Hem glukagon hem de insulin içeren otomatikleşmiş bir ‘biyonik’ pankreas gösterdi ki T1 diyabetli hastalarda yapılan bir çalışmada beş ardışık gün boyunca iyi düzeyde kan glukozu gözlemlenmiştir…
‘Biyonik pankreas’ cihazı özel bir donanım ile sürekli hem ölçümleri hem de glikagon ve insulin dozlarını gösteren Dexcom bir glukoz monitörüne (CGM) bağlı çalışmakta, T:slim insulin pompası glucagon ve insulin iletimini sağlamakta, kontrol algoritmayı çalıştırmak için bir iphone kullanılmakta.
Cihaz Ed Damiano liderliğinde, Phd, Boston Üniversitesi Diyomedikal Mühendisliği Bölümü ve Steven J. Russel, MD, PhD, ve Harvard çalışanları işbirliği ile geliştirilmiştir.
Araştırmacılar geçtiğimiz hafta 74’üncü Amerikan Diyabet Derneği’indeki (ADA) Bilimsel Oturumda yaptıkları sunumda ergenler üzerinde yaptıkları çalışmalarda elde ettikleri bulguları sundular. Araştırmacılar ayrıca diğer çalışmalarına ek olarak 20 yetişkinde daha aynı sistemi benzer bir çapraz geçiş sistemi ile deneme tasarımlarının olduğunu bildirdiler, bu çalışma New England Journal of Medicine’ da 15 Haziran yayımlandı.
Bir diyabet kampında yapılan çapraz çalışmada gelişigüzel biraraya gelen 32 ergen katılımcıya, 5 gün boyunca otomatik bir bihormonal biyonik pankreas ile glisemik kontrolü yapıldı ve ardından 5 gün bir insülin pompası ile kontrolleri yapıldı. Plazma glukoz (PG) seviyeleri parmak uçlarından ölçüldü ve CGM seviyeleri iki çalışma kolu arasında kör yöntemle karşılaştırıldı.
Ortalama PG düzeyi 138 ± 18 mg/ dL (aralık, 101-185 mg / dL) biyonik pankreas ile karşılaştırıldığında 157 ± 27 mg / dL (aralık 103-221 mg / dL) kontrol periodu boyunca .(P= .004).
Biyonik pankreas ortalama hipoglisemi tedavi sıklığının azalmasını sağlamıştır, günde 0,8’den günde 1.6’ ya(P <.001) ve CGM ile zamanla 70’den 180mg/dL oranında artmıştır. (75.9±7.9 vs 64.5±14.1; P < .001)
20 yetişkin ile yapılan çalışmada benzer sonuçlar alınmıştır, 5 günlük biyonik pankreas periodunda ortalama plazma glukoz seviyesi 138 mg/ dL (aralık, 116 – 166 mg/ dL), plazma glikoz seviyeleri ile geçiririlen zaman %4.8’ inde 70 mg/ dL’ dir.
2. günden 5 güne kontroller yapılarak karşılaştırma yapıldığında (karşılaştırma biyonik pankreas sistemine adaptasyon için zaman tanınması açısından 2. günden itibaren yapılmaya başlandı) biyonik pancreas ile CGM’deki ortalama glukoz seviyesi 133 mg/ dL idi, bu oran gene loran olan 159 mg/ dL ile karşılaştırıldı(P < .001). Zaman içindeki glukoz seviyeleri 70 mg/ dL ile %4.1 ile %7.3 aralığında idi (P < .001).
Yetişkinler arasında, biyonik pakreas ve kontrol periyodları arasında farklılık geceleri daha fazla, CGM değerleri 126 – 169 mg/ dL (P< .002) zaman içindeki yüzdeler 70 mg/dL altında ve 1.8% vs 6.2% (P = .01) 60 mg/dL altında ve 0.4% vs 3.3% (P = .01). Herhangi bir hipoglisemik durumla karşılaşılmadı.
Yazarlar ‘hızlı etki eden insülin analoglarının deri altına enjeksiyonu sonrasında bile hala yavaş yavaş absorbe edildiğini ve şu anda mevcut glukagon oluşumlarının istikrarsız olduğunu ve pompadaki glukagonun tazalenmiş bir materyal ile günlük olarak yenilenmesi gerektiğini’ belirtiyorlar. Buna ek olarak sistem güvenmek zorunda olduğu ama çok güven vermeyen kablosuz bağlantı ile insülin ve glukagon pompalarına bağlı çalışıyor. Sonuç olarak tüm zorluklara rağmen’ bihormonal biyonik pankreas kullanımının mevcut olan standartlardan daha iyi glisemik kontrol sağladığını’ belirtiyorlar.
ADA oturumunda kaydedilen kapalı devre sistemlerin kanıtlanmış konsept denemeleri Stuart A. Weinzimer, MD, Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Doçenti (Endokronoloji) ve Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nde Yardımcı Klinik Profesörü, tarafından yapılmıştır, geçtiğimiz yıllarda kapalı devre insülin iletim sistemleri hastane araştırma birimlerinden gerçek dünya şartlarına geçiş yapmıştır. Ayrıca şu anda, çalışmaların küçük bir grup hasta ile devam etmekte olduğunu, katılımcı sayısı artmak üzere olduğunu ve ‘ bu cihazların güvenliğini ve etkinliğini belirlemede son derece önemli olabileceğini’ belirtiyor.
Pratik bilgiler:
*Ortalama PG düzeyi biyonik pankreas ile 138 ± 18 mg / dL (aralık, 101-185 mg / dL).
*Biyonik pankreas ortalama hipoglisemi sıklığı tedavi oranını 1 defada 0.8 günden 1 defa 1.6 olarak düşürmüştür.
Bihormonal biyonik pankreasın kullanımı standart kontrol sistemlerinden çok daha iyi glisemik kontrolü sağlamaktadır.
(Kaynak: http://www.diabetesincontrol.com/articles/diabetes-news/, Çeviri: Merve Demir)
Herşey yavaş yavaş olgulaşıyor tıp 1 tedavisinde inşallah tam bir sorunla karşımıza çıkarlar.
hep o bulundu bu icad edildi diye haberler var ama elde somut bir şey göremiyoruz. zaten bu icadlar çıksa bile türkiyeye gelmesi bence hiç yoksa 5 sene alır.