Diyabet ve Grip Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Günün ÖnerisiDiyabet ve Grip Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Diyabet ve Grip Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Şeker hastalığı (diyabet) olan kişiler de dahil olmak üzere, her yıl ciddi grip komplikasyonları riski altında olan bazı gruplar vardır. Mevsimsel grip aktivitesi Ekim ayı başlar gibi başlar ve Mayıs sonlarına kadar devam edebilir. Ekim ayı gelmesi ile birlikte diyabetliler için risk ayları da başlamış bulunmaktadır.

Diyabet gribe karşı bağışıklık sistemini zayıflatır ve aynı zamanda grip ile ilgili komplikasyon risklerini arttırır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması vücudun grip virüsü ile mücadelesini daha zor hale getirir. Hasta olmak kan şekerini yükseltir ve düzgün yemek yemenizi engeller. Siz aynı zamanda zatürre gibi grip ile ilişkili komplikasyonların riski içinde yer alırsınız.

Diyabetliler ve diyabetlilerin ailelerinin virüsten korunmak için yapabilecekleri birçok şey vardır:

  • Bir grip aşısı olun. Burun spreyi ilaçları diyabetliler için koruyucu değildir.
  • Zatürre aşısı hakkında doktorunuz ile konuşun. Bu aşı zatürreye karşı korumaya yardımcı olur.
  • Kan şekerinizi takip edin. Hastalık ile kan şekeri seviyeniz etkilenir.
  • Su ve sabun ile veya alkol bazlı el losyonları ile sık sık ellerinizi yıkayın.
  • Hasta kişilerle yakın temastan kaçının.
  • Yeterli uyku almak ve egzersiz, stres yönetimi, bol sıvı içme ve sağlıklı yemek yeme gibi iyi sağlık alışkanlıklarını uygulayın.

Grip olduğunu düşünen diyabetliler, aşağıdaki önerileri izlemelidirler:

  • Ateş veya ateşli hissetmek veya titreme, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, kas veya vücut ağrıları, baş ağrısı ve yorgunluk belirtileri var ise. Hemen bir sağlık kuruluşu başvurun.
  • Diyabet haplarınızı veya insülininizi almaya devam edin.
  • Kan şekerinizi dört saatte bir ölçünüz ve sonuçları takip ederek kaydediniz.
  • Susuz kalmayınız, bol bol kalori içermeyen sıvı içecek tüketiniz.
  • Normal yemeye çalışın.
  • Her gün tartılın. Çalışmadan kilo kaybetmek yüksek kan şekerinin bir işaretidir.

Kaynak: Alabama Üniversitesi, Birmingham

NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşabilirsiniz. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.

14 YORUMLAR

  1. sevgili diyabetimben ailesi 5 6 gündür grip olduğumu düşünüyorum. burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi belirtiler vardı. ilk 3 gün kan şekerim gayet normal giderken 3 gündür akşamları tokluk kan şekerim 200lerde çıkıyor. yeşil çay, c vitamini gibi kendi kendimi iyileştirme yöntemleri deniyorum ancak uzun zamandır ilk defa 200leri görmem beni çok korkutuyor. ne yapmalıyım?

    • Mehmet Bey Merhaba,

      Maaalesef adam akıllı bir ilacı yok. Biz Eşref ile boğazımızdaki yanma için Oroheks Plus sprey ve bir de Croxilex 1000 mg antibiyotik kullandık. İşe yaradı. C vitamini maalesef pek işe yaramıyormuş. Boşa içmeyin derim.

      Zerdeçal, nane, limon, elma filan kaynatın. Onun suyunu için. Ya da sütü kaynatıp içerisine bir çay kaşığı silme zerdeçal ve 1 tatlı kaşığı bal koyun. Sıcak sıcak iyi geliyor.

      sevgiler

  2. grip olduğum zaman ilaç kullanıyorum vitamin alıyorum doktora gidip ama tam iyileştim derken on beş gün sonra tekrar grip oluyorum bu sonbahar 2 ayda 7 kere grip geçirmişimdir. grip gerçekten şekeri fırlatıyor en iyisi adaçayı almak bol sıvı içmek vitamin takviyesi dengeli beslenmek

  3. teşekkür ederim. ben de bugün bi sağlık ocağına uğradım ve ilaç aldım. bakalım iki üç gün içerisinde düzeleceğimi umuyorum.

  4. bende bişey sormak istiyorum ve cevabını merak ediyorum benim annem şeker hastası şuan çok rahatsız hem halsizlik hem ateşi var ne yapmamı önerirsiniz bu ara da benacil iyi gelir mi şeker hastalarına genelde verilen bu maddeler de ne işe yarıyor sonuç da şeker hastalığı risk taşıyan bir hastalık dır sorularıma cevap verirseniz sevinirim

    • Cem Bey Merhaba,

      Anneniz tip-1 diyabetli midir bilmiyorum ama biz tip-1 diyabetliyiz. Bununla birlikte doktor olmadığımız için de ilaç önerisi bulunmamız doğru olmaz.

      Sevgiler

  5. Meraba ben tip 1 diyabetli hastayım. Bu aralar grip olduğumu düşünüyorum. Şekerim 300 – 400 mg arası çıkıyor sürekli. İnsülin dozumuda fazla vurduğum halde sürekli böyle. Acaba insülinlerimmi bozuk veya gribimdenmi ayırt edemiyorum.

    • Fatma Hanım Merhaba,

      İnsülinlerinizin son kullanma tarihini kontrol edin. Bulanıklık ve kristalize olma durumu var mı yok mu bunu da kontrol edin. Bunlarda eminim sorun yoktur. Çünkü grip gibi enfeksiyonel bir hastalık döneminde kan şekerimiz maalesef hep yüksek gider. İnsülin yapsak dahi kontrol etmemiz güç olabilir.

      sevgiler,

  6. Herkese sağlıklı günler dilerim. Esra Hanım merhabalar, grip aşısı hangi ayda yaptırmamız gerekir ve aşı dozunu tek seferde mi ikiye bölerek mi yaptırmamız uygun olur, doktorlar bu konuda tercihin ön planda olduğunu söylüyorlar, örneğin 3 yaşında ki tip 1 diyabet olan kızımıza tek seferde mi yaptırmamız uygun olur, bunun diyabeti etkiyeleyici bir sorunu çıkar mı? bilgilerinizi paylaşırsanız seviniriz. teşekkürler.

    • Emre Bey Merhaba,

      Doktor olmadığım için bunun cevabını vermem doğru olmaz.

      Ben grip aşısı yaptırmıyorum. Kişisel tercihim. Ama genel olarak çoğu kişi grip aşısı oluyor. Negatif bir şey yaşayan da duymadım.

      sevgiler,

  7. Esra hanım, bu sene tip 1 diyabetliler grip aşısı yaptırmalı mı sizce? Zira covid 19 ile gripin birleşmesi daha da ağır seyredebiliyormuş, tip 1 diyabetlilerin covid 19’u nasıl geçirdiklerini de merak ediyorum açıkçası, mesela bende tip 1 diyabet var e-nabız’da covid 19 riskli kişiler arasınızdasınız diyor ama grip aşısı için öncelikli riskli kişiler arasında değilsiniz diyor

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: