Alper’in Diyabetle Tanışma Hikayesi
Esra Hanım Merhabalar,Sitenizi birkaç haftadır takip ediyorum. Emeğiniz için teşekkürler.
Herkesin bir hikayesi var. Bizim hikayemiz 10 sene önce başladı. 10 yıldır içimdeki acı sönmedi. vicdan azabı yok olmadı. Ben de hikayemizi sizlerle paylaşmak istedim.
Oğlum Alper, 2 yaşındaydı diyabet olduğunda. Doğduğu ilk yıllarda çok sık hasta olurdu. Devamlı götürdüğümüz özel bir klinik vardı. Boğaz enfeksiyonu deyip ilaç veriyordu doktor. Bir keresinde 10 tane penisilin iğne verdi. Biz de yaptırdık.
O zamanlar çocuk hastalıkları konusunda bilgimiz yok. İlk çocuğumuz. 2 yaşındaki çocuğa o kadar iğne yapılır mı? demedik.
Ocak 2004 yılında yine çok hastalandı. Doktor yine iğne verdi. Aradan birkaç gün geçti. Çocuk baygın bir şekilde yatıyor. Bu arada 2 aydır çişe alıştırmaya çalışıyorum çocuk bir türlü öğrenemiyor. Tabi ben birşey anlamıyorum. O zamanlar şeker hastalığını duymadım bile.
Çocuğu yine aynı kliniğe götürdük. serum bağladılar. Odada ağır bir aseton kokusu. Doktor hiç birşey anlamıyor. 3 saat sonra “ben ne olduğunu anlamadım. Numune Hastanesi’ne götürün” dedi. Hastaneden içeriye girer girmez inturn doktorlar bile aseton kokusunu anlayıp şeker koması dediler. Ölçülen şeker 620. Öbür tarafta en az 15 yıllık doktor şeker komasını anlamadı.
Düşünün 26 yaşında genç bir anneyim o zamanlar. Dünya başıma yıkıldı tabi. Damarlar büzüşmüş damar yolu açamadılar. Komadan çıkması çok zor oldu. Çok acı çekti yavrum.
Sonra Marmara Üniversitesi Hastanesi’ne sevk ettiler. Diyabet eğitimi aldık taburcu olduk. Böylece diyabetli yaşamımız başladı.
Aradan 10 yıl geçti. Alperim şimdi 12 yaşında. Çok şükür iyi.
Her gece yattığımda dua ediyorum. Bir gün çocuklarımız bu hastalıktan kurtulacaklar inşallah.
Umarım sizleri sıkmadım. Biraz uzun oldu.
Herkese teşekkür ederim.
Özlem Hanım Merhaba,
Vicdan azabı yaşamanıza gerek yok. Kim diyabeti biliyordu ki? Mesela ben. Bana da idrar yolu enfeksiyonu demişti gittiğim doktor. Çok uğraştım sebebini bulmak için. Ne olursa olsun en azından rahat durmamışsınız. Ve bir şekilde çözüm gelmiş.
Ama tıp dünyası ve doktorlara inanamıyorum. Bana ilk idrar yolu enfeksiyonu koyan doktor dahil diyabet harici tüm teşhisleri koyan doktorların karşısına çıkıp bağırıp çağırmak geçiyor içimden.
Elbette işini doğru yapan doktorlar var. Ama yapamayan sayısı oldukça fazla. Hastalar olarak bizler birşeyler yapmalıyız. Bu görev tıp eğitimi veren üniversitelerin ve akademisyenlerin işi aslında. Ama yolunda gitmeyen bir süreç var ki yanlış koyulan teşhisler özellikle diyabette çok fazla. DiyabetimBen.com olarak birşeyler yapmamız lazım. Bunun için kafa yoruyorum. Çok basit çözümler var. Umarım bunları hayata geçiririz.
Şu anda Alper’in kan şekerleri nasıl gidiyor peki? Hangi insülinleri ve kan şekeri ölçüm cihazını kullanıyor?
sevgiler
Özlem Hanım Merhaba,
Bende bazen diyorum “acaba daha erken bilebilseydik-anlayabilseydik” ama Alperimizle, Erenimizle mutlu değilmiyiz 🙂 , ben mutluyum.
15 ay önce tip-1 ile tanıştığımızda arkadaşlarımız bana ne yapabiliriz diye sorduklarında; onlara cevabım “lütfen Tip-1 nedir? araştırın-öğrenin ” demiştim, zaman zaman yine çevreme aynı tavsiyelerde bulunuyorum;biz geç kaldık,başkaları da geç kalmasın. Bir gün benim bilgilendirdiğim/yönlendirdiğim bir kişi belki de aseton kokusundan hareketle bir bebeği/çocuğu hayata bağlayacak. Büyük olasılıkla bunuda bilmeyeceğim.
Ben dengeye inanıyorum;bizden alınan bize geri gelecek,bizim haberimiz olmasada 🙂
mutluluklar 🙂
Özlem Hn. merhaba öncelikle geçmiş olsun. Öpüyorum Alper’in yanaklarından.. Allah evlatlarımızı bizlere bağışlasın. Yazınızı okuyup etkilenmemek mümkün değil, en çok dikkatimi çeken “geçmeyen vicdan azabı” demişsiniz. Sizin içiniz rahat olmalı çocuğunuz hasta olduğunda yapılması gereken en doğru olan şeyi yapıp zaten doktora götürmüşsünüz. Yanlış işlemler yapan, hastalığını zamanında anlamayan doktorunuz vicdan azabı çekmeli..
Penisilin iğneden bahsetmişsiniz, sizce diyabet olmasında penisilin iğnenin etkisi olabilir mi? Bu konuda araştırmanız oldumu?
Öncelikle hepinize teşekkür ederim. Esra hanımAlperin a1c sonuçları genelde 7.00 – 7.5 çıkıyordu. fakat sononcusu 8.8 çıktı. Biz de şok olduk. Nisanda tekrar tahlili var. Düşmesi için sıkı takip ediyorum.
Penisilin iğnesinin etkisi yok demişti o zamanlar doktor. Aslında buradaki doktorlara sorsak iyi olur. Çünkü Alper komadaydı. O haldeki aileye doktorlar sebep söylemiyorlar. Perişan olmuştuk Belki de doktorlar kafa karıştırmak istemediler. Bilemiyorum.
İnsiülin novorapid ve lantus kullanıyor. Accu chek ölçüm cihazı.
Ben size şunu sormak istiyorum. Sizin 1 günde yediklerinizi okudum yazınızda. Çok ince detaylı. Bizim diyet listemiz yok. Sabah, öğlen, akşam yemeklerinin saatleri bazen değişiyor. Novorapid kullandığı için ne zaman yerse o zaman iğne oluyor. doktorumuz da böyle söyledi. ne isterse onu yiyor. Karbonhidrat sayımı yaptığımız için ona göre iğne yapıyoruz. Tabi 60 üniteyi geçmiyorum(Kilosu 55, boy 168) Yanlış mı yapıyoruz. sizin fikriniz nedir? Teşekkür ederim.
Özlem Hanım,
Standart bir diyet listeniz yoktur zaten. Karbonhidrat saydığınızı yazmışsınız, benim her ana ve ara öğünde almam gereken KH miktarı var. Ben onlara göre yediklerimi şekillendiriyorum. Öğünler için bazı standartlar var tabiki de. Protein ve sebze mutlaka olmalı gibi.
Bu kilolarda birisi için 60 ünite insülin bana fazla geldi. Ama ancak bu şekilde kan şekeri düzene giriyorsa yadırgamamak lazım 60 üniteyi.
Ben 62 kg, 168 cm deyim. 1 günde max 40 ünite insülin yapıyorum. Ama standardım 1 günde 35 ünite.
Sevgiler
Özlem Hanım Merhabalar,
Çok geçmiş olsun her anne gibi duygularınız aynı.Size birşey söyleyim mi bütün annelerin hakkı ödenmez ama bu diyabetli annesi ise hiç ödenmez.Ben mesela oğlum diyabetle tanıştığından bu yana hayatımız tamamen değişti.Önceden eğlenmeyi, gezmeyi,almayı etmeyi seven biri olarak;Yağız’a bugün ne yapsam , ne yedirsem ,acaba bugün şekeri nasıl olur,şükürler olsun birgün daha geçti hadi yarını düşün. Yani biz diyabetli anneleri hepimiz aynı duygular içerisindeyiz.Yalnız değilsiniz.Aslı Hanım’ın dediği dikkatimi çekti.Yağız geçen yıl kasım ayında zatürre olmuştu baya bir penisilin oldu.Akabinde sanki çocuk şişti kilo aldı tabi her anne gibi sevindim iyi bakıyorum toparlıyor diye.Çocuk zaman zamanda bacaklarım titrriyor diyor ama zatürrenin etkisi herhalde dedik.Meğer öyle değilmiş çocuk diyabet olmuş farkında değiliz.Acaba sizinde bizimde diyabet olmamızda penisilinin etkisi var mı ?
Özlem hanım mrh,
yazınızı okudum.Üzülmeyin aynı şeyleri bizlerde yaşadık,yaşıyoruz da.Allah yardımcımız olsun.Yalnız benim dikkatimi çeken bişey var.Diyet listemiz yok demişsiniz.Diyetisyeniniz yok mu acaba,diyet listesi gibi bişey vermeleri gerek bence.Bu şekilde çocuğun kilo alması kaçınılmaz olur.Şeker hastasının kilosu kontrol altında olmalı diye biliyorum.Karbon hidrat hesaplamanız güzel bişey ama belli oranda karbonhidrat almalı diye düşünüyorum.sabah,öğle,akşam.Bunun ara öğünleride var.Ne zaman acıkırsa o zaman yedirmeyin derim ben.Gün içinde öğün saatleri karışmıyor mu anlamadım.
Özlem hanım merhaba .Yazınızı okurken 5 yıl önceye gittim. Diyabeti bilmeden önce birgün furkan okuldan geldiğinde “ellerim titriyo anne” demişti.Bende “yorulmuşsundur gel yemek ye, dinlen” demiştim. O an yemek yedirmesem komaya gircek haberimiz yok. 5 yasına kadar furkanda çok sık hastalanıyordu. Doktor antibiyotik veriyordu, iyi olsun diye bizde kullanıyorduk. Antibiyotik konusunda pişmanlığım çok. Sebeblerden biride antibiyotikler bence. Mesela cok su içmeye başladığında “neden bu kadar çok su içiyorsun oğlum” dediğimde “napayım anne ağzım kuruyo” demişti ben daha bilinçli olsaydım keşke ama kim yakıştırabilirki küçücük yavrulara şekeri.Aklıma bile gelmedi. İlk idrarda çıktı. Allah’tan doktorumuz bilinçli davrandı ve bizi yönlendirdi.Kanda şekeri 800 çıkınca yanlışlık var herhalde dedik.Hatta ben hemşireye birkaç saate çıkarmıyız demiştim. Sonrası bilindik tedavi süreci.Öyle böyle 5 sene bitti.Rabbim herkese şifa tüm ailelerede sabır versin en çok buna ihtiyacımız var.Onlar bizim canlarımız.Diyabet psikolejisi zor bir hastalık bu yüzden bize çok iş düşüyor . SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM SEVGİLERLE
Herkese yorumları ve iyi dilekleri için teşekkür ederim. Sorularınızı cevaplamak isterim. Kilo başına 1- 1.5 ünite insülin almak gerekiyor. Alper de 55 kilo. O yüzden günlük aldığı insülin 60 ünite. Diyetisyenimiz yok. Günlük alması gereken KH 240. Bunu da 3 öğüne bölüyoruz. 80 oluyor. Ara öğün almıyor. Çünkü ara öğün alırsa sonraki ölçüm yüksek çıkıyor. Öğün saatleri hafta içi aynı.Okul olduğu için. Hafta sonu biraz değişiyor. Bu programı doktor yapıyor. Bilenler vardır. Abdullah Bereket. Bu konudaki en iyi doktorlardan olduğu için biz de başka doktor aramadık.
Ocak ayı tahlili için ilk kez göztepe hastanesine gittik. Oradaki doktor fazla insülin alıyor. sonuçları da yüksek (Son 3 aydır yüksek gerçekten)Başka çeşit insülin verelim, hastaneye yatıralım dedi. Biz kabul etmedik.
Özlem Hanım Merhaba,
Anlattığınız düzende baya sıkıntı var.
Ara öğün almadan bir diyabetlinin sağlıklı bir hayat geçirmesi zor. Ki HbA1c sonucunun iyi çıkmaması bunun bir göstergesi olabilir.
Sadece ana öğünlerde insülin yapılıyorsa oğlunuzun gün içerisinde insülinsiz kaldığı zamanlar da oldukça fazla.
Günlük toplam insülin dozu bana da fazla geldi.
Hastaneye yatmayı kabul edip bence sıfırdan herşeye başlamalısınız.
Sevgiler
Hepimizde aynı sorun 5 yaşında diyabetle tanıştık mustafam la bebekken sürekli hasta olurdu ağzında ağır bir aseton kokusu bebekliginden beri var her doktora gittiğimizde söylüyorum dr gülüyor ne çok biliyorsun sen diye ihabire antibiyotik en son saglik ocağındaki doktorumuz Allah razı olsun ondan keton kokusu bu şeker olabilir dedi ve bizi tip fakultesindeki hocasina yönlendirdi oglumun dr diyabeti anlatirken sordugu soru hala kulagimda ” dr amca bir daha dogumgunu pastamin mumlarini ufleyemiyecekmiyim ” o gun başladı yeni hayatımız 9 yasindayiz epey yol katettik pastamizin mumlarini ufluyoruz her sene Rabbim uzun ömürler versin yavrularimiza
mrb benimde 4 yaşında bir kızım var bende diabetliyim kızım çok su içiyo benim şekerim varken doğum yapmıştım hep bir korkum var acaba diye birkaç gündür şekerini ölçüyorum 110 120 çıkıyo açlık şekeri randevu tarihini bekliyorum ama içim içimi yiyo ağzı kokuyo şimdi sizinkini okuyunca aklıma geldi çok korkuyorum benim yaşadıklarımı kızım yaşamasın o daha çok küçük ağlıyorum sürekli bilgisi olan varsa bana cvp verebilir mi
Güllü Hanım Merhaba,
Sakin olun öncelikle. Siz diyabetlisiniz diye çocuğunuz da diyabetli olacak diye bir durum yok biliyorsunuz.
Kan şekerlerini zaten ölçmüşsünüz. Normal değerler elde etmişsiniz. Elbette doktora götürmek ve içinizi rahatlatmanız lazım. Ki en kısa sürede gidin doktora elbette.
sevgiler
çok teşekkür ederim biraz olsun rahatladım sizin düşünceleriniz çok gerçekçi inanıyorum size tşk ederim
mrb esra hanım ;
esra hanım şuan çok mutluyum bunu sizinle paylaşmak istedim dr.gittik sonuçlar temiz 🙂 çok mutluyum dediğiniz gibi yinede dikkat edin şekerli yiyeceklerden sakının dedi dr. Herkese selamlar kocaman öpüyorum 🙂
Güllü Hanım Merhaba,
Tebrik ediyorum sizi 🙂
Evet. Sonuçlar iyi çıksa da dikkatli olmaya devam ediyoruz 🙂
Sevgiler
Emine Hanım Merhaba,
Mustafa’yı öpüyorum 🙂 Ne soracağını da biliyormuş vallahi 🙂
4 yılda eminim baya yol katetmişsinizdir. Umarım herşey daha iyi ilerler.
Sevgiler
Teşekkürler esra hanım mustafam gerçekten çok hassas ve ince düşünceli bir çocuk olmuştur bazan içinde büyük bir adam taşıdığını düşünüyorum… bu aralar hastalıklar biraz fazla üstüste geldi isyanlrdayiz büyümesinde etkisi etrafındaki kişilerin bazan duyarsız en fazlada bilinçsiz olması canini sıkıyor hırçın bıkkın ve neden ben bölümünü yaşıyoruz oysaki beş yaşında olgunlukla karşılamıştı bakalım birlikte üstesinden gelicez …tüm şeker çocuklara sevgilerimle
Penisilin-diyabet ilişkisini inceleyen bir araştırma olup olmadığını bilmiyorum. Ancak pekçok vaka için güçlenen bir tez var ki, bağışıklık sistemindeki değişimlerin eksik/yanlış tedavi edilmiş enfeksiyonlar sonrası olduğunu söylüyo. Açıkcası yakın çevremdeki arkadaşlarımın yaklaşık yüzde 80’inde diyabet teşhisinden 3-5 yıl öncesinde buna benzer hikayeler var, ben de dahil.
Başka bir açıdan baktığımda da doğuştan tip 1 diyabetle tanıan çocuklar var. Onlarda hikaye daha farklı olmalı. Yani oluşumlar farklı sebeplerle olmalı. Çıkış yaşları farklı oluyo herkeste, balayı süreleri, yan hastalıkları vs. Bir gün kişi kişi oluş sebebimiz çözülebilirse, o gün diyabet silinecek diye bir düşüncem var benim. Onun öncesinde şu an gelecek için öngörülen tedavilerde hep bi sorun payı var gibi çünkü. Ama biraz da kaderci bakmak lazım psikolojimizi ayakta tutmak için, madem oldu nedenini düşünmek, şöyle böyle olsaydı demek işimize yaramaz. Sonuç ve çözüm odaklı davranmak daha doğru. Bu nedenle tüm annelere ve çocuklara doğru-yeterli diyabet eğitimi almak için çabalamalarını öneriyorum.
Esra hanım merhaba, Kendi doktorumuz doz ayarlamasını yaptı. 3 haftadır daha sıkı takip ediyorum. Günlük ölçümler daha iyi çıkıyor. Nisan da A1c tahlili yaptırınca belli olacak. Bizim doktor Abdullah Bey, hastaneye yatmaya gerek yok dedi. Göztepe Hastanesine ilk defa tahlil için gittik. Ocak’ta. Oraya da güvenemem.
İyi bir diyetisyenle görüşmek istiyorum. Bana tavsiyeniz nedir? İstanbul’da üsküdar’da oturuyoruz. Teşekkür ederim
Özlem Hanım Merhaba,
Benim bir diyetisyenim vardı ama bıraktım. Yıl oldu gitmeyeli. Bakırköy diyabet vakfı diyetisyenin iyi olduğunu duymuştum.
Sevgiler
Özlem hanım mrh,
Diyetisyeniniz olmalı dediğim için inş kırılmadınız.Çünkü şeker hastası bir çocuğun planlı bir yemek yemeye ihtiyacı var. Ara öğün yediğinde çıkıyor demişsiniz. Ara öğün yemezse de düşebilir.Böyle bir riskte var.Erdoğanınki de öyle oluyor bazen.Yükseliyor.Ama şu var ki yemezse de düşüyor.Onu ayarlamak önemli,akabinde spor yapmak.Diyetisyenin verdiği diyete göre değişiyor bu durumlar.
Bu arada ben bişey sormak istiyorum sizlere arkadaşlar;
Erdoğanın şekerinde inatçı dedğim ve sebebini de bilmediğim yükselmeler oluyor. Dün bu durumu yaşadık. 15 günde 20 günde bir yaşıyoruz bu durumu.Fazla sürmüyor.1 gün falan ama düşürmekte zorlanıyorum.Sebep düşünüyorum yemesi değil, enfeksiyon yok.Ama neden bilmiyorum.Sizce neden olabilir? Çalıştığım hastanede ki yetişkin endokrin doktoruna bu durumu sordum nöbetim esnasınsa.Bana antikorlar vs dedi.Ama anlamıyorum.Tek anladığım böyle olunca çok çok üzülüyorum. Gözümün önünde yıpranmasına.Allah ım yardım edecek.Şunu düşünüyorum belki teselli için mi bilmiyorum. Allah hiçbirşeyi boşa vermez. Bir bildiği vardır. Bazen bizim yanlış,doğru olmadığını düşündüğümüz şeylerde bile .Allah verdiyse vardır bunda da bi hayır diyorum.
Necla Hanım Merhaba,
Bu yorumum sizi ve birçok arkadaşımı sarsabilir ama yorumumu yapmadan duramayacağım.
Allah verdi diyerek bunda bir hayır görmek düşüncesine inanılmaz tepki gösteriyorum. Yahu bebeğinden tutun en yetişkinine kadar tüm diyabetlilerin parmakları ve orası burası delik deşik. Bugün yine parmaklarıma bakıp acıdım kendime.
Hele ki psikolojimi ya da tip-1 diyabetlilerin psikolojisini hiç sormayın. Hipoglisemi anlarını kimsenin yaşamasını istemem.
