Diyabetli çocuk ve anne
Bloğunuzu yeni keşfettim. geç keşfetmenin üzüntüsü içindeyim..
Sizler gibi bilgi sahibi kişilerle tanışmaya ya da nereden bilgi alacağımız konusunda yönlendirme yapabilecek kişileri tanımaya çok ihtiyacım var.
İsmim Aslı, Onur Selim’in annesiyim… 6,5 yaşındaki oğlum 1 buçuk yıldır diyabetli.
Diyabetiyle ilk tanıştığımızda 8 gün hastanede kaldık.. diyabet eğitimini ben aldım..
Çalışan bir anneyim. Çalıştığım işten izin alıp 4 ay evde oğlumun yanında kalabildim.. Şu an yine çalışıyorum. Oğlumun iğnelerini dedesi veya halası yapıyor. Diyabetle ilgili hala yeteri kadar bilgi sahibi değiliz. Sadece insilünlerini vurmayı biliyoruz.. bu konuda kendimi çok eksik hissediyorum..
hastanede kalırken orada kalan diğer hastalardan karbonhidrat sayımını duymuştum. Doktorumuza öğrenmek istediğimi söylediğimde buna gerek yok çocuğunuz yeni diyabetli, zaten balayı döneminde demişti. Şekeri o kadar dengesiz ki, Furkanın annesi Yeliz hanımında dediği gibi bir bakıyoruz 50 çıkmış bir bakıyoruz 450, hala düzene sokamadık.
Bu sorun sadece bizde mi böyle yoksa bu yaşlardaki tüm çocuklar mı bu şekilde merak ediyorum..
Bir de İstanbul’da çocuk endokrin doktoru tavsiyelerinizi bildirebilir misiniz. Bizim ilk başlarda 3 ayda bir gittiğimiz en son randevumuzu 6 ay sonraya alabildiğimiz hastanede diyabetli 3-4 çocuk aynı anda muay. alınıyor. Odaya apar topar girip apar topar çıkıyoruz. Sormak istediğimiz soruların yarısından çoğu kalıyor.
Uzman bir doktor olsa onunla günlerce konuşmaya ihtiyacım var. En başta şekerin bu kadar değişkenliği oğlumun vücuduna kim bilir ne kadar zarar veriyordur bunu konuşmak bu duruma çare bulmak lazım.
Teşekkür Ederim..
Saygı ve Sevgilerim..
Aslı Hanım Merhaba,
Umarım diyabetle yeni tanışan bir aile olarak sizlere özellikle bu alışma döneminde rehber ve iyi birer arkadaş oluruz 🙂
Diyabet gerçekten hem doktor hem de hasta tarafında zaman ayrılması gereken bir hastalık. Sağlık sistemimiz ne yazık ki her doktorun hastasıyla biraz daha uzun zaman geçirmesine müsade etmiyor. Özellikle diyabet gibi hasta ve doktorun çok fazla bilgi paylaşması gereken hastalıklarda kısıtlı zamanlar ve koşullar yetmiyor, yetemiyor.
Türkan Hanım’dan, Aysun Hanım’dan ve Dursun Bey’den yardım isteyelim. Onlar da İstanbul’da yaşayan ve çocukları diyabetli olan ailelerden. Hem çocuk endokrinoloğu hem de diyetisyen konusunda size iyi birer rehber olabilirler.
Ama yine de yardımcı olması için http://www.diyabetimben.com/cocuk-endokrin-doktorlari-istanbul.html linkindeki yazımızı da okumanızı rica edeceğim.
sevgiler
Merhaba ben Sibel, İngiltere de yaşıyorum ve benim de 1 yıl önce 5 yaşındaki kızım diyabet oldu. Bir anne olarak kızımın diyabet olduğunu kabullenmem 1 yılımı aldı. Diyabet öyle bir hastalık ki 24 saat bir pankreas gibi düşünmeniz gerektiriyor. Aslı hanımın yazdıklarınn okuyunca üzüldüm. Benim de kızım 1 hafta hastanede yattı ama bu benim seçeneğimdi . Kendimi tamamen hazır hissetmeden risk almak istemedim. Bu süre içinde iğne yapma konusunda hemşirelerden ders aldım ve dıyetisyenle konuştum. Ve bu ilk yıl hayatımın en kötü yıl oldu. Kızım günde 4 kez iğne ile 10 idare etti ve sürekli karbonhidrat sayımı yapıyorum herşeyi gram gram ölçüyorum. Sadece yemek değil spor , hastalık, üzüntü herşeyi hesaba katmak gerekiyor iyi bir kontrol için. Gece gündüz her 2 saatte kan ölçümü yapıyorum. İlk 1-2 yıl balayı dönemi diye geçiyor yani pankreas bazen insulin üretiyor bazen üretmiyor o nedenle beklenmedik iniş çıkışlar normal. Son 2 aydır Omnıpod insulin pompası kullanıyoruz. Daha fazla test yapmak gerekiyor kontrol etmek çok daha kolay. Örneğin gece 12 de yaptığım test de şeker oranı yükselse sadece düğmeye basıp insulin verebilmek çok güzeli ve şimdi yenisi çıktı çok daha küçük. Benim kızım artık iğne olmak istemiyor omnipod hayatımızı kolaylaştırdı. Umarım en kısa zamanda Türkiye’ye de gelir. Şu an çok yeni olduğu için kızımı Türkiye’ye getirmekte endişeliyim çünkü herhangi bir aksilik durumunda uzman olmaması beni rahatsız ediyor. Eğer omnipod konusunda sorularınız varsa yardımcı olmaya çalışırım.
Sevgiler
Sibel Hanım Merhaba,
Türkiye doktor bulmak konusunda sıkıntı yaşanılabilecek bir yer değil. Ama doğru insanlara ulaşmak için’para’ konuşabiliyor. Ya da konuşmayabiliyor da. İşte o zamanlarda da doktorun hastasına ayırdığı zaman kısıtı olabiliyor.
