Biyo – Yapay Pankreasta Önemli Adım

Haberler&GelişmelerBiyo - Yapay Pankreasta Önemli Adım

Esra’nın Notu: Dünya’nın birkaç merkezinde yapay pankreas ile ilgili çalışmalar devam etmekte. Yanlış hatırlamıyorsam yedi merkezde (Boston Üniversitesi, Yale Üniversitesi, İsrail gibi) sürüyor bu çalışmalar. Yale Üniversitesi’ndeki çalışmalar hakkında sizlere en güncel bilgileri de aktarmaya özen gösteriyorum. Ancak Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin de olduğu bu çalışmayı maalesef bilmiyordum. Akademisyenlere ulaşırsam kendilerinden alacağım bilgileri yine sizlerle paylaşmaktan büyük keyif alacağım.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin de içinde bulunduğu bir grup bilim insanının geliştirdiği ‘’Yeni Nesil Biyo-Yapay Pankreas Membranı ’’ projesi ABD’de patent aldı.

Diyabetten, pankreas kanserine kadar birçok hastalığa çözüm olan ve son dönemde kullanımı başlayan biyo-yapay pankreasın karşılaştığı sorunlara çözüm Türk bilim insanları Nihan Nugay ile Turgut Nugay’dan geldi. Yapay pankreasın geçirgenlik sorununu geliştirdikleri yeni yöntemle çözen Nihan ve Turgut Nugay, ABD’de aldıkları patentle dikkat çektiler.

biyoyapaypankreasBoğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü / Polimer Araştırma Merkezi öğretim üyeleri Prof. Dr. Nihan Nugay  ve Prof. Dr. Turgut Nugay’ ın  2011-2012 “sabbatical” süreçlerinde Akron Üniversitesi Polimer Mühendisliği ve Polimer Bilimi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mükerrem Çakmak ve Prof. Dr. Joseph Kennedy ile birlikte başlattıkları , laboratuvar ve  klinik çalışmaları halen  Amerika Birleşik Devletleri’nde sürdürülmekte olan ‘’Yeni Nesil Biyo-Yapay Pankreas Membranı ’’ projeleri ABD’de patent altına alındı.

Özellikle Tip 1 Diyabet hastalarına çözüm sağlayabileceği düşünülen biyo-yapay pankreas cihazının en önemli komponentlerinden  biri olan amfifilik ko-network membran, homojenliği kontrol edilebilen bir  gözenek yapısına sahip olup içine yerleştirilen pankreatik beta  hücre kümelerince salgılanan insülini çok  kısa bir sürede geçirebilmekte   ancak bu hücrelere saldıran bağışıklık proteini   IgG ye geçit vermemekte. Çalışma, daha önce Dr. Kennedy grubunca patentlenen cihazda kullanılan membranın,  özel tasarımlı gözenek yapısında kontrollü sentezi ile insulin ve IgG ye karşı selektif geçirgenliği oluşturmasının yanısıra ıslak mukavemetlerinin arttırılması yönünde gelişmeler sağlamış olması açısından önemli ve “Insülin ve IgG Taşınımını Ayırdedebilen  Amfifilik Ko-Network Membranların Üretimi “(WO2014/197699)   başlıklı yeni bir patentle koruma altına alındı.

Projenin  klinik  deneylerinin ABD- Cleveland Clinic’te yapılmakta olduğunu belirten Prof. Dr. Turgut Nugay bu deneylerin bilinen ve uzun protokoller gerektiren bir sürecin sonunda   olumlu sonuç vermesi halinde insan üstünde  deneylerin de gündeme alınmasının beklendiğini belirtti.

Prof. Dr. Nihan Nugay ve Prof. Dr. Turgut Nugay’ın ayrıca patent alımı yeni tamamlanan ve  ağırlıkla biyouyumluluk ve biyokararlılık gibi önemli özellikleri yapısında bulunduran poliizobütilenin yer aldığı ‘’Özel Organik Modifikasyonlu Nanokatman İçeren Poliizobütilen Bazlı Poliüretanlar’’( WO 2014/018509 ), ‘’Hidroksil Sonlu Poliizobütilenlerin Fotokimyasal Hazırlanması, Metotlar ve Kullanımları’’( WO 2014/138001 ), ‘’Poliizobütilen Bazlı Polimer Network’lerin Tiyol-En Kimyası Kullanarak Hazırlanması’’( WO 2014/ 138017 )  çalışmaları  uzun ömürlü kalp damar stentleri ve kalp pili kablolarının kılıflanması, yaşayan deri üzerine uygulanabilecek su itici yara örtülerinin üretimi gibi medikal kullanımları gündeme getirebilecek nitelikte. Öğretim üyelerinin “Yeni Poliizobütilen Bazlı Termoplastik Elastomers’( WO 2014/ 025986 )  başlıklı diğer bir yeni patentleri ise kauçuksu malzemelerde geridönüştürülebilirlik yolunu açıyor olması nedeni ile ayrı bir önem taşımakta.

Halen basit endüstriyel uygulamalardan başlayıp medikal cihazlara kadar uzanan geniş bir kullanım alanı bulan polimerik malzeme sentez ve modifikasyonlarına  yönelik çalışan Dr. Nihan ve Turgut Nugay’ın  anılan projeleri , ABD’deki Akron Üniversitesi Polimer Bilimi öğretim üyelerinden Dr. Joseph Kennedy ile  birlikte geliştirilmiş olup ABD’de lisanslama sürecine girmiş bulunuyor. (Kaynak: http://haberler.boun.edu.tr/tr/haber/biyo-yapay-pankreasta-onemli-adim)

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: