Diyabet ve Vücut Geliştirme

Haberler&GelişmelerDiyabet ve Vücut Geliştirme

Tip-1 Diyabetli ve Vücut Geliştirmeci ‘İlhan Yer’

Sivas’ta diyabetle (şeker hastalığı) mücadele eden Günde 3 kez insülin iğnesi yapmak zorunda kalan 20 yaşındaki İlhan Yer, vücut geliştirme sporuyla uğraşıyor.

Cumhuriyet Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 1. sınıf öğrencisi Yer, yaptığı açıklamada, 2 yaşından bu yana şeker hastalığıyla mücadele ettiğini, hastalığı nedeniyle beslenmesine hep dikkat etmek zorunda kaldığını söyledi.

Arkadaşları sayesinde vücut geliştirme sporuna yöneldiğini belirten Yer, yaklaşık 2,5 yıldır bu sporla uğraştığını ifade etti. Şeker hastalığının bu sporu yapmasına engel olmadığını dile getiren Yer, “Hastalığım, ‘Tip 1 diyabet’ denilen ve sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında başlayan şeker hastalığı. Günde 3 ünite insülin vuruyorum. Genellikle kan şekerimi düzenlesin diye yemeklerden sonra, antrenmandan 2 saat önce vuruyorum ve saatini spora göre ayarlıyorum. Bir de antrenman sonrasında iğne yapıyorum” diye konuştu. Sporun sağlıklı yaşam ve beslenme açısından faydasını gördüğünü belirten Yer, “Bu sporda da gazlı içecek, tatlı, şeker yasak. Bu yiyecekleri şeker hastasının tüketmesi de yasak. Bu da benim işime geliyor. Şimdilik her şey yolunda gidiyor. Şeker hastaları bunalıma giriyor, eve kapanıyor. Şeker hastası olmak spor yapmak için sıkıntı yaratacak bir şey değil” dedi.

İlhan Yer, haftada 5 gün antrenman yaptığını, bu idmanların günlük bir saat sürdüğünü söyledi. Hem hastalığına hem de vücut geliştirme sporuna uygun beslenme programı uyguladığını ifade eden Yer, “Sabahları 10 yumurta beyazı ve yulaf ezmesi, diğer öğünlerde de en az bir kilo kırmızı et ya da tavuk eti yiyorum. Abur cubur ya da gazlı içecek tüketmiyorum. Karbonhidrat ihtiyacımı makarna ve bulgurdan karşılıyorum” şeklinde konuştu.

Zonguldak’ta 10-13 Nisan tarihlerinde düzenlenen Türkiye Vücut Geliştirme ve Fitness Şampiyonası’nda kategorisinde Türkiye ikincisi olduğunu belirten Yer, “Şampiyonadan 2 ay önce diyet yaptım. Yarışma olmadığı zamanlarda bol yemek tüketerek kas yaptım ve yarışma öncesinde diyetle geri verdim. Önümüzde eylül ayında Dünya Şampiyonası yapılacak, ona hazırlanıyorum. Tek hedefim, bu şampiyonaya milli takımla gidip birincilikle dönmek” ifadesini kullandı.

“Şeker hastası spor yapamaz algısını yıkmak istiyoruz”

İlhan Yer’in antrenörü Suat Düzgün ise İlhan Yer’in vücut geliştirmede çok başarılı bir sporcu olması için çok sıkı çalıştıklarını belirtti. Hedeflerinin, Dünya Şampiyonası’ndan birincilikle dönmek olduğunu dile getiren Düzgün, “Şeker hastası spor yapamaz algısını yıkmak istiyoruz. İlhan doğal yollarla besleniyor ve birçok gence örnek oluyor. Şeker hastası olan, iyi beslenen ve hazırlanan sporcu, her şeyi yapabilir” diye konuştu.(Kaynak: hurriyet.com.tr)

Esra’nın Notu

İlhan Yer’i canı gönülden tebrik ediyorum. Önemli bir başarı ve çaba. Spor ve tip-1 diyabet yönetimi zorlu bir süreç. Ama başarıldığında da gördüğünüz gibi önemli işlere imza atılabiliyor.

Umarım Dünya Şampiyonası’nda da başarılı olur.

Ama bu tarz haberlerin bir buruk tarafı oluyor nedense. Azmin zaferi gibi bir algı oluşturuyor bende. ‘Mücadele’. ‘Savaş vermek’. Çok gereksiz tabirler.

Zaten yapılması güç şeyler değil. Önemli olan istekli olmak ve emek vermek. Mayanızda da varsa zaten hedeflerinizi gerçekleştirmek zor olmasa gerek. Biz tip-1 diyabetli olsak da daha başarılı, daha düzenli, daha sistemi ve daha azimliyiz. Eksiğimiz yok 🙂

6 YORUMLAR

  1. Merhabalar öncelikle arkadaşımızı çok tebrik ediyorum. merak ettiğim bir soru var bende uğraşmak istiyorum bu sporla diyet konusunda herkesin farklı sekiilde mi yapması gerekiyor yoksa arkadaşımızın diyet listesini öğrensek onu uygulasak oluyor mu ? bir de merak ettiğim protein tozu kullanıyor mu arkadaşımız. teşekkürler

  2. Rıdvan Bey merhaba
    Bu sporu profesyonel olarak yapmayacaksanız çok özel şeyler yapmanıza gerek yok bence. Bende yaklaşık 3 yıldır yapıyorum son 3-4 aydır da tip-1 li olarak devam ediyorum . Zaten sürekli sağlıklı beslendiğimiz için yağlanma durumu pek olmuyor eskisinden daha iyi Karbonhidrat tüketimide kilo alma verme durumuna göre değişebilir sizin ne istediğinize bağlı sadece . Protein tozu nu eskiden bir dönem kullandım elzem bir şey değil başlangıc seviyesi yada orta seviye için bolca protein tükettiğiniz sürece her zaman iyi gelişim sağlarsınız iyi günler 🙂

  3. merhaba ben 23 yaşındayım ve 10 yıldır diyabet hastasıyım.Forumda aradım ancak sorularıma cevap bulamadım bi sorum olucak.
    1)Whey Protein kullanabilirmiyim?

    merhaba ben bu protein tozu olayını diyabet doktoruma danıştım. anlattıkları şuydu biz diyabetlilerin kan şekeri yüksek olunca şeker hücre içine giremediği için kanda kalıyor ve idrarla birlikte dışarı atılıyor ve bu idrarla atılan sadece şeker değil potasyum,sodyum vesaire.yani bizim böbreklerimiz zaten fazlasıyla yoruluyor protein tozu,growth hormonu yada herhangi bir supplement kullanma durumunda böbreğin iflas etmesi mümkün o yüzden şiddetle kullanmamızı istemiyorlar.Bunun yerine deneyimli bir diyetisyenden diyet programı almamızı öneriyorlar yani bana öyle yaptılar. // ben internette bu yazıya ulaştım bir forum sitesinde . Biz Tip-1 Diyabetliler şekerimiz her zaman düzenli gitse bile sürekli risk altındaymıyız yoksa şeker normal ise herşey de normal mi ?

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: