Esra’nın Notu: Basından hiç duydunuz mu bilmiyorum ama bugün İstanbul’da Sabri Ülker Vakfı’nın ev sahipliğinde, “Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu” gerçekleşiyor. Bu sempozyuma önemli isimler katılmakta.
2012 Kimya Nobel Ödülü sahibi Prof.Dr. Brian Kobilka’nın onur konuğu olarak katılırken, Prof Dr Gökhan Hotamışlıgil de sempozyumda bulunmakta.
Açılış konuşmasını yapan Kobilka, Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Moleküler ve Hücresel Fizyoloji bölümlerinde çalışmalarına devam ediyor. Kobilka, diyabet ve obezite gibi metabolik hastalıklara dair son dönem çalışmaları ve yapısal biyolojinin ilaç geliştirme çalışmalarındaki potansiyel etkilerini anlattı.
Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’in liderliğinde de diyabet (şeker hastalığı) ve obezite alanında araştırmalarını sürdüren Harvard Sabri Ülker Merkezi son dönemde gerçekleşen araştırma ve sonuçlarını paylaşıma açtı.
Diyabet aşısı hem tip-1 diyabet hem de tip-2 diyabeti önleme ve aynı zamanda önlerken tip-1 ve tip-2 diyabeti çözme yolunda olacak.
Biz maalesef katılmadık ama basın bu konuya yer veriyor. Biz de sizlerle paylaşmak istedik.
Diyabet Aşısı Yolda ve Bir Kaç Yıl İçinde İnsanlarda Test Edilebilecek
Harvard Üniversitesi’nde Genetik ve Kompleks Hastalıklar bölümünün başkanlığını yürüten Gökhan Hotamışlıgil İstanbul’daydı. Son çalışmalar hakkında bilgi verdi. Diyabet tedavisi için umut verici bir gelişme var. Diyabet aşısı bir kaç yıl içinde insanlarda test edilebilecek aşamaya gelecek.
Ap2 hormonu, yağ dokusundan salgılanıyor, karaciğerde şeker üretimini tetikliyor.
Kişi şişmanladıkça hormon da yükseliyor ve şeker hastalığına yol açıyor.
Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı Profesör Gökhan Hotamışlıgil ve ekibi uzun süredir diyabet tedavisinde yeni bir yöntem için bu hormon üzerinde çalışıyor.
Artık umut verici bir gelişme olduğunu belirten Prof. Hotamışlıgil, “Bu proteinin faaliyetini azaltabilirsek normal insanlarda, hayvanlarda görüldüğü düzeye getirebilirsek ya da durdurabilirsek bundan hiç şu ana kadar olmamış yeni bir tedavi yaklaşımı çıkarabilirz. Bunu yapan bir antikor oluşturmayı başardık. Şimdi elimizde insanlarda test edebileceğimiz bir molekül oluştu. O noktaya gelmiş olmak çok büyük bir aşama” dedi.
“DİYABET AŞISI YAKLAŞIK 2 YIL İÇİNDE İNSANLARDA DENENECEK”
Elde edilen bu antikorun diyabet aşısı üretiminde kullanılabileceğini aktaran Hotamışlıgil, “Bunun 2 yıl içinde insanlarda test edilmeye başlanacağını düşünüyoruz” ifadesini kullandı.
İstanbul’da düzenlenen metabolizma ve yaşam sempozyumuna katılan Prof. Hotamışlıgil, bağışıklık sistemi ve metabolik sistem arasındaki ilişkinin ve gıdaların hücrelere nasıl etki ettiğiyle ilgili de çalışmalar yürütüyor.
NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.
test
Erdi Bıçak Esra Hanım merhaba, Bu diyabet aşısı , diyabet olmayı engellemek için sağlıklı insanların üzerinde etkili olması için mi piyasaya çıkacak yoksa normal diyabetliler üzerinde mi kullanılacak. Orasını pek anlayamadım.
Esra Avcı Erdi Bey Merhaba, Konu şöyle; diyabetin oluşumu engellemeye yönelik ama önlenirse tedavisi de zincirleme gelecek. Zaten Gökhan Hotamışlıgil hem önleme hem de sonlandırma üzerine çalışıyor. sevgiler, esra
Erdi Bıçak Umarım 2 yıl sonra etkili bir duruma gelir. Teşekkürler cevabınız için.
Şermin Küçük İnsallah çalışmalardan biri artık yakın bir zamanda çıkar
Esra Avcı Umarız Şermin Hanım. sevgiler, esra
Bu malesef sadece tip 2 uzerine bir calisma gibi.. Oyle anlasiliyor.. Tip 1 hala Tip 1! Arayan soran yok!! :)))
Haberin en sevindirici kısmı,
“Diyabet aşısı hem tip-1 diyabet hem de tip-2 diyabeti önleme ve aynı zamanda önlerken tip-1 ve tip-2 diyabeti çözme yolunda olacak.”
İnşallah uzun sürmez.
Geçen gün bir eczanenin camında “grip aşısı gelmiştir” yazısını gördüm ve dedim ki kendi kendime, “keşke bu ifade şöyle olsaydı, diyabet önleme ve sonlandırma aşısı gelmiştir”
-4 yaşındaki oğluna 15 gün önce Tip1 tanısı konan bir baba.-
Özcan Bey Merhaba,
Umarım o güzel günleri hep birlikte görürüz 🙂 Ki tip-1 diyabetli kıdemi yüksek olan bizlerin yıllardır beklentisi bu yönde.
Tip-1 diyabetli hayatınızda kolaylıklar diliyorum.
sevgiler
Merhabalar Esra Hanım. Çok teşekkürler.
Bilim insanlarından şunu duymamak güzel, “tip1 diyabet için ne şimdi, ne de gelecekte bir çözüm çıkmaz”.
Aksine şunu diyorlar: “Çünkü o kadar mükemmel tedaviler geliştirilmeye çalışılıyor ki, tip 1 diyabetin radikal bir şekilde ortadan kaldırılacağına inanıyorum.” Kök hücre tedavisinin esası şu: Vücudumuzdaki kök hücreler ve bazı karaciğer hücreleri pankreasta insülin salgılatacak bazı hücrelere dönüşecek şekilde birtakım işlemlerden geçiriliyor. İşte bu hücreler artık insülin üreten hücreler haline geliyor. Ama bu şu an için rutine girmiş bir uygulama değil. Sadece laboratuvarda denenen çalışmalar halinde. Fakat inanılmaz hızlı gelişmeler var. 10 yıl içinde tip 1’in tedavisi buradan bir yerden çıkacak. O güne gelinceye kadar vücudumuzda bir hasar olmaması gerekiyor.”
Üstelik hocanın söylediği yıla az kalmış, yani haber/röportaj 2010 yılına ait. 🙂
Kaynak: http://www.posta.com.tr/10-yil-icinde-diyabet-tamamen-yok-edilecek-haberi-26049