Bireysel Önlemlerimizi Alarak “Depreme” Hazırlıklı Olmalıyız
Öncelikle #elazığ da yaşayan herkese geçmiş olsun. Eminim ki zor bir gece, hatta günler geçirecekler.
Özellikle tip-1 diyabet gibi kronik yaşam şekilleri olup; “bu tarz anlarda ne yaparız?” gibi endişelerde bulunan bireyler vardır. Aynı endişe bizim evde de var.
Lisans eğitimini Jeoloji Mühendisi olarak tamamlamış, yıllardır da tip-1 diyabetli olan biriyim. Fırat Üniversitesi mezunuyum. Bölgeyi bilen aynı zamanda oradaki yapı durumlarını da az çok tahmin eden biriyim. Umarım gün aydınlandığında daha kötü haberler almayız. En büyük dileğim.
🎈Bu arada yine ve maalesef haber kanallarının çoğu sadece birkaç yeri ve binayı gösteriyor. Yakınlarım ve arkadaşlarımla görüştüğümde, özellikle şehir merkezinde, durumun daha kötü olduğu söyleniyor.🎈
Yine bir deprem ile “İstanbul’da olursa ne yapacağız?” endişesi çoğumuzun beynimizin orta yerinde. Özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda olan İstanbul için gidişat iç açıcı değil. Kısa sürede? (Depremin ne zaman geleceği tahmin edilemediğinden soru işareti.) aksiyon almak lazım.
🎈Ancak deprem olgusunun farkında olunamadığı aşikar. Gerçekten bugüne kadarki “tüm hükümetlerin”, “yerel yönetimlerin” çözülmeyen ortak sorunu. Ve bireysel olarak düşüncem buna çözüm getirelemeyeceği yönünde. Bu sebeple kendi çözümlerimi yine kendim üretiyorum.
İstanbul’da yaşayan biri olarak depremden sağ çıksam dahi sonrasını düşünüyorum. İnsülin ihtiyacımı nasıl karşılayıp nasıl hayatta kalacağım endişesi büyük. Ki Türkiye’de benim/bizim gibi kronik ‘rahatsızlıkları’ olan herkes için geçerli.
🎈🎈🎈Sevgili Eşref ile bir deprem çantası yaptık. İçinde; paketli ve lifli ürünler, 3 litre su, pilli el feneri, çekiç, insülin, iğne uçları, kan şekeri ölçüm cihazı, strip gibi tip-1 diyabet araçlarım var. İnsülin pompası kullansam da set, rezervuar, sensör gibi ekipmanları çantaya koymadım. Hayatta kalırsak en azından minimum düzeydeki ihtiyaçlarımız yanımızda olsun istedim.
🎈🎈🎈Peki insülinleri nasıl muhafaza ediyorum?
My-vivi ‘lerden 4-5 adet almıştım. 2 kalem Humalog, 2 kalem Lantus’u My-vivi‘ye taktım. Deprem çantasında güvenle duruyorlar.🎈🎈🎈
Ve yatağımızın başında, komodin üzerinde baretlerimiz ve maskelerimiz duruyor.
“Baret” bence olmazsa olmaz. Yaklaşık 50 kilogramlık darbeye kadar kafayı koruyabilen bir ekipman. Deprem anında takabilirsek hızla baretlerimizi takıp, yatak odamızda yaşam üçgeni oluşturacağımız tarafa doğru kendimizi atmayı ve beklemeyi planlıyoruz. Oraya da deprem çantamızı yerleştirdik.
⚒⚒⚒ Çekiç neden çantada? Olacak depremde İstanbul’a ve enkazlara ulaşmanın kolay olmayacağı aşikar olduğundan, kendi çabamızla enkazdan çıkmak adına.
Hayatta kalmak adına eylem planımız hazır. Umarım bunları yapabilecek saniyeler bizim/bizler için yeterli olur.
Lütfen siz de planınızı yapın🙏🙏🙏
🎈🎈🎈Son olarak; İstanbul’da deprem olacak mı? “OLACAK” Dünya’nın en iyi bilinen fay hattı Kuzey Anadolu Fay (KAF) Hattı. San Andreas Fayı ile aynı özelliklerde. KAF’ın en bilindik özelliklerinde biri; geldiği yolu sürekli izlemesi. Önce doğudan batıya, sonra batıdan doğuya gidip gelir.
Bu sebepledir ki İstanbul’da deprem olması bekleniyor.
Bu fay hatlarının tüm karakterini bilmek de, günümüz teknolojisi ile çözüm üretemediğimizden, anlamlı değil. Çünkü doğa ile, hatta “fay hattı” ile başa çıkmak maalesef ki kolay değil.
🎈Bu sebeple bireysel önlemlerinizi hayatta kalabilmek adına maksimum düzeyde alın, alın, alın.🎈
!UNUTMAYIN!
Evde deprem ile başbaşa kalacak bizleriz. Bu anlar için de çözümü kendimiz üretmek zorundayız.
🎈Basit çözümlerle, birazcık da para harcayarak hem kendi hem de yakınlarımızın hayatını koruyabiliriz.
Tekrar Elazığ’da yaşayanlara geçmiş olsun. Yakınlarını kaybedenlerin de başı sağolsun.
test