Bence Türkiye’ye dönerseniz doktor değil, asıl korkunuzun Omnipod’un Tr’de olmaması olmalı. Amerika’dan Nazlı Hanım bize Omnipod’un pod değişimini yaparkenki videosunu çekip gönderecek. Sizden de ricam eğer videoyu çekip gönderebilirseniz memnun olurum. Kullanamasak ta nasıl bir teknoloji olduğunu izlemek ve bilgilenmek iyi olacaktır 🙂 . Bloğumuzdaki mail adresinize videoyu bana nasıl ulaştırabileceğinize dair size mail göndereceğim.
Diyabette her zaman dediğimiz gibi bir değişken yok. Birçok değişken bizim hayatımızı anında,saniyesinde değiştirebiliyor. Kan şekeri gülmek, koşmak, yürümek, konuşmak, düşünmek için mutlaka gerekli. Ama kanda başıboş dolaşan değil, hücre içerisinde gezen kan şekeri lazım bize. Bunu sağlamak için de bir pankreas gibi iyi düşünebilmek önemli.
Bize her konuda yazın lütfen. Yurt dışındaki gelişmeler Tr’dekinden daha fazla. Sağlık sistemi, doktorlarınızın önerileri ve kullandığınız teknolojilere kadar anlatmanızı isteyeceğim.
sevgiler
Herkese merhaba,
mesajlarınız için teşekkürler.
sorularınıza elimden geldiği kadar cevap vermeye çalışacağım.
Esra hanım sizin de belirttığiniz gibi Türkiye’ye kızımı getirmekteki endişem orda Omnipod olmaması aksi takdirde Türk doktorlarına inancım sonsuz. Hatta kızım yeni doğduğunda farklı bir sağlık sorunu olduğu söylendi İngilterede ama ben Istanbul da bir uzman doktora göstermeden rahat edemedim. Benim endişem eğer tatilde bir sorun çıkarsa tekniki açıdan yardımcı birisini bulamayacak olmam.
Burda herhangi gelişme duyarsam mutlaka sizlerle paylaşırım.
Son 1 yıldır şimdiye kadar hiç okumadığım kadar kitab okudum sırf nasıl yaparımda kızıma daha iyi bir bakım sağlayabilirim diye gerçekten de öğrenecek çok şey var.
Asena hanım Ingiltere de Omnipodu devlet ücretsiz veriyor hastalarına. Tabiiki pahalı olduğu için önce başvuru formu doldurmak gerekiyor sonra komite karar alıyor. Duyduğum kadarıyla İngiltere de kanun değişiyor bu yıl 5 yaşın altında diyabete yakalanan her çocuk pompaile başlayacakmış iğne yerine.
Omnipod inanılmaz bir pompa Ebru hanım. Amerkada NASA tarafından geliştirildi ve icad eden kişinin oğlu diyabet hastası ben o nedenle güveniyorum bu pompaya. Ailesinde ya da kendinde diyabet olmayan kimse bizi asla tam anlam ile anlayamaz. Plânsız hiçbir zaman evden çıkamamak, bir öğünü bitirmeden diğerini düşünmek, sürekli küçük parmaklardan kan almak , bunları yaparkende çocuğuna onun farklı olmadığını hissettirmeye çalışmak hiç kolay değil. Bazı insanlar Omnipod CGM ( continues blood glucose monitor ) ile kullanıyorlar sanırım Türkçesi sürekli kan ölçümü olarak geçiyor emin değilim ama ben kendim parmağından alıyorum kanı. Omnipod un içinde o kapasite var yani ayrıca başka bir aletlekan almaya gerek yok ama henüz keton ölçünü yapamıyor onun için ayrı alet alınması gerekiyor. Omnipod U her 3 gün de bir değiştirmek gerekiyor değiştirmeden en az 1 saat önce uyuşturucu krem sürüyorum bazı insanlar kreme gerek duymuyorlar ama benim kızım korkuyor acır diye ben de krem sürüyorum, benim arkadaşımın ikiz çocukları kremsiz kullanıyorlar. Omnipod un diğer avantajı da eğer çocuğunuz okula gidiyorsa öğretmenlerin diyabeti kontrol altında tutmaları daha kolay oluyor.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Sevgiler
Sibel Hanım , Merhaba
Mesajınız için çok teşekkür ederim. Anladığım kadarı ile bu pompayı kullanabilmek için orada yaşamak gerekiyor herhalde . Yani biz buradan gelip , doktor kontrolünde bu pompayı alamıyoruz . Bunu bir ara doktorunuza sormanız mümkün müdür ? Raporumuz elbette var . Orada kontrole gitsek , pompayı alamaz mıyız acaba ? Bunun bir yolu olmalı diye düşünüyorum . Mutlaka bir yolu olmalı , yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim , sevgiler ,
Asena hanım sanırım bu çok zor olur. Çünkü vücuda takılan podlar her üç günde bir değiştiği için her 3 ayda bir yenileri gönderiliyor. Ve size eğitim ve destek verilmesi şart. Bugün doktor bir arkadaşımla konuştum ve bana yıllık 5000 pounda mal olduğunu söyledi. Ve başlangıçta her ay sonra her 3 ayda bir kontrole gidilmesi gerekiyor. Umarım en kısa zamanda Türkiye ye gelir.
Sevgiler
Sibel Hn detaylı cevabınız için teşekkürler
Sevgiler,
Ebru Asan
Merhaba Aslı Hanım,
Onur Selim’e geçmiş olsun. Biz de yaklaşık 14 aydır tip-1 liyiz.
Geçen hafta içinde Eren’in takip defterinin son 6 ayını excele aktardım, Sibel hanım ve siz hastanede birer hafta kalmışsınız, biz de bir hafta-on gün diye girdik sekizinci gün yakalandığımız enfeksiyonla 20 gün hastanede kaldık. O günden sonra Erenin değerleri rayına oturmadı; ayda bir iğne /sistem değiştirdik ama değerlerimiz 50-400 arasında geziniyordu. En sonunda pompa tavsiye edildi ki o zaman Levemiri 2 ye ayırarak günde toplam 5 kez iğne yapmak ve CHO (KH) saymak suretiyle Eren’in şekerini biraz kontrol altına alabildik.
Dün akşam pırasa+ekmek+ayran+tavuk yemeği yanında Patlamış mısırı (13 CHO) verelim dedik eşimle Eren’in arkasından, anlaştık verdik; 85 ile girdiği akşamdan sonra yatsıya 130 ile başladık. Eren’e aylarca mısır nar bal vb vermedik, ilk balını 11 kasımda Nesil hanım sayesinde, onun yanında yedi, lütfen CHO (KH) saymaya başlayın. inanın ihtiyacınız sadece gram ölçen bir tartı, (bizdeki 30 TL 🙂 ) basit bir hesap makinası.
Eren’in takip defterini bilgisayara aktardığımı yazmıştım yukarıda; inanın ilk aylarda o kadar basit, cahilane hatalar yapmışız ki, üzüldüm ama öyle olması gerekiyordu. cahildik hamdık pişmeye tecrübe kazanmaya devam ediyoruz hala, belki bir kaç yıl sonra bugünümüzü çok hatalı bulacağız, zaman zaman hatalarımız olmuyor değil; geçen pazar öğle yemeği insülinini 4 yerine 3 yaparak şekeri 290 a çıkardığımız gibi, jeton bir saat sonra düşmüştü.
Esra Hanım size de Merhaba 🙂 dediğiniz gibi sistem içinde her hasta doktoru ile doyasıya görüşemiyor. Sizden şu web sayfasında forum açmanızı istiyorum, bana göre forum sayfası ilaç gibi gelecektir. zaten sayfanın her anında bir kaç kişi (bilen yada hasta) online durumda.
Mutluluklar
İlker Bey,
Bloğumuzu beraber kurduğumuz, üniversiteden arkadaşım Fatih Bey ile bu konuyu konuşayım tekrar. Ben pek sıcak bakamıyorum samimiyeti ve kontrolü kaybederiz forum mantığında diye.
Belki de yersiz bir endişe 🙂 . İsteklerinizi yerine getirebilirsek ne mutlu bize olur 🙂 .
sevgiler
Merhaba, benim de 9 yaşındaki oğlum 3 senedir tip 1.
Biz de pompa ve sensör kullanıyoruz ancak henüz Türkiye de olmayan omnipodu çok merak ediyorum.Biliyorsunuz ki aile olarak hep yeni bir şey çıksa da cocuğumun hayatını biraz daha kolaylastirabilsek telaşı içindeyiz.benim en son duydugum çok daha hızlı etkili insulin çalısmaları beni çok sevindirdi.
Sibel Hn lütfen bizimle omnipodla ilgili detayları paylaşır mısınız ?
Sanırım çok avantajları var.omnipod kullanırken yaşadığınız
zorluklar var mı
Sensör de bununla birlikte kullanılabiliyor mü ?
Cevaplayabilirseniz çok sevinirim…
Sibel Hanım , Merhaba
Mesajınızı görünce çok heyecanlandım . Benim kızım da 5 yaşında ve yaklaşık 5 aydır Tip 1 diyabetliyiz . 2 aydır omnipod insülin pompasını araştırıyorum . Tüm imkanlarımı seferber ettim , maalesef Türkiyeden temin etmek mümkün gözükmüyor. Yurt dışına çıkıp bu pompayı kızıma taktırmayı planlıyorum . Acaba sizin doktorunuzdan bu konuda bilgi almak mümkün müdür ? Bize e-posta adresini verebilir misiniz ? Randevu alıp , bu pompayı kullanmaya başlayabilir miyiz ? Çok merak ediyorum , kızınızı öpüyorum , cevap verebilirseniz çok sevinirim , Sevgiler , Asena
Aslı hn merhaba
Öncelikle geçmiş olsun oğlunuzun parmak uçlarından öperim ben sılanın babasıyım kızım 6 yaşında ve 7 aydır diyabetli siz bizden kıdemlisiniz kızımın diyabetinde şunu gördüm bu yaştaki bi çocuğun dedesiyle halasıyla vs götürebileceği bi durum değil diyabette kesinlikle anne olmalı veya sürekli başka bi yetişkin olmalı ama hep aynı kişi takip etmeli yoksa olmuyor.
Benim eşim evde olmasına rağmen bizim şekerimiz stabil olmuyor ama biz toklukta 200 üstünü çok nadir görüyoruz kh sayımını çok iyi öğrenemedik burda yazılan gr ölçülere bakıyoruz diyabet hemşiresinden yardım alıyoruz şu an herşeyi öyle çok hassaz tartıp ona göre yedirmiyoruz örnağin öğlen yemeğinde açlığı 90 çıkmışsa yediklerine bakıyoruz bir kase çorba her çeşiti için 1 ün bir dilim tam buğday ekmeği 1 ün ana yemek olarakta ıspanak ve bir kase yoğurt 1 ün verdiğimizde toplam 3 ün ünsilin yapıyoruz öyle gr ölçmeyi öğrenemedik bu sonuçta tokluk şekeri 100.150 çıkıyor ama sıla grip se şu an olduğu gibi yüksek olabiliyor.
Dr konusu biz cerrahpaşanın takibindeyiz çok yoğun 3 ayda bir kontrolü var diyabet hemşiresinden çok memnunuz cep tel veya istediğimiz zaman hastaneye giderek tavsiyelerini alıyoruz yeni bi hastane araştırıyorum önümüzdeki hafta sıla gripi atlatırsa oraya götüreceğim bağcılarda medipol ünüversitesinde dr servet erdal adal var görüştüm randevu aldım bakalım iyi olursa yazarım.
Oğlunuza iyi bakın size nacizane tavsiyem onu çok sevin hatta şımartın hergün ayaklarını ve ellerini anne şefkatiyle öpün sevin ve kremlerle masaş yapın.sevgilerimle
Dursun Bey merhaba,
sizin KH sayımınız bana biraz yanlış geldi yada ben yanlış anlamış olabilirim. bizden örnek vereyim; Eren her öğün 50 KH lık yemek yerken sabah 5, öğle 3 ve akşam yemeğinde 4 ünite novarapid yapıyoruz, her öğündeki oran farklı.
medipol hastanesinin birde üniversitesi ve diyetisyenlik bölümü var diye biliyorum size yardımları daha fazla olur diye düşünüyorum: anladığım kadarıyla sizin KH hesaplamaları yapılmamış, bizden olan, bizi anlayan bir diyetisyenle bağlantıya geçmenizi tavsiye ederken medipol hastanesini siz yazdığınız için oranın diyetisyenliğini konu ettim, lütfen yanlış anlaşılmasın.
saygılarımla
Aslı hn. merhaba öncelikle geçmiş olsun benim oğlumda diyabetle tanıstıgında onur selimin yasındaydı aradan 5 yıl geçti hala düzene oturmus bişey yok belki pompa güzel bi çözüm olabilir ama imkan meselesi şu an hayal gibi gözüküyor biz istanbulda kanuni sultan süleyman hastanesinde takipliyiz ama maalesef doktorun bize ayırabildiği süre 5 dakikayı geçmiyor tahliller yapılıyor iyi veya kötü bir iki cümleden sonra üç ay sonra görüşmek üzere ayrılıyoruz hastaneden. Ben talep ettiğim için diyetisyene yada psikolağa götürüyorum ama bunlarda tahliller kadar önemli bence ben diyabetle ilgili çoğu şeyi internetten okuyarak öğrendim ve halada öğreniyorum.Dursun beyin dediği doktor servet erdal adal bey endokrin alanında fazlasıyla uzman bir doktor kanuni sultan süleyman hastanesindeydi.Şimdi bagcılardaki medipol üniversitesindeymiş . ssk kapsamındamı acaba?Birde şekerin dengesini bozan sadece yemek değil stres üzüntü heyecan bunlarda dengeyi bozuyor ne zaman sinirlenip üzüleceğini bilemiyoruz daha öncede yazmıştımher beşiktas maçında heyecandan 350 400 leri görüyoruz hadi heyecanlanmasın seyrettirmeyeyim desem bu seferde sinirden yükselecek şeker bu yaşlar zor geçiyor her yükselen şekerde benim içim paçalanıyor.Şekeri düşçek diye ödüm patlarken o yediği muzun yada içtiği meyva suyunun keyfine bakıyor.Herşey sayılı kısıtlı olunca çocuklarımızda neyapsın onlarda haklı .Umarım en yakın zamanda rahatca korkusuzca yiyip içecekleri bir çözüm bulunur sevgilerimle şeker aletine korkmadan bakmak dileğiyle :):):)
merhaba,
bu akşam eşimle yaptığımız kritik esnasında ne kadarda şanslı olduğumuzu konuştuk 🙂 uzatmayacağım…
bizim takiplerimiz Erciyes Üniversitesi Çocuk Hastanesinde yapılıyor; her pazartesi takip günü, doktorlarımızın (!) hemşiremizin ve diyetisyenimizin cep telefonları ilk günden elimize verildi. aradığımız zaman görüştük, çok şükür şanslıyız. bu platformdan onlara teşekkür ediyorum.
tayin düşüncesi içinde olan varsa yada benzer taşınma isteyenler Kayseriyi tercih edebilir bana göre. bu arada Kayseride deniz bulunmamaktadır,sosyal hayat biraz kısıtlıdır.
bu arada hafta sonu Erciyeste Buket kayak dersi alırken ben Ereni kızakla kaydırdım Esra hanımmm 🙂 yarıyıl tatili dışında gelin lütfen, çünki kayak hocamız o zaman çok meşkul olacak.
İlker Bey,
Tam yatıyorduk, yorumlarınızı gördüm 🙂
Yarın cevaplayım dedim ama duramadım 🙂 (ölçüm aleti konusuna yarın cevap vereceğim. Geç oldu. Yarın iş var.)
Öncelikle şunu söyleyim, Dursun Bey çocuğuna yemek verirken KH saymıyor. Daha bilmiyorlar. Kendilerince bir matematiksel sistem yaratmışlar gibi 🙂 Ama böyle olmaz. Özellikle çocuklarda KH sayımını aileler zaman kaybetmeden öğrenmeli ve uygulamalı sizin gibi (yazar burada sizi övüyor 🙂 )
Diyabet büyük bir ekip işi. Ve doğru ekiple diyabeti yaşayabildiğiniz için siz de ‘Şanslılardansınız’ bence 🙂
Kayseri’ye Şubat’tan sonra Mart gibi gelebiliriz galiba. Kar biter mi o zamanlar bilmiyorum ama en azından kayak hocamız kaymaktan sıkılmış olur diye ümid ediyorum 🙂 Babalar, anneler gibi candır ama anneler de kayakla ilgilenmeli diye bir de hafiften sosyal mesaj vereyim kadınlara yönelik 🙂
Sevgiler
İyi geceler 🙂
kısaca teşekkür ederim, yarın görüşürüz
selamlar 🙂
arkadaşlar biz kh sayımını bilmiyoruz öğrenmeye çalışıyoruz ama yaptığınız tüm yorumlarda ben günlük şu kadar kh verip şu kadar ünsilin yapıyoruz diyorsunuz nasıl hesapladığınız besinlerin içerisindeki kh miktarını bilemiyoruz öğrenebileceğimiz basityollar varsa söyleyin lütfen İlker bey den ricam erenin bir kaç günlük öğünlerde aldığı besinleri hesaplama metodunu yaptığı ün mail olarak atarsa minnettar olurum teşekkürler
Dursun bey merhaba,
kusura bakmayın lütfen 10 ocakta benden Erene dair istediklerinizi yeni gördüm, gözümden kaçmış.
her insanın bünyesi,tepkisi farklı Erenin takip defteri ilerleyen zaman içinde size yardımcı olur ancak şuan size kaynak olmaması gerek diye düşünüyorum. Zaten aynı gün içinde Öyküm Hanım sizin yapmanız gerekenleri yazmış. Umarım Medipol hastaneside yolunuzu açık eder, tabii bu arada KH sayımını dair kaynaklardan da faydalanmaya başlamışsınız 🙂 hesabınız sağlam olsun 🙂
Dursun Bey Doktor bilgisini paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Medipol Hastanesine yakın olduğumuz için Servet Bey’den Cumartesi gününe randevu aldım. Sonucunun iyi olmasını diliyorum. Sonucu mutlaka paylaşıcam. Düzenli kan şekeri olan, sağlıklı günler dilerim. Sevgiler 🙂
Dursun Bey öncelikle Emel Özer’in “diyabetliler için hayatı kolaylaştırma kılavuzu” adlı kitabını alırsanız orada herşeyin içindeki kh miktarı yazılı. İkinci olarak insülini nasıl ayarlıyoruz? Bu ayarı doktor ve diyetisyen yapar. Öncelikle doktor fix bir diyet ve insülin dozu ile iyi giden bir kan şekeri profili yakalar. Ardından diyabetli kişi diyetisyene yediklerini ve yaptığı insülinleri yazıp götürerek ve bu arada bilgiler alarak doğru öğün seçme, doğru besinleri yanyana koyma, doğru besini doğru öğünde yeme, pompa kullancaksa pompa tedavisi, yayma insülin, ikili yayma insülin vs gibi konularda eğitim alır . Diyetisyen bu süreçte doktora da danışarak doğru dozu belirler ve kişiye her öğün iiçin ayrı ayrı kaç gr karbonhidrat için ne kadar insülin yapacağını söyler. Bu bazı kişilerde tüm öğünlerde aynıyken bazılarında farklı olabilir. Pompa kullananlarda bazal ayarları doğru yapıldığında genelde net ve tek rakama ulaşılabilir ancak pompada dahi bazı öğünlerde rakam değişebilir. Böylece diyabetli yemeği yer yemez hesabını yapıp buna göre insülin uygulama aşamasına geçer. Bu yöntemle doğru miktarlar belirlenerek pek çok diyabetlinin hayatını yiyemeyeceğini düşündüğü yiyecekler bile tüketibilir ancak her tür yiyeceğin tüketiminde tabii ki belli sınırlamalar ve kurallar olacaktır ancak bu yöntem diyabetli kişinin hayatında gerçekten esneklik sağlar.
Cerrahpaşada karbonhidrat sayımı eğitimi verilmekte diye biliyorum ben bence diyetisyeninizle bu konuda görüşmelisiniz
aslı hn bizim randevumuz salı günü siz cumartesi gideceksiniz daha önce yaptırdığınız tüm tahlilleri götürün dr ve hastane hakkında yorumunuzu bekliyorum.
öyküm hn
söylediğiniz kitabı dün akşam aldım teşekkür ederim.bize ilk teşhis konulduğunda hastanede yatarken eğitim verildi o anki piskolojiyle her ne kadar alabiliyorsak eğitim aldık. hastanede öğünlerde kullanacağımız novarapid 15 gr kh 0,5 ünite hesplamamızı söylediler akşam 10da uyguladığımız lantusu 8 ün yapıyorduk bu diy hemşiresinin verdiği değerler ilk önceleri her hafta defter kontrolüne gidiyorduk ve kızımın balayı döneminde olduğunu söylüyorlardı bi zaman sonra açlıkları düşük çıkmaya başladı hemşire hn lantusu 2 ün düşürebileceğimizi söyledi ve 6 ün yapmaya başladık bir süre sonra açlıklar yine düşük çıkınca tel görüşerek hemşire hn tavsiyesiyle 4 bir süre sonra 5 ve şuanki her gece 6 ün lantusta karar kıldık.ve bu arada 15 gr 0,5 ün yaptığımız novarapid yetmemeye başladı yine hemşire hn bilgisinde 1 ün ye çıkardık sılanın tedavisinde kendi başımıza hiç hareket etmedik hemşire hn her hafta bizi görmekten sıkılmış olacakki 🙂 her hafta gelmenize gerek yok insiyatifi elinize alın ve öğrendilerinize göre hareket edin dedi yinede bi değişiklik yapacaksakki yapmadık tel görüşebiliyoruz hemşire hnla cerrahpaşa çok yoğun kendimize danışabileceğimiz farklı bi ekip arayışındayız önümüzdeki hafta başka hastaneye götüreceğiz cerrahpaşadanda vazgeçmiş sayılmayız sizler bu işin pirisiniz bizlerden iyi bilirsiniz sılanın durumu şu an iyi gidiyor burdaki yorumları okuyunca. biz hastaneden çıktığımzdan beri 60 altını tokluğunda 250 nin üstünü hiç görmedik ama yetmez çalıştığım projede emekli genetik profösörü var kendiside tip 2 diyabetli yaşının verdiği umursamamazlık yüzünden çeşitli komplikasyonlar geçirmiş bizim tahlillerimizi onada gösteriyorum şu an iyi gittiğimizi söylüyor kendisi bize diyabetli yakını gözüyle bakmıyor ve başımıza gelebilecek tüm komplikasyonları söylüyor kendisinin verdiği bazı tıbbi dökümanları dr paylaştım pek işe yaramadı bu yüzden başka bi endokrin uz görüşeceğim öreneğin ileride ün direnci oluşmaması için bu günden kullanması gereken bazı ilaçlar varmış bunlardan hiç bahsetmedi dokturum.
tüm şeker çocuklara sevgiler.Benimde kızım 9 aydır T1 DİABET…Karbonhidrat sayımını yapıyoruz.allah hepimze sabır versin.çocuklarımız için herşeye değer.ege üniversitesi çocuk bölümünden çok memnunuz.3 ayda bir kont.gidiyoruz.AYVALIKTA oturuyorum…
Sayın Kemale,
Hoşgeldiniz 🙂 🙂 🙂
Kızınız kaç yaşında? Daha yolun başındasınız ama KH sayımını yapıyor olduğunuz için tebrik ediyorum sizi.
Sevgiler
Merhaba Esra hn
Dün sılayı daha öncede bahsettiğim gibi başka bi hastaneye götürdüm medipol ünv doc servet erdal adal beye gittik ve bizi inanılmaz rahatlattı.hoca işinin ehli. bize askeri usul bi diyabet anlatılmıştı bu güne kadar erdal bey defterimizi görünce bu ne ya bu kadar çok şeker ölçümü sıkı diyet kesinlikle yanlış dedi ve yeni bi programa başladık. ilker beyin dedği gibi herşeyi yiyebiliriz yeri ve zamanı geldiğinde 🙂 bundan sonra erdal beyin ekibi bizi takip edecek cerrahpaşadanda vazgeçmiş sayılmayız orası çok yoğun fakat orayıda bırakmayacağız kontrol tahlil rapor vs. medipole gelince güzel bi hastane adamlar yapmış çocuk bölümünün olduğu katta hangi kapıya baksam tabelada doç,y doç veye prof var erdal bey kanuni hastanesinden emekli olmuş genç yaşta burada bulunmamın gayesi prof olmak diyor buranın tek eksiği para politikası diyor ücretler pahalı bizim gibi kronik hastalar için külfetli muayene fark ücreti 50 tl 3 ayda bir yaptımamız gereken tahliller 80 tl gibi erdal bey cerrahpaşanın tahlilerine bakabileceğini söyledi bakalım iyi olur inşallah bu arada aslı derin hanıma aynı yeri tavsiye etmiştim zannedersem geçen cumartesi gitmiş olması lazım yorum alamadık kendisinden odaya girer girmez erdal beye sordum soyadı aklıma gelmediğinden aslı hn ve oğlu onuru sordum eğer farklı birinden bahsetmiyorsa muayene etmiş ve yatışını yapmak istemiş ve onuru kanuni hastanesine gönderip yatırmış dr hasan beye onur selim de inş iyi bir eğitim ve tedavi metodu alır ve aramıza döner inş.
sevgilerimle hoşçakalın.
Dursun Bey,
Bu yorumunuzu ana sayfada yazı formatına dönüştürüyorum.
Şubat ayında İstanbul’da bir etkinlik planlıyoruz. O zaman cihaz dağıtımı da yapılacak. İster o zamanı bekleyebilir isterseniz Roche’un cihazları için yardımcı olabilirim.
sevgiler
bu arada şeker ölçüm cihazımızı dr görünce ben bunu tanımıyorum dedi ve en kısa zamanda başka bi markaya geçin dedi bizimki codeefree marka eczacımla konuştum ilaç alım tarihimiz marttaymış ozaman istediğin markayı getiririm striplerde fark almayız dedi bana lütfen cihaz önerin ben optium düşünüyorum ne dersiniz.
biz optiumdan accu chek performa nanoya geçtik. İkisiyle de eş zamanlı ölçümler yaptık, en fazla bir kaç birim farkediyor. Hızlı ölçüm yapıyor performa nano, gayet memnunuz…
Ayrıca accu chekteki kalem optiumdakinden daha hassas, kızım önceden sesini çıkarmazken, artık optiumun kaleminde canının acıdığını söylüyor.
Dursun Bey ben codefree yi tanıyorum. Fark ödenmeyen cihazlar arasında yeri iyi ama genele bakınca doğru olan fark vererek de ols iyisini kullanmak. Performa Nano piyasadaki en iyi ve en güvenilen cihaz şu an, daha iyisi çıkana kadar ona geçmenizi farklar içinde eczacınızla pazarlk yapmanızı önericem, biz öyle yapıyoruz
biz Balıkesir de oturuyoruz, Bursa da bir eczane bulduk ve performa nano için fark ödemiyoruz
Öncelikle merhaba bizim diabet hikayemizde yaklaşık haftalık Rabbim inş. en kısa zamanda şifasını verir.Hatice hanım siz bursada hangi eczaneden alıyorsunuz stripleri…Teşekkürler.
Tamer Bey,
biraz geç kaldım kusura bakmayın. Bursa’da Zafer Plaza da Plaza Eczanesi.
Bizde en baştan beri yaklaşık 7 aydır Accu check Performa Nano yu kullanıyoruz. Doğru sonuçlar veriyor. Makineyi denemek için hastanede tahlilden önce ölçtük kan şekerini. Hastane tahlil sonucuyla aynı çıktı makinenin değeri. Bizde Antalya firma temsilcisinin numarasını aldık hastaneden. Onu arıyoruz anlaşmalı olduğu eczaneyi söylüyor. Şu an hiç fark ödemiyoruz striplere.
merhaba 🙂
sanırım striplere fark ödeyen birkaç tiryakiden biride biziz 🙂
Merhaba Esra hanım ben Oğuz’un annesiyim oğlumun şekerleri cok düzensiz 5.5 yasında biz ne yapacağımızı şaşırdık doktoruda anlam veremiyor sizede danışmak istedik aksam tokluğu iyi gelsede sabahları birgun düşük birgun yüksek geliyor insulinleri bosa yapıyoruz sanki mesela bu sabah açlığı 300 geldi aksam tokluğu 200 olmasına rağmen yatmadan araogununu de almıştı ama sabah yüksek bir sekilde uyandı bir dilim Çavdar ekmegi yedi 1.5 yapmam gerekirken 2.5 yaptım ama tokluğu 350 geldi sizce neden insulin direnci oluşuyor enfeksiyonu da yok doktor sizin cocuğu anlamış değilim diyor ne yapacağımızı şaşırdık son a1c miz 7.3ten 8 e çıktı doktorda bizi aydınlatmıyor sizin fikirlerinizi merak ediyorum sevgiler
Elçin Hanım Merhaba,
Doktorunuz aydınlatamıyor durumu ama sebepleri mutlaka vardır.
İnsülin pompasını hiç danıştınız mı doktorunuza? Bloğumuzda Serpil Hanım’ını da kan şekeri hiç düşmezken pompa sonrasından hemen hemen normale dönmüş.
Bazen bende de ara sıra oluyor. İnsülin yapsam ve her şey yolunda giden bir gün olsa bile kan şekeri bir türlü düşemiyor. Oğuz daha çocuk. Çocuklarda kan şekerini düzene sokmak daha zor. Ama pompa konusuna doktorunuz da sıcak bakarsa bence bir deneyin.
Sevgiler
Sevgili Oğuz’un annesi 🙂
Benim kızım da 4 yaşında. Son bir ay içinde biz de sizin yaşadıklarınızı yaşadık. A1c miz 6,2 den 7,7 ye çıktı. Aynı şekilde “insülinin hiç bir işe yaramadığını” söyledik ve aynı sizdeki gibi kontrolümüzde doktor “ben bu işin içinden çıkamadım” dedi ve başka bir uzmana danışmak için çizelgemizi aldı götürdü. Evet bu yaşla alakalıymış genellikle ve bu yaşlarda 8,5 a kadar A1c yi de normal görebiliyorlar. Biz bu hafta doktorumuzla görüşmeye gidiyoruz ve özellikle de pompa meselesini görüşmeyi planlıyoruz.
Daha sonra dedi ama iki ay oncede iki hafta kadarda hep düşükte lantusu 4 yapıyorduk insulin karbonhidrat oranımız 15 e 1 den 45e 1 e düşmüştü bazen yapmadığımızda olmuştu balayinda olmadıgımız halde onuda açıklayamamisti şimdide böyle 10a 1 bile bazen yeterli gelmiyor
Esra hanım gecen gece yatmadan önce ölçtük 330 çıktı 1 ünite ek doz yaptık normalde bizim 1 doz 140 düşürmesine rağmen iki saat sonra olctugumuzde 425 çıktı 1.5 ünite yaptık sabah 340 çıktı Durum böyle ne yapalım şimdi bir öneri bekliyoruz bu kadar ek doz zararlımı acaba?
Elçin Hanım Merhaba,
Ek doz yapmak zararlı değil elbette. Gerekiyorsa yapılması lazım.
Ama yapılan dozlar aniden kan şekerini düşürebilir. Dikkatli ve sürekli kontrollü gitmek lazım. Kan şekeri yüksekken hareket ettirmeden, bol su içerek idrara çıkması da yarar sağlayacaktır.
İnsülinlerde bir bozulma ve/veya insülin yapmada bir hatanız var mı? Ya da yemeklerde??? Her olasılığı düşünmek lazım. Günün hangi saatlerinde daha sık yaşıyorsunuz mesela. Belki bu veriler doktorunuzun işine yarar.
Doktor olmadığımız için net birşeyler söyleyemiyorum.
Sevgiler
Dün ispanak yemeği yoğurt yedi 1 ünite fazladan yapmamıza rağmen yüksek geldi Sabah’ta yüksek kalktı ispanak yemeği bu kadar çıkartamaz galiba insulinleri değiştirdik yeni bir cihaz aldık olcum için ama değişen birşey yok yorumlarınız için teşekkürler sevgiler
Elçin hanım merhaba,
Biz Eren’e 1-3 ünite olarak yaptığımız bazı insülinlerde beklediğimizi bulamadık; özellikle 1ü yaptıklarımızda. düşmesini beklerken arttığını gözledik,sanki insülin yapılmamış gibi. sonrasında kaleme yeni uç takıpta insüline acımadan 2ü insülini havaya sıkmaya başladık ve düşük doz uygulamalarında çoğunlukla beklentimize cevap alabildik.
Teşhisin ilk aylarında da çok düzensizdik bu arada. 14 aylığız son 3 aydır yeni düzene girmeye başladı.
Bu arada Eren gece gördüğü rüya/kabuslar nedeniyle 70-80 ile yattığı günlerde gece 3.00 ve sabahında 300 leride gördük.o günlerde yanımızda yattı çoğunlukla,yattığı günlerde daha rahat ediyordu.
Esra hanımın belirttiği insülin bozulmalarını düşünerek yeni bir kalemle uygulama yapmayı deneyin.
merhaba bizim şekerlerimiz 3 aydır çok dengesiz karbonhitrad hesaplayıp insülini yapıyoruz tokluk iyi gelsede bir sonraki açlık yüksek geliyor genelde akşam açlıklar 300 den fazla, toklugu iyi geliyor ara öğününü verip yatırıyoruz 100 olan tokluk gece 300 e çıkıyor sabahları 340 la uyanıyor geçen gece tokluk 153 tü gece 2 de ölçtüm 353 çıktı insülin yapmadım buna rağmen sabah 61 le uyandı sizler nasıl başa çıkıyorsunuz bu dengesizlikle sevgiler
Elçin Hanım Merhaba,
Bazal ayarlarında bir sıkıntı mı var?
Sevgiler
Serdar Dalgıç’ın Yorumu;
20 Bin Diyabetli Öğrenci Yakından İzlenecek
Milli Eğitim Bakanlığı diyabetli öğrenciler için genelge yayımladı. Okul çağında 20 bin diyabetli öğrencinin bulunduğunu belirten bakanlık, okul müdürlüklerine uyulması gereken 11 maddelik bir genelge gönderdi.
OKULLARDA KAN ŞEKERİ ÖLÇÜM ODASI AÇILACAK
Diyabet tedavisinde, diyabetli çocuklarda beslenmenin önemi nedeniyle ara öğün almaları konusunda sınıflarında ara öğün almaların izin verilecek. Yatılı ve pansiyonlu okullarda ders programı aksatılmadan 3 ana, 3 ara öğün şeklinde beslenmelerini sağlayacak ortam hazırlanacak. Diyabetli çocukların okul yaşamlarında desteklenmesi amacıyla okullarda kan şekeri ölçümüne ve insülinin yapılmasına yardımcı olunacak. Mümkünse okullarda bunun için uygun mekanlar oluşturulacak. Diyabetli çocuğun izni alınarak hastalığı ile ilgili diğer öğrenciler bilgilendirilecek. Diyabetli çocukların arkadaşlarının katıldığı aktivitelere özellikle beden eğitimi dersleri, okul gezileri, spor müsabakaları ve törenlere katılımı sağlanacak. Uzunsüreli sınavlar sırasında Tip 1 Diyabet hastası olduğun gösterir raporu olan öğrenciler sınav salonuna girerken yanlarında kan şekeri ölçüm aleti ve meyve suyu, kesme şeker bulundurabilecek. Sınav sırasında insülin yapılmasına izin verilecek, sınav görevlilerince kendini kötü hissettiğini söyleyen öğrenciyeyardımcı olunacak. Diyabetli öğrencilerin yaşam boyunca sağlıklarının korunması ve kendilerini güvendehissetmeleri için okulda gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik olarak idareciler, öğretmenler, veliler veservis şoförlerinin yakın işbirliğinde olması sağlanacak.
20 Bin Diyabetli Öğrenci Yakından İzlenecek
Milli Eğitim Bakanlığı diyabetli öğrenciler için genelge yayımladı. Okul çağında 20 bin diyabetli öğrencinin bulunduğunu belirten bakanlık, okul müdürlüklerine uyulması gereken 11 maddelik bir genelge gönderdi.
Genelgede, diyabetli öğrencilerin sınıfta ara öğün almalarına izin verilmesi, sınavlarda kan şekeri ölçüm aleti bulundurmalarının serbest olması istendi.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, diyabetli öğrencilerin kan şekerlerinin takibi ve insülin tedavisi konusunda genelge yayımladı. Türkiye’de okul çağında 20 bin diyabetli çocuğun bulunduğu belirtilen genelgede Tip 1 Diyabet’in daha çok çocuklarda görüldüğü, hastalıkta kan şekerinin yakın takip edilerek insülin tedavisinin önemine vurgu yapıldı. Kan şekeri düşüklüğünün diyabetli çocuklar için acil bir durum olduğu kaydedilen genelgede, gerekli müdahale yapılmadığında çocukların şeker komasına girebileceği hatırlatıldı.
*MEB’den diyabetli öğrenci genelgesi
Tüm okul müdürlüklerine gönderilen genelge kapsamında uyulması gereken 11 madde sıralandı. Diyabetliçocukta kan şekeri düşme belirtilerinin görülmesi halinde acilen en yakın sağlık merkezine ulaştırılması gerektiği ifade edilen genelge de, “Tüm okul personelinin, okul idaresi aracılığıyla diyabet hastalığı belirtileri ve acil durumlarda nasıl davranılması konusunda eğitim almaları sağlanacak. Öğretmenlerinçocukların çok su içmesini, ders sırasında sık tuvalete gitmesini, kilo kaybını, okul performansındabeklenmeyen düşüş ve izah edilemeyen bitkinlik gibi bulguları fark etmesi halinde çocuğun diyabet olabileceği konusunda aileleri uyarması gerekiyor. Acil durumlarda diyabet çocuğun ailesi ve hekimine aitiletişim bilgilerinin ilgili müdür yardımcısı, öğretmen ve servis şoförlerinde bulunması sağlanacak. Acil durumlarda bir taraftan aileye ulaşılırken, diğer taraftan da 112 acil servise haber verilerek çocuğun enyakın sağlık merkezine ulaştırılacak. Okul öncesi eğitim, temel eğitim ve ortaöğretim çağında hekim tarafından Tip 1 diyabet tanısı konulan çocuklara taburcu olurken öğretmenlerine ulaştırılmak üzere bir mektup verilmekte. Bu mektubu alan öğretmen okul idaresi, diyabetli çocuğun ailesi ve hekimle işbirliği içinde okuldaki bakımını desteklemeli.” denildi.
memurlar.net
ESRA HANIM MERHABA YUKARIDA GÖNDERDİĞİM HABERİN BAŞLANGICI İKİNCİ GÖNDERDİĞİM MAİLDİR.AYRICA BENİM HABERİ ALDIĞIM KAYNAK ”abbasguclu.com.tr” ‘dir.02.03.2013 tarihindeki anasayfada yayınlanan haberden aldım..Bu arada sitenizide yakından takip ediyoruz ve paylaşımları okuyoruz.sizden ve katılımcı arkadaşlardan çok şey öğrendik,öğreniyoruz.başarılarınızın devamını diliyoruz..
Serdar Bey Merhaba,
Öncelikle güzel yorumunuz için teşekkürler.
Blogta hep beraber yeni bilgiler öğreniyoruz. Umarım bu dinamizm hep devam eder.
Bu yorumu ana sayfada yazı olarak gün içersinde yayına alacağım.
Sevgiler
Yeliz Budak’ın Yorumu:
Merhabalar…. 5 yıl aradan sonra ilk defa HI yı gördük .İlk ölçümde acaba dedim .sonra bi daha bidaha çıkan sonuç aynı.HI. Herşey normal giderken sebeb ne olabilirdi.Arkadaşlarıyla yediği bir avuç çekirdekmi öğlen yemeğindeki dondurmamı yoksa olmaz dememe rağmen akşam yemeğinden önce içtiği kahvemi.Dondurmaya gerekli insülini vurmuştuk oysa. Bir avuç çekirdek masumdur diye düşünüyorum. Tek şüpheli kahve gözüküyor.Yada şekerinin yüksek olduğunu bilmeden yaptıgı fazla hareket.Şekerin kaç olduğunu bilemediğim için 500 üstü düşünerek yiyeceği yemeği de hesaplayarak insülini vurduk.45 DAKİKA SONRA 215.Yemek yedik herşey normale döndü derken şekerimiz 49 şimdiki telaşımız şekeri normale döndürmek oldu.1 bardak süt ve 1 dilim tam buğday ekmeğiyle süt mama yaptık.Furkan diyabet hayatımıza girdiğinden beri pek sever süt mamayı.Bu kadar moral bozukluğundan sonra iyi geldi süt maması.Gece şekerimiz 121 sabah açlığımız 234.Bu kadar dengesiz bir akşamdan sonra sabah şekerimizi normal karşıladık çünkü genelde iyidir bizim sabah şekerlerimiz.Tabi bu arada furkanın bende yarattığı psikolojiyi hiç anlatmak bile istemiyorum. Yeter artık, bende insanım, canım acıyo, anlamıyosun ,bana söylediği sözlerden sadece bir kaçı.Ergenlik döneminde işler biraz karışıyo,fazlasıyla sinirli oldu furkan.Umutla bekliyorum şekersiz günleri…….SEVGİLERLE
Benimde oglum seker sizleri okudukca yanliz olmdimi anladim hepinize tesekutler