Tip-1 Diyabetle İlişkim

Tip-1'imTip-1 Diyabetle İlişkim

imagesBir önceki yazımda da bahsettiğim gibi diyabetli olmadan önce 64 kiloydum. Bu arada boyum 1.68 cm’dir.

Diyabetli olduğumu öğrendikten sonra ilk 1-1,5 sene diyetime gayet uyar, tatlı şeyler ya da karbonhidratlı yiyecekler çok tüketmezdim.

Ancak zaman geçtikçe, diyet yapma psikolojisinden dolayı mıdır bilmiyorum, yediğim her şey daha lezzetli gelmeye başladı. Eve gelen aşureleri, tatlıları, yememem gereken her şeyi gizli saklı yer, bitirirdim 🙂 .

Dışarıda yemek yemeye gittiğimde de gözüm hiçbir şeyi görmez, her şeyden yerdim. Bir oturuşta içli köfte, mantı, döner yediğim öğlen yemeklerini hayatta unutmam, unutamam 🙂 .

Hal böyle olunca yaptığım insülinlerin haddi hesabı yoktu.

Ki hepimiz biliyoruz ki, bir pankreas ne kadar fazla insülin salgılarsa, insan o kadar fazla kilo alır. Önemli olan salgılanan insülin dengesini tutturabilmek.

Kısa sürede 75 kilo filan olmuştum. Fotoğraflarda yanaklarım pontik pontik, ellerim yumuk yumuk bir durumdaydım. Ayrıca erkek reyonundan pantolon giyinmeye başlamıştım. Kadın reyonundan aldığım XX Large t-shirler, kazaklar göbeğimin üstünü zar zor kapatıyordu.

İşte böyle dengesiz yemek yer, yapmamam gerektiği gibi insülin yaparsam kilolar vücuduma yapışır, vücuttan çıkarmak ta zor olurdu.

Spora gittim. Adlarını anımsayamadığım bitki çayları içtim. Hem kan şekerim düzensiz hem de kilolardan dolayı mutlu değildim. Yaklaşık 3-4 sene bu şekilde bir hayatım vardı.

Burada önemli olan konu şu bence. Diyet listesi elime tutuşturulduğu için kendimi baskı altında hissediyordum. Yasak olan tatlı gelir şekildeki psikoloji çok doğru değil. Bu sebeple diyet listesi psikolojisi ile diyabetimizi kontrol altına almaya çalışmamak en doğrusu.

Çünkü diyabetle yaşamak gerçekten bir hayat şekli. Diyabetle olan bu hayatı doğru anlamak ve doğru yaşamak lazım. Ben kısıtlanıyorum, ben diğer insanlar gibi özgürce yemek yiyemiyorum gibi düşünceleri kafamızdan atmamız gerekli.

Herşeyi yiyemiyoruz diye birşey yok. Yiyebiliriz. Ama neyi, ne zaman, ne kadar yiyeceğimizi belirlemek bize bağlı. (Görsel kaynak: 123rf.com)

 

 

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: