ÖNCE; YASAK MI KURAL MI???
Toplumları ve toplumu oluşturan bireylerin düzgün bir şekilde yaşayabilmeleri için belirlemeler vardır bu belirlemeleri bireyler kendileri koyar ve uygularlar yani KURALLAR ve YASAKLAR. Kural ve yasak aslında birbiri ile çok karıştırılan iki farklı terimdir. Peki kural ve yasak arasındaki farklar nelerdir ve bunu neler belirler. Aslında kural bir şeyin yapılmasına engel değildir fakat yapılışında bazı etkenlere uymamızı belirtir. Yasak ise o işin kesinlikle yapılmasını kesin bir şekilde men eder. İşte karışıklığa sebep olan ve diyabetik kuralları yasak sanma olayının acı yanı maalesef budur. Diyabette kurallarla yaşanırsa gerçek mutluluk yakalanır,aksi halde sonu hep hüsran olan asıl yasakların başlamasıdır.
Kuralsız bir yaşam yasakları mecbur eder.
Yasak; İnsanlığın ilk oluşumundan beri var. İlk Hz. Adem’e konulan yasak ve sonrasında ki dinsel yasaklar ve toplumsal yasaklar. Yaşamımızın her evresinde; bir yerlerde, mutlaka yasaklar var olmuştur .Doğarız evde başlar yasaklar, okula başlarız; okulda ki yasaklar. Sokaktaki yasaklar. Evlenince ailesel yasaklar. Sonra hastalıklarda hekimlerin koyduğu yasaklar. Hatta yasaklar üzerine uyarlanan tiyatro oyunları. Hiç bitmeyen yasaklar. Bu örnekler uzayııııııııııııııp gider……
Yasakları hiç sevmedim ama gerekliliğini de asla inkar etmedim. Bazen sorarım kendime; bu kadar sevmediğim, yasak sözcüğünü, yaşamımda nasıl kullandım diye; sonra bir baktım ki ; yaşamım içerisinde o kadar çok kuralsal yasak koymuşum ki; kendimle çelişkiye düşmüşüm. Peki nedir bu çelişki? Aslında ;biz değil miyiz karşı geldiğimiz konulara yasak koyan, kurala bağlayan, çocuğumuza, eşimize, maiyetimize kurallar getirerek yasak koyan .Ama hep te şunu demez miyiz?<<Ben yasağa karışıyım kardeşim>>
Neyse nereden nereye geldik; yine konu dağıldı gitti. Asıl mesele diyabetteki yasaklar üzerineydi. Çoğunuzun <<ben yemek konusunda yasağa karşıyım >> dediği ve bu sisteme karşı geldiği bilinir. Peki bu sistem ne diyor; << şunu, bunu, yemeyeceksin sana yasak,>> Peki sen ne diyorsun, <<Aaa ben sıkıntıya falan gelemem, neymiş o ,şunu yeme bunu yeme>> ,Doğru çok zor ,anlıyor ve de hak veriyorum ama bir yere kadar.
Bakın arkadaşlar hepiniz belli bir yaşam ve eğitim kültürü almış, belli yerlere gelmiş bireylersiniz;sizler bu konularda kendi çapınızda birer uzman bile olmuşsunuz.Ama hala anlayamadığım; << ben bu yasağa karşıyım>> tümcesinin ısrarla vurgulanması. Neden acaba; mağlubiyet mi yoksa ödün verememek mi yoksa vurdum duymazlık mı?
Bakın size daha önce yazılarımda bu konulardan bahsettim; şu an olmasa bile ilerleyen yaşlarınızda yasaklara uymadığınız zaman nelerle karşılaşacağınızı ve illaki KEŞKE diyeceğinizi hep anlattım.
Efendim psikolojiniz bozuluyormuş, mutsuz oluyormuşsunuz, Peki şu anki mutsuzluğunuz mu yoksa yıllar sonra erken yaşta başınıza geleceklerin mutsuzluğumu?
40 sene içtiğim sigarayı; bırakırken çektiğim sıkıntılara, mutsuzluklara, bugün gülerek bakıyorum ve onca seneme acıyorum. Yıllar önceki beslenme şeklime bakıp bu gün içine düştüğüm vahim duruma lanet ediyorum. Keşke o zamanlar şu an ki gibi beslenseydim de bugün yaşıtlarımdan 10 sene yaşlı olmasaydım.
Şu an yemeyerek mutlu oluyorum bunu keşfettim, mutlu olduğumu sandığım, geçen onca seneye ağlarken, yaşadığım anların hazzını almaya bakıyorum sadece hasta hasta.
Peki şu an nasıl besleniyorum; yasaklarım ne? Kurallara bağlı kalarak yaptıklarım ne?Bunları kategoriler halinde sunacağım sizlere. Bu kategorilerde ki besinler sadece ön plana çıkanlardır, ihtivası aynı ve benzer olanlarda bu değerlendirmeye girer. Yıllar içerisinde edindiğim deneme yanılmalarla oluşturdum bu sistemi ve bu sistem; tamamen şahsıma yönelik olup örnek amacıyla verilmiştir. Bağlayıcı değildir.
ŞİMDİ KURALLARIM+YASAKLARIM
1-SAKINCALI(YASAK)ASLA YEMEM (sadece birkaçı)
- Beyaz ekmek ve mamulleri
- Rafine şeker ve türevleri
- Pastanene ürünleri(börek,pasta,baklava vb.)
- Hazır gıdalar ve şarküteriler(salam, sosis, jambon füme konserve, soslar vb.)
- Faast food türevinin her türlüsü.
2-SAKICALI AMA GEREKLİ (SINIRLI YASAK)( Bazı vitamin ve mineralleri almak açısından)
- Muz –Kavun-Karpuz-Kivi –vb. Gİ.Yüksek meyveler ( bu meyveleri ara sıra kahvaltıda yiyorum az olarak)
- Bal-Ev yapımı reçel-(Doğal olmak koşuluyla çok az ara sıra)
- Patates-Havuç-Pirinç (patates soğuk salata olarak-havuç salata ve yemek içlerinde-Pirinç yemek içinde çok az) Vb.ürünler.
3-SAKINCALI AMA (ÖZEL GÜNLERDE) ÖDÜL OLARAK (SINIRLI YASAK) (Motivasyon için gerekli)
- Ev yapımı olarak:Börek-kek-sütlü tatlılar baklava(1-2 dil.)-Tam buğ.unundan poğaça
- Kızartmalar (az ölçülerde)
- Ayda veya iki ayda bir kebap ve türevleri
4-SAKINCASIZ SINIRLILAR (SINIRLI YASAKSIZ) (kesinlikle kişiye özel sayıma göre düzenlenecektir)
- Tam buğday ekmek-çavdar ekmeği dönüşümlü (maksimum top.100-120 gr sabah 75 gr ve hal ekmeğin organik dilimli ekmeği kızartmadan)
- Beyaz peynir(yağsız)ve türevleri -zeytin türevleri-süt ürünleri(mümkünse yağsız yoğurt süt)
- Yumurta (haftada 6 güm beyazı haşlanmış-1 gün komple haşlanmış)
- Zeytin yağı (sınırlı miktarda)
- Ceviz(2 tam kahvaltıda)Fındık (5-6 Ad. Kahvaltıda)
- Çorba (haftada 4 gün)
- Hububat (haftada 2 gün)
- Bulgur pilavı (nohutlu-sebzeli-mercimekli)
- Tam buğday makarna (sebzeli &Fesleğenli veya peynir&maydanoz+dereotu
- Sebze(haftada 6 gün)
- Et –balık-tavuk-hindi (dönüşümlü olarak haftada 1-2 gün)
- Salata –her gün iki üç öğün olarak sabah mümkünse yeşil ağırlıklı.
- Meyve (her gün saat 10 da elma-diğer ara öğünümde dönüşümlü karışık meyve
- Kuru yemiş(abartmadan sadece bazen ara öğünlerde)
5-MUTLAKA UYULMASI GEREKENLER
- Günlük kalorim 1500-1700 kalori arasında ve KH miktarım 150-175 gr.Protein:ort.70-80-gr. Olacak şekilde ayarlama yapıyorum
- Spor (En azından yürüyüş ben 5 km sabah 5km öğleden sonra akşamda yemek sonrası 15- 20 dak. hareket yapıyorum)
- Alkol ve türevleri kesinlikle yasak, sadece çok özel durumlarda kurallara uygun olarak 1-2 kadeh sek şarap.
- Türk kahvesi, çay ,meyve çayları içilebilir ancak granül kahve seyrek tüketilmesi gerekir ihtivasındaki yağlar ve kimyasallar ve de kafein alışkanlığı yapıyor hem de Trigıliseriti yükseltiyor.(Haftada 1-2 kez içiyorum,geçmişimde asgari 2-3 kupa hatta 5 kupa içerdim)
- Sigara ve türevleri içilmeyecek.(bıraktım çok mutluyum)
- Hata sonu dahil yatış ve kalkışlar hep aynı saatte olmalı aksi halde vücudun matematiği şaşıyor, kimyası bozuluyor(her gece 24: 00 da yatış her sabah 07:00 da kalkış -07:30 kahvaltı-10:00 ara öğün–12:30 öğlen yemeği-15:30 ara öğün ve çay-19:30 akşam yemeği-23:00 ara öğün)
Değerli arkadaşlar bu sistem tamamen kendi yarattığım ve çok memnun kaldığım bu sayede şeker sorunumun düzene girdiği (mevcut komplikasyonların ıstırabı devam maalesef) bir sistem. Evet çok zor ancak benim gibi çalışmayanların uyabileceği bir düzen ama,yine de yapılamayacak gibi de değil; en azında bazılarını. Yada kendi sisteminizi oluşturup mutlaka uyacaksınız.
Taktir sizlerin, sunuş benim, mutluluk anlayışınıza göre mutluluğu yakalamak size kalmış
Saygı ve sevgilerimle.
Ünsal Kantarcı
Unsal abi Yasaklar hatyatımızı düzene sokmak için vardır 🙂 insan oğlu kendi hoyratlığını ve sorumsuzluğunu fark ettiğinden beri vardır yasaklar bazı insanlar vardır tabi iradeleri cok sağlamdır herşeyi düzenlidir ama genelde yasak veya kural ister bu böyledir Ben tip 1 diyabetli olarak durumu lehime çevirmeye çalışıyorum 8 katlı ofiste çalıştığım için pek hareket edemesemde günde 5 kez en üst kata merdivenlerden çıkıyorum 🙂 tuvalete en üst kata su içmeye en üst kata çay kahve almaya en üst kata 🙂 merdivenlerden binumum evrak transferlerini işim olmadığı halde gönüllü yapiyorum 😀 evim en üst katta yaklaşık 5 kez de 6 ıncı kata gün içerisinde inip çıkıyorum ama bana eğlenceli geliyor bir yandanda yararlı tabiki ,
yasakları eğlenceli kılmak aslında kolay onlar bizim için gerekli içimizdeki hoyratlığı ve sorumsuzluğu dizginliyorlar 🙂 hele tip 1 ler için .. önemli
Mustafa’cım merhaba;
Diyabetin kuralları getirmekte, yasakları, bunlara uymak yada uymamakta tamamen inisiyatif meselesi. Benim bu tür konuları paylaşmamdaki tek neden; geçmişte kuralları ve yasaklarını hiçe sayan bendenizin yaşadıklarını siz kardeşlerimin yaşamaması. Geç fark edilen gerçekler, maalesef geç kalkınmışlığı yaşamamıza neden oluyor.
Ama gördüğüm kadarıyla sen bazı kuralları benimsemişsin, ne güzel; inan bana bunun mükafatını ilerleyen yıllarda göreceksin. Bu kuralları yadsımayıp daha da geliştirirsen diyabet denen illet seni asla yenemez; taktir senin Mustafa’cım. Kendine çok iyi bak sevgilerimle.
Emekli amca merhaba,
Keşke demiyorum tecrübe oldu, ama her tecrübenin sonucu bu kadar ağır olmasa keşke.
Sizin gibi bende yasağa karşıyım, şiddete karşı olduğum gibi ama hak edene hariç 😀
Çay için bana damaryolu açabilirsiniz ve patates kızartması için cinayet işliyebilirim. 😀
Benimde en kısa zamanda bilinçi bir yaşam tarzına ulaşmak dileğiyle.
Saygıyla.
Hatice kızım merhaba;
Yasaklar bozmak, Kurallar uymamak için konulduğu sanılsa da; maalesef hiçte öyle değildir. Kuralları olmayan bir yaşam olamaz.
Yaşamda her yapılan hatanın bedeli; mutlaka ödenmekte ve bu da yaşam içerisinde gerçekleşmekte. Bazımız; çektiğimiz kimi sıkıntıların sorgulamasını yaparız ama yanıt bulamayıp isyan ederiz. Asıl hata buradadır işte. Başa gelen her neyse geçmişimizin hatalarının bedelidir aslında.
Bunun farkına varanlar bu dönemleri daha kolay atlatmakta, İçsel seslerine kulak vererek nedenleri sorgulamadan var olan meseleyi halletme yoluna giderler.
Diyabette aslında böyle bir şey; özellikle Tip-2 diyabet tamamen yaşamsal hataların bir getirisi olmasından dolayı, eğer zamanında farkına varılırsa çözümlenebilecek bir mesele ,ama önemsenmezse, sonu hüsran ve Tip-1 diyabete dönüş ve de ciddi komplikasyonlar. Zaten dinimiz demez mi bize az yiyin fazlası haram diye.Ama biz ne yaptık, yada yapıyoruz; hep haram işliyoruz ve bedelini de ödüyoruz. Dünya nimeti diye saldırıyoruz ve Allah’ın nimetlerini kötüye kullanıyoruz. Yani bize verilen aklı kullanmayıp yaratılan bu vücudu hor kullanıyoruz . O’da bize ceza olarak her türlü illeti sunuyor.
Yani Hatice kızım sen sen ol patates için cinayet işleme(!!!!)Faydalı nimet patates; zaten kızarınca bir katil oluyor ve yiyeni zaten öldürüyor(!).Değmez inan ki. Sen bu yazılardan biraz ders al ve ileride sağlıklı olmak için bizim gibi beslen ve hiç yaşlanma; ki şuna eminim, sen sağlıksız bir şey yemezsin zaten……
Kendine çok ama çok iyi bak; sevgiler saygılar olsun sana.