Benim de ara ara sebepsiz kan şekeri yükselmelerin oluyor. Ortada hiçbir neden yok. Bu durumları Allah’a ya da farklı bir şeye bağlamak size iyi geliyorsa bağlayın ama ben bu kötü durumlara daha gerçekçi bakıyorum. Sebep sorguluyorum. Sebebi varsa sorunu çözüyorum. Sebebi yoksa ek doz insülinlerle başa çıkmaya çalışıyorum.
Bu arada bu yorumda inançlarımızı sorguluyorum belki. Ama inanın bu umurumda değil. Parmaklarımın, kollarımın, belimin delik deşik ve morardığını her gün gören Tanrı’ya vardır senin bir bildiğin, senden gelene boynum kıldan ince demem ben.
Sevgiler
Necla Hanım,
Tabii ki kırılmadım. Buradaki yorumlarda gördüğüm kadarıyla bir diyetisyene gitmemizde fayda var. Şimdiye kadar doktorumuz böyle birşey demedi. Biz de gitmedik. Buradan sesleniyorum. İstanbul Anadolu yakasında bildiğiniz ve gittiğiniz işini iyi bilen diyetisyen var mı? Teşekkür ederim.
Sizlere bir sorum daha olacak. Dün akşam yemeğinde Alper balık, ekmek ve salata yedi. 90 kh ekmek için 12 ünite insülin yaptık. ( 7 gr KH için 1 Ünite) 2 saat sonra tokluk 125 çıktı. Başarılı diye sevinirken 2 saat sonraki ölçüm 209. (Ara öğün yemedi)Ben de bu yükselmelerin sebebini anlamıyorum. Novorapid kullananlar siz de böyle durumlar yaşıyor musunuz? Acaba kısa etkililer daha mı iyi?
Lütfen cevap yazın. teşekkür ederim.
Özlem Hanım Merhaba,
Tüm yorumlarınıza ve sorularınıza istisnasız cevap alıyorsunuz diye düşünüyorum.
Balık çok mu yağlıydı? Çok yağlı ise yemekten 3-4 saat sonra kş yüksek çıkabilir. Fazla yağ ve protein alımında bu tarz bir durumla karşılaşılır.
Sevgiler
Özlem hanım balığı yaparken un vs kullandınız mı? Unsuz birşekilde fırına verdiğiniz zaman sıfır karbonhidrat oluyor demişti
diyetisyenimiz.Birde öyle deneyin.
Özlem Hanım kilo başına 1-1.5 ünite rakamını size kim verdi bilmiyorum ama bu rakamlarçok yüksek geldi bana. Bildiğim normal hedeflerin kilo başına 0.6-1 arası olduğu, bence bu durumu bir kez daha netleştirin
Öyküm Hanım merhaba,
Eren 19 kg iken 20-21 ünite ile yaklaşık 1,1 oranla insülin aldığını ekibimiz irdeledi ama yapacak birşey yok , bu oran devam etmekte şuan. büyümesi gelişimi Eren için normal, sporunu yapıyor, oyununu oynuyor…
benim anladığım bu yaştaki bir çocuk için gerekli günlük CHO miktarı azaltılmadan verdiriliyor bize;200 CHO. Veriliyor verilmesinede yukarıdaki cümle doğrumu?inanın bilmiyorum. Doğru değilse ben Eren’e 120 CHO vereyim,o zaman oran 0,7 ye iner; makbul olanı 0,7 imiş. Yoksa başka bir nedenmi var oranın yüksek olmasında ?
