Diyabetik Ketoasidoz (DKA) Nedir?

KomplikasyonlarDiyabetik Ketoasidoz (DKA) Nedir?

Ketonlar, vücut enerji için yağ hücrelerini parçaladığında ortaya çıkar. Bu olay yeterince insülin almadığınızda, vücudunuz enerji için şeker yerine yağ kullanmaya başladığında meydana gelmektedir. Yemek yemediğiniz için aç kalmış olabilirsiniz veya bazı nedenlerden dolayı vücudunuzda yeterince insülin olmayabilir. Yağın enerji olarak “yakılması” sonucunda ortaya çıkan keton cisimleri, ilk önce kanda görülür, miktarları arttıkça idrara geçmeye başlar. Hızlı bir biçimde aşırı miktarda keton oluşumu, kötü bir durum olduğunun habercisidir. Bu durum vücuttaki hassas kimyayı bozar ve tehlikeli bir durum olan diyabetik ketoasidoza (DKA) neden olur.

DKA düzeyine çıkmadan önce ketozise ilişkin erken belirtileri ve semptomları tanıyın. İnsülin yetersiz olduğu için, kandaki şeker oranı genelde yüksek olur.

Genelde aşağıdaki belirtiler görülür:

  • Aşırı susama, idrar yapma ve dehidrasyon (sıvı kaybı)
  • Bulantı veya kusma
  • Birden fazla kez kusma ve/veya karın ağrısı
  • Nefesin “çürük elma” kokması

Keton düzeyleri yükseldikçe kan daha asidik bir hale gelir. Asidik kanla birlikte diyabetik ketoasidoz veya DKA denilen durum ortaya çıkar.

Kandaki keton düzeyinin normalin üstüne çıkıp çıkmadığı, en iyi şekilde kan veya idrardaki keton düzeyinin kontrol edilmesiyle anlaşılır, semptomların ortaya çıkmasını beklemeye gerek yoktur.

İdrarda Keton Ölçümü Hatalı Sonuçlar Verebilir!

Amerikan Diyabet Derneği (American Diabetes Association) ve İngiliz Pediatrik Endokrinoloji ve Diyabet Derneği (British Society of Paediatric Endocrinology and Diabetes) kandaki keton ölçümünün, idrardaki keton ölçümüne göre daha iyi sonuçlar verdiğini ve diyabetik ketoasidoz tanısında kan keton testlerinin daha güvenilir bir yöntem olduğunu belirtmektedir.1 İdrar keton testinde sonuçlar kandaki esas değerlerden alınır2 ila 4 saat daha gecikmeli olarak alınır; ayrıca test çubukları havaya maruz bırakıldığında hatalı pozitif sonuçlar verebilir. Kan keton testleri çok daha kesin bilgiler sağlayabilir. Ketonlar, idrara oranla kanda daha hızlı ve kolay bir şekilde saptanır. Kanda keton ölçümü, diyabetik ketoasidozdan korunmak için sizi daha etkin bir şekilde uyarmaktadır. (Facebook: https://www.facebook.com/hayatcokdegerlicom Görsel kaynak: diabeticcatcare.com)

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: