Diyabet olduğumdan beri Düşünce şeklim ve dünyaya bakış açımda da bir takım değişiklikler oldu. Bazen öyle oluyor ki kafamın içinde milyon tane düşünce dönüyor ve dünyayı diyabete göre anlamlandırmaya çalışıyorum. Diyabet olmayan insanların nasıl yemek yediğini, onların bu kadar yemelerine rağmen vücudun nasıl kan şekerini dengede tuttuğunu, bu dengenin çok ince olduğunu ve bu zor işi vücudumuzun kolaylıkla yaptığını kendimdeki eksikliğini her zaman düşünür ve hayret ederim. Ama bu düşünceler dünyadaki denge kavramını daha iyi anlamama yardımcı oldu. Kültürümüzdeki ata sözleri bile aynı tezi destekliyor ” Çoğu zarar azı karar. Azma kulum belanı bulun, akşama karşı gitme tana karşı yatma ” gibi.
Sahiden öyle değil mi arkadaşlar? Dünyanın manyetik alanlarındaki dengeli numaralar, meridyenlerin uyuşması, dengeli bir şekilde kendi etrafında dönmesi, güneşin bize olan uzaklığındaki ayar her şeyde bir denge mevcut ve çok ince bir denge olduğu ortada. Bu dünyada yaşayan biz insanlarında vücudu gene aynı kural üzerinde çalışıyor. Şöyle bir düşününce anlıyorum; insanoğlu çok hoyrat, değer bilmez ve nankör olabiliyor. Bazen 1 ile doyabilecek iken 5 yiyor ya da yeterince zengin iken daha da çok zengin olmaya çalışıyor. Yükselmek istiyor, terfi etmek istiyor. Yani hayatımızdan dengeyi çıkartmış durumdayız. Dengeli bir yaşamın bize getirisi çok olacaktır. Ancak en başta bizi diyabetten koruyacağına inanıyorum. Yiyip, yiyip oturmasak. Biraz da spor yaparsak, dengeli yersek diyabet riskimiz de düşer sanırım. Bu konuda bana katılmayan yoktur. O zaman bizi burada toplayan bu hastalığa en büyük darbeyi kendi neslimiz ve bizim çocuklarımıza bir düşünce yapısı aşılayarak hem darbe vurmuş olur hem de onlara başarılı bir hayatın yolunu çizmiş oluruz. Dengesizlik bizlere hiçbir zaman kazandırmıyor arkadaşlar. Bunu hayatın her köşesinde uygulayabiliriz.
O zaman haydi diyabete karşı olan en büyük darbeyi vuralım. Dengeli beslenerek, spor yaparak onu daha gelmeden geri gönderelim. Hem de başarılı bir hayat yaşayalım.
Sevgiler
Şekersiz günler dileği ile.
Mustafa Çalışkan (Görsel kaynak: basarmunir.blogspot.com )
Facebook Yorumları
TC Saime Çamaş Taş ah bide yerinde dursa çok memnun olucam
Ceren Davullar işte en zoru ve önemlisi bu
Tip1 Diyabet sagliksiz beslenmeden kaynaklansaydi ve keske engel olabilseydik ,ama maalesef tip2’ye engel olma sansi var tip1 Diyabet görgüsüz misafir gibi pat diye giriveriyor insanin hayatina ve gitmiyor kovsan da ,surat yapsan da ,yüzsüz bi sekilde kalmaya devam ediyor 🙂
Mustafa Bey Merhaba,
Aynı durum bizde de var. Eşref ve ben dışarı çıktığımızda çocuklardan tutun yetişkinlere kadar herkesin ağzı mutlaka dolu. Sürekli bir şeyler yeme telaşındalar. Ve dediğiniz gibi ağzım açık kalıyor. ‘Ya neden bu kadar yiyiyorlar?’ ‘Yediklerinin vücutlarına yarattığı etkilerin farkındalar mı?’ gibi birçok soru geliyor aklımıza.
Ve bir an diyorum ki; zamanı durduralım. Ve başlayalım bunları yediklerinde vücutlarında neler olduğunu anlatmaya 🙂
Bizler de tip-1 diyabetli olunca farkına vardık aslında. Yoksa bizde de böyle bir farkındalık yoktu. Bizim sayemizde çevremizdekileri de ve özellikle birinci dereceden yakınlarımızın hayatını değiştirebiliyoruz. Ve bu bile benim için bir kazanım.
Neyse. Biz tip-1 diyabetli olarak bunun farkına vardık ama farkında olmayanlarda umarım farkına varırlar 🙂
sevgiler
esra hanım keşke insanları bilinçlendirebilseydik iyi olurda ancak hasta olmadan anlaymıyorlar malesef
sağlıksız beslenmede tetikleyen başlıca nedenlerden bunun yanında stresde var tabiki yaşam tarzı ancak doğan bebeklerde bile olabiliyor bu na da tabi herkes dengeli beslenseydi diyabet hiçten en baştan olmazdı diyebiliriz sonuçta genlerden genlere geçiyor ve o şekilde de dağılımı büyük ölçüde sağlanıyor bu domino taşının ilk halkası olmasaydı iyi olurdu
Mustafa bey, siz galiba tip 2diyabetsiniz, tip 1 iseniz kimsenin suçu yok, kötü bir talih bence…
Esra abla bu dengeyi gormek muhtesem. Eksik olan bu dengenin mimarinin tesaduf oldugunu sanmak.
Dilek hanım tip 1 diyabetliyim, ancak diyabetin başlaması kötü bir talih ile ilgili değildir diye düşünüyorum etki tepki kavramına dayanarak vücudumuzun dengesiz beslenme ve zararlı yaşam tarzına verdiği bir tepki olduğunu düşünüyorum zira sigara alkol bizlere yasak
Mustafa bey benim kizim 2,5 yasinda 8 aydir tip bir. Anne ve ben kola cips yani hazir gida bilmeyiz. Kizima bu tur besinleri onceden de vermezdik. Simdi bu hastaligini ne ile izah edebilirsin.
Saygilar
bunun bu şekilde örnekleri birçok ailede var 3 hatta 4 nesil önceye bakılması gerekiyor eğer kan bağı olan birisinde var ise genler üzerinde hastalık taşınıyor piyango misali yeni doğan bireyde bile çıkabiliyor genler çok spesifik çalışıyor dolayısı ile dedesinin dedesinden bile kalmış olabilir mutlaka vardır birisinde