Diyabetle Tanışma
Diyabetle tanışma hikayemi sizlerle paylaşmak istedim. Diyabet(şeker hastalığı) ile ilgili araştırma yaparken facebook sayesinde sitesinizi gördüm, biraz inceledim ve tek kelimeyle bayıldım 🙂
Ben de 25 yaşındayım ve yaklaşık 1 senedir Tip1 diyabetliyim. Geçen sene rutin tahlilleri yaptırırken açlık şekerimin 147 çıktı ve çok şaşırdık. Doktor şeker açısından yediklerime dikkat edip 10 gün sonra tekrar bir tahlil yapmayı önerdi. Tekrar tahliller yaptırılınca açlık şekerim 127, HBA1C 6,8 ve insülin miktari normalin altında çıktı.
Doktor diyabetik bir durumum olduğunu ancak hangi türe girdiğime karar veremedi. Çünkü şekere ait hiçbir belirti de yoktu.
Bunun üzerine diyabet konusunda uzman bir doktora gitmemizi önerdi araştırdık ve gittik. Yine bir sürü tahliller yaptırdık ve bu arada kendimiz de cihaz alıp açlık tokluk ölçmeye başladık. Genelde tokluklarım 180-200 arası çıkıyordu. Bazen strese bağlı 250 civarında oluyordu.
Tahlil sonuçları gelince de doktorum sonuç tip1 diyabet dedi!
Yıkıldım,çok ağladım, üzüldüm, neden ben dedim. Çünkü hem belirtiler olmadığı için hastalığı kendime konduramamıştım hem de iğneden aşıdan korkan biri olarak insülin kullanmak gözümde büyüyordu. Nasıl kendime iğne yapacaktım? Allahtan vücudumun herhangi bir yerinde belirtisi yoktu ve yeni başlamıştı.
2011 Aralık ayında 12 saat etkili lantusa başladık. Sadece sabahları 10 doz yapıyordum. Baştan çok korka korka vurdum bazen kanadı bazen morardı vurduğum yerler. Dozu ayarlamak için ilk zamanlar günde 6 kere şekerimi ölçüyordum. Parmak uçlarım delik deşik oldu.
Etrafımda kimsede tip1 diyabet yoktu. Bu yüzden bu hastalığı öğrenmek için Diyabetle ilgili bir sürü kitaplar aldım, okudum. Yediklerimi ayarlamak zor oldu. Allahtan şekerli ürünleri çok seven biri değildim alışması kolay oldu. Biraz da disiplinli biriyim.
3 ay sonraki Mart ayındaki HBA1C 5,2 çıktı. Doktorumdan güzel haberler aldım ki bu 3 aylık süreç sıkıntılı geçmiş. Eşimle ayrılmıştık.
Sağlığım her şeyden önemliydi. Çok şükür ki tedavi ve kendi özverimle bunun üstesinden gelebileceğimi az da olsa bu sonuç göstermişti. İlk zamanlar çevredeki insanlara hastalığımı açıklamak konusu çok zor oldu. Kimi üzüldü, acıdı. Vah yazık, çok da gençsin dedi. Kimi çağımızın hastalığı korkma deyip destek oldu.
Şimdi hala aynı dozla devam ediyorum. Son HB1AC ise 5,5 çıktı. İnsan gerçekten başına geleni görüyor ve alışıyormuş. Allah daha beterlerinden saklasın diye şükrediyorum hep.
Zaman zaman moralim bozulup karamsarlığa düşmüyor da değilim ama iyi taraflarını görmeye çalışıyorum. Galiba hastalığı kabullenmek ve onunla yaşamayı öğrenmek en güzeli. Çünkü uzun yıllar bizi bırakmaya niyeti yok 🙂
Sizlerden öğrenecek çok şeyim var, kısacası sizi takipteyim 🙂
Sevgilerimle..
Cansu Hanım hoşgeldiniz aramıza, burası çok güzel 🙂
Hikayenize ve Hb1ac değerlerinize bakarak zehir gibi bir diyabetli daha katıldı aramıza diye düşünüyorum. Bizim de sizden öğreneceğimiz pek çok şey olacaktır, eminim. Ben diyabetimin ilk haftasında burayı keşfettim ve o zamandan beri buradayım, yolumu aydınlatan en önemli kaynak olduğunu her zaman söylemekteyim. Size de pek çok konuda faydalı olacaktır umarım.
Cansu hanım hoş Geldiniz, Sefalar getirdiniz….
