Uyarı: TBMM’nin çocukları ve gençleri sigaranın zararlarından koruma yasası uyarınca sigara ve alkol sağlığa zararlıdır
Konumuz Diyabet ve Alkol kullanımı. Biz diyabetliler aslında hiçbir şeyden mahrum değiliz.
Yani şunu ye bunu yeme gibi keskin bir ayrımımız yok. Bunu karbonhidrat sayım yöntemini öğrendikten sonra daha net anladım.
Alkol de biz diyabetliler için kesinlikle yasaklı değildir. Sadece alkol alınca nasıl bir yol izlememiz gerekir bilmemiz lazım.
Genel yargı şöyledir; bir diyabetli alkol alırsa ertesi sabah mutlaka hipoglisemi atağı yaşar. Bu durum yoğun alkol alan kişiler için geçerlidir. Ama benim gibi bir-iki kadeh kırmızı şarap içen bir diyabetli için ciddi bir hipoglisemi riski yoktur aslında.
Peki bu genel yargı yani alkol alımından sonra hipoglisemi neden olur? Sizlere bahsetmiştim. Karaciğerimiz glükoz depomuzdur. Bir baygınlık olduğunda kimse müdahale etmeden kalkan kişiler görürüz ya da duyarız. Çünkü beyin karaciğere ‘bak bu kişi bayıldı karaciğer. Biraz glükoz ver de kanında kalksın ayağa der.’ Ama biz diyabetliler alkol aldığında bu durum böyle gelişmez. Karaciğer glükoz üretemez, kana veremez ve bu sebeple hipoglisemi riskimiz kaçınılmaz olur.
Mesela alkol aldık. Yanında uzun sürede kanımıza karışacak ek bir şeyler yersek oluşabilecek hipoglisemi riskini azaltmış oluruz. Mesela ben kırmızı şarabı peynir ile severim. Ama yanında ekstra karbonhidrat almam. Çünkü şarap karbonhidrat içeren bir alkoldür. Ki alkol alırken içerik kısmındaki karbonhidrat miktarına mutlaka bakılmalıdır. Kırmızı şarabın karbonhidrat oranı yüksek olduğu kadar, rakı ve biranın da öyle.
Kendi deneyimlerime dayanarak, şarap içtikten sonra kan şekerimin hafif yükseldiğini söyleyebilirim. 160 mg/dL’ye kadar yükselir. Ardından normale gelir. Bu yükselmede içerisindeki karbonhidrattan dolayı oluyor. Bu tarz alkol alımlarında ek olarak karbonhidrat almaya gerek olmadığının düşüncesindeyim.
Düşük karbonhidratlı olan içkilerin (cin, votka, viski vb.) yanında ek karbonhidrat almanın uygun olacağı kanaatindeyim. Düşük karbonhidratlı içki alımında genelde 1 dilim kepekli ekmekle takviye yaparım. Çünkü kepek uzun sürede kanıma karışacak ve hipoglisemiye girmemi önleyecek. Hemen kana karışan takviyeler almamak gerekiyor.
Bir de eğer akşam düşük karbonhidratlı alkol aldıysak yatarken kan şekerimiz 180 mg/dL civarında olsun ki sabah hipoglisemi riski ile karşılaşmayalım.
Yazının sonuna gelirken umarım her daim keyiften dolayı kurulur masalarınız.
Esra Hanım Merhaba,
Diyabet ve alkol konusundaki yazdığınız paylaşımda her noktayı olması gerekeni olumlu ve olumsuz yanlarını her şekilde anlatmışsınız.
Açıkçası ben ilave edecek bir şey bulamadım. Benimde bu konuda bilgim tecrübem sizin yazdıklarınız kadarı gibi diyebilirim. Bu da genel bilgi anlamında güzel bir paylaşım olmuş.
sevgiler
Hakan Bey Merhaba,
Yazıyı yazmama siz vesile oldunuz 🙂 .
Teşekkürler.
sevgiler
Bu siteye es kaza denk geldim..Makaleyi okudum..Kişisel görüşlerinizi başarı ile dile getirmişsiniz..
Ama bir hekim olarak sizinlke aynı fikirde değilim..Uzmanlık alanım endokrinoloji değil..Ama bu işleri bilirim..
Alkol, diyabetli bir insan için ”şekerle aynı oranda tehlikeli olan” bir maddedir..Alkol, diyabetli birini çok rahat ”ketozis durumuna” sokabilir..Endojen insülin üretiminin olmayışından kaynaklanan keton artışı herzaman diyabetli bireyde vardır..Ne kadar dışarıdan eksojen insülin alınsa da, endojen insülin gibi değildir ve olamaz da..Bir diyabetlinin serum keton miktarı herzaman için diyabetik olmayan birinden 2-3 kat daha fazladır..Alkolün de keton artışını situmüle eden etkisi zaten malumünuz..Bu durumda normal kan şekeri düzeylerinde dahi ketozis görülebiliyor hastalarda..Keton artışına bağlı alt ve üst batın şikayetleri ortaya çıkabiliyor..
Alkolün en önemli toksik etkisi ise diyabetik insanlardaki sinir hücrelerine oluyor..Bu toksik etki otonom nöropatiye yol açıp, buradan ani kardiyak ölüme sebebiyet verebiliyor..Buraya özel bir dikkat çekmek istiyorum..
Ayrıca alkol, kan şekeri regülasyonunu bozuyor..Glukozun, beta hücresi üzerindeki toksik etkisini potansiyelize ediyor..Tip-1 Diyabetlilerde az miktarda da olsa kalan beta hücreleri de azalıyor ve metabolik kontrolü bozuyor..İlerleyen diyabet vakalarında kullanılan insüline ve yapılan diyete rağmen metabolik kontrolün bozulmasının ve kan şekerinin çok patolojik seyretmesinin nedeni beta hücre kaybıdır..Az miktarda da olsa beta hücresi kalırsa metabolik kontrol çok daha iyi sağlanır..Ama kalmazsa beta hücresi, işte o zaman vaziyet kötüleşir..
Alkolün bir de hipoglisemik etkisi malumunuz..12 saat sürüyor bu etki..Bazı kişilerde şiddetli bazı kişilerde az miktarda görülüyor..Alkolün bilinci de etkilediği ve otokontrolü bozduğu düşünülürse, durumun vehameti daha iyi anlaşılır..Uykudayken hipoglisemin farkına bile varamıyorsunuz..
Alkolün etkisiyle gece denetimsizce yemek yediyseniz, alkolün ketotik etkisi ile yemeğe bağlı artan kan şekerinin ketotik etkisi birleşince sabah ketoasidoz ile uyanma şansınız da artmış oluyor..
Alkol ayrıca var olan diyabetik komplikasyonları daha kötüleştiriyor, damarlaştırma faktörlerini arttırarak..
Alkolün hücresel düzeyde dehidratasyona yol açtığı ve bu şekilde nonketotik hiperosmolar koma riskini arttırdığı da biliniyor..
Az miktarda alkolü de tavsiye etmiyorum..Çünkü herkes aynı oranda irade sahibi değil..Alkol psikotrop bir maddedir..Az miktarla başlarsınız ve iradeniz devredışı kalınca içilen miktar gittikçe artar..
O yüzden az yada çok..Diyabette alkole kesinlikle hayır..
Eyüp Bey Merhaba,
Bu yazıda da gayet net ve değerli bilgiler paylaşmışsınız bizlerle.
Ben diyabeti kişiye özel değerlendiriyorum. Bu konu alkol olsa da. Ki her diyabetli de alkol aldığında aynı teorik sonuçları bence görmüyor.
Bir doktor olarak eminim bizim iyiliğimizi düşünüyorsunuz ama diyabetli olup alkol kullanmak isteyen kişi hangi alkol türünü tercih etmeli?, alkol aldığında nelere dikkat etmeli? gibi detaylara hakimse, yanında diyabeti bilen bir yakını varsa ve bilinçli bir içici ise alkolü alıp almama kendi inisiyatifindedir.
Tekrar bu yazı için de siz çoook teşekkür ediyorum.
Buradan Hakan Bey’e, diyabet ve alkol alımı konusunu açtığı için de tekrar teşekkür ediyorum 🙂 .
sevgiler
Tipik bir Dr. tavrı.. Önemli ölçüde gerçek payı olsa da, kişiye–organizmaya göre değişebilecek tepkiler için hiçbir pay bırakmıyor ve (bir–iki bardak bile olsa..) alkole kesinlikle hayır diyor.. Şeker hastalarının alkol alımı ile ilgili yapılmış, literatüre girebilecek bir çalışma yok mudur acaba??
Ben yemek yemeden alkol aldığım gecelerde bir kaç kez komaya girdim ve direkten döndüm:)) ancak dikkat etmezsem nalları dikeceğimi hissediyorum. Doktora defalarca gittim ve testler yaptırdım.Hipoglisemi sorunum olduğu kesinleşti.. sonuçta yılların verdiği tecrübelerimle şu sonuca vardım..!! Alkolü içeceksen şeker oranı düşük veya alkoldeki şekeri düşürecek şeyler ileiçeceksin ve gece geç saatlere kadar içip uykuya dalmayacaksın.. içkini evde değil hareketli bir ortamda içeceksinki şekerin dengelensin.. içkiden önce e sonra bol su içeceksin.. içki ile meyve yemeyeceksin.. içkiyi mutluluktan içip,sinirliyken içmeyeceksin:))
Alkol ve sigara,insanın kendisini öldürmeye yönelik tepkisel bir eylemdir
Esra Hanım Merhaba,
İyi ki diyabet ve alkol konusunu dile getirmişiz. Tabi bu blogda da okunarak takip edilerek. Uzman bir hekime kadar ulaşmış.
Doktor bey in bu konuda verdiği bilgileri için teşekkürlerimi sunuyorum.
Tip 1 diyabetli biri olarak haftanın 1-2 günü aşırı olmamak kaydıyla alkol kullanıyorum. Doktor bey in yazısından alıntı yaparak.Dikkatimi çeken bir nokta oldu: “Alkolün en önemli toksik etkisi ise diyabetik insanlardaki sinir hücrelerine oluyor..Bu toksik etki otonom nöropatiye yol açıp, buradan ani kardiyak ölüme sebebiyet verebiliyor..Buraya özel bir dikkat çekmek istiyorum..”
Bu yazıda geçen ani kardiyak kardiyolojiyle ilgili sanırım. Benim de bu konudaki sıkıntım alkol aldığım zaman aşırı kalp çarpıntısını hissetmem oluyor. Ve bir şeylerin ters gittiğini anlıyorum. Aldığımız bu bilgiler doğrultusunda kişiye göre diyabetli bir insanın alkol kullanması riskli demek ki.
Bu blog sayesinde bu konu hakkında bilgimiz oldu.
Esra Hanım teşekkürler.
sevgiler
Hakan Bey Merhaba,
Doktor Bey kusuruma bakmasın ama ben halen diyabeti kişiye özel olarak yorumluyorum. Ben şarap içtiğimde sıkıntı yaşamıyorum açıkçası. Ama elbette Eyüp Bey’in söylediklerini bir kenara atmamak ve daha da bilinçli olmak gerekiyor.
Eyüp Bey sizi bulduk. Yazdığınız yazılar çok değerli bilgiler içeriyor. Bizi ara sıra ziyaret edin. Sorularımız olur mutlaka size 🙂 .
Hakan Bey, bu konuyu açtığınız için size tekrar teşekkür ederim. Bu arada siz bana, ben size sürekli bu konu için teşekkür ediyoruz 🙂 .
sevgiler
Esra Hanım..Size hak veriyorum..Zaten diyabetlilerin diyeti ve yaşam tarzı zor..Hali ile yeni uyarılar, pek hoşunuza gitmiyor..Haklısınız da..
Ama sizin sıkıntı yaşamamanız, başkasının da sıkıntı yaşamayacağı anlamına gelmez..Yada bu zamana dek sıkıntı yaşamamanız, herzaman sıkıntı yaşamayacağınız anlamına gelmez..
Alkol tüketimi konusunda zaten bir kadın fazla aşırıya kaçamaz..Çünkü alkol dehidrogenaz enziminin kadınlarda aktivitesi azdır..Bir kadın, herzaman bir erkeğin yarısı kadar alkol alabilir..Erkeğin yarısı kadar alkol alma kapasitesi vardır ama bir erkekten 2-3 kat daha fazla zarar görür alkolden..
O yüzden ben tavsiye etmiyorum..Başka bir doktor ne der, orasını bilemem..Alkol hem kendi başına zararlıdır, hem diyabet hastasının programını bozar, hemde kısa vadede hipoglisemilere uzun vadede ise hiperglisemilere yol açabilir..
Ama tabiiki herkesin kendi bileceği iştir..Sadece vaziyete dikkat çekmek istedim..Karar hakkı hastaların kendisindedir..
Eyüp Bey,
Elbette dediklerinize ben de katılıyorum. Ki ben burada sadece kendi deneyimlerimi ve yaklaşımımı yazıyorum. Amacım örnek olmak değil. İyi anlamda örnek oluyorsam elbette olmaktan çok memnun olurum ama benim yaptığım bir şeyi bir başkası yapar ve bir şey olursa üzülürüm. Ayrıca evrensel kabul gören ya da gelişmelerle ilgili gazete yazılarını da mutlaka paylaşıyorum.
Ancak bu yazı Hakan Bey ve sizin değerli yorumlarınız birçok diyabetli için çok önemli oldu.
Diyabetli olup alkol alan kişiler daha bilinçli ve en azından ne içerlerse ne yapmalılar çok net biliyorlar.
Katkılarınız için çok teşekkürler.
sevgiler
Esracım ben de yazıyım dedim 🙂 Bu noktada doktor beye katılıyorum. Alkol aldığımızda ilk saatlerde vücutta karaciğerin ürettiği glikozun kana geçişini engelliyo ve hipoglisemi riskiyle yaşıyoruz. Sonrasında ise üretilip kana geçmeyen glikoz bir anda kana geçerek ciddi bir hiperglisemiye yol açıyo. En istenmeyen kan şekeri izlemi bir düşüp bir çıkan kan şekeridir bu nedenle ben de diyabetlinin alkol kullanmamasından yanayım. Ancak hep dediğim gibi madem bunu yapıyoruz önlemini alalım. Erkekler için 2 kadeh bayanlar için 1 kadeh şarap ya da 1 er bardak bira için; yemekle beraber değil yemekten sonra alınmalı, asla aç içilmemeli. Ayrıca akşam yemek dozundan denenerek belli miktar insülin düşürülmeli, bir sonraki gün ise sık şeker bakarak kan şekeri ayarı yapılmalı. Bir kadeh için bu kadar eziyete değer mi ? Bu da kişisel seçim 🙂
Öykümcüm,
Kesinlikle katılıyorum ama dediğini gibi içerken nasıl bir önlem almalısına dikkat etmek lazım.
Ki en önemlisi diyabetini tanımak lazım.
sevgiler
Bir kadeh için bu kadar eziyete değer mi ? Bu da kişisel seçim; öyküm hanım roman gibi konuştunuz vallahi… 🙂
Arkadaşlar,
Herkesin ortak düşüncesi özgürlükler konusunda kesişiyor. İçmek isteyen bir diyabetli varsa, ki ben ara sıra kırmızı şarap içerim, ne yapması gerektiğini bilecek. Dolayısı ile bence en azından özgürlük temelinde bir sıkıntı yok.
katkılarınız için çoook teşekkürler 🙂 .
sevgiler
selamlar. bugün fark ettim. tuborg malt yüzde yüz şekersiz gibi bir ibare gördüm. şeker hastalarının bu türde az da olsa alkol almaları sorun yaratır mı?
Mehmet Bey Merhaba,
Şekersiz olabilir ama içerisindeki karbonhidrat oranına bakmak lazım.
Eğer karbonhidrat oranı yüksekse ona göre içmek gerekir.
sevgiler
Artık bira içerken de içindekilere bakmamız gerek. Bunun sebebi birada zaten olduğunu bildiğimiz karbonhidrat değil, mısırdan yapılan mısır şurubu olarak da bilinen glikoz şurubu. Marka isimleriyle ilgili sitenin bir sıkıntısı olduğunu sanmıyorum. Bu yüzden direk belirtiyorum; Efes’in hepimizin bildiği ve en yaygın olan birasında glikoz şurubu vardır. Bu glikoz şurubu biranın tadını çok kötü yaptığı gibi bence gözlemediğim şekere de etkisi daha fazla oluyor (psikolojik mi bilmiyorum). Yine aynı markanın ürettiği Bomonti markası da %100 malt birasıdır ve tavsiye edilir. Onun dışında Tuborg Gold da %100 malt birasıdır. Unutmadan 100 cc bira 3,8 gram karbonhidat içerir (Doç. Dyt. Emel Özer’in kitabından).
valla ben bu yazıdan sonra rakımı içerim!!zaten özlemiştim baya iyi oldu bu yazıyı görmem ..
selamlar
icenlere şerefine dıylim,ama daha sonrasınıda düşünmeyi ıhmal etmiyelim.etkısı şimdi olmasa bıle uzun vadede mutlaka oluyor.
tok karnına sabah 1000lik aksam 1000 lik di
oformin alıyorum alkol alacağım zaman aksam yemekten sonra ilaç almalımıyım
[…] önce yazdığım Diyabet ve Alkol konusundaki bir yazımızı da diyabetimben.com’un Instagram hesabından paylaştım. O da olay […]
Bünyeden bünyeye değişen etkileri oluyor. Hatta diyabet seviyesine görede değişir fakat alkol içmeyin, içmek için bahane ve bilimsel açıklamalarda aramayın.
Önder Bey Merhaba,
Bize kızar gibi yazmışsınız 🙂
Alkol alımıyla ilgili elbette her bünyede farklı etkileri olabiliyor. Bilim dünyası da tip-1 diyabetlilere her yönüyle bilgilendirme yapıyor. İçen olur ya da olmaz ama içen olursa da ne yapacağını neyle karşılaşacağını bilmeli. Bilimsel açıklamalar da bunun için var 🙂
sevgiler
Merhaba, ben Esra hanımla aynı fikirdeyim diyabetliler abartmadan nasıl alkol de alabileceğini bilmeli bu durumun kişi psikolojisine olumlu etki yapacağını da düşünmek lazım, dolayısı ile beden sağlığına yapacağı katkıya dikkat çekmek isterim
Afiyet olsun:)
Merhaba Hüseyin Bey,
Kesinlikle. Alkol almak zaten kişinin kendi tercihi. Kim ne yapmak istiyorsa, ne içmek istiyorsa içmeli 🙂
sevgiler
Esrarın kan şekerıni düşürdüğü söyleniyor doğruluk payı varmıştır yorum ve cevaplarınız için şimdiden teşekürler
Bir iki kadehten bahsetmiş herkez bu miktar benim ağzımın tadını bozuyor bir iki kadeh içip yeter demeyide beceremedim hiç içmeyide yinede çok rahatım ama yazılar kafamı karıştırdı
Zafer Bey Merhaba,
Kafanızı ne karıştırdı anlamadım 🙂
1-2 kadeh içmek dahi kan şekerini dengesizleştirebiliyor. İçilmemesi tıp Dünyası tarafından öneriliyor ama en azından içilecekse de abartmayarak içmek lazım 🙂 Ben de 1-2 kadeh üstüne elimden geldiğince çıkmıyorum.
sevgiler
Merhaba Esra hanım tesadüfen sitede yazışmaları gördüm.Bende 2 ay önce insilüne başladım.2 haftada bir 3-4 duble rakı keyfim var İnsilüni akşam 21.00 de yapıyorum içtiğim saatlere denk geliyor.Bu konuda bilginiz var mı?Neye dikkat etmeliyim.Saygılarımla.
Ender Bey Merhaba,
Keyif olsun 🙂
Alkol alımında yanında yediklerinize dikkat etmeniz lazım. Rakı ile mezeler iyi gittiği için yediklerinizin miktarını iyi ayarlayın lütfen. Bir de önce bir şeker yüksekliği sonra da şeker düşüklüğü olabiliyor. Şekerinizi de sık kontrol edip gerektiği yerde müdahale edebilirsiniz.
sevgiler,
Merhaba. Bir şeker hastası olarak olaya daha duygusal yaklaşmak gerekirse eğer “Şeker hastasıyım diye hiç bir şey yiyip içemeyecek miyim yahu?” isyanını dindirici faktörler arıyorum.
Esra hanıma paylaşımları için teşekkür ediyorum lakin yine de bir uzman görüşü istiyorum. (Doktor Eyüp Bey kadar keskin değil de biraz daha ılımlı bir uzman olursa mutlu olurum)
Tamam alkol zararlı, bu konuda tartışmayacağız zaten ama ben bu zararlı maddeyi kullanmak istiyorum ve kendimi öldürmeden nasıl yapabilirim ? O yüzden alanında uzman bir doktorumuz konu ile ilgili açıklamalar yapsa. “Diyabet hastaları için zorunlu hallerde alkol tüketimi” başlığı altında bir yazı yazsa, başında da kendi düşüncelerini yine ” çok zararlıdır, kesinlikle kullanmayın, ben tavsiye etmiyorum, kimse tavsiye etmiyor ama illa da kullanacağız diyorsanız şu şekilde….” diyerekten belirtse. Çünkü biz konuyu araştırıyoruz, okuyoruz, soruyoruz, deniyoruz ve eksik bilgilendirilmek yüzünden belki de ölüyoruz : )
Ben benle aynı dertten muzdarip diğer arkadaşlar adına da konuşabilirim ki oluşabilecek zararlardan biz mesulüz, ama siz yine de biraz kolayını anlatıverin yahu.
Belkide amaç intihardır
Alkol ve sigara insanın kendini yok etmeye çalışma eylemidir
Ben yemek yemeden alkol aldığım gecelerde bir kaç kez komaya girdim ve direkten döndüm:)) ancak dikkat etmezsem nalları dikeceğimi hissediyorum. Doktora defalarca gittim ve testler yaptırdım.Hipoglisemi sorunum olduğu kesinleşti.. sonuçta yılların verdiği tecrübelerimle şu sonuca vardım..!! Alkolü içeceksen şeker oranı düşük veya alkoldeki şekeri düşürecek şeyler ileiçeceksin ve gece geç saatlere kadar içip uykuya dalmayacaksın.. içkini evde değil hareketli bir ortamda içeceksinki şekerin dengelensin.. içkiden önce e sonra bol su içeceksin.. içki ile meyve yemeyeceksin.. içkiyi mutluluktan içip,sinirliyken içmeyeceksin:))
merhaba,
Şarabın Gi 0 dır. yani kan şekerini arttırmaz. Amerikan diyabet cemiyetini sayfasında orta seviye alkol tüketiminin şeker seviyelerini düşürdüğü açıklanmıştır.