Diyabetimben Mutfağı “Ghee Yağı Yapımı?
Daha önce de Ghee yani Saf Yağ yapımı tecrübem olmuştu. Aramızda hatırlayanlar olacaktır.
Bu sefer daha dikkatli yaparak sizlerle de paylaşmak istedim.
Ghee Ya Da Saf Yağ Nedir?
Tereyağının saflaştırılmış ve sadeleştirilmiş haline Ghee deniyor.
Saf ghee; laktoz, kazain ya da oksitlenmiş kollestrol içermemekte.
Isıtıldığı zaman normal tereyağ gibi köpürmeyen, yanmayan ve tortu oluşturmayan bir yağdır. Ghee yağı yaparken standart tereyağı kullandığımız ve bu yağın içindeki nemi çıkardığımız için de daha dayanıklı bir yapısı olmaktadır.
Ben Neden Ghee Yağı Yapıyorum?
Oto-immün yani bağışıklık sisteminin sürekli saldırı halinde olduğu bedenlere sahipken bağışıklık sisteminin saldırısını daha az seviyede tutmak için sağlıklı yağ yapmak istedim. Ki biliyorsunuz AIP yani Oto-immün Beslenme Protokolü’nde bu tarz yağlar hayat kolaylaştırıyor 🙂
Ghee Yağının Önemli Birkaç Özelliği
- Yağda eriyen A ve E vitaminlerince çok zengindir.
- Ghee yaparken kullandığınız tereyağı doğal ise, K2 ve CLA gibi antioksidanlar içerir. Ki ben İpek Hanım’ın Çifliği’nden hep yayık tereyağı alırım.
- Bence en önemli faydası sağlıklı sindirim yolu ve bağırsak duvarına katkısı.
Ghee Yağı, kısa zincirli bir yağ asidi olup, bütirik asit yönünden de zengindir. Yapılan araştırmalar, sağlıklı sindirim yolu olmayan kişilerin bütirik asit eksikliği olduğunu göstermekte. Faydalı bağırsak bakterileri, lifi bütirik asite dönüştürürler ve bu asidi enerji ve bağırsak duvarı koruyucusu olarak kullanırlar. Ghee Yağı tüketerek bütirik asidi doğrudan almak çok daha iyidir. Bu arada miktarı abartmamak lazım 🙂 - Aynı zamanda yine yeterli oranda bütirik asit üretimi, bağırsaktaki öldürücü T hücrelerini (Antijenler gösteren belirli hücreleri hedef alıp, yok eden bağışıklık destekleyicisi sitotoksik hücrelerdir.) destekleyip, bağışıklık sistemimiz güçlenir.
Daha birçok faydası var ama bizi ilgilendiren faydalarını da sizlerle kısaca paylaşmış oldum 🙂
Ghee Yağı Nasıl Yapılır?
Paketli tereyağı dışındaki ve mümkünse yayık tereyağını satın alarak başlayabilirsiniz.
Ben evde kalan ve yaklaşık 250 gram civarında olan yayık tereyağını, tabanı kalın küçük bir tavaya koydum. Ocağın en küçük gözünde, kısık ateşte, karıştırmadan erimesini ve hafif kaynamasını bekledim. Bu bekleme süresince de beyaz renkli olan köpükleri bir kasede topladım.
Fokurdamaya başladıkça da çıkan köpükler daha fazlalaştı. Ve yine sabırla o köpükleri de alıp durdum.
Bu arada Ghee Yağı yapmak sabır işi 🙂 O köpükler öyle kolay toplanmıyor 🙂 🙂 🙂
Tavanın dibi, tıpkı bir denizin dibini cam gibi, görününce ocağın altını kapadım. Bir kavanozun içine temiz bir tülbendi 2 kat edip yerleştirdim. Sıvı yağı kavanoza süzdüm. Kavanozun içine köpük kaçmışsa başka bir kavanoza geçip yine yağı tülbentten geçirmenizi öneririm.
Yaklaşık 30 dakikada yapmayı başardığım bu yağ eski tip teneke yağı Vita yağının aslında aynısı olduğu söyleniyor 🙂 Vita’nın içeriğine bakıp bunu daha net söylemek lazım. 80 ve öncesi jenerasyon ise bu yağı oldukça iyi bilir 🙂
test