Bugünkü kan şekeri değerlerimi ve yediklerimi sizinle paylaşmak istiyorum.
Sabah 08:07’de açlık kan şekerim 105 mg / dL çıktı. Kahvaltıda dere otlu ve peynirli bir poğaça yedim ve insülin pompamdan 5,6 ünite insülin yaptım.
Öğlen yemeği öncesi 11:47’de kan şekerim 106 çıktı. Ve yine insülin pompamdan 5,6 ünite insülin yaptım. Öğlen yemeğimde yarım porsiyon kaşarlı pide, 5 adet elma dilim patates, 2 kaşık yoğurt ve rendelenmiş havuç yedim.
15:30’da ara öğün almadan önce kan şekerimi ölçtüm. 244 mg / dL çıktı. Demek ki yaptığım insülin yetersiz geldi:) Biraz öğle yemeğinde kaçırmışım:)
Kan şekeri değerimi ve alacağım ara öğünün karbonhidrat miktarını insülin pompama girdiğimde 5,2 ünite insüline ihtiyacım olduğunu gösterdi ve pompamdan yaptım. Ara öğünde 1 adet elma 3 dilim kaşarlı pide yedim.
17:30’da kan şekeri sonucumu sizlere bildireceğim.
Kan şekerim 160 mg / dL çıktı:)
H1ABC degerleriniz nasıl Esra Hanım benim ilk teshıs edıldıgınde maalesef 9,4 cıkmıstı…
İlk teşhisteki HbA1c değerimi hatırlamıyorum açıkçası. Ama sizinki kadar yüksek olmadığını az çok anımsar gibiyim. 7 filan diyesim var:) Düzenli olarak diyabet doktoruma ve diyetisyenime gitsem de HbA1c’ye baktırmıyorum. Çünkü doğru bir sonuç vermediğine inancım yüksek. CGMS adında holtere benzeyen bir cihaz var. 3 gün vücudunuza takılı kalıyor. Her 4 sn de 1 kez kan şekerinize bakıyor. 3 günün sonunda açlık, tokluk, gece yarısı uyurkenki kan şekeri sonuçlarınız ayrı ayrı raporlamalarla çıkıyor. Ara sıra onunla kan şekerimin nasıl gittiğine baktırıyorum. HbA1c ve CGMS konusuna bu hafta değinmeye çalışacağım.
Cevabınız için teşekkür ediyorum,
CGMS ile ilgili olarak yazılarınızı merakla bekliyorum. Yeni bir diyabet hastası olarak diğer sorularım da şu; glukometre olarak hangi marka cihazı kullanıyorsunuz , ilaçlarınızla ilgili olarak ilaç raporunuzu çıkarırken nasıl bir yol izlediniz , rapor çıkarmak için yapılması gerekenlerle ilgili de bir yazı yazar mısınız son sorum da tip 1 diyabetli olarak engelli raporu almayı düşündünüz mü? Teşekkürler.
Glukometre olarak Roche firmasının Accu-chek Performa Nano’sunu kullanıyorum. Stript olarak Accu-chek Performa kullanıyorum. Hasta olduğum ilk günden bugüne hep Roche’un Accu-chek serisini kullandım. Eski aletler muhtemelen iş yerimde. Fotoğraflarını ekler, mazi yaparım:)
Accu-chek Performa’nın glukometresini ücretsiz aldım. Striptlerin fiyatı diğer markalara göre yüksek. Ancak bir eczaneden 18 kutuya üç ayda bir 130 TL fark ödüyorum. Yakın zamanda biliyorsunuz devlet stript alımında hastalara büyük bir yük yükledi. Cebimizden artık eskiye göre daha fazla para çıkıyor. Bu dönemde başka makineleri de denedik diyetisyenimle. Fikir alış-verişinde bulunduk. Marka verip diğer firmaların satışlarını etkilemek istemem. Ama inanın markalar arasında bence iyilerden biri Roche firmasını Accu-chek serisi. Glukometre sorunuza bu şekilde bir yanıt vermiş olduğumu kabul ediyorum. Diğer sorularınıza ayrı ayrı cevap vereceğim.
İlaç raporu çıkarırken beni takip eden doktora gitmiştim. Rapor almak istediğimi söylediğimde heyet raporu alınmadan önce yaptırılması gereken testleri yaptırdılar. Heyet günü var hastanelerin. Heyet raporu bölümüne testlerinizi verip, ilaç raporu almak istediğimi söyledim. Evraklar heyete gönderiliyor. Şu gün gelin alın dedikleri gün gidip raporumu aldım. Bu arada devlet hastanesine gittiğinizde aldığınız rapor iki yıl, özel hastaneden aldığınız rapor bir yıl geçerli olmakta.
Tip-1 diyabetimle ilgili 2006 yılında okuduğum üniversitenin hastanesiden aldım. % 40 engelli raporum var. Ama bildiğim kadarıyla rapor alma süreci çok zorlaşmış. Yeni yasaya göre nasıl ilerlenmesi gerekiyor bilmiyorum. Sorduğunuz soruları farklı başlıklar altında daha detaylı yazacağım.
Merhaba, diyabet hastasıyım bazı öğünlerde kaşarlı pide yediğinizi söylüyorsunuz, kaşarlı yada kıymalı pide bizde yiyebilir miyiz? Saygılarımla
Murat Bey Merhaba,
Karbonhidrat sayım yöntemini biliyorsanız sayarak yemenizde bir sakınca olmaz. Diyetisyeniniz var mı?
sevgiler
[…] mantıkla CGMS adındaki cihazın en azından senede 1 kez takılarak kan şekeri değerlerinin daha net […]
Yazmış olduğunuz yazılar yenı baslayan tip 1 ciler için gercekten yol gosterici klavyenize ve ellerinize sağlık Esra Hanım. Merak ettiğim 2 soru daha var ölçüm aletlerinin kalibrasyonunun kac ayda bir yapılması gerekıyor , nereye veya kime yaptırılması gerekiyor ve alınan engelli raporu bir kere alındıktan sonra ömur boyu gecerlı mı yoksa sağlık raporu gıbı belırlı yılda yenıden alınması mı gerekıyor? Teşekkurler.
Ölçüm aleti kalibrasyonunu iki yılda bir kez yaptırmak gerektiğini biliyorum. İlk ölçüm aletimi 2002 senede almıştım ve 2006 senesinde kontrol ettirmiştim. Hiçbir sıkıntı yoktu.
Benim engelli raporumda ‘sürekli’ şeklinde yazıyor. Yani ömür boyu geçerli. Süreli rapor olursa mutlaka rapora not düşülüyor şu tarihe kadar geçerli şeklinde. Çalışamayacağım işler kısmında ise silahlı alet kullanılan işler şeklinde bir detay var.
Bu raporu ilaç raporu gibi düşünmeyin. Tip-1 diyabet ömür boyu bizimle olduğu ve tıpta köklü bir değişiklik olmadığı sürece rapor geçerliliğini koruyor. Sevgiler.
Esra Hanım Merhaba,
Hastalığımla yeni tanıştığım için sizleri takip ederek bilgi sahibi olmaya çalışıyorum. Bana Gülhane’de tanı konduğu için diyetisyenim’de orada görevli, bir kitapçık verdi bana uymaya çalışıyorum ana ve ara öğünlerim var katı kuralları olan bir hastane olsa da diyetisyenim kitapçığıma tek tek kendi elleri ile yazdı altı kaşık susuz sebze yemeklerimden tutunda ara öğünlerimdeki meyve ve bir kase yoğurta kadar. Karbonhidrat sayımı nasıl yapılıyor bana bilgi verirseniz sevinirim. Sevgiyle
Murat Bey Merhaba,
Aramıza hoş geldiniz 🙂
Karbonhidrat sayım yöntemi benim anlatmam ile öğrenilebilecek bir şey değil maalesef.
Küçükyalı Diyabet Vakfı ya da Bakırköy Diyabet Vakfı gibi vakfın hastanelerinin diyetisyenlerine gitmenizi öneririm.
Sevgiler
[…] mantıkla CGMS adındaki cihazın en azından senede 1 kez takılarak kan şekeri değerlerinin daha net […]