Burası çok değişik bir dünya, herkes kendisinden birşeyler buluyor ve birbirlerine yardımcı oluyor. yazılan her hikaye, paylaşılan her bilgi biraz daha tanımamıza yardımcı oluyor kendimizi ve diyabetimizi.
sizin herhangi bir komplikasyonla, koma gibi kötü bir durumla karşılaşmadan diyabetinizi öğrenmeniz gerçekten çok güzel ve durumunuzu korumanız açısından çok önemli. inşallah bu halinizde bir değişiklik olmaz, diyabetin esiri olmaktansa onu kendi esirimiz yapma konusun da bizlere de yardımcı olabilirsiniz. 😉
Hoşbulduk Selim Bey:)
İşi gücü bıraktım sabahtan beri burayı inceleniyorum.Bilmediğim, zamanında araştırıp bulamadığım sorularımın cevaplarını bulabilceğim bir kaynak olduğunu gördüm, gerçekten burası çok güzelmiş:) Eminim birbirimizden öğrenecek çok şeyimiz var..
bende sizdenim 🙂 benım 1 buçuk ay oldu benım daha yeni ditabetim. benımkide tip 1 ve ben şimdi insülin pompası taktıracam inşallah iyi olur ya.
Cansu Hanım hoş geldiniz sefalar getirdiniz..
Emin olun doğru adresteniz.Yolun başındasınız henüz ama bu disiplinli haliniz cok güzel ,bizlerde sizden cok sey öğenicez demektir bu.
Diyabet disiplini cok sever cünki raydan ve yoldan cıkmayı affetmiyor kesinlikle 😀
Esracımın cok güzel bir yazısı var bununla ilgili bizi hiç bırakmıyan en büyük sevgilimiz DİYABET
Haluk bey sizde hoş geldiniz aramıza
sevgiler arkadaşlar….
güzel söz ” en büyük sevgilimiz DİYABET” 🙂 hoşbulduk Emine Hanım…
Haluk bey sizler de hoş geldiniz, ne güzel kısa zamanda sizlere hemen pompa tedavilerini önermeleri, mesela ben gecikmeli de olsa yeni tedaviye bağlayanlardanım ama bir de 20 yıllara dayanarak halaa pompa kullanmayan ablalarımızı isim vermek istemiyorum Emine hanım ablam mesela 🙂 en kısa sürede aramızda görmekten mutluluk duyacağız 🙂
Taha cok haklısın 21 yıl bitti şaka gibi hala insülin pompam yok 🙁
Çok kıskandım senin pompanı hemen bu süreci hızlandırıyorum 😀
Haluk bey karar vermişken sakın vazgecmeyin, Tahacım seni, en güzel renkli pompayı secim onunla dövcem 😀
sevgilerrr
Ben de 3 gün önce birinci senemi doldurdum Tip1’de 🙂
Ben ilk senemi havayi fişeklerle kutlamak istemiştim Burhan bey 🙂
Nasip olmadı tabii ama aile arasında insülin partisi yaparak kutlamıştım :)))
Emine ablacım ben kendi rengimi mor olarak seçmiştim bakalım inşallah o gelir bi de onu görürsün,
senin tercihinin ne olacağını bildiğimden o rengin asalatinden boynum kıldan ince olur 😉
Hoşbulduk herkese:)
Sıcacık karşılamanız ve ilginiz için çok teşekkür ediyorum..
Emine Hanım inşallah zamanla bu disiplinim raydan çıkmaz:) bu konu da seve seve yardımcı olurum.. “en büyük sevgilimiz DİYABET” sözüne de bayıldım. Herkese sevgiler..
Cansu Hanım,
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz demek istiyorum. Sıkı bir diyabetli olduğunuzu sonuçlarınız gösteriyor. Benim merak ettiğim yapılan tahlil sonuçlarında c peptit , anti-gad , ica otoantikor testlerinin sonuçları nasıl?
İnşallah Rabbim bu hastalığında şifasını verecektir. Hepimize geçmiş olsun…
Serkan Bey,
Hoşbulduk, çok teşekkür ediyorum..
Teşhis konması aşamasında yani yaklaşık 1 sene önce bu tahlilleri yaptırdım.Yeni diyabetli olduğum için de bu terimlerin anlamlarını pek bilmiyorum HBA1C dışında;) Sonuçları da aynen aktarıyorum..
Açlık c-peptid= 1.5 2.saat c-peptid=4.9
Anti-gad antikoru = 273 (pozitif) (10’dan düşükse negatif yazıyor, iyi bir durum mu pozitif çıkması bilmiyorum?)
Anti-adacık hücre antikoru(ICA)= Negatif (1:10’dan küçükse negatif yazıyor?
Sizce durum nasıl? Beni de bu konu da aydınlatırsanız sevinirim..
Amin, inşallah..
Sevgilerle..
Cansu Hanım,
Öncelikle doktor olmadığımı belirtmek istiyorum keşke elimden gelse de diyabetli dostlarıma yardımcı olabilsem. Ben de sizin gibi yeni teşhis edilmiş henüz 1 yılı dolmayan diyabetliyim. Yasınız bana yakın olduğu için bu yaşlarda teşhis edilen diyabet cocukluk cagında teshıs edılen diyabetten bıraz farklı gıbı. Yani ilk teşhis edildiğinde açlık c peptit değerim 2.6 idi sizinde 1.5 cıkmış yani vucudunuzda insülimnin önmaddesi mevcut pankreasınızda insülin üreten hücreler(beta hücreleri) mevcut demektir. Ancak hem siz de hem de ben de pankease yonelık bır saldırı var diyemeyız cunku anti-adacık otoantikoru negatif bulunmus onun yerine gad denen bir yapıya karsı vucudun urettıgı bir antikor oldugunu gosterıyor. Tabi ki yeni teshis edilen tip 1 diyabetllilerin %70-80 inde pozitif bulunan bir antikor.
Bu 1 yıl içinde tedaviye basladıktan sonra teshisten sonra c peptit değerleriniz ölçuldu mu? Cunku h1abc degerınız gercekten cok ıyı bu bana hala vucudunuzda ınsulın rezervı mevcut oldugu ızlenımı verdi.
Yakın zamanda c peptit degerleri kontrol ettırdm ancak sonucu hala acıklanamdıgı ıcın sıze su anda yazamıyorum. Ancak onesınde yapılan c peptıt degrlerım ilk teshıs edıldıgımden bır mıktar yukselmıs goruluyor. Sizde de bu bu degerlerın bılınmesı halıdne rezervınızle ılgılı ne durumda oldugunuz anlasılabılır. Yanı vucudunuzda hala rezerv varsa onu korumaya yonelık bır tedavıye baslayabılrı doktorunuz.
Tekrar gecmıs olsun…
Sanki sizin durumunuz tip1 degilde tip 1.5 denilen turden. Kan degerleriniz benimkine cok yakin uzun bir sure tip2 olarak devam edip antikor testi ve gelen sonuc sonrasinda doktorum tip1.5 diye teshis koymustu. C peptid degerlerim normalken GAD testim pozitif cikmisti. Ve insilune baslamistik. Oysa sadece metformin kullanmama ragmen HBA1C 6.4 idi. Serkan beyin dedigi gibi vucudunuz halen insilun uretiyor ve bunlari korumak adina genelde insilune baslatiyor doktorlar. Eger tip1 olarak teshis konmus olsaydi tedaviniz daha farkli olurdu diye dusunuyorum. Okudugum kadariyla gunde tek doz insulin yapiyorsunuz ve buda uzun etkili olandan. Sanki LADA yada tip1.5 diyabet tanisi daha uygun.
Serkan bey; GAD testi pozitif cikmis diye algiliyorum ben ve negatif olan hucre antikoru. Aslinda bir cok antikor var ( ICA, GAD, IA2A, IAA ) bunlardan birinin yada birden fazlasinin pozitif cikmasi tip1 ve tip1.5 un tayini icin yeterli oluyordu. Vaktinde teshisim icin arastirmistim. Mesala benim GAD GLUTAMIK ASIT DEKARBOKSILAZ ANT. 3.10 U/mL idi. Referans araligi 0-3 arasi. Baska teste gerek olmaksizin LADA teshisi ile insuline baslamistim. Su an aclik kan sekerim 80 90 arasinda ve tek doz lantus kullaniyorum. Eger yemek seviyemi artirirsam 200 220 lere kadar sekerim cikiyor.
Serkan Bey merhaba,
Sonuçları sorunca uzun yıllardır diyabetli olduğunuzu düşündüm. Doktorum da sonuçları değerlendirirken pankreasımdaki beta hücrelerinin mevcut olup insülin ürettiğini ancak pankreasa yönelik yeni başlayan bir saldırının olduğunu ve bunun da beta hücrelerinin daha az insülin salgılamasına neden olduğunu söyledi. Bunun içinde dışarıdan az da olsa insülin katkısı yapmamızı söyledi. Etrafımda sizin gibi söyleyenler olmuştu ve aklım da karışmıştı ama ilk 3aylık tedavi sonucunda hba1c 6,8’den 5,2’ye düşünce tedavinin doğru olduğunu gördük.
Doktorum böyle bir istekte bulunmadığı için bir daha c-peptid ölçümü yapılmadı, aralık ayında 1 sene dolacak, o zaman ister diye düşünüyorum ki istemese bile c-peptid değeriminde nasıl bir değişim olduğunu ben de merak ettim.
Vücudumda insülin rezervi mevcut evet ama bu yapılan tedavi bunu korumaya yönelik mi bunu bilmiyorum ama ilk fırsatta doktorum ile görüşüp bunu soracağım.
Yazdıklarınız da çok haklısınız, bu açıdan bakmamı sağladığınız içinde çok teşekkür ediyorum..
Size de geçmiş olsun tekrar, sevgiler..
Emraht Bey merhaba,
Yazdıklarınızla kafamı karıştırdığınız için çok teşekkürler yani 🙁
Tam hastalığına alışmaya başlamış, kafamdaki soru işaretleri azalmışken iyice karmakarışık oldum..
Ben hangisiyim acaba? tip 1 mi- tip 1,5 muyum? 🙁
Merhaba Cansu Hanım,
Sayfalarca yorum yapılabilir bu konuda ancak kendi yaşadıklarımı da göz önüne alarak şunları söylemek istiyorum. Tıbbi olarak arastırmalarım esnasında okuduklarıma göre yaş sınırı genelde 35 dir 35 yaş öncesi teşhis edilen diyabetin türü tip 1 35 yaş sonrası tip 2 olarak adlandırılır. Ancak kafa karısılıklıgı bundan sonra başlıyor. Mody ve tip 1,5( LADA ) olarak adlandırılan iki tip daha tür vardır. Mody tip diyabet genclikte gorulen erişkin tip diyabet yani gencken ve daha kucukken buyukelerde gorulen tip 2 diyabet özellikleri gösterilir. Genelde genetik bir sorun yuzunden oldugu bilinmektedir. Tip 1,5 diyabet ise 35 yasından sonra teshis edilmesine ragmen otoantıkor testlerının pozitif olması ve yavas ılerlemesı nedenıyle tip 1 e benzerliği ancak yas olarak uyumsuz olamsı nedenıyle tip 1,5 ismiyle anılmaktadır. İşte bu noktada aklınıza bu soru gelebılır eee biz hangisiyiz? Acıkcası bunun cevabını ben de veremıyorum. Yas olarak tip 1 e otoantikorlar nedenıyle tip 1 e daha yakın duruyoruz tek teselli kaynagımız ise pankreas rezervlerinin hala aktif olması.
Sizin de yazdıgınız gibi ben de ilk baslardan 2012 agustos ayına kadar ılk basta 20 unıte ile baslayan daha sonra 15 ve en son 10 unıteye kadar dustukten sonra tamamen kullanmayı bıraktığım ınsulın iğnelerim vardı. Insulını kullanma nedenımız pankreasa olan yuku azaltmak ve rezervı korumak oldugu soylenmıstı. Insulını bıraktıktan sonra ise galvus adı verılen bır ılacla kı kendısı pankreastakı ınsulın rezervını koruyormus bu zamana kadar onu kullandım. Ve cıkan sonuclarım ise aynen su sekılde ;
aclık glukoz: 80
c peptit: 1,92
h1abc: 5,7
doktorumuzun söylediğine antigad pozitifliği elbette onemlı ancak tip 1 veya tip 2 teshısı koymak ıcın tek basına yeterlı olmadıgıdır cunku bazı vakalarda antigad pozitifliği olsa da diyabet gorunmuyormus ya da antigad negatif iken tip 1 diyabet teshısı konmus hastalar varmış.
Tum bunlara göre yarın doktoruma yenıden gidecegım hala teshıs konulmayan dıyabetıme yanı tip olarak belirlemeye gidecegım. Onemlı olanın ınsulın rezervi oldugunu soyleyen doktorumuz mumkun oldugunca uzun sure bu rezervı korumaya yonelık tedavılere devam edecegını soylemişti. bakalım yarın neler olacak…
Herkese geçmiş olsun…
Emraht bey ve Cansu hanım,
Balayı donemıne gırdınız mı ? Gırdıysenız nasıl bır seker kontrolu sağladınız?
Niyetim kafa karisikligi yaratmak degildi acikcasi 🙂 Sunu biliyorum ama tip1.5 da olsaniz tip1 de hatta tip2 de olsak hepimiz diyabetiz 🙂 Eger tip1 olsaydiniz ve vucudunuz hic insulin uretmiyor olsaydi gunde tek insulin yerine farkli bir tedavi biciminiz olurdu. tip 1.5 da vucut halen insulin uretiyor ama hem hucrelerin icerisine yeterince nufus edemiyor hemde uretilen miktar saglikli bir insana gore daha dusuk olabiliyor. O yuzden doktorlar insulin tedavisine baslatarak sayilari azalan ve artik duzgun calismayan beta hucrelerine takviye amacli insulin veriyorlar. Ve bu baslangicta tek sefer ihtiyaca gore ( yasam biciminiz, spor, yeme duzeni ) arttiriliyor. Ben 35 yasindayim 30 yasimda tip2 ile basladi bu maceram. Bu yil aclik kan sekerim artik tum cabalarima ragmen ( her gun spor, cok dusuk karbonhidrat beslenme ) dusmeyince ( 130 140 150 ) insuline basladik. Su an genelde 80 90 arasi gidiyor. Toklukta 100 120 civarinda oluyor. Ama ekmek tuketimim hic yok. Karbonhidrat tuketimim sadece sebze meyve findik fistik ceviz bulgur vs. Bunun disinda ekmek pirinc makarna tuketimim hic yok. Sofra sekeri zaten uzun suredir bilmedigim bir tat. Ama deneme amacli pide, lahmacun tukettigim anda kan sekerim 160 250 arasina firliyor 😉 Yani, alt yapi bozuk ve otoimmun bir durumum mevcut.
Emrat bey,
Sizin c peptit ve h1abc değerlerinizin son durumu nasıldır?
Emraht bey,
Şu anda gunde kac kez ınsulın ıgnesı vuruluyorsunuz? Ve son tahlıl sonuclarınızı soylersnız sizi ornek alacak dostlarımız ıcın faydası olabılır?
Bu arada c-peptid degeri istemedi demissiniz. Genelde c-peptid teshis asamasinda isteniyor sonrasinda cok bir onemi kalmiyor. Tip1 diyabeti olan bir hastada cpeptid degeri onemsizdir cunku kanda cpeptid e rastlanmiyor. c-peptid insulinle ( vucudun salgiladigi ) salgilanan bir hormon sonucta. Bastada dedigim gibi aslinda numaralarin hic bir onemi yok. Benim tahminim doktorunuz detaylandirmama adina tip1 deyip olayi kapatmis. Ama gorunen siz tip1.5 sunuz. Benim doktorumda raporu tip1 olarak cikardi. Ama sorularimla “baydigim” icin tek tek oturup anlatmisti.
GLUTAMIK ASIT DEKARBOKSILAZ ANT. 3.10 U/mL ( 0.00 1.00 )
C-Peptid 0,88 ng/mL ( 0,78 – 5,19 )
Bunlar teshis asamasindaki degerlerim. Bir daha bu degerlere bakilmayacaktir heralde. 3 aydir insulin kullaniyorum. Aslinda insulinden cekindigim icin 1 yil kendi kendime geciktirmistim. Sonra baktim spor ve yemeyle bu isi cozemiyorum teslim oldum. Keske daha once yapsaymisim. Insulin o kadar korkutucu degilmis. Ilk zamanlar belki evet ama simdi alistim sanirim. Her gun ayni saatte bazal insulin yapiyorum. Lantus solostar. ilk zamanlar 6 unite ile lantus a basladim. Su anda 20 unite yapiyorum. Ve elbette yeme duzenimle birlikte oynama olsada genelde 80 90 arasi aclik kan sekeri aliyorum. 3 aylik insulinle birlikte en son h1abc 5.2 idi. Ama bu rakamlarinda bir onemi yok bu aslinda hepimizin yasam bicimiyle ilgili. Ben malesef hareketli bir ise sahip degilim. Tum gunum bilgisayar karsisinda geciyor ustune birde home office calisiyorum 😉 Kilo 57 idi insulin sonrasi 60 oldum insulinle birlikte malesef bir simariklik geldi ve hergun kendimi zorladigim yuruyuslerimi ihmal ettim. Soyle bir baktimda gercekten zor bir hastalik bu. Dusunsenize vucudun uretmedigi yada az urettigi bir hormonun hesabini yediklerimizle yaptiklarimizla enjekte ettigimiz insulinle dengelemeye calisiyoruz. Hepimize kolay gelsin 🙂
Serkan Bey,
Aralık 2011 de sabahları 10doz lantusla başladım, şubat ayı gibi 6-7dozlara indim ama bununla birlikte kilo kaybı da başladı çünkü ben şekerim yükselecek diye iyice az yemeye başlamıştım. Sonra yediklerimi biraz daha düzene koyarak mart 2011’den beri 10doz ile değişmeden devam etmekteyim. İşte bu süreçte de HBA1C’lerim 6,8-5.2-5.4 ve bu ay da 5.5 çıktı.
Sizin gibi insülini bırakma durumum olacağını düşünmüyorum ki saatinden 2 saat geç vursam açlık şekerim de yükselme yaşıyorum. Sizin durumunuz daha farklı heralde? Yarınki doktor görüşmenizden sonra gelişmeleri bizlerle paylaşırsanız memnun oluyoruz, bu arada gittiğiniz doktorun ismini öğrenebilir miyim? Bu konuyu araştırmak isterim.
Balayı konusunda ise doktorum yaşadığım süreci kısmı balayı dönemi olarak adlandırıyor. Aynı dozla devam ettiğim için.
Emraht Bey, haklısınız sonuç olarak hepimiz diyabetliyiz 🙂
Cansu hanim saatinden 2 saat gec vursam ne demek? Lantus un bildigim sadece solostar i var ve oda saat konusunda cok titiz kullandiginiz bir insulin. Bana doktorum ozellikle hergun ayni saattte yapmami hic bir seyin uzerinde durmadigi kadar tembih etmisti 🙂 Sizde eger ayni insulini kullaniyorsaniz boyle bir uyari almadiniz mi?
Emraht Bey,
Açıklayıcı bilgiler için çok teşekkürler, artık ilk görüşmemiz de sorularım ile doktorumu “bayacağımı” tahmin edersiniz 😉
Anlattıklarınıza bakınca hastalık süreci benzer şekilde ilerliyor, tip1,5 olabilirim..
Emraht Bey,
Pankreasın az mıktarda ya da hiç üretemediği insulını bu şekilde gunun belirli aralıklarıya vucudumuza gondermek zorundayız tabi ki bu asla pankreasın kendi yaptıgı gibi olmayacaktır. Gunde tek doz olarak vuruldgumuz uzun etkılı ınsulın pankerasın basal olarak salgıladıgı ınsulını taklıt etmektedır. Yemeklerden once vuruldugumuz ınsulın ıse pankrasın salgıaldıgı bolus ınsulıne esdegerdır.
Hem sizin hem cansu hanımın hem de benim tek doz olarak vuruldugumuz basal ınsulıne esdegerdir. Yemeklerden önce ınsulın vurulmadıgımız ıcın bolus ınsulını pankreas kendısı salgılıyor demektir. Yanı vucutta hala rezerv var demektır. Gercek tip 1 diyabetliler gunde 3 kez ınsulın ıgnesı vurulması gerekıyor. Cunku pankreas ınsulın uretmıyor.
Emraht bey ilk teshisinizde rezervinizin oldugu goruluyor ki zaten sadece tek doz ınsulın ıgneıs olmanızda hala rezervınızın oldgunu gosterıyor. Kilo sorununa gelınce ınsulın kana gıren sekerı kontrol ettıgı ıcın ne kadar cok ınsulın vurulursak kilo artısı olması da o derece artar. Ancak ıdeal kılomuzda kaldıgımız surece hem pankras az yorulur hem de vurulması gereken ınsulının dozu az olur.
Bence emraht bey yeniden c peptit degerlerınızın kontrol edılmesınde yarar var. Cunku gercekten cok ıyı kontro ledılen bır dıyabetınzı var kı sızınde bıldıgınız gıbı diyabetlilerde 6,5 degere kadar normal kabul edılıyor sizin 5,2, bu arada spor kesınlıkle en ıyı seekr dusurme yontemelrınden biridir her diyabetlı mutlaka duzenlı spor yapmalıdır en azından hızlı tempo yuruyuslerını aksatmamalıdır.
Emraht Bey,
Böyle bir uyarı aldım, hergün aynı saatte vurmam gerektiğini bilmiyorum, max 1saat geciktirebiliyorum. Malum çalıştığım için h.içi erken saatte olurken, h.sonları da böylece max 1 saat geç vuruyorum ve h.sonu ölçümlerim oynamalarda olmuyor..
Yanlış yazmışım, biliyorum yazacaktım 🙂
Cansu Hanım,
Siz de sadece tek doz ınsulın ıgnesı vuruldugunuza gore sizinde hala vucudnuzda rezerv var demektır. Mumkun oldugunca bunu korumaktan baska care yok. Ancak belirttiğiniz gibi insulın iğnesini vurulma saatını gecıktırınce sekerınızde cıddı yukselmeler gorulmesı arastırılması gereken bır durum. Benım doktorum istanbul capa tıp fakultesınden Prof. Dr. Nevin Dinççağ Hocamız. Kendisi gercekten cok ıyı ve duyarlı bırıdır. Eger istanbula yasıyrosanız mutlka gıtmenızı tavsıye ederim.
Balayı donemıne gelrisek eger balayı donemı diyabet teshısınden sonra ınsulın etkısıyle kan sekerının pankrasın beta hucrelerı uzerınde kı toksık etkısının azalması netıcesınde bir mıktarda olsa hucrelerın kendilerını yenıleme ozellıgı sayesınde pankeasın ınsulın uretme kapasıtesının artması sonucu dısarıdan vurulan ınsulın mıktarının azalması ıle etksıının goruldugu gecıcı surelı bır donemdır. Yanı sadece vuruldugunzu ınsulının aynı kalması degıl aynı zamanda dozunuzun ya cok cok udsuk degelre dusmesı ya da tamaamen belırlı bır sure hıc kullanılmaması demektır.
İnşallah Rabbim hepimzie şifa verir…
Lantus solostarı ben ilk kullandıgım zamanalrda sadece akşamları gece 20-23 arası vuruluyordum belırlı bır saatı yoktu. Daha sonra ise sadece aksam yemegınden hemen once vuruluyordum. Yanı acıkcası tam net saat konusunda tıtız ve dıkkatlı olunması gerektıgını duymamıstım. Verdğiniz bilgi önemli cunku….
Bir de sevgili dostlar ozelıkle ilk teshıs edıldıgınz zamanalrda göz kalp bobrek ve tirodlerınıze baktırtmısmıydınız? Bazı diyabetlılerde tip 1 diyabetlılerde dersek daha dogru olur hashimoto tiroidi gorulmektedır. Cunku zaten pankreasa yonelık bır saldırı var odlugunu dusunecek olursak tiroidede yonelık benzer saldırı olabılır. O yuzden anti tpo ve anti tg testlerinin mutlaka yapılması gerekıyor …
Herkese tatlı uykular…
Serkan Bey,
Bilgiler için çok teşekkürler,
Lantus solostarın hergün aynı saatte yapılması gerektği için gecikmesi durumunda yükselmeler oluyor, sabahları açken vuruyorum bazen haftasonları sabahları geç kalma durumum olduğu zaman oynamalar oluyordu ki artık öyle bir lüksüm yok.. Diyabet sayesinde düzenli bir hayatım oldu, erken kalk erken yat 🙂
Mümkün oldukça bu durumu korumak (tek doz kullanma) için neler yapmalıyız veya neler yapıyorsunuz?
Serkan Bey,
Dediğiniz testlerin hepsini teşhis aşamasında yaptırdım, çok şükür ki herhangi bir problem yoktu.
Değerli Arkadaşlar,
Yorumlarınızı okuyorum ama maraya girmek istemedim. Bugün algım biraz düşük. O sebeple yorumlarınızı da algılamakta güçlük çekiyorum.
Yarın yorumlarınızı daha sağlıklı okuyacağım 🙂 .
Serkan Bey,
Emrah Bey sizinle iletişimde olmak istiyor. E-mailinize Emrah Bey’in mailini gönderdim.
sevgiler
Merhba,
Yorumlarda solostar hangi saatte ve bir ilaç markası görünce tedavide kullanılan oral antiyabetikkler ve insülin tipleriyle ilgili biraz özet bilgi paylaşmak istiyorum, umarım faydalı olur.
Aslında aynı işi gören bir çok farklı ilaç markası bulunmakta piyasada. Bunların birçoğu “jenerik ilaç” denilen, ilk üreticinin patent koruması sona erdiğinde (ya da koruma hiç talep edilmediğinde) piyasaya giren markalar. Örneğin ABD’de ilaçlar için patent koruma sğresi 12 yıl. O yüzden ilaçların etkilerini konuşurken marka yerine etken maddelerden bahsetmek daha doğru olabilir.
Oral antidiyabetikler de çok çeşitli. Farklı varyasyonlar olsa da bir çoğu için vücuttaki etkileri (tedavide ilk ikisindekiler daha yaygın kullanılır):
– Pankreas beta hücrelerini uyararak insülin salgısını artıranlar: Sülfonilüre grubu. Etken maddeler: glimepirid, glipizid, vb. Bunlar tip1’lere verilmez çünkü ortada uyarılacak beta hücresi yoktur. Hipoglisemi riskini çok artırdığı için de diğer tiplere insülinle birlikte genelde verilmez. Ülkemizde satışı olan ticari markalar: glimax, minidiab, vb
– Karaciğeri baskılayarak glikoz salgılamasını azaltanlar: Etken madde: Metformin. Ayrıca trigliserid ve LDL kolesterole olumlu etkisi vardır. Yan etki olarak ishal ve bağırsak şikayetleri “yaygın” denebilir. Yine tip1 dışındaki hastalarda kullanılır. Ülkemzdeki ticari markalar: glifor, glucophage, vb
– Karbonhidratların sindirimini engelleyenlr: Alfa-glukozidaz inhibitör grubu. Etken maddeler: akarboz, miglitol
– Vücuttaki yağ ve kas hücrelerinin insülin direncini düşürenler: Tiazolidindionlar. Etken maddeler: rosiglitazon, pioglitazon, troglitazon
marka, etken maddeye göre ilaç araması yapabileceğiniz linkler:
http://www.ilacabak.com/
http://www.ilacrehberi.com/
İnsülin Çeşitleri … tabloyu düz yazıya dönüştürmek bakalım nasıl olacak 🙂
Etki Tepe Etki
Hızlılar Başl. Nokta Süresi
======================================
Doğal insülin 1/2-1 2-4 6-8
Lispro/Aspart <15dk 1-2 4-6
Orta Etkililer
======================================
NPH 1-2 6-10 12+
Uzun Etkililer
======================================
Detemir 1 Sabit 12-24
Glarjin 1,5 Sabit 24
google images'ta "insulin activity profile" aratarak karşılaştırmalı etki grafiklerine ulaşabilirsiniz. hatta doğrudan linkini vereyim 🙂
https://www.google.com.tr/search?q=insulin+activity+profile&tbm=isch
markalar:
Lispro: Humalog
Aspart: Novorapid
NPH: Humulin, Novolin
Detemir: Levemir
Glarjin: Lantus
Özetle, tip1'ler genelde sadece insülin kullanır. Genel yakaşım, uzun etkili ile açlık şeker düzeyi ayarlanır ve öğünler öncesi de tokluk düzey için hızlı etkili alınır. Ya da karışımlar da tercih edilebilir. Pompada ise tümüyle karışım insülin kullanılır. Tip2'lerin (ve diğer ara formların) tedavisi ise aslında daha detaylı takip gerektirir, çünkü hem hormon üretim hem de vücudun bunlara tepkisi bozulmuştur. İlaç, insülin+ilaç tedavileri karma olarak uygulanabilir ve zaman içinde değişebilir.
Elbette diyabet tipinden bağımsız olarak egzersiz, beslenme şekli en az bunlar kadar önemli.
Not: Eczacı ya da doktor değilim. Yukarda bahsedilen ilaç ya da insülinleri doktorunuza danışmadan kesinlikle almayın, dozlarınızla oynamayın.
Herkese sağlıklı günler dilerim.
Yavuz Bey,
Pompada karışım insülin kullanılır bilgisini nerden aldınız?
Zira pompada humalog ya da novorapid kullanılır.
Sevgiler
Evet haklısınız, pompayla iligli yanlış bilgi vermişim. Pompada bazal+bolus düzenlemesi için sadece hızlı etkili insülin kullanılıyormuş.
Düzeltme için teşekkürler Esra Hanım.
Selamlar
Tip 1 diyabette pankreasda insülin salınımı olmaz diye bir yorum gördüm. Genelde tip 1 diyabette kan şekerinin yükselmesi beta hücrelerinin yüzde 80 i yokolduktan sonra oraya çıkıyormuş, yani ilk teşhislerde yaklaşık yüzde 20 hala insülin salgılayabilen hücre oluyo vücutta ama sağlıklı bir salgılama yapamadıkları da kesin. Ancak tip 1 diyabetin ilk zamanlarında bu nedenle c-peptit düzeyi sıfırlamaz. Bu nedenle pek çok diyabetli, kişiye göre değişen zamanlarla çok düşük doz insülinler kullanır hatta bazıları bir dönem insülin kullanmayı bırakabilir bu döneme balayı dönemi denmekte . Antikor testlerinin yukarıda bahsedildiği gibi herhangi biri pozitif çıktığında kişi teşhis almamışsa 5 yıl içinde yüzde 95 tip1 diyabet teşhisi alacağı düşünülür. Teşhisi varsa tip 1 diyabet denir. Tip 1.5 olarak adlandırılan LADA zaten aslında yavaş gelişen tip 1 diyabettir o nedenle insülin tedavisi genel olarak uygulanır. Maalesef pek çok LADA tipi diyabet tip 2 diyabet sanılarak oral antidiyabetiklerle tedavi edilmeye çalışılıyor ve bunun sonucu komplikasyon oluşumları daha erken olabiliyor o nedenle ben çok kafa karışıklığı yaratmamak gerektiğine inanıyorum
Öyküm Hanım son noktayı koymuş gerçekten birazcıkta olsa umudumuz vardı ama…..
Öyküm Hanım,
Bilgiler için çook teşekkür ediyorum..
Serkan Bey, Tip 1 diyabet tam insülin tedavisi aldığından doğru kontrolde komplikasyonlara en kapalı diyabet tipidir. İnsülin direnci ile giden obez tip 2 ler bize “vah vah” der ama inanın gerçekler onlar için daha acı. Doğru eğitim, karbonhidrat sayımı ve diyabet ortamlarıyla kısa sürede sorunsuz yaşama geçeceğinize olan inancım tam. Unutmayın ne kadar çok öğrenirsek o kadar kolay çözeriz
Herkese merhaba,
Tip1- Tip1,5 (LADA) kafa karışıklığımı doktorumla ile paylaştım, c-peptid değerlerimin düşük ve 35 yaş altında olduğum için LADA tipine girmediğimi söyledi.Ayrıca vücudum da insülin rezervlerinin mevcut olduğunu ve bu mevcut rezervleri korumak için dışarıdan az da olsa insülin takviyesi almam gerektiğini, kısmi balayı döneminde olduğumu, kendime ve yediklerime ne kadar dikkat edersem bu sürecin daha da uzayacağını belirtti.
Sizlerle de bu bilgileri paylaşmak istedim.
Sevgiler…
73 yaşındayım artık ünsilin başlamam gerektiğini söyledi doktor
ama ben yan etkilerinden korkuyorum nelerdir beni iyi yada kötü durumları anlatımısınız kaygılaım çok fazla
Gonca Hanım,
İnsülinin sizce bir yan etkisi olabilir mi? Çünkü vücudunuz demek ki artık insülin üretemiyor.
Dolayısıyla insülin almazsanız hayatınız tehlikeye girebilir.
sevgiler
Gonca Hanım;
Öncelikle sitemizi ziyaret ettiğiniz için teşekkürler ve geçmiş olsun. Diyabet hayatınıza yeni girdiğinden dolayı bilmedikleriniz ve korkularınız olabilir. Tabi böyle olunca da olumsuz bir ruh hali oluşması çok anlaşılır bir durum.
Umarım sitemizde bulunan bilgi paylaşımlarıyla diyabetinize doğru bir yön verebilirsiniz.
Saygılarımla,