Öğle yemeğini saat 12:00da yedim.
Öğle yemeğine giderken kan şekerim 112 mg / dL çıktı. Yemekhaneye inmeden mutlaka arar, o günkü yemek menüsünü öğrenirim. Bugün yemekhanede yiyebileceğim yemekler; makarna, zeytinyağlı barbunya ve patlıcan beğendiydi. 35 gr kadar karbonhidrat yemeye karar verdim. Kan şekerimi ve yiyeceğim karbonhidrat miktarını insülin pompasına girince 4,3 ünite insülin yapacağımı gördüm.
Yemekhaneye girdiğimde pompaya girdiğim karbonhidrat miktarına eş değer miktarda yemek alırım. Bu çok önemli.
Ara öğünümü almadan önce 15:00’da ise kan şekerim 105 mg / dL çıktı. Yine kan şekerimi ve alacağım 30 gram karbonhidratı insülin pompama girdiğimde 2 ünite insülin yapacağımı yazdı. Ara öğünümde 1 adet orta boy elma (15 gr. karbonhidrat içerir.) ve 3 adet lokmalık ETİ Cin yedim (15 gr. karbonhidrata eşdeğer yedim.).
Karbonhidrat sayım yönteminde şu çok önemli. Tatlı birşeyler yiyemeyiz diye bir durum yok. Yiyebiliriz ama önemli olan o öğünde aldığımız herhangi bir karbonhidrat ile yer değiştirmek. Özellikle buna dikkat edilirse birçok yiyecekten mahrum kalmadan daha rahat bir diyet süreci geçiririz.
Merhaba Esra Hanım,
Hesaplanan karbonhidrata göre insulin pompasına girilen insulin miktarı herzaman denge sağlıyor mu?Yani bazen insulin yetersiz yada fazla gelebiliyor mu? Ve bu herkes icin ayni mı? Seker hastası olan herhangi birinin 35 gr karbonhidrat alacağı zaman kan sekerinin dengede olması icin 4,3 ünite insulin alması gerek diyebilir miyiz?
Seda Hanım Merhaba,
Sitede yazılan hemen hemen her şey kendimle ilgilidir. Evrensel, yani herkes tarafından kabul edilen insülin tipleri gibi, gazete haberleri gibi, yiyeceklerin karbonhidrat değerleri gibi detaylar kitabi bilgi tarzında oldukları için benim deneyimlerim ve kişisel yazılarım değildir. Ki kaynak mutlaka belirtiliyor.
Kişiden kişiye değişen bir durum bu. Kişilerin insülin duyarlılık faktörleri farklı oluyor. Ben 35 gr karbonhidrata 4,3 yaparken, sizde durum çok farklı ya da aynı olabilir. Diyetisyen kontrolünde olmadan kaş gram karbonhidrata kaç ünite insülin yapılacağı belirlenemez.
Pompa ya da kalemle yapılan insülin mutlaka dengeyi sağlıyor. Ki eğer karbonhidrat sayım yöntemi biliyor ve doğru uyguluyorsanız. Ama herhangi bir gün çok hareketli olursunuz o zaman fazla gelir.
sevgiler
Merhaba ,
Oncelikle bu kadar planlioldugunuzu gorunce kendime donup sen neler yapiyorsun diye sordum cevabim cok ic acici degildi. Ozellikle calisirken aldgim ara urunler hep kcuk biskuviler seklinde oluyor daha pratik buldugum icin. Gun boyu seker bana gore uygun seviyelerde gitse de biskuvi yemek hosuma gitmiyr ama meyvelerle de cok etkili mudahale yapamadigimi dusunuyrum. Pratik her an yaninizda bulunacak ara ogun onerileriniz var mi? Kuru kayisi vb. uygun mu sizce.? Gun boyu dusuk gitmesine ragmen sabah sekerim genelde yuksek cikiyor, aksam yemeginden sonraki ara ogunde ne yiyorsunuz acaba?
Saygilar,
Mert
Mert Bey Merhaba,
Ara öğünlerde kuru meyveler yenmesi pek tercih edilmiyor. Kan şekerini hızlıca yükseltiyorlar.
Ben her zaman çantamda meyve ve ceviz ya da badem bulunuyor. En azından bunları yemem bile bir avantaj.
Gün içerisindeki tüm ara öğünlerimde meyve, ceviz ya da badem ve süt içiyorum. Nadiren farklı şeyler yiyiyorum.
Kan şekeriniz rebound yapıyor ve bundan ötürü yükseliyor olabilir. Sürekli düşük giden kan şekeri sonrasında ani yükselişler kaçınılmaz. Bence insülin dozlarınıza bir ayarlama yapın doktorunuzla.
sevgiler