Bu yazıyı Cuma’yı Cumartesi gününe bağlayan gece 02:00’da yazıyorum. Yoğun bir hafta ve yoğun bir Cuma gününden sonra halen enerjim var 🙂 Ve ben galiba tip-1 diyabetle ilgili bir şeyler yaptığımda kendimi daha mutlu hissediyorum.
Karbonhidrat Rehberi 4 Eylül 2015’de hayata geçmişti. Yaklaşık 2,5 aydır da bilgi girişi yapmaya ve düzenlemelere devam ediyorum. Şu anda 650 besine ulaştık. Ve kritik detayları da besin açıklamalarına mutlaka giriyorum. Örneğin yağlı bir besin türünün ya da glisemik indeksi yüksek bir besinin karbonhidrat değerini giriyorsam açıklama kısmında nelere dikkat edilmesi hakkında da birkaç detay yazmaya çalışıyorum.
Biliyorsunuz ben bir diyetisyen ya da doktor değilim. Ama 14 yıllık tip-1 diyabetli geçmişim ve tip-1 diyabetli hayatımda bana rehberlik eden doktor ve diyetisyenlerin beni nasıl yetiştirdiklerinin harika bir sonucu. Bu vesileyle tip-1 diyabetli hayatımda bana rehberlik eden uzmanlara selam göndermeden de geçmek istemem 🙂
Bilgimin olmadığı besinlerin karbonhidrat detayını halen giremedim sisteme. Arayıp da bulamadıklarınız elbette olabilir.
Ama bu yapıda sizlere bahsettiğim gibi 650 besin ve besin türevinin bilgisi bulunmakta. Google arama motoru gibi harika bir akıllı alt yapısı da bulunmuyor bu sistemin. Her detayı manuel giriyorum. Ve zaman alıyor.
Besin araması yaparken ‘5 dilim ekmek’ yazan da var ‘papates’ (patates) yazan da. Ya da ‘pidedöner’ gibi bitişik yazan da. Yazım hataları olursa sistem bir uyarı gösteriyor ve bana da aranılan her neyse bulunamadığına dair bir mail geliyor. Ben de anlamlı ama bulunamayan bir besinse birkaç gün içerisinde girmeye çalışıyorum.
Bu arada şerbetli, çikolatalı tatlılar ve protein ağırlıklı besin aramaları çok fazla 🙂 Aynı zamanda paketli ürünlerin aranma oranı da oldukça yüksek 🙂 Normal şartlarda paketli ürünlere karşı olsam da Karbonhidrat Rehberi‘nde de paketli ürünler maalesef bulunmakta.
Bununla birlikte Türkçe’ye hakimiyetimizi de görme fırsatım oldu. Ve maalesef Türkçe’yi iyi kullanmaya çalışsam da bilmediğim şeylerin de olduğunu görmek beni geliştirdi 🙂 Örneğin karnıbahar olarak yazarken orjinalin karnabahar olduğunu öğrenmek. Karnabahar yazıldığını öğrenince inanın çok şaşırdım. Ama genel anlamda Türkçe’yi kullanma şeklimiz maalesef çok kötü.
Şu an için tip-1 diyabetli bireyler ve yakınları için rahatlıkla ve her yerden ulaşılabilecek bir kaynak olması mutluluk verici. Yani akıllı telefonlardan, iPad’den ve bilgisayardan internet bağlantısı olduğu sürece diyabetimben.com’a girerek rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Diyabetimben.com Karbonhidrat Rehberi başlıklı yazımdan da Karbonhidrat Rehberi hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Veri tabanını zenginleştirmeye ve tip-1 diyabetli hayatlarımızı daha da rahatlatması için geliştirmeye devam edeceğimi de söylemek isterim 🙂
Test