mutluluklar 🙂
Esra Hanım merhaba..öncelikle size ve diğer paylaşımda bulunan arkadaşlarıma geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum..Bodrum da bulunan bir arkadaşım tavsiye etti sitenizi..onun da çocuğu , benim çocuğum gibi tip 1 diyabetli..Evet..biricik oğlumuz Görkem in diyabet geçmişi 1 buçuk ay öncesine dayanıyor..aşırı su içmesi ve sık idrara çıkması kuşkulandırdı bizi..idrar tahlilleri ..kan tahlilleri..uzun uzun anlatıp sıkmayayım sizleri..neticede görkem imiz tip1 diyabet..486 şeker oranıyla , 9.7 HbA1C sonuçlarıyla..artvin in borçka ilçesinden..trabzon ktü tıp endokrinolojiye acilen sevk edildik..ancak…daha gelişmiş imkanlar olur düşüncesiyle Samsun 19 mayıs ünv.endokrinolojiye sevkini istedik..ilgisizliğin , sorumsuzluğun had safhada olduğu 19 mayıs ünv.end.servisinde Görkem imiz 6 gün insülin tedavisi gördü..tamamen formaliteden ibaret olan eğitimimiz aldıktan sonra taburcu edildik..6 gün boyunca ismini duyup cismini bir türlü göremediğimiz prof. –yard.doç..veya herhangibir doktorla kesinlikle muhatap olamadık..vesselam ilkgün acilde doktorlar teşhisi koydular..son gün de eğitim hemşiresi taburcu etti bizi(!)..oysa az da olsa empati yapmaları…eşim ile benim moralimizi yüksek tutmamızı sağlayabilirdi..ama olmadı..koşullar o kadar iticiydi ki anlatamam..bu konuda genelleme yapmak zorundayım çünkü aksine rastlamadım..o servisteki tüm çalışanları allah a havale ediyorum..yazıklar olsun diyorum ..çünkü zaten psikolojimiz alt üst olmuş..bizim derdimiz bize yeter..birde kötü itici davranışlara maruz kalmamız , nasıl açıklanabilir bilemiyorum..oysa personelin bir güler yüzü yeterdi bu hastalığı anlayabilmemize…çok mi şey istiyoruz bilemiyorum…şimdi şeker seviyesi kontrolümüzde..insülin tedavisine devam ediyoruz..aynı zamanda 7 yaşında olan oğlumuz Görkem okuluna da devam ediyor..sizin gibi değerli bilim insanlarının tavsiyelerine ihtiyacımız var..bu arada umarım diyabet tedavisiyle ilgili müjdeli haberler de verirsiniz..umutla bekliyoruz..bundan böyle eşimle ben sürekli sitenizi takip edeceğiz..görüş ve önerilerinizi dikkate alacağız..şimdilik bu kadar Esra Hanım..saygı ve sevgilerimizle işlerinizde başarılar dileriz..muzaffer yıldırım / ayca yıldırım borçka artvin
İlker Bey, bahsettiğim oranın karbonhidrat alımı ile çok ilgisi olmamalı. Denir ki, ideal kiloda kalmasını sağlayacak kalori ve karbonhidrat miktarı ile bu oran olmalıdır. Yoksa enfeksiyonlarda kendimizi balkondan atmamız lazım di mi ? Bu fazlalığın sebebi genelde uzun etkili bazallardır. Bu bazallardaki açıkları kapamak için boluslar dda overdose verilir. Ne dediğimi Eren’e pompa takıldığında anlayacaksınız . Bu arada çocuklarda bir miktar yükseklik hormonlardan ötürü olduğundan sorun yaratmıyor ancak benim düzeltmeye çalıştığım şey 1-1.5 ünite aralığıydı umarım açıklayıcı olmuştur
Esra Hanım cevabınız için teşekkür ederim. Biliyorsunuz sitenizle yeni tanıştım. Aklımda bir çok soru var. Telaşımı mazur görün. Fikir alışverişinde bulunacağımız bir diyabetli yok. İlk yıllarda Marmara Üniv. toplantılara gidiyorduk. Hem bilgi hem sohbet iyi geliyordu. 7-8 yıldır hiç gidemiyoruz. Okuldaki ders saatlerim uymuyor. (Sınıf öğretmeniyim)
Öyküm hanım rakamları doktorumuz veriyor. Marmara Üniv. Endok.Bö.Bşk.Abdullah Bereket. İlginiz için teşekkür ederim.Alper 12 yaşında.Gelişimi için 240 KH.alması gerekiyor. 53 kilo 168 boy. Kilo problemi de yok. Zaten zayıf bir çocuk. Belki doktor bunları da gözönüne alıyordur.
Göz önüne almak değil de 1.5 rakamı biraz abartılı sanki. Ama o noktalarda değilsiniz zaten. 60 kiloya 90 ünite insülin yapıyo, umarım kimse o dozlara çıkmaz bu blogda 🙂