Arkadaşlar Herkese İyi geceler diliyorum,
Uzun zamandır vakit ayıramadığım için siteyi ziyaret edemiyordum.
Bu süreçte Arda Eren ile bir diyetisyene gidelim artık öğretsin bize cho sayımını detaylıca dedik,sayenizde bu bloğ üzerinden duyduk kendi çapımızca uyguladık uygulamaya çalıştık,sevgili Nesil hnm ile de sayenizde tanıştık,kendisiyle mailleştik sağolsun çok destekçi işini saygıyla severek yapmasıda bizde inanılmaz itimat hissi oluşturdu.
Semtimizde bulunan özel bir hastanedeki diyetisyen hanım ile bugün yüzyüze görüşmeye bu cho sayımını öğrenmeye gitmiştik ki,yanımızda bütün döküman test sonuçları,yeme içme listesi herşeyimiz vardı.Bunların hiç birini görmek istememesi beni rahatsız etti.
Canımı sıkan 3 olaydan dolayıda bir daha gitmeme kararı aldım,kararımda önyargılı mıyım bilemiyorum?
1-Arda Eren kahvaltı dışında ekmek tüketmeyi sevmiyor ve zar zor bir dilimi veriyorum.
bu bilgiyi paylaşmama rağmen pilavı makarnayı keseceğiz,ekmek yiyecekmiş!
2-humulin nph orta etkili bir insülin,kendisi uzun etkili olduğunu iddia etti,ben itiraz edince de internetten bakıp evet orta etkiliymiş dedi.hadi olabilir kafa karışır bazen dedim.
3-cho sayarken gramajların ne kadar önemli olduğunu yine diyabetimben.com sitesinden okuya okuya öğrendik.bize oluşturulan yeni listedeki yoğurt bir kase Orta boy kase? Gramaj?kaseee…
bir porsiyon meyve, gramaj???orta boy,orta boy 170 gr mı,140 gr mı?
Net rakam olmadan bu diyet listesini uygulamak pek içimi açmadı,bir diyabetli gibi yaklaşılmadığını hissettim,güven duymadım.
Yasaklar beni inanılmaz mutsuz eden unsurlardır,yasak kelimesi de öyle,bu liste dışında hiçbir şey yenmeyecek,bilmem ney yasakmış!
Ayrıca bu diyet listeleri kişiye özel değil mi?kişinin yemekten hoşlandığı gıdalardan oluşmaz mı ?cho saymaya başlarken diyetisyenlerin izlediği aşamalar nelerdir yani ille sınırlı bir liste ile mi başlanır bu işe .diyetisyene giden cho sayımını öğrenen aşamaların neler olduğunu,nasıl öğrendiklerini giden arkadaşlar paylaşırsanız çok memnun olurum.
Sevgiler selamlar.
Dilek Hanım Merhaba,
İyi bir başlangıç olmamış. Şimdi dünü kafanızdan siliyorsunuz. Yepyeni diyetisyenlere yelken açıyorsunuz 🙂
KH Sayım Yöntemi öğrenme süreci 3 aşamadan oluşuyor. Üç aşamadan kastım her seviye ayrı bir uzmanlık kazandırıyor bizlere.
1. seviye TEMEL DÜZEY: Bu aşamada tip-1 diyabetli birey ile diyetisyeni tip-1 diyabetlinin günlük besin ihtiyaçlarını, besin gruplarını, temel detay olan 15 gr KH hangi porsiyon oranında hangi besine denk geliyor gibi detayları öğreniriz.
2. seviye ORTA DÜZEY: İnsülin tedavisi ile besin alımı ve egzersiz gibi diğer yan etkenlerin koordinasyon içerisinde olması için gelinen bir noktadır. Bununla beraber yenilen besinde posa, yağ, proteinin olduğunu ve kan şekerine olan etkilerini ve paketli besinlerin indeks kısmını okurken nelere dikkat edilmesi gerektiğini de bu aşamada öğreniyoruz.
3. seviye İLERİ DÜZEY: Artık bu seviyede tip-1 diyabetlinin profil resmini daha net gören diyetisyenimiz KH/İnsülin Oranı ve İDF gibi değerleri de hesaplayabilecek noktaya gelinir. İyi öğün planlamaları yapılır ve artık tip-1 diyabetli Heidi gibi kırlarda daha bilgili daha emin daha donanımlı koşturmaya başlar.
Ben öğrenmeye başladığımda diyetisyenim ara ara bazı besinleri, patates, pirinç vb glisemik indeksi yüksek besinleri ara ara kesti. Vücudun onlarla ya da onlarsız nasıl tepki verdiğini de gördü.
