerle bebeğe bir zarar vermiş olunabilirmi

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: