Bildiğimiz üzere tip-1 diyabet bağışıklık sistemi hastalığı. Bu sebeple de San Francisco Üniversitesi’ndeki bilim insanları bağışıklık sistemini yeniden programlayarak tip-1 diyabete çözüm üretmeye çalışıyorlar.
Aslına bakarsanız bugüne kadar bağışıklık sisteminin saldırdığı beta hücrelerini korumaya ya da beta hücrelerini yeniden harekete geçirmeye ya da bağışıklık sisteminin saldırısını baskılamaya yönelik çalışmalar yapılmakta. Her biri kendi içinde de ciddi çalışmalar ve detaylar içeriyor. Bu araştırma çalışmasını da okuduğumda bağışıklık sisteminin yeniden programlanması da mantıklı geldi. Bozuk bir bilgisayarın sorunlu parçasını tamir edemiyorsan ve yenisini alman ya da sistemi yeniden kurman gerekiyorsa bunu yapmalısın ki bilgisayarını kullanabilesin 🙂
San Francisco Üniversitesi bu tarz çalışmalardaki sorunları da ortaya koyarak sorunları da çözmek için çalışmalar yapmaya ve ideal çözümü üretmeye çalışıyor. Çünkü beta hücrelerini değiştirsen bağışıklık sistemi yine saldıracak.
Bu çalışma akyuvarlar üzerine. Çünkü akyuvarlar; mikropların yok edilerek bağışıklığın sağlanmasında görev yapar. Arızalı akyuvar denilen T hücreleri izole edilerek kan şekerinin daha sabit hale getirilmesi bekleniyor. T hücreleri laboratuar ortamında bir çarpışmaya tabii tutuluyor ve tip-1 diyabetliye yeniden veriliyor.
Araştırmacı İvan Chudnovskiy bağışıklık sistemini dengelemek için de yapılan bu çalışmayı önemli görmekte.
Tip-1 diyabetli Spencer Frank üzerinde denenen bu çalışmadan sonra Frank’in kan şekeri gayet düzenli gitmiş. Hatta Frank’in annesi Çin’deki geleneksel tıbbın binbir türlü halini de denemiş ama Frank’de bir düzelme olmamış. Bu yüzden bu bilimsel çalışma hem anneyi hem de Frank’i elbette mutlu etmiş 🙂
Aslında bu yöntem hem bağışıklık sistemi saldırısını önlerken hem de sürekli değişen bağışıklık sisteminin dengesini tutturmak. Bu sebeple de beta hücre saldırısını önlemek ve beta hücrelerinin daha güvenilir bir ortamda insülin salgılamasına devam etmek.
Bu proje Hackensack Üniversitesi Hastanesi’nde Dr Yong Zhao tarafından yapılıyor. Ve bu çalışmada göbek kordonunun kök hücreleri kullanılıyor. Birkaç gündür sosyal medyada gördüğüm kadarıyla kordon saklayan çok aile var.
Dr Zhao bu çalışmanın hem beta hücrelerine yapılan saldıran durdurması hem de bağışıklık sistemini sıfırlamak gibi göründüğünü belirtti. Klinik çalışmalarda da bu tekniğin gerçekten de işe yaradığını gösterme çalışmaları devam etmekte olduğunu aktardı.
Bir sonraki adım beta hücrelerinin değiştirilmesi ve aynı zamanda beta hücrelerinin tam anlamıyla çalıştığını görmek olacağını vurguladı.
NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.
test
Sıdıka Yılmaz Emre Tekkol
Şengül Baydar Gürçay Kordon bağı saklanmış olması gerekiyor bu tedavide
Esra Avcı Yazının içinde yazıyor bu konu 🙂 sevgiler,
Şükran Elifnur Dede Hep vaad zaten birgunde sonuç alındı haberi olsa ne olur ki
Esra Avcı Keşke olsa ama çalışmalar olmalı ki güzel günler gelsin 🙂 sevgiler,
Göbek kordonu meselesi gelecekte bu kadar önemli olacaksa. Yeni doğan yada doğacak olan bebeklerin ebeveynleri olarak kordonlarını saklayalım mı? Bu konuda herhangi bir öneriniz var mı?
Furkan Bey Merhaba,
Sosyal medyada denk geldim. Çoğu aile kordon bağını saklıyor. Bazı klinikler varmış bu saklama işini yapan. Araştırmanızı öneririm.
Ben çocuk yapsam kesinlikle saklarım.
sevgiler
htckrktk83 insallah artik haberlerden öteye gecer yavrularimiz icin hepiniz icin🙏
nurulayn_sevinc İnşallah bir umutla bekliyoruz
gokhanornekk İnşallah abla @diyabetimben
nesrin_v Umut vaadeden pek çok şey söyleniyo üzerinde çalışılıyo falan filan ortaya elle tutulur birseyler çıkarmi çıkarsa görmek nasip olur mu bilemiyorum hani 😛
h_e_p_yek Hep umutlar ama icraat yok 😊