Ancak temelde ben de ‘yasssakkk kardeşim’ cümlesinden pek hoşlanmadığım için bu sistemde yasağın olmaması önemli bir detay. Yasak yok ama her zaman bir elimiz yağda bir elimiz balda olmadığını da bilmek lazım. Zira ben de bir dönem olayı böyle sanmış ve nasılsa KH sayıyorum, yediğimi yerim havalarındaydım. Bu havada olmak lazım ama her gün her gün sürekli glisemik indeksi yüksek besinler tüketmek KH Sayımında yok. KH Sayım Yöntemi dünyasını kimse Lunapark gibi görmesin.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
sevgiler
Esra hanım merhaba,
Yardımcı oldunuz tabiki sağolun,heidi ye çok güldüm,valla Arda’yı bilmiyorum ama ben şekerleri güzel gidince gerçekten heidi gibi oluyorum:)))hala gülüyorum.
Şimdi düşünüyorum da bendede hata var bu çocuk diyabetli niye semtindeki kadınların zayıflamak için gittikleri diyetisyeni tercih edersin ki Dilek dedim kendime.
Ama bende bu yasssaaakkk yiyemezsin kısıtlamalar beni daraltıyor.tavsiyeleriniz için çok teşekkürler.inşallah bu sefer ki kontrolümüzde doktorumuzda ısrarcı olacagım cho sayımı konusundada.
Sevgilerimle
Merhaba Dilek Hanım;
Bence de yanlış diyetisyenle tanışmışınız.Sanırım endokrin, özellikle de çocuk endokrinde çalışan diyabeti bilen bir diyetisyen size daha çok yardımcı olabilir.Ben size bizim karbonhidrat sayımına geçişimizi anlatayım; tabii heryerde aynı yöntem izlenmeyebilir.Bu saadece bizim Erenle karbonhidrat sayımına geçerken diyetisyenimizin önderliğinde izlediğimiz yoldur.
Ben karbonhidrat sayımını ilk olarak diyabet hemşiremizden duydum.Erenin o zamanlar düzene girmeyen şekerinin KH sayımıyla kontrol altına alınabileceğini söylemişti sağolsun. Zaten hemşiremiz birtane, onu seviyoruz!Ben hemen yaptığım araştırmalar sonrasında Emel Özer’in bloğumuzda oldukça meşhur olan kitabına ulaştım ve hemen bir tane edindim; kitapyurdu sağolsun 😀 Diyetisyenimiz önce ”sizin için erken” dese de benim de ısrarlarımla KH sayımını öğrettiği aileler grubuna dahil etti beni.Önce KH sayımını öğrettiği birkaç aileyle birlikte 3 gün süren bir eğitime katıldık.Ben bu eğitimlere o sıralar çok tedirgin olan, birdenbire hayatımıza giren diyabet yüzünden biraz da korkan bakıcımızla birlikte katıldım.Sonra Erenin ana ve ara öğünlerde alması gereken KH miktarlarını hesapladı ve bir hafta boyunca bu değerlere dikkat ederek Erenin yiyeceği herşeyi, öğün öğün, KH değerleriyle beraber not etmemizi istedi.Tabii öğünlerin yanına açlık kan şekeri değerlerini, yapılan insülin dozlarını ve tokluk değerlerini de not etmemizi istedi.Bir haftanın sonunda herbir ana öğün için KH/İ değerlerini ve her türlü hesabı yaparak bunları nasıl kullanacağımızı anlattı.Ve biz böylece Kh saymaya başladık.Erenin takibi Kayseri de Erciyes fakültesi çocuk endokrinde yapılıyor.Diyetisyenimiz de çocuk endokrinde çalışan, diyabet takip ekibinde görevli bir diyetisyendi.
Dilerim siz de Arda Eren için doğru bir ekiple ve onun için en uygun yöntemle en kısa sürede Kh sayımını öğrenebilirsiniz…
sevgilerimle…
Buket hanım merhaba,
Yorumunuz için teşekkürler,Arda Eren 7 aydır diyabetli bu sürecte ben kendi çabalarımla sizlerin paylaşımlarının çok desteği oldu özelliklede bı bloğ un bilgi paylaşımından çok faydalandım.cho sayımını ben bloğda duydum inceledim öğrenmeye çalıştım,uyguladım olmadı,bidaha uyguladım,yazdım çizdim derken glisemik indeks vs.vs.derken baktım epeyce güzel gitmiş şekerler.
Doktorumuza sordum öğrenelim artık cho saymayı erken dedi,biraz daha vakit geçsin dedi,bende Emel Özer’in kitabını aldım çok faydasını gördüm kendimizce birşeyler yapıyoruz.Bazen güzel gidiyor bazen sapmalar oluyor.artık kendim kafa yora yora birşeyleri yoluna koymaya çalıştım,sizinde yorumunuzda yazdığınız gibi bizde profilimizi açlık tokluk şkr lerimizi,öğünletimizi,insülin dozlerımızı yazıyoruz.ve fark ettim ki her öğündeki i/k değerleri farlıymış bunuda tespit ettik.
Bu deyetisyen mevzusunu hemen sildim hafızamdan allahtan böle bir yapım var kötü olan her olayı her anı hemen silerim hafızamdan daha az zarar versin diye.
Şimdi bir diyabet diyetisyeni bulmam gerekiyor, galiba yolumuz izmir’e Nesil hanıma düşecek gibi:))
Buket hanım yorumunuz için tekrar teşekkürler,Eren ‘e sevgiler.