Diyabetimle Avusturalya’da İlk 3 Ay
See the English version below…
Herkese Yeniden Merhaba,
En son yazımdan beri aradan aylaaar aylaaar geçtiğinin farkındayım ama daha önce de bahsettiğim gibi yeni bir ülkeye taşınma sürecindeydim ve ancak düzenimi oturtabilip kendimi yeniden yazmalara adapte edebiliyorum.
Yeni bir ülkeye ya da şehre taşınırken beni en çok endişelendiren şeylerden ilki diyabetimin kontrolü oluyor. İsveç’te yaşarken genel sağlık sisteminden çok da memnun olmadığımı yazıyordum ve burada da benzer durumlarla karşılaşabilecek olmaktan korkuyordum.
Avustralya’ya geldiğimin 3.günü hemen sağlıkla ilgili gerekli işlemleri başlattım. Medicare adı verilen bir karta başvurmanız gerekiyor. Bu kart hem sizin bu ülkede legal bir şekilde yaşadığınızı kanıtlıyor hem de gerekli sağlık hizmetlerinden yararlanabilmenizi sağlıyor. Sonrasında ise aile hekimine gittim. Benden genel kan testi istedi ve test sonucunda Hba1c ve demir sonuçlarımdan pek de memnun değildi kendisi. Henüz ülkeye yeni geldiğimden ve vücudumun hala alışma sürecinde olduğunu bildiğinden diyabetimi ileriki aylarda daha iyi kontrol edebileceğimi söyledi. Fakat demir seviyem o kadar düşüktü ki doktorun ilk tepkisi hala nasıl bu şekilde ayakta durabildiğimdi! Gerçekten çok çok düşükmüş. Zaten benim de yorgunluk, sürekli uyku halinde olma ve gözle görülür bir yeme düşkünlüğü gibi sorunlarım başlamıştı. Daha önceleri de demir eksikliği sorunum vardı ama İsveç’te tedavi edilmişti ve depom dolmuştu. Malesef yeniden o depo boşalmış. Şimdi her gün en kuvvetli demir takviyelerinden kullanıyorum.
Buradaki ilk 2,5 ay sonunda özel bir endokrinoloji doktorunu gördüm ve bundan sonraki takibimi beraber yapmaya karar verdik. Genel olarak beslenme alışkanlığımın ve insülin dozlarımın düzenlemesini yapıp önerilerde bulundu. 6 hafta sonraki görüşmemiz için ise çok kapsamlı birçok test istedi.
Hızla kilo alma sorunumun ve vücudumun adaptasyon sürecinde olduğunu bildiğimden beslenmeme çok daha dikkat ediyorum. 2 aydır düşük karbonhidratlı beslenmeye, daha çok meyve, sebze ve protein tüketmeye, ekmek ve benzeri ürünler yememeye ve şekeri sıfır tüketmeye çalışıyorum. Tek ve vazgeçilmez 2 alışkanlığım olan kahve ve çikolataya karşı aşırı bir direnç gösteriyorum. 😊 Ayrıca, vakit ayırmaya çalıştığım her gün en az yarım saat yürüyüş yapıyorum. Eğer o gün özel olarak yürüyüş yapamaycaksam da gün içinde aktif olmaya özen gösteriyorum.
Bir başka farklı detaya daha değinmek istiyorum burada ilk kez gördüğüm. Diyabetim için çeşitli konularda destek almak ve insülin, pompa, iğne ucu gibi gereklilikleri indirimli olarak satın almaya yarayan NDSS isimli bir başka kartım daha var artık. 😊
Diyabetim, yeni geldiği bu ülkeye alışmaya henüz tam olarak karar vermemiş olsa da şimdilik genel anlamda idare edebiliyoruz birbirimizi. Arada kırgınlıklar, kızgınlıklar olmuyor değil ama ben de bu şekilde farklı yöntemler denemiş oluyorum diyabet kontrol serüvenimde. 😊
Bu platformda yazmayı gerçekten de özlemişim. Bir daha arayı bu kadar uzun açmam diye umuyorum. 😊 Eğer değerli yorumlarınızı benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum. En yakın sürede yeniden görüşmek dileğiyle…
First 3 months in Australia with my Diabetes
Hello Everyone,
It has been a very long time since I wrote on this site and now I feel more connected to your side, again. 😊
As I mentioned before, I finally moved to Australia 3 months ago and will be living here in the future with my husband. It was a long journey to start and finalise the process of moving from Sweden and eventually we are here.
I was always worried about my new life regarding to control my diabetes. When I was in Sweden it was not so easy for me but I handled well in some way. I generally didn’t like the health system and the process of seeing my doctor and nurse was too weak for someone who has type-1 diabetes and needs an intensive control under the supervision of health professionals.
Here in Sydney, first I got my Medicare card, which is essential to show that you are legally here and have right to benefit from health services. Then I saw a GP (general practitioner). The GP did many blood tests including Hba1c, hormone levels, iron, etc… After them, she found my Hba1c little bit higher than usual as I was recently moved from overseas and my body tried to get used to this new life in general and my iron level is under the range which is too low! She seemed ok for my Hba1c. I just needed to make it stable as I could always do but, for the iron problem she was in panic. Her first reaction was: “How do you still stand like this?” I didn’t get what she meant and waited for the broad information. I had an iron deficiency that made me feel tired and sleepy including I wanted to eat more than my usual. My weight started to change in 3 weeks which freaked me out as well.
At the end of 2,5 months after my arrival in this city, I went to see a specialist in endocrinology service which was private. We could build a connection between each other that was very important to me and started to create a health plan for me. He had some advices in order to change and control my eating routine and insulin units. He demanded further blood tests for the next appointment in 6 weeks.
There is another thing that is quite new for me. Now I have a NDSS (National Diabetes Services Scheme) card which is helpful to get any support about managing the diabetes and provides subsidised prices for insulins, needles or pumps.
It’s been 2 months since I started to eat low-carb. I also don’t eat any products made from bread and sugar. I mostly add my meals vegetables and protein. If I really need to eat something sweet, I choose to eat fresh and dried fruits. I also try to reduce the intake of alcohol. My only addiction is drinking coffee but it is 2 cups maximum in a day and I adore chocolate. I feel like I can’t live without chocolate but of course I try not to eat it as well.😊 Besides, I try to walk at least half an hour daily. Unless I walk in a day, I try to be active during my day.
Even though my body resists and I need more time to make my body controlled; everything goes good so far. I just need to improve my abilities on managing with my lovely friend, my diabetes 😊 I really miss this platform. I hope we can meet up more frequent. I would appreciate if you share your thoughts with me. Thanks in advance. Take care!
Hazal Rende
test
Hazal Hanım Merhaba,
Yeni yaşam yerinizde kolaylıklar diliyorum. Umarım her şey istediğiniz gibi olur. Bakalım biz de bekleme sürecinin sonunda nelerle karşılaşacağız 🙂
Biz tip-1 diyabetlilerin demir, tiroid, b vitamini ve d vitamini gibi konularla uğraşması galiba hiç bitmeyecek. Tip-1 diyabet varoldukça bu sorunsallar da varolacak gibi 🙂 Ama kısa bir sürede de toparlanacağına eminim.
Biliyorsunuz ben de düşük karbonhidratlı beslenme stiline geçtim. Ve giden 3 kilo ile kendimi daha fit ve daha iyi hissediyorum. Bu 3 kilo bile mutluluk verdiyse 60’ın altına düşme çabamda düştüğümde daha bir mutlu olacağım galiba 🙂 🙂 Ki en önemlisi şeker düzeni daha iyi sağlanıyor. Beni en çok da bu mutlu ediyor.
Bu arada doktorla vs görüşmüş olmanız sevindirici. İsveç’teki gibi eve gelen kan alma aparatı olayından sonra bu biraz daha insancıl geldi 🙂
Yazılarınızı bekliyoruz 🙂
Selamlar, sevgiler
Merhabalar Esra Hanim,
Oncelikle guzel dilekleriniz icin cok tesekkurler. Darisi size de olsun diyelim 🙂
Malesef demir eksikligi sorunu beni cok zorluyor ve dediginiz gibi bu durum diyabet kontrolunu de zor sokuyor.
Sizin adiniza cok mutlu oluyorum. Siz de mutlu diyabetiniz de mutlu gorunuyor bu durumdan 🙂 🙂 Boyle devam diyorum o halde 😉
Yazilar gelmeye devam edecek. Sevgi ile kalin…
Hazal.
Selamlar Hazal Hanım,
Ben de Kasım ayında Belçikaya taşınıyorum ve gerçten orada ilaçlarımı ve setlerimi nasıl almaya devam edeceğim hakkında bir sürü araştırma yapıyorum. Henüz sağlıklı bir bilgiye ulaşamadım.
Heyet raporlarınızı ülke diline çevirip götürdünüz mü? gitmeden yapılması gereknler neler? bana bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Teşekkürler
Merhabalar Özge Hanım,
Öncelikle, hayatınıza katacağınız yeni deneyimler için bol şans dilerim. Ben yaşadığım her iki ülke için de o ülke diline çevirtmiştim raporumu. Diyabetli olduğum, kullandığım ilaçlar ve setler detaylı bir şekilde yazılıydı. İngilizce yaptırsanız da yeterlidir bence. Doktorlar anlayabiliyor kolayca. Bir de ben, olur da havalimanında veya gümrükte sorun yaşarım diye (yanımda fazlaca insülin vardı) yolculuk sırasında da yanıma aldım çevirttiğim raporu. Size de yapmanızı öneririm her ihtimale karşı.
Onun dışında, bir de bazı ülkeler, yanınıza alabileceğiniz ilaç miktarını sınırlandırabiliyor. Belçika’nın göçmenlik bürosu web sitesinden detayları okumanızı önerebilirim. Ben şu ana kadar böyle bir durum yaşamadım ama tedbirli olmak istedim her seferde de. Onun dışında öncesinde yapmanız gereken, benim aklıma gelen bir şey yok bildiğim kadarıyla.
Kolaylıklar diliyorum.
Bol şans.