Esra Abla Merhaba,
Ben 17 yaşındayım. Adım Batuhan. Sitene yazacaktım ama karekterler tuhaf çıkıyor. Bir türlü yorum atamadım. Bende burdan yazim bari dedim.
Çocukluğum Samsun’da geçti.2 senedir tip-1 diyabet hastasıyım ve bana Bursa’da üniversite okuyan ablam bakıyor. Annem babam çiftçi. Ben çok hamur işi ve tatlı yiyordum hastalanmadan önce. Çocuk yaşta olmama rağmen hastalanmadan önce 114 kiloydum. Boğazım hiç durmazdı. Küçük yaştan bizde çok yiyen sağlıklı olur gibi bi anlayış öğretilmiş bize. Aslında çok yanlış olduğunu daha sonradan anladık ama iş işten geçti.
Bayram günü yarım kiloya yakın baklava yedikten sonra aniden rahatsızlandım. Annem evde tedavi etmeye çalıştı. Çorbalar filan yaptı ama bir şeyler yedikçe dahada kötü oldum. İstifra filan etmem durmayınca komşumuzun arabasıyla şehir merkezindeki hastaneye götürdüler beni. Orda yapılan ilk acil tahlilde şekerim 329 çıktı. Ketonum da çok yüksekti.Vücudum aniden insülin üretmemeye başlamış. Başka şeyler filanda baktılar ve tip-1 şeker var sende dediler. Çok ani başlamış dediler. Hastanede 15 gün yattım ve hemşire insülin kullanmayı öğretti bana. Çok mutsuzdum o sıralar. Hem insülin hem de spor ve diyet verdiler.
Ama anam babam bu işten anlamadıkları için beni Bursa’da hem okuyan hem çalışan ablamın yanına gönderdiler. Sağolsun ablam çok ilgileniyor. Burada hem ÖSS için dershaneye gidiyorum hemde tedavimi sürdürüyorum. İnşallah bilgisayar mühendisi olmak istiyorum.Ama bizim anlamadığımız bazı şeyler var.İşin garip yanı danıştığımız çoğu doktor da anlamıyor ve çelişkili cevaplar veriyolar.
Şimdi ben 182 boyunda 84 kilodayım. Doktor bana önce Novorapid vermişti. Ama novorapid bende yeterince etkili olmuyodu ya da etkili olunca şekerimi çok fazla düşürüyodu. Geçen mart ayında insülin kullanmama rağmen şeker komasına girdim.Araştırma hastanesinde yapılan ek tahlillerde kullandığım insüline karşı antikor geliştiği saptandı. Hemen insülin değiştirilip Apidra Solostar verdiler. Akşamları Lantus kullanıyorum. Apidra’dan şimdilik çok memnunum Esra Abla. Hem şekerimi çok iyi ayarlıyor hemde şu ana dek hiç şeker düşmesi yapmadı bende. En yeni geliştirilen insülinmiş bu.İnşallah Allah bozmaz bu iyi gidişi.
Benim kafamı karıştıran şey şu. Bu İnsülinlerin dış kısmı ısı yalıtımlı değil mi ? Neden bunları buzdolabında saklamamız gerekiyor ? Yanımızda dolap yada soğutucu mu taşıyacaz ? Yani ben fazla kartuşları dolapta saklarımda, kalemdeki kartuşun dolapta saklanmasına gerek var mı Esra Abla ?
Üzerinde son kullanma ömrü olarak 2 sene gibi bir süre yazıyor gerçi.
Birde ablacım senin kullandığın insülin ne marka ve 1 ünitesi kan şekerini kaç mg düşürüyo ? Senin insülin pompası kullandığını biliyorum ama sonuçta insülin pompasına konulan insülinler de piyasada satılan insülinler. O manada sordum.
Batuhan
Batuhan Merhaba,
Yazında durumu harika bir şekilde anlatmışsın.
Ben bu durumu etrafımdakilere de şöyle anlatıyorum. Her insanın yemek yedikten sonra kan şekeri besinler tam olarak kana karıştıktan sonra yükselir. Ama tam da bu kana karıştıktan sınra tekrar ve tekrar bir şeyler yenirse bu durumda pankreasımızdaki insülin üreten hücreler ‘bi dur’ diyorlar önce. Akabinde birey ‘bi durmayıp’ yine aynı tempoda yemek yedikçe de insülin üretene hücreler ‘hadi bize eyvallah’ diyorlar. Bu tabiki de tip-1 diyabetin sebeplerinden bir tanesi. Ki sende de muhtemelen çok yemeğe bağlı bir durum olabilir. Ama dediğim gibi bu da olasılıklardan bir tanesi.
Yemek öncesinde, yemek yedikten sonra yükselecek kan şekerimizi kontrol altına almak için Humalog, Apidra ve Novorapid gibi vücuttaki ömürleri kısa ve hızlı etkili insülinler var. Ben 2002 yılında 2013 yılına kadar yani 11 yıldır hep Humalog kullandım yemek öncesinde. Şu anda da Apidra kullanıyorum. Apidra’ya geçmemdeki sebep insülin pompasında daha az hatta minimuma yakın derecede sıkıntı yaratması. Biz pompa rezervuarına insülin çekerken hava kabarcıklarına çook dikkat ederiz. Bence Apidra, Humalog’a göre daha az kabarcık oluşturuyor. Bir de Apidra’nın etken maddesi İnsülin Glulisine. Bu etken madde hem bu kabarcık oluşumu engelliyor hem de kan şekerini Humalog’a nazaran daha az oynak tutuyor. Ama yılların Humalog çusu olarak eski yol arkadaşımı da bir kenara atamam. Ahhh Humalog ahhh. Bence bu insülin de gayet başarılı 🙂
Ben de eskiden kalem kullanırken yazın ortası olsa dahi aktif kullandığım kalemleri evde bile dolapta hiç saklamadım. Dışarı çıktığımda da çantamın içerisinde ek soğutucularla dahi gezmedim. Ve inan kalem kullandığım dönemde bu şekilde kullandığım kalemlerimde de hiç sıkıntım olmadı. Ama doktorlarımız ne olur ne olmaz diye mutlaka soğukta muhafaza edilmesi gerektiğini söylüyor. Ama bu durum dediğim gibi aktif kullandığımız kalemlerimiz için. Diğer insülinlerimiz zaten son kullanma tarihine kadar buzdolabımızın raflarında saklanmalı. Dışarı çıktığında ısı yalıtımlı insülin kalemi kutularını da istersen soğuk zincirle istersen güneşle temas etmeyecek şekilde taşıyabilirsin. Ama ben inan hiçbir zaman çantamda soğuk zincirle ya da soğuk tutan cüzdanlarla taşımadım kalemlerimi 🙂
Ben az önce de bahsettiğim gibi artık Apidra kullanıyorum. Ve 1 ünite insülin kan şekerimi ortalama 45 mg/dL düşürüyor.
Bir de insülin pompasında kullanılan insülinler farklı insülinler değil. Humalog, Apidra ya da Novorapid gibi insülinleri biz de pompamızda kullanabiliyoruz.
Ben de sana soru soracağım 🙂 Bursa’da gittiğin ve memnun kaldığın endokrin doktoru ve diyetisyen var mı? Bursa’dan bir arkadaşımız sormuştu. Ona halen cevap veremedik 🙂
sevgiler
ben bursada prof.dr.erdinç ertürk e muayene oluyorum.onu tavsiye edebilirim
Mesut Bey.Peki önerebileceğiniz karbonhidrat sayımı bilen diyetisyen var mı Bursa’da ? Ben üniversite hastanesindeki diyetisyenle görüştüm birkaç sefer ama maalesef memnun kalmadım
maalesef bende hiçbir diyetisyene henüz gitmedim.
ben bursa da uzman diyetisyen volkan özkaya dan karbonhidrat sayımını öğrendim. Gayet hoş görülü; saçma sorularıma bile sampatik bir şekilde, açıklayıcı cevaplar verdi. ben çok karmaşık sanıyordum ama öyle bir anlattı ki bunca yıl neden öğrenmedim diye kendime kızdım. kısacası tavsiye ederim.
Hakan Bey Merhaba,
İyi bir diyetisyen bulmanıza ve özellikle KH sayımını öğretmesine çook sevindim 🙂
